نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

اعترافات سیف درباره بی‌خاصیتی برجام و آمارهای عجیب دولت

منبع
کيهان
بروزرسانی
اعترافات سیف درباره بی‌خاصیتی برجام و آمارهای عجیب دولت
کيهان/ متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست رئيس ‌کل سابق بانک مرکزي طي گفت‌و‌گويي به عدم حل مشکلات بانکي پس از برجام، آمارهاي عجيب روحاني از گشايش برجام و بالا بردن افراطي توقع مردم از برجام و... ‌اشاره کرد. ولي‌ا... سيف در گفت‌و‌گو با خبرگزاري فارس، در واکنش به اين ادعا که برجام نتوانست مشکل بانکي ما را حل کند، گفت: درست است. مسائل نظام بانکي حل نشد. آقاي رئيس‌جمهور انتظارات زيادي را ترسيم کرده بود. مثلا همان زماني که ايشان گفت در روز اول اجراي برجام 1000 ال‌سي باز مي‌شود من خصوصي به رئيس ‌دفتر ايشان گفتم از کجا اين اطلاعات به ايشان داده شده است؟ گويا اين اطلاعات توسط يکي از اعضاي اتاق بازرگاني به ايشان داده شده بود. توقع از برجام را به صورت افراطي بالا برده بودند.
وي با‌اشاره به کارشکني‌هاي آمريکا در قبال مبادلات بانکي با ايران اظهار داشت: آمريکايي‌ها به بانک‌هايي اروپايي که با ايران کار مي‌کردند، مراجعه مي‌کردند و مي‌گفتند شما مراقب باشيد و با ايران کار نکنيد. مثلا يک بانک سوئيسي که پذيرفته بود با ايران کار کند، آمريکايي‌ها با آن بانک تماس گرفته و گفته بودند نبايد با ايران کار کنيد و در غير اين صورت با ما طرف مي‌شويد.
دستاورد «تقريبا هيچ» برجام واقعيت بود رئيس ‌کل سابق بانک مرکزي درباره عبارت «تقريبا هيچ» که در سازمان ملل به عنوان دستاورد بانکي برجام بيان کرده بود، گفت: البته يک «تقريبا» هم گفتم. يعني يک جزئياتي براي ما باز شد و نسبت به وضعيت گذشته قابل مقايسه نبود. وقتي به ايران آمدم دوستان در دولت برايم بيشتر توضيح دادند. اما آنچه که مسلم است من واقعيت را گفتم و حرف دلم را زدم. سيف اضافه کرد: توقع کارشناسي منطقي از برجام نمي‌توانست اينقدر باشد. راجع به سوئيفت يادتان مي‌آيد چه فضايي بود؟ اين سوئيفت اصلا هيچي نبود و همين الان هم هيچي نيست. آن زمان به يک تابو تبديل شده بود. شما مي‌دانيد وقتي براي يک چيز به اين کم اهميتي چنين جوي درست مي‌شود چقدر مذاکره‌کننده ما را در موضع ضعف قرار مي‌دهد؟ طرف مقابل از موقعيت سوءاستفاده مي‌کند و مي‌گويد ما به شما سوئيفت داده‌ايم!
وي درباره دست خالي تيم ايراني در مذاکرات کارشناسي توضيح داد: در جلسه‌اي که در لوزان داشتيم (طرف مقابل) يک تيم کارشناسي پشت سرش بود اما از تيم ايراني فقط من بودم و آقاي کامياب و آقاي دکتر عزيزي و آقاي انصاري. در حالي که طرف مقابل يک تيم بزرگ کارشناسي داشت و نمايندگان اتحاديه اروپا هم با او بودند، هر لحظه مباحث را با افراد پشت صحنه هماهنگ مي‌کرد اما من بايد در لحظه خودم تصميم مي‌گرفتم! همه جا اينگونه است.
روحاني مي‌گفت تبعات رشد نقدينگي مال بعدهاست! رئيس‌ کل سابق بانک مرکزي با ‌اشاره به اينکه در زمان بودجه‌گيري، بانک مرکزي قرباني مي‌شد، بيان کرد: هر کسي وقتي خوب توانست جمع را متاثر کند، همه نگاه‌ها به سمت سازمان برنامه و بودجه مي‌رود. آقاي نوبخت مي‌گويد شما که مي‌دانيد محدوديت بودجه داريم. بعد از آن همه نگاه‌ها به سمت رئيس‌کل بانک مرکزي مي‌رود. آقاي رئيس‌جمهور مي‌پرسند راهي دارد؟ شما مي‌گوييد آقاي رئيس‌جمهور ممکن است راه وجود داشته باشد ولي رشد نقدينگي چنين مي‌شود و تورم چنان مي‌شود. رئيس‌جمهور مي‌گويد آن تبعات که براي بعد است، الان مشکل داريم. اين را يک کاري بکنيد! سيف افزود: حوالي شهريور 93 بود. تصور مي‌شد اگر خبر توافق منتشر شود يک‌دفعه نرخ ارز افت کند، مثل دوره پذيرش قطعنامه. آنجا عنوان کردم اگر اين اتفاق بيافتد من وارد بازار مي‌شوم و ارز مي‌خرم. از طرف برخي اعضاي دولت و آقاي رئيس‌جمهور به شدت به من انتقاد شد که «اين حرف‌ها چيست.» وقتي اين وضعيت وجود دارد نمي‌توانيد انتظار داشته باشيد بانک مرکزي به طور مستقل تصميم‌گيري کند.
وي درباره وضعيت ارزي کشور در سال 96 اظهار داشت: در نيمه دوم سال 96 بانک مرکزي به‌شدت تحت فشار بود، چون من در عمل تا پايان سال 96 بودم و بعد از آن ابتکار عمل دست خود دولت بود و ما با سياست ارز 4200 تومان موافق نبوديم، به همين دليل تا آن مقطع قيمت ارز از 3000 تومان در شهريور 92 به 4800 تومان در 29 اسفند رسيد.
دولت نتوانست به تحريم‌ها واکنش مقتضي نشان دهد رئيس ‌کل سابق بانک مرکزي ادامه داد: يکي از ريشه‌هاي مشکل ايجاد شده در دولت دوازدهم اين بود که مجموعه دولت، به خصوص وزارتخانه‌هايي مثل صنعت، معدن، تجارت نتوانستند به سرعت نسبت به تهديدات آمريکا در مورد خروج از برجام و در نهايت بازگشت تحريم‌ها واکنش مقتضي نشان دهند. مثلا تا زمان تصميم دلار 4200 در فروردين 97، واردات بدون هيچ محدوديتي انجام مي‌پذيرفت. همه سياست‌ها نيز در راستاي حمايت و توسعه واردات بود. سيف درباره اظهارات بدون پشتوانه کارشناسي رئيس‌جمهور گفت: يک روزي در ستاد اقتصادي دولت به من گفته شد آقاي رئيس‌جمهور با اين بحث‌هايي که شما مي‌کنيد موافق است اما بايد کنترل شود. 50 درصد از نرخ تورم تاثير بگذارد روي نرخ ارز. گفتم چرا 50 درصد؟ اين 50 درصد از کجا آمده است. گفتند حالا از هيچ که بهتر است!!‌ اشتباه استراتژيک دولت در سال 95 اصرار بي‌منطق بر بازگرداندن نرخ به محدوده 3700 تومان بود. وي اضافه کرد: در صورتي که گزارش‌هاي کارشناسي حاکي از اين بود که نرخ بايد در سال 95 از چهار هزار تومان عبور مي‌کرد. در جلسه‌اي که در دي ماه 95 خدمت حضرت آقا داشتم، وقتي از جلسه برگشتم به آقاي رئيس‌جمهور گزارش دادم. گفتم شما گاهي اوقات مطرح مي‌کنيد آقا خيلي نسبت به نرخ ارز حساس هستند اما من احساس کردم ايشان موافق هستند. البته در همان جا تاکيد کردم که استنباط من از صحبت و واکنش ايشان اين بود. آقاي رئيس‌جمهور گفتند من مفصل با آقا صحبت کردم و نظرات ايشان را مي‌دانم و من هم نظرات ايشان را مي‌گويم.
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره