فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
همانطور که پيش بيني ميشد مجلس يازدهم بناي رويارويي و تقابل با دولت حسن روحاني را دارد و آرام آرام در اين مسير حرکت ميکند. با پايان يافتن جابه جايي در مجلس و روشن شدن ترکيب هيات رئيسه و کميسيونهاي تخصصي، حالا توپ در زمين نمايندگان جديد است و آنها هم در راستاي برآوردن انتظارات راي دهندگانِ خود چارهاي جز تحرکات تازه در مجلس ندارند. تحرکاتي که رنگ و بوي تقابل با دولت حسن روحاني را دارد.
مهمترين اين تحرکات تاکنون نامه ۱۲ تن از روساي کميسيون تخصصي مجلس خطاب به رييس جمهور است. نامهاي انتقادي که در آن رييس جمهور به خاطر وضعيت اقتصادي کشور شماتت شده است. در اين نامه از مديريت هفت ساله روحاني به کشور انتقاد شده است.
در اين نامه به روحاني هشدار داده شده است که "مجلس يازدهم با هدف احياي انقلابيگري پا به ميدان گذاشته و بر سر آرمانهاي خود خواهد ايستاد پس بناي آنچه سابقا با مجلس داشتهايد را کنار بگذاريد و بدانيد نمايندگان مردم در مجلس يازدهم در مقابل حقوق مردمي که در طول تاريخ بي نظيرند، سکوت نخواهند کرد."
اين نمايندگان در بخشي از نامه خود نوشتهاند "اينکه رييس دولت پس از وقوع حوادث و فجايع از آنها با خبر شود و به آنها لبخند بزند در کدامين منطق پذيرفته است." آنها در ادامه از رئيس جمهوري پرسيدهاند "آيا از قيمت روز افزون مواد غذايي اطلاع داريد؟ آيا از نسبت حداقلهاي يک سبد غذايي با حقوق يک کارگر، يک کارمند و يک معلم اطلاع داريد؟ افزايش تورم در بخش مسکن اعم از خريد و اجاره به گوشتان رسيده است؟ "
اين بخش از نامه کنايهاي به سخنان روحاني پس از افزايش قيمت بنزين در سال گذشته بود که گفت صبح جمعه متوجه افزايش قيمت بنزين شده است.
نامه روساي کميسيونها نشان داد که مجلس جديد بناي تعامل و عقب نشيني در برابر با دولت را ندارد. لحن و ادبيات و اين نامه حاکي از خط و نشان کشيدن براي دولت است.
حميدرضا حاجي بابايي، مجتبي ذوالنور، مرتضي آقاتهراني، محمدرضا پورابراهيمي، فريدون عباسي، سيدجواد ساداتينژاد، حسينعلي شهرياري، عليرضا منادي، مهدي عيسيزاده، محمدصالح جوکار، محمدرضا رضايي و عزتالله اکبري تالار پشتي امضا کنندگان اين نامه جنجالياند.
نمايندگاني که بسياري از آنها سالها در دولت و مجلس پست هاي حساس و مهمي داشتهاند.
اين نامه در حالي نوشته شده است که حسن روحاني رييس جمهور در مراسم افتتاحيه مجلس يازدهم سعي کرد فضاي همدلانهاي با مجلس جديد ايجاد کند و از استراتژي «پيوند و پيروزي» سخن گفت.
واکنش دولت
طبعيتا اين نامه با واکنش تند دولت روبهرو شد. علي ربيعي سخنگوي دولت آن را "نامناسب" ارزيابي کرد. سخنگوي دولت در پاسخي به اين روساي کميسيونهاي مجلس نوشت "نامه تأکيد دارد که بهدنبال بازگشت روحيه انقلابيگري است. حال آنکه ۹ نفر از اعضاي امضاکننده نامه در مجالس انقلابي هشتم و نهم نماينده بوده و سه نفر ديگر در دولت قبل فعاليت کردهاند."
ربيعي در نامه خود وضعيت اقتصادي و روندهاي اجتماعي و سياستي را "نابسنده" خوانده، اما تاکيد کرده که اصولگرايان نيز در اين وضعيت مسئوليت دارند چرا که در تمام عمر دولتهاي يازدهم و دوازدهم "اصولگرايان اکثريت قاطع مجلس را در دست داشتهاند."
ربيعي مهمترين وجه نامه روساي کميسيونها را اينگونه شرح داده است، "مقصر اِنگاري يک سويه، عدم تبيين علمي و نيز عدم مسئوليتپذيري نويسندگان آن است. نامه چنان لحني دارد که گويي مجلس شوراي اسلامي در همه چهل سال گذشته و بالاخص در دو دوره گذشته، متناظر با دوران دولتهاي يازدهم و دوازدهم که اصولگرايان اکثريت قاطع مجلس را در دست داشتهاند، هيچ مسئوليتي در وضعيت جاري کشور ندارد."
او در ادامه نوشته است: «نامه چنان لحني دارد که گويي پيش از سال ۱۳۹۲ همه چيز بر وفق مراد بوده.»
حسينعلي اميري معاون پارلماني رييس جمهور نيز به تندي از اين نامه انتقاد کرده است و بند بند آن را زير سوال برده است.
معاون پارلماني رييس جمهور نوشت: "آيا ارائه سياههاي از مشکلات کنوني کشور و ادعاي لبخند رييس جمهوري به مشکلات و استفاده از ادبيات دور از شأن حکمراني، صدور آرامش و اطمينان به جامعه است؟ در حاليکه رهبر معظم انقلاب تأکيد داشتهاند «اختلاف نظرها نبايد رسانهاي شود، زيرا مردم را نگران ميسازد.» "
وقت انتقام؟!
نامه روساي کميسيونها به رييس جمهور با انتقاد علي مطهري نماينده پيشن مردم تهران در مجلس نيز روبهرو شده است. او لحن نامه را "تهديد اميز" ارزيابي کرد و گفت: "در مواردي با واقعيت مطابق نيست."
او افزود: «نمي توان فشارهاي خارجي را در نظر نگرفت که اتفاقا خيلي از آنها ناشي از عملکرد خودمان است و همين دوستان براي منهدم کردن برجام خيلي تلاش کردند و زمينهاي ايجاد کردند که ترامپ از برجام خارج شود و تحريمهايي را به ما تحميل کند.»
به عقيده مطهري "اين نامه منصفانه نوشته نشده است". او افزود: «اگر آنها واقعا به دنبال حل مشکل معيشتي مردم هستند، بايد از رئيس جمهور درخواست وقت کنند و با شخص آقاي روحاني صحبت کنند، حرفهاي آقاي رئيس جمهور را بشنوند و راه حلها و پيشنهادهاي خود را مطرح کنند؛ وگرنه اينکه مردم فقط ناله مسئولان اجرائي و تقنيني را بشنوند، اتفاق جالبي نيست و باعث نااميدي مردم ميشود.»
اين نماينده پيشين مجلس نامه را "ناشيانه" و "زودهنگام" دانست و با اشاره به شعارهاي نمايندگان مجلس در تبليغات انتخاباتي عليه دولت گفت: «نمايندگان بايد پخته عمل کنند. اکنون وقت انتقام گيري نيست. کشور در ۴۱ سال اخير هيچ گاه در چنين شرايط سختي نبوده است و هيچ وقت چنين فشارهايي به کشور وارد نشده است. کساني که ميگويند تحريمها در گذشته نيز بوده، در واقع مغالطه ميکنند؛ چون تحريمهاي امروز با تحريمهاي گذشته خيلي متفاوت است.»
او تاکيد کرد که در خيلي از جاها دست دولت بسته است. بخشي از اقتصاد کشور در دست دولت نيست و حتي در سياست خارجي نيز رئيس جمهور به طور مستقل تصميم نميگيرد.
پيش به سوي تنش سياسي
حسين مرعشي از اعضاي ارشد حزب کارگزاران سازندگي هم در تحليلي نامه ۱۲ نماينده ارشد مجلس را حاوي يک پيام روشن دانسته که آثار حادي خواهد داشت "سياستگذاران مجلس بنا دارند تا بهسمت يک تنش سياسي جديد در کشور بروند. "
از ديد مرعشي اين نامه به لحاظ منطقي داراي "ضعفهاي جدي" است. او گفت: "ما يک سري مسائل و سؤالات درباره امروز داريم. سؤال خيلي ساده اين است که الان دولت با يک کسري ۲۰۰ هزار ميليارد توماني مواجه است. عزيزان انقلابي که اينطور انتقاد ميکنند چه راهي براي رفع اين کسري دارند؟ چگونه ميخواهند آن را حل کنند؟"
او افزود: «امروز کشور حداقل به ۱۵ ميليارد دلار ارز ۴ هزار و دويست توماني نياز دارد براي تأمين دارو و نيازهاي اوليه تا اين اقلام گران نشوند. مجلس انقلابي راه حلش براي تأمين اين مبلغ چيست؟ امروز صادرات نفت متوقف است.»
مرعشي با بيان اينکه نويسندگان نامه "افرادي بدون کارنامه نيستند"، تاکيد کرد: «وقتي پاي ادعاي رفتن بهسمت شرايط مطلوب ميشود اين ادعا را بايد کساني مطرح کنند که حداقلي از کارآمدي را قبلاً از خود نشان داده باشند.»
او گفت: «اين يک اختلاف جدي است و نبايد آن را کم شمرد» و به روحاني توصيه کرد "اين اختلاف را به رسميت بشناسد و اول در سطح سران و اگر نياز بود خدمت رهبر معظم انقلاب مطرح و براي رفع آن اقدام کند."
نکته مهم نامه دوازده نماينده موثر مجلس اين است که هيچ راهکاري به دولت ارائه نميدهد. از طرف ديگر در سخنان اين نمايندگان نيز هيچ نقشه راهي ديده نميشود. تمام حرف آنها يه چيز است دولت از مسير هفت ساله خود برگردد. لابد انتظار دارند دولت در مسير دلخواه آنها حرکت کند. مسئله اين است که اين مسير دلخواه چيست؟ اين نمايندگان بايد پاسخ دهند که دولت با چالشهايي که دست به گريبان آنهاست چه بايد کند. بايد منتظر ماند و ديد که اين نمايندگان چه طرحهايي در آينده براي رفع مشکلات اقتصادي ارائه مي کنند، البته محتمل است که هيچ طرح قابل اعتنايي ارائه نکنند و فقط به دولت روحاني حمله کنند.
بازار