نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

نیمه پنهان نطنز

منبع
صبح نو
بروزرسانی
نیمه پنهان نطنز
صبح نو/ متن پيش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست شوراي عالي امنيت ملي اعلام کرد که علت اصلي حادثه نطنز مشخص شده است اما به‌دليل برخي ملاحظات امنيتي، علت و چگونگي بروز اين حادثه در زمان مناسب اعلام خواهد شد؛ اطلاعيه‌اي که شائبه خرابکاري يا حمله به اين سايت هسته‌اي را تقويت مي‌کند. «بهروز کمالوندي»، سخنگوي سازمان انرژي اتمي صبح پنجشنبه از وقوع حادثه در يکي از سوله‌هاي در دست احداث در محوطه باز سايت نطنز خبر داد. او گفت: «بامداد امروز به‌دنبال وقوع حادثه‌اي که چگونگي آن در دست بررسي است، يکي از سوله‌هاي در دست احداث در محوطه باز سايت نطنز دچار آسيب شد، ولي هيچ‌ تلفات جاني نداشت و به فعاليت‌هاي مجموعه لطمه‌اي وارد نکرد.» کمالوندي خاطرنشان کرد: «از نظر احتمال ايجاد آلودگي نيز با توجه به غير‌فعال‌بودن مجموعه ذکرشده جاي هيچ‌گونه نگراني نيست و هم‌اکنون تيم‌هاي کارشناسي سازمان در محل وقوع حادثه حاضر و مشغول بررسي علل اين واقعه هستند.» همچنين «رمضانعلي فردوسي» فرماندار شهرستان نطنز در جمع رسانه‌ها عنوان کرد: «يکي از سوله‌هاي مختص وسايل اسقاطي دچار آتش‌سوزي شده بود که به‌ محض اطلاع از حادثه، اکيپي از نيروهاي آتش‌نشاني شهرستان نطنز در محل حاضر و اقدام به خاموش‌کردن آن ‌کردند؛ با اطفاي حريق ديگر جاي هيچ‌گونه نگراني نيست.»
پس از آن آژانس بين‌المللي انرژي اتمي نيز در بيانيه‌اي به حادثه در يکي از سوله‌هاي در دست احداث مجتمع غني‌‌‌سازي نطنز واکنش نشان داد. آژانس در بيانيه‌اي گفت از گزارش‌ها درباره اين حادثه مطلع است اما انتظار نمي‌رود‌ اين حادثه تأثيري روي فعاليت‌هاي راستي‌آزمايي پادماني اين نهاد بين‌المللي داشته باشد. در اين بيانيه آمده است: «ما در حال حاضر پيش‌بيني مي‌کنيم [اين حادثه] هيچ‌ تأثيري روي فعاليت‌هاي راستي‌آزمايي پادماني آژانس بين‌المللي انرژي اتمي نخواهد داشت.» اما روز گذشته کيوان خسروي، سخنگوي دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي اعلام کرد: فرضيه‌هاي مختلف در مورد علت اين رخداد با بررسي دقيق آثار، نحوه و ميزان تخريب ايجادشده سبب شد که علت اصلي حادثه مشخص شود اما به‌دليل برخي ملاحظات امنيتي علت و چگونگي بروز اين حادثه در زمان مناسب اعلام خواهد شد. اين حادثه در حالي اتفاق افتاد که رسانه‌هاي غربي از احتمال دست‌‌داشتن رژيم صهيونيستي در اين حادثه خبر دادند. پيش از اين در سال 93 سپاه پاسداران از سرنگوني يک پهپاد اسرائيلي که قصد نفوذ به حريم منطقه‌ هسته‌اي نطنز را داشت، خبر داده بود. در اطلاعيه سپاه آمده بود که «هواپيماي منهدم‌شده از نوع پنهانکار و رادارگريز بوده است»؛ پهپادي که از روي عرشه يک ناو آمريکايي در درياي سرخ برخاسته و از طريق فضاي يک کشور عربي وارد ايران شده بود. تصويري که سازمان انرژي اتمي از محل حادثه منتشر کرد، نشان مي‌دهد يکي از سوله‌هاي در حال تکميل در محوطه باز مجتمع غني‌‌‌سازي شهيد مصطفي احمدي‌روشن نطنز دچار آسيب شده است. همچنين خبرگزاري آسوشيتدپرس نيز با داده‌هاي جمع‌‌آوري‌شده از سوي يک ماهواره آمريکايي مدعي شده محل حادثه، کارخانه توليد سانتريفيوژ‌هاي جديد بوده است. 
  ايران در آخرين مرحله کاهش تعهدات برجامي، اعلام کرد که مجددا تحقيقات سانتريفيوژهاي پيشرفته را آغاز مي‌کند. بهروز کمالوندي، سخنگوي سازمان انرژي اتمي ايران ۱۶ شهريور 99 با اعلام شروع اين مرحله از اقدامات ايران که در واکنش به عدم‌پايبندي ديگر طرف‌هاي توافق هسته‌اي به تعهدات‌شان صورت مي‌گيرد، از گازدهي به سانتريفيوژهاي نسل جديد «IR6s» به‌عنوان بخشي از گام سوم کاهش تعهدات ياد کرده بود. پس از آن آژانس گزارش داد که بنا به بازرسي‌هاي انجام‌شده در روز چهارشنبه ۲۵ سپتامبر (سوم مهر99) غني‌سازي اورانيوم در تمام سانتريفيوژهايي که در نطنز نصب شده، يا آغاز شده يا قرار است آغاز شود. کاهش تعهدات برجامي ايران يک‌سال پس از خروج آمريکا از توافق هسته‌اي سال ۲۰۱۵ و بازگشت و تشديد تحريم‌ها عليه تهران انجام مي‌شود.
اما وقوع حادثه در نطنز يک هفته بعد از انفجار «خجير» ذهن‌ها را به اين سمت هدايت کرد که شايد دست‌هاي پشت پرده‌اي براي خرابکاري در سايت‌هاي هسته‌اي ايران در اين حوادث دخيل باشد. بامداد جمعه هفته گذشته نوري نارنجي‌رنگ، آسمان را به مدت چند ثانيه در شرق تهران روشن کرد. داوود عبدي، سخنگوي وزارت دفاع جمهوري اسلامي دليل اتفاق را انفجار ناشي از «نشت گاز» در منطقه عمومي پارچين خواند و گفت اين حادثه تلفاتي نداشته و حريق ناشي از انفجار به سرعت اطفا شده است. حادثه انفجار در نطنز از بعد ديگري نيز حائز اهميت است. اين حادثه يک روز پس از شکست ديپلماتيک آمريکا در شوراي امنيت سازمان ملل اتفاق افتاد؛ نشستي که آمريکا در متقاعد‌کردن کشورها با خود ناکام ماند و نتوانست ديگر اعضاي شوراي امنيت را براي محکوميت ايران با خود همراه کند. علاوه بر دفاع تمام‌قد چين و روسيه از ايران در برابر آمريکا و محکوم‌کردن گزارش سياسي آژانس بين‌المللي انرژي هسته‌اي، کشورهاي اروپايي هم تاکيد ‌کردند که آمريکا به‌دليل خروج از برجام حق استفاده از مکانيزم ماشه عليه ايران را ندارد؛ بنابراين بسياري از تحليلگران عقيده دارند که آمريکا از راه‌هاي قانوني و سازمان ملل نمي‌تواند تحريم تسليحاتي را تمديد کند و شايد براي رسيدن به خواسته خود، فشارها عليه ايران را افزايش دهد. ايران تاکنون ضمن دفاع از برنامه هسته اي صلح آميز خود سعي داشته است براي رفع نگراني هاي ادعايي کشورهاي غربي نهايت همکاري را با ديگر طرف هاي برجامي خود و همچنين آژانس بين المللي انرژي اتمي داشته باشد. اما اگر طرف مقابل با عبور از خط قرمزهاي ايران و سوءاستفاده از اين صبر راهبردي بخواهد امنيت و منافع ملي ايران را نشانه قرار دهد قطعا با واکنش سخت ايران همراه خواهد بود. همچنانکه ايران در گرفتن انتقام شهيد سردار سليماني تعلل نکرد و در اقدامي تلافي جويانه بزرگترين پايگاه نظامي اين کشور در عراق را مورد هدف قرار داد.