
نیویورک تایمز: کمپین ترامپ چگونه اوباما را وادار کرد به عالم سیاست بازگردد؟
انتخاب
بروزرسانی

انتخاب/ متن پيش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
نيويورک تايمز نوشت: درست پس از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئيس جمهور آمريکا، باراک اوباما ديگر از موقعيت سابق خود در کاخ سفيد، برخوردار نبود. رئيس جمهور سابق آمريکا درباره ي خودش گفت که من در قبال هيچ کدام از چيزهايي که قبلاً مسئول بودم، ديگر مسئوليتي ندارم و کارم تمام شده است. آقاي اوباما در آن زمان 55 ساله بود و به معاونش گفت: الگويي براي نوع رياست جمهوري من وجود ندارد و کسي نمي تواند راه مرا ادامه دهد. اين گفته هاي اوباما به اين معنا نبود که نمي خواهد کنار رفتنش را بعد از روي کار آمدن ترامپ بپذيرد. به هر حال، او بعد از پايان دوران رياست جمهوي اش مي توانست به کارهاي معمول همچون نوشتن، کار در بنياد خصوصي خودش، توليد مستند و... بپردازد و وقت بيشتري را با خانواده اش بگذراند.
در ادامه اين مطلب آمده است: حالا که بيش از سه سال از آن زمان مي گذرد، به نظر مي رسد که اوباما مجدداً توسط يک دشمن قديمي يعني ترامپ در حال بازگشت به ميدان است. همچنين توسط يک دوست قديمي يعني جو بايدن که دوست دارد او را در آغوش بکشد.
گفتني است، ترامپ همواره سعي کرده است که در مصاحبه هايش جانب احتياط را رعايت کند و بيش از حد به اوباما نتازد تا موجب محبوبيت او نشود. اما به نظر مي رسد، اين تلاش رئيس جمهور پس از قتل جورج فلويد و تحولات بعد از آن بي ثمر شده است.
آقاي اوباما به عنوان اولين رئيس جمهور سياه پوست آمريکا، اکنون اولين رئيس جمهور سابق سياهپوستان به شمار مي رود و معتقد است که از بيداري هاي اجتماعي و نژادي فعلي مي تواند به عنوان فرصتي در انتخابات پيش رو استفاده کند. او در اين راستا بسيار با دقت گام برمي دارد تا لطمه اي به شهرت و سرمايه ي سياسي اش وارد نشود.
دان پفيفر، کسي که حدود يک دهه در سمت مشاور عالي در آمريکا خدمت کرده است، مي گويد: تصور نمي کنم که اوباما مردد باشد، بلکه او هميشه بر اساس يک تفکر استراتژيک عمل مي کند و اين بزرگترين سرمايه ي اوست.
با اين حال، برخي مخالف بازگشت مجدد اوباما به عرصه ي سياسي کشور هستند. مثلاً مونيک جادج، سردبير مجله آنلاين دِ روت با بيان اينکه اوباما ديگر چيزي به کشور مديون نيست، گفت: اکنون سه سال و نيم از زمانيکه اوباما از سمتش کنار رفت، مي گذرد، اما هنوز هم تحت نظر افکار عمومي است. هيچ کدام از روساي جمهور سابق سفيد پوست امريکا از جمله جورج بوش و جيمي کارتر تا اين اندازه تحت فشار نبوده اند.
اگرچه به نظر مي رسد که اوباما به کارهايي غير از سياست اشتغال دارد، اما اخيرا او انتقادهاي غيرمستقيم خود از دولت ترامپ را افزايش داد و در جهت کسب راي براي جو بايدن عمل کرد. او اقدامات دولت ترامپ را شرم آور، بي نظم و بي هدف دانست و محکوم کرد.
اوباما خطاب به هواداران بايدن گفت که هر آنچه تا کنون انجام داده ايد، ناکافي است و بايد بر گستره ي اقدامات خود بيافزاييد. وي همچنين درباره اظهارات اوباما مبني بر اينکه کرونا را يک ويروس چيني ناميد، ابراز ناراحتي کرد و گفت: من رئيس جمهوري را نمي خواهم که تلاش دارد احساسات ضد آسيايي را تقويت کند.
اوباما به بايدن مشورت مي دهد، مثلاً به صراحت به او مشاوره داد تا سخنان خود را کوتاه کند و مصاحبه و توييت هايش واضح باشند.
از زمان انتخاب ترامپ، اوباما يک رويکرد حداقلي را اتخاذ کرد و تلاش داشت که به عنوان يک شهروند هنجارمند عمل کند. اما هنجارها، چيزي نيستند که ترامپ آنها را بفهمد. ترامپ قصد داشت تمام رد پاي اوباما را در همه چيز از بين ببرد.
به طور کلي، ترامپ بدبيني شديدي نسبت به اوباما دارد. يکي از مقامات سابق کاخ سفيد يک بار مي گفت که آقاي ترامپ يک سخنراني در دوره مقدماتي انتخابات را قطع کرد تا مطمئن شود آنچه نيروهايش پيشنهاد کرده اند، چيزي نباشد که اوباما مطرح کرده باشد. اوماروسا منيگولت نيومان، کهنه سرباز آمريکايي که قبلاً يکي از معدود مقامات سياه پوست در دوران رياست جمهوري ترامپ بود، مي گويد: تمام تلاش ترامپ در جهت مبارزه با اوباما و تخريب ميراث او است. رئيس جمهور در اين زمينه وسواس دارد. به عبارت ديگر، تا زمانيکه ترامپ نفس مي کشد، اوباما قادر به استراحت نيست.
هنگامي که اوباما و ترامپ در نوامبر سال 2016 با يکديگر ملاقات کردند، رئيس جمهور منتخب يعني ترامپ مودب بود، بنابراين آقاي اوباما از اين فرصت استفاده کرد تا درباره طرح بيمه اوباماکر با او صحبت کند. اوباما گفت: مي توانيد نام مرا از اين طرح برداريد و من مشکلي ندارم. ترامپ به صورت نامتعارف سرش را تکان داد و اوباما از بي تفاوتي رئيس جمهور جديد و تيم بي تجربه او ناراحت شد. مشخص بود که ترامپ هيچ برنامه اي براي اينکه مي خواهد چه کارهايي بکند، نداشت. حتي جراد کوشنر، داماد و مشاور وي نيز طي صحبت هاي اوليه اش درباره ي اين موضوع سوال کرد که کدام يک از افرادي که در کاخ سفيد هستند، در مقام خودشان باقي مي مانند. اين موضوع باعث خنده اوباما شد. در پاسخ به اين سوال کوشنر، همه ساکت بودند و فقط اسکورتش گفت: مقامات وست وينگ با افتخار به رئيس جمهور جديد خدمت خواهند کرد! سخنگوي کاخ سفيد اين صحبت کوشنر را انکار نکرد اما اظهار داشت که شايد منظور آقاي کوشنر منصوبان سياسي نبوده، بلکه پرسنل امنيت و نگهداري کاخ سفيد مدنظرش بوده است.
به هر حال، آقاي اوباما در جريان مکالماتش با سردبيراني که به آنها احترام مي گذاشت، از جمله ديويد رم نيک از نيويورکر و جفري گلدبرگ از آتلانتيک حس بهتري داشت. او اين سوال را مطرح کرد که با چه رفتارهايي مي تواند واکنش هاي ترامپ را خنثي کند.
آقاي اوباما سرانجام به اين نتيجه رسيد که اقدامات ترامپ اموري اجتناب ناپذير به لحاظ تاريخي هستند. بنابراين، وي به اطرافيانش گفت که بهترين کاري که مي تواند انجام دهد اين است که براي مقابله با او چاره اي بينديشد. اما ديگران تصور مي کردند که او بايد کارهاي بيشتري انجام دهد. به طور مثال در جريان انتقال قدرت به رئيس جمهور جديد، پائولت آنيسکف، يک کهنه سرباز و مشاور وست وينگ شروع به جمع آوري يک سازمان سياسي متشکل از مشاوران سابق کرد تا به آقاي اوباما در دفاع از ميراث خود و کمک به ساير دموکرات ها کمک کند و براي استقرار وي به عنوان جانشين ترامپ در ميانه هاي سال 2018 برنامه ريزي کند.
اوباما خطاب به تيم آنيسکف گفت که کارهاي مدنظر آنها را انجام خواهد داد اما از آنان خواست تا از هدر رفتن وقت و سرمايه ي سياسي او جلوگيري کنند.
به طور کلي، اوباما همواره از آوردن نام ترامپ اکراه داشت و او را نه يک فرد بلکه يک بيماري اپيدمولوژيک روي پيکره ي سياسي آمريکا مي دانست که توسط هم حزبي هاي جمهوري خواهش قد علم کرده بود. در پايان بايد گفت که ترامپ و اوباما دشمني عميقي با يکديگر دارند، اما به نظر مي رسد اقدامات اخير ترامپ در زمينه ي نژادپرستي باعث شده است که محبوبيت اوباما افزايش يابد. اين در حالي است که ترامپ همواره سعي کرده است تا اقدامي انجام ندهد که محبوبيت اوباما را به دنبال داشته باشد.