نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

راستی‌آزمایی اظهارات ظریف در مجلس

منبع
کيهان
بروزرسانی
راستی‌آزمایی اظهارات ظریف در مجلس
کيهان/ متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه روز گذشته به دعوت نمايندگان مهمان صحن علني مجلس شوراي اسلامي بود تا در اولين حضور خود در مجلس يازدهم گزارشي از وضعيت سياست خارجي کشور و همچنين مشکلات و چالش‌هاي به‌وجود آمده ناشي از مذاکرات هسته‌اي و توافق برجام در ساحت سياسي و اقتصادي کشور، به نمايندگان تازه راه‌يافته به خانه ملت ارائه دهد.
اما همان‌گونه که قابل پيش‌بيني هم بود، اين‌بار نيز ظريف با دستان خالي در برابر نمايندگان ملت حاضر شد و توضيحات قانع‌کننده‌اي براي منتخبان مردم نداشت. او که نتيجه 7 سال ديپلماسي‌اش در برابر غربي‌ها به‌رغم وعده‌هاي پُرطمطراق، نه تنها مشکل تحريم‌ها را حل نکرده بلکه ده‌ها تحريم ديگر به آنها اضافه و مشکلات متعدد ديگري را متوجه اقتصاد کشور و مردم کرده است، روز گذشته به‌جاي پاسخگويي، مسائلي را مطرح کرد که با واکنش نمايندگان مواجه شده و براي دقايقي فضاي مجلس را هم متشنج کرد. هر چند که با گذشت 7 سال اظهارات دولتمردان، به‌ويژه مسئول و اعضاي دستگاه سياست خارجي کشور در پيشگاه ملت نياز چنداني به «راستي‌آزمايي» ندارد و مردم ما در اين سال‌ها طمع صداقت و راستگويي آنها را به خوبي در زندگي و معيشت خود چشيده‌اند، اما صرفا به جهت ثبت در تاريخ، درباره چند مورد از مسائلي که آقاي ظريف در جلسه ديروز مجلس مطرح کرده‌اند، نکاتي را به ايشان و همچنين مخاطبان ارجمند ياد‌آور مي‌شويم.
هيچگاه مسائل داخلي را به خارج نبردم! وزير امور خارجه کشورمان با‌ اشاره به اينکه سياست خارجي، حوزه دعواي جناحي و گروهي نيست، خطاب به نمايندگان گفت: من هيچ‌گاه مسائل داخلي را به خارج نبردم. چنين اظهاراتي از سوي ظريف در حالي است که او بارها براي بدست آوردن منافع جناحي در مسئوليتي که بايد براي منافع ملي ايران مي‌جنگيد سوءاستفاده کرد. او در سال93 در شوراي روابط خارجي آمريکا حضور پيدا کرد. فارغ از اينکه چرا بايد وزير خارجه کشورمان در چنين جلسه‌اي شرکت کند اما صحبت‌هاي ظريف در جمع دشمنان تعجب‌برانگيز بود. در اين نشست وزيرخارجه کشورمان در پاسخ به سؤال ‌هاله اسفندياري، همکار جورج سوروس و مسئول بخش خاورميانه وودرو ويلسون با گره زدن مسئله ديپلماسي به انتخابات گفته بود مذاکرات هسته‌اي تأثير مستقيم بر مسائل داخلي ايران خواهد داشت و در صورت شکست مذاکرات، دوستان او انتخابات مجلس آينده را به جريان غرب‌ستيز واگذار خواهند کرد.
همچنين پيشتر و هنگامي‌ که روحاني به‌عنوان دبيرشوراي عالي امنيت‌ملي در دولت اصلاحات مشغول مذاکره با طرف غربي بود نيز ظريف در سخناني که فيلمش سال‌ها بعد منتشر شد خطاب به البرادعي دبيرکل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي‌ گفته بود: «بسياري از کانديداهاي رياست جمهوري از شکست مذاکرات ما سود مي‌برند.آنها موفقيتي در اين گفت‌وگوها نمي‌بينند و از طرفي آنها آدم‌هاي پرنفوذي هستند. اعتبار اروپايي‌ها و مذاکره‌کنندگان ايراني هر دو در ايران از دست رفته است».
آينده نشان خواهد داد که برجام سند افتخار ايران است! وزير امور خارجه کشورمان در جلسه ديروز مجلس شوراي اسلامي در بخش ديگري از اظهارات خود، توافق هسته‌اي موسوم به برجام را سند افتخار ايران دانست و گفت: برجام تحميلي بر آمريکا بود، تاريخ و آينده نشان خواهد داد که برجام سند افتخار ايران است و خواهد بود و در تاريخ اين کشور ثبت خواهد شد. چنين اظهاراتي در حالي است که دولتمردان بارها مدعي بودند که ميوه‌هاي برجام و به عبارتي سيب و گلابي برجام به‌زودي خواهد رسيد، اما ميوه‌هاي برجام چيزي جز افزايش تحريم‌ها و تشديد گراني و رکود و بيکاري نبود. سؤال از وزير محترم امور خارجه اين است که آيا بتن‌ريزي در صنعت هسته‌اي سند افتخار است؟! آيا افزايش سرسام‌آور قيمت دلار تا آستانه 22 هزارتومان، سند افتخار است؟! آيا کوچک شدن سفره مردم سند افتخار است؟! آيا خروج ۹۷۰۰ کيلوگرم اورانيوم غني‌شده (از مجموع ۱۰ هزار کيلوگرم) از کشور، سند افتخار است؟! خروج اين مقدار اورانيوم، معادل ۹۷ درصد کل اورانيوم غني‌شده در ۱۰ سال بود که با تلاش دانشمندان ايراني صورت گرفته بود. اکنون 24 ماه از خروج آمريکا و همچنين قريب به 60 ماه از امضاي برجام سپري شده است. اين مدت زمان طولاني در حالي سپري شده است که هيچ دستاوردي از برجام عايد کشورمان نشده است.
همچنين آقاي ظريف که در نشست وزيران خارجه ۱+۵ و ايران در مهر 96، خطاب به غربي‌ها فهرستي از گلايه‌هاي ايران را طرح و گفته بود که ايالات متحده آن‌طور که در توافق هسته‌اي مقررشده، تحريم‌ها را رفع نکرده و «ما هنوز نمي‌توانيم در انگلستان يک حساب بانکي باز کنيم»، اما ديروز در مجلس اين توافق را سند افتخار ايران ناميد، پاسخ نمي‌دهد که از آن روز تا ديروز چه اتفاق مثبتي از اين توافق عايد کشورمان شده که تا اين حد نظر او را تغيير داده است.
سياست خارجي در حوزه اختيارات رهبري است! يکي ديگر از مسائلي که محمدجواد ظريف در پاسخ به انتقاد نمايندگان مجلس درباره برجام مطرح کرد، يادآوري حدود و اختيارات رهبري در قانون اساسي به‌ويژه در موضوع سياست خارجي بود. ظريف مسئوليت سياست خارجي ايران را برعهده رهبر انقلاب اسلامي دانست و افزود: «سياست خارجي در قانون اساسي در حوزه اختيارات مقام معظم رهبري است و سياست‌هاي کلي نظام در حوزه سياست خارجي را ايشان تعيين مي‌کنند». در اينکه کليت چنين سخني از سوي وزير امور خارجه درست و صحيح است شکي نيست، اما نکته اينجاست که هدف او از طرح چنين مسئله‌اي رسيدن به اين نتيجه است که «چون سياست خارجي در حوزه اختيارات مقام معظم رهبري است، پس مسئوليت برجام هم با ايشان است». اين درحالي است که موضع رهبر معظم انقلاب از ابتداي مذاکرات تا به امروز کاملاً شفاف و روشن بوده است. اما صرفا به جهت يادآوري و نمونه، ايشان خرداد سال گذشته در جمع دانشجويان صراحتا فرمودند: «من به برجام به‌صورتي که عمل و محقق شد اعتقادي نداشتم و اين را به رئيس‌جمهور و وزير خارجه هم گفتم». ايشان تأکيد کردند: «شما چشم و گوش داريد. نامه‌اي که من نوشتم را ببينيد. ببينيد تصويب برجام چه شکلي بوده و چه شرايطي داشته است. اگر آن شرايط اعمال نشد وظيفه رهبري اين نيست که بگويد برجام نبايد باشد. عقيده من اين است که رهبري در زمينه‌هاي اجرايي نبايد ورود کند مگر جايي که به حرکت کلي انقلاب مربوط است.»
رهبر معظم انقلاب همچنين در سال 94 و همان ماه‌ها ابتدايي توافق برجام در ديدار با رئيس و اعضاي مجلس خبرگان رهبري به روشني موضع خود درباره برجام را بيان کرده و فرمودند: «اينکه نشستيم مذاکره کرديم، در بعضي از موارد کوتاه آمديم، يک امتيازاتي داديم، عمدتاًً براي اين بود که تحريم‌ها برداشته بشود؛ اگر بنا است تحريم‌ها برداشته نشود، پس معامله‌اي وجود ندارد، ديگر اصلاً اين معنا ندارد. مسئولين اين را بايد مشخّص کنند و نگويند که مثلاً او براي قانع کردن رقباي داخلي خودش اين حرف را مي‌زند.»
هر هفته با سردار سليماني جلسه داشتم! وزير امور خارجه همچنين روز گذشته و در صحن علني مجلس در توجيه برجام و ضربات ويران‌کننده‌اي که به منافع ملي وارد کرده از هماهنگي اقدامات خود با سپهبد شهيد سليماني سخن گفت و افزود: شهيد حاج قاسم سليماني و بنده هر هفته با هم نشست داشتيم و هماهنگي مي‌کرديم، صحبت‌هاي منطقه‌اي با هماهنگي يکديگر بود و آنهايي که ايشان، سيدحسن نصرالله و مقاومت عراق و لبنان و فلسطين را مي‌شناسند و با آنها دمخور هستند، مي‌دانند که روابط ما چگونه بود. آقاي ظريف چنان درباره رفاقت و هم افقي با سردار سليماني سخن گفت که انگار کسي غير از او، چند هفته پس از ‌ترور سبعانه حاج قاسم، براي مذاکره با قاتلان سردار چراغ سبز داد! کسي که پا روي خون سردار مقاومت بگذارد، حق دارد ادعاي برادري کند؟ اسفندماه 97 پس از 7 سال جنگ با ‌تروريست‌ها، بشار اسد به تهران آمد تا سفير پيروزي مقاومت باشد. با اين حال ظريف در رفتاري سطح پايين و غيرملي استعفا کرد و نگذاشت آن‌طور که بايد و شايد اهميت اين سفر مهم و تأثيرگذار هم در داخل و هم در خارج از کشور مطرح شود، آن هم تنها به اين دليل که در جريان اين سفر نبوده. ديروز اما وي براي سرشکن کردن هزينه‌هاي شکست برجام مدعي شد که هر هفته با سردار سليماني جلسه داشته و مسائل منطقه‌اي را با وي هماهنگ مي‌کرده است. ظريف همچنين در حالي از هماهنگي با سردار سليماني سخن گفت که، سردار شهيد و سرافراز کشورمان، اسفند 97 طي سخناني در کرمان درباره برجام گفته بود «براي دشمن، برجام، سه ضلعي است نه يک ضلعي. اوباما فکر مي‌‌کرد به مرور زمان به دو ضلع ديگر مي‌‌رسد. اينکه اصرار مي‌‌کنند بر برجام 2، براي اين است که مي‌خواهند اين تحرکي را که از ايران اسلامي به جهان اسلام روح و جان داده، بخشکانند. اگر العياذبالله ما رفتيم و در برجام 2 شرکت کرديم، تمام مي‌شود؟ نه، برجام اصلي در داخل ايران است. آنها برجام سه هم خواهند داشت، چون معتقدند چشمه بايد در ايران خشکانده شود.» وزير محترم امور خارجه پاسخ نمي‌دهند که چه کساني دنبال برجام دو و سه بودند؟ چه کساني پنهاني چهل تعهد به FATF دادند؛ و سپس از بانک‌ها خواستند با افراد و نهادهايي که در فهرست تحريم‌هاي خزانه‌داري و وزارت خارجه آمريکا قرار دارند، همکاري نکنند!؟ سپاه پاسداران و سپاه قدس (سردار سليماني) جزو همين تحريم‌شدگان دشمن بودند که گرفتار خودتحريمي ‌داخلي شدند.
دشمن وقتي جرأت کرد سپاه پاسداران را تحريم و سردار سليماني را هدف قرار دهد که ديد کساني در داخل دولت، سلمان و ابوذر‌هاي سپاه را به نام دولت با تفنگ (!) از پشت مي‌زنند؛ و اين در حالي بود که در مضيقه تحريم‌ها، همين سپاه پيشقدم شکستن حصار تحريم شد.
دوستان عزيز آمريکا را قدرقدرت ندانيم! محمدجواد ظريف در بخش ديگري از سخنان خود در مجلس شوراي اسلامي، نمايندگان ملت را به ايستادگي در برابر سياست‌هاي آمريکا و نترسيدن از آن توصيه کرد و گفت: جمهوري اسلامي ايران بايد در برابر سياست‌هاي آمريکا بايستد... بايد کاري کنيم که آمريکا نتواند از اقدامات ما براي اهداف خودش استفاده کند... دوستان عزيز آمريکا را قدرقدرت ندانيم! اين اظهارات وزير امور خارجه نيز در حالي است که شخص وي براي توجيه مذاکره و توافق با برجام، مردم را از قدرت نظامي آمريکا مي‌ترساند وي سال 92 و در يک جمع دانشگاهي و در پاسخ به سؤال يکي از دانشجويان چنين عنوان داشته بود: «آيا فکر کرديد آمريکا که مي‌تواند با يک بمب تمام سيستم دفاعي ما را از کار بياندازد از سيستم دفاعي ما مي‌ترسد؟ آيا واقعاً به‌خاطر قدرت نظامي ما، آمريکا جلو نمي‌آيد؟ بر اساس کدام سند فکر مي‌کنيد آمريکا نمي‌تواند به اطلاعات نظامي ما دست پيدا کند؟»
گرچه بايد گفت که جاي خوشحالي و اميدواري است که وزير امور خارجه کشورمان پس از 7 سال مماشات و انفعال در برابر آمريکا از چنين باوري به اين نتيجه رسيده است که نبايد از آمريکا ‌ترسيد و آن را قدرقدرت دانست.
وزارت خارجه سياست‌هاي کاهش برجامي را اجرا کند بخش ديگري از جلسه ديروز صحن علني مجلس به سخنان محمدباقر قاليباف رئيس مجلس شوراي اسلامي اختصاص داشت. قاليباف در سخناني خطاب به ظريف گفت: آنچه امروز مردم و نمايندگان مجلس توقع دارند اين است که هزينه اضافي بر آنها وارد نکنيم و در تصميم‌گيري‌ها چه در سياست‌هاي اقتصادي، داخلي و خارجي به‌گونه‌اي عمل کنيم که هزينه بيش از اندازه به مردم وارد نشود. وي تصريح کرد: ما امروز در حوزه سياست خارجي به اين موضوع باور داريم که اگر بخواهيم دستگاه ديپلماسي مسائل سياست خارجي را پيگيري کرده و تحقق بخشد اولين چيزي که بدان نياز دارد توليد قدرت است چرا که وقتي قدرت داشته باشيم مي‌توانيم در مقابل دشمن بايستيم و موفق شويم و در چرخه چانه‌زني و فشار آنها قرار نگيريم و عقب‌نشيني و وادادگي پيدا نکنيم. قاليباف تأکيد کرد: بخش عمده‌اي از توليد قدرت در کشور در حوزه توان و کار اقتصادي است و همان‌طور که وزير امور خارجه نيز بدان‌ اشاره کرد وزارت امور خارجه در اين مورد مي‌تواند نقش کليدي داشته باشد، کما اينکه در تغيير ساختار و رويکرد در اين دولت حوزه معاونت اقتصادي را تشکيل داده‌ايم.
وي يادآور شد: البته شايد توقع بنده اين بود که وزارت امور خارجه به وزارت امور خارجه و تجارت بين‌الملل تبديل شود چراکه امروز جنگ ما اقتصادي است و در حوزه مسائل ارزي با وجود تمام سختي‌ها انتظار مي‌رود وزارت امور خارجه شرايطي را فراهم کند که اگر نتوانستيم به دليل مشکلات ناشي از برجام سرمايه‌گذار خارجي وارد کشور کنيم، به‌گونه‌اي اقدام شود که پول مردم که نزد برخي کشورها باقي مانده که ساليان سال در اين کشور معاملات اقتصادي را تجارت مي‌کردند در اين شرايط سخت ارزي انتقال ارز را به کشور با تلاش مضاعف انجام دهد.
در مقابل زياده خواهي آژانس به‌طور جدي خواهيم ايستاد قاليباف افزود: آژانس بين‌المللي انرژي اتمي ‌و شوراي حکام بايد اين را بدانند در حوزه سياست خارجي، جمهوري اسلامي و نمايندگان مجلس هرگز به آژانس اجازه نخواهند داد که دستش باز باشد و بدون محدوديت هرچه مي‌خواهد انجام دهد و به‌دنبال اين باشد که حلقه‌هاي اطلاعاتي و جاسوسي کشورهاي متخاصم را تکميل کند. رئيس مجلس شوراي اسلامي تأکيد کرد: ما در مقابل اين زياده‌خواهي آژانس به‌طور جدي خواهيم ايستاد و از وزارت خارجه مي‌خواهيم که در اين شرايط سياست‌هاي کاهش‌دهنده تعهدات برجامي که تصميم‌گيري شده را اجرا کند و هم زمان با آن همکاري با آژانس را در چارچوب تعهدات ادامه دهيم که حق ملت است. قاليباف با بيان اينکه ان‌شاءالله وزارت خارجه بتواند در حوزه اقتصادي که مهم‌ترين عنصر در تقويت توليد قدرت ملي است، وظيفه خود را به درستي انجام دهد از وزير امور خارجه براي حضور در اين جلسه قدرداني کرد.
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره