شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
تا زماني که يک رسانه عربي به ماجرا ورود نکرده بود، سخنگوي شوراي نگهبان لزومي به توضيح نديد؛ درحاليکه پيش از اين هم برخي چهرههاي سياسي مدعي شده بودند رئيس سابق دولت براي گرفتن تأييد صلاحيت خود در انتخابات 1400، شروع به لابي با شوراي نگهبان کرده است. روز گذشته عباسعلي کدخدايي ادعاي يک رسانه عربي مبنيبر رايزني احمدينژاد با اين شورا را تکذيب کرد و در توييتي نوشت: برخي انتخابات رياستجمهوري را خيلي زود شروع کردهاند و هرازگاهي با اخبار خودساخته، ملاقاتهاي فرضي افراد را با شوراي نگهبان مطرح ميکنند! شوراي نگهبان تاکنون هيچ ملاقات رسمي و غيررسمياي با داوطلبان احتمالي نداشته و به اين زوديها نيز نخواهد داشت. به نوشته عربيپست، مرتضي طلايي، سياستمدار اصولگرا، به اين رسانه گفته است: «در هفتههاي اخير، دوستان احمدينژاد شروع به مذاکره با شوراي نگهبان کردهاند تا موافقت آن با پذيرش صلاحيت احمدينژاد در انتخابات آينده را تضمين کنند. يکيديگر از اعضاي مجلس که نزديک به احمدينژاد است، گفت دراينباره با آيتالله احمد جنتي ديدار کرديم، اما ايشان خواستار زمان کافي براي فکر بيشتر شدند. اين در حالي است که يک منبع نزديک به احمدينژاد تأکيد کرد مذاکره با شوراي نگهبان بهصورت مستقيم انجام شده و احمدينژاد که شخصا با تعدادي از اعضاي شوراي نگهبان ديدار کرده است، تصميم جدي براي نامزدي در انتخابات رياستجمهوري دارد و از طريق راههاي مختلف تلاش ميکند از مانع شوراي نگهبان عبور کند».
اين در حالي است که پيشتر طلايي گفته بود آنچه درباره رايزنيهاي احمدينژاد با شوراي نگهبان مطرح کرده، صرفا تحليل و گمانهزني بوده، نه مبتني بر خبر و مستندات! خود احمدينژاد بهتازگي در گفتوگويي اسکايپي با شبکه يواسايران و در پاسخ به اين پرسش که آيا در انتخابات پيشرو کانديدا ميشويد و چه پيامي براي ايراندوستان داريد، گفته بود: «فکر ميکنم تا انتخابات خيلي وقت داريم و بايد به فکر امروز باشيم. امسال در کل دنيا سال تحولات است و بايد خودمان را براي آن آماده کرده و مراقب باشيم ملتها آسيب نبينند. امروز بيشتر از آنکه مراقب يک منطقه باشيم، بايد فکر جهان، اصلاح و تغيير آن باشيم. هر تغيير در ضعف جهان و در ضعف جامعه انساني رخ ميدهد. من فرد کوچکي از هفت ميليارد جمعيت جهان هستم که دوست دارم جهان آزادي و عزت داشته باشد. درباره انتخابات فکري نکرده و شخصا تمايلي ندارم، اما مثل همه ايرانيان آماده فداکاري هستم». تأييد يا عدم تأييد صلاحيت احمدينژاد در صورت ورود دوباره به انتخابات محل بحث است. نشانهها گواهي بر اين نيست که او با موضعي متفاوت يا چراغ سبز از سوي شوراي نگهبان روبهرو خواهد شد؛ تا جايي که سال 96 نيز آيتالله جنتي به محمدرضا باهنر گفته بود احمدينژاد درصورتيکه قصد شرکت در انتخابات داشته باشد، دنبال فتنه است.
عباس اميريفر، از نزديکان سابق احمدينژاد، بهتازگي مدعي شده بود شواهدي مبنيبر تغيير رويکرد احمدينژاد و تغيير ترکيب تيمش وجود دارد. او گفته بود اين به آن معناست که او حلقه پيشين را که از سوي اصولگرايان به جريان انحرافي معروف شده بودند و چهرههاي اصلياش را که اين روزها در زندان هستند، کنار ميزند.
حشمت فلاحتپيشه، نماينده ادوار مجلس، ديروز درباره تأييد صلاحيت احمدينژاد از سوي شوراي نگهبان گفت: بنده نميتوانم درباره نوع تصميمگيري اعضاي شوراي نگهبان نظر قطعي ارائه بدهم؛ زيرا روند «تأييد» يا «رد صلاحيت» در آن نهاد سازوکار مختص به خود را دارد؛ اما اگر به حافظه تاريخي خود رجوع کنيم، افرادي را پيدا خواهيم کرد که گاهي در يک دوره رد شده و در مرحلهاي ديگر توانستهاند از شوراي نگهبان اذن ورود به عرصه انتخابات را اخذ کنند. با اين تفسير، ميتوان گفت شايد آقاي احمدينژاد نيز بتواند بهعنوان کانديدا در انتخابات سال ۱۴۰۰ حضور داشته باشد. فلاحتپيشه در پاسخ به اين پرسش که اگر احمدينژاد از سد شوراي نگهبان عبور کند، آيا اين احتمال وجود دارد که بخشي از اصولگرايان دوباره به سمت او تمايل پيدا کنند، افزود: افراد حاضر در جريانات سياسي ايران جزء فرصتطلبترين بازيگران سياسي هستند. متأسفانه همين نگاه فرصتطلبانه باعث شده در کشور ما احزاب به معناي واقعي شکل نگيرند. در کشور ما جريانات سياسي به اين دليل که نميخواهند زير بار تعهد بروند، تبديل به قاتلان احزاب شدهاند؛ زيرا ماهيت «حزب» بر اين اصل استوار است که در برابر فعاليتها و وعدههاي دادهشده پاسخگو باشد.
بازار