فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
به اين فريادزنندگان بايد گفت آيا برجام که امضا شد تصميم نظام بود يا دولت. آيا نظام به اين اجماع رسيد يا نه؟ اگر دولت مقصر است چرا سال ۹۲ کلي از افراد سرشناس اصولگرا به خاطر توافق هستهاي تبريک گفتند؟ چرا آن زمان اينگونه برخورد شد امروز اينگونه؛ به نظر ميرسد برخوردهايي که امروز با آقاي دکتر ظريف شد از موضع مخالفت با دولت بود، برخورد مجلسي که تصميم گرفته سوال کند استيضاح کند. کسي منکر ضعفهاي دولت نيست، اما اينکه در اين شرايط دولت را زمين گير کنند؛ درست نيست.
روز يکشنبه ۱۵ تير ماه صحن علني مجلس صحنه تاخت و تاز نمايندگان مجلس به وزير امور خارجه کشور بود. در اين جلسه صداي فرياد نمايندگان بلند بود و وزير امور خارجه دروغگو خوانده شد و به دليل عملکرد اقتصادي وزارت امور خارجه مورد شماتت قرار گرفت.
رويه مجلس در مقابله با دولت به ويژه جلسه با وزير امور خارجه نشان ميدهد مجلس در پي مقصرسازي از دولت است و قرار است دولت نوک حمله مجلس قرار گيرد. اما اين سناريو تا چه زماني ادامه دارد؟
عبدالله ناصري فعال سياسي اصلاحطلب در گفتگو با فرارو در اين باره گفت: سناريوي مقصرسازي تا انتخابات ۱۴۰۰ ادامه داد و بدبيني مردم به روحاني را تقويت خواهد کرد. البته اين مجلس براي مقصرسازي از دولت چک سفيد امضا دارد. البته آقاي ظريف در مجلس هم گفتند: "سياست خارجي دست رهبري است". متاسفانه سخنگوي دولت و وزارت امور خارجه بيتدبيرند و نميتوانند به حمايت از دولت بپردازند.
فريادها را بر سر ترامپ بکشيم
طيبه سياوشي نماينده سابق مجلس و فعال سياسي اصلاحطلب نيز در اين باره در گفتگو با فرارو گفت: جلسه مجلس با آقاي دکتر ظريف، تفاوتي با مجلس دهم داشت. امروز تعداد کساني که به اسم دفاع از مردم فرياد ميزدند بيشتر شده بود. تعدادي از آنها همانهايي بودند که در مجلس دهم هم فرياد ميزدند. البته فضاي مجلس اينگونه است که وقتي وزرا ميآيند نمايندگان اظهار نظر ميکنند؛ اما يک عده آييننامه را ميدانند و در صورت نياز ميدانند چه زماني اخطار بدهند و نيازي به فرياد و قطع کردن سخنان وزير ندارند. آن هم وزيري که داشت گزارش مهمي را ميداد؛ گزارشي که زندگي سخت مردم کاملا به آن وابسته بود. در مجلس دهم هم داد و فرياد بود، اما روز گذشته تعداد کساني که فرياد ميزدند زياد بود؛ چون کساني که جديدالورود بودند پرتعداد بودند و، چون آيين نامه را نميدانستند به جاي آن فرياد ميزدند.
وي افزود: ما هنوز متاسفانه به تعريف واحدي از منافع ملي و مصالح عمومي مردم نرسيديم، در حالي که در کشورهاي ديگر روي آن اجماع وجود دارد؛ بنابراين تلاش ما بر اين نيست که در اين شرايط سخت اقتصادي که جنگ اقتصادي در جريان است شرايط را به نفع مردم بهبود بدهيم بلکه دنبال منافع جناحي خود هستيم و تلاشمان اين است با انگشت اتهام به سمت يک جناح، آن جناح را متهم کنيم و ذهن مردم را به سمتي هدايت کنيم که از اصل قضيه منحرف شوند. اين شيوه همان شيوهاي است که با نگاه به آينده عمل ميکند اينکه انتخابات رياست جمهوري يا مجلس آينده است و براي داشتن ابزار قدرت با متهم کردن طرف مقابل پيش ميروند.
سياوشي اظهار کرد: آدمهاي منصف در هر دو جريان اصولگرا و اصلاحطلب که منافع ملي و مصالح عمومي را ميشناسند صرفا همديگر را به نام مخالف خطاب ميکنند و لي برخوردي که امروز با آقاي دکتر ظريف در مجلسکردند انگار که او معاند نظام است. البته امثال آقاياني که در کميسيون امنيت ملي بودند اين برخورد را با آقاي دکتر ظريف و نمايندگان و دولت داشتند. در حاليکه رهبري در ۲ تير ماه ۱۳۹۴ در ديدار با مسئولان و کارگزاران نظام درباره تيم مذاکره کننده گفتند «بنده هيئت مذاکرهکننده را - همين دوستاني که اين مدّت اين زحمات را بر دوش گرفتهاند - هم امين ميدانم، هم غيور ميدانم، هم شجاع ميدانم، هم متديّن ميدانم؛ اين را همه بدانند. اکثر حضّاري که اينجا تشريف داريد، از محتواي مذاکرات خبر نداريد؛ اگر شما هم از محتواي مذاکرات و جزئيّات مذاکرات و آنچه در مجالس ميگذرد مطلع بوديد، به بخشي از آنچه بنده گفتم، حتماً اذعان ميکرديد.»
وي افزود: به اين فريادزنندگان بايد گفت آيا برجام که امضا شد تصميم نظام بود يا دولت. آيا نظام به اين اجماع رسيد يا نه؟ اگر دولت مقصر است چرا سال ۹۲ کلي از افراد سرشناس اصولگرا به خاطر توافق هستهاي تبريک گفتند؟ چرا آن زمان اينگونه برخورد شد امروز اينگونه؛ به نظر ميرسد برخوردهايي که امروز با آقاي دکتر ظريف شد از موضع مخالفت با دولت بود، برخورد مجلسي که تصميم گرفته سوال کند استيضاح کند. کسي منکر ضعفهاي دولت نيست، اما اينکه در اين شرايط دولت را زمين گير کنند؛ درست نيست.
نماينده مجلس دهم ادامه داد: برخي چند سناريو براي اين قضيه ميچينند. يکي اين است که داد و فريادهاي مجلس براي به زه کشيدن دولت است يا متهم کردن دولت. اين که براي شرايط سخت اقتصادي و ويروس کرونا که مشکلات مردم را مضاعف کرده است مقصر پيدا کرد و اتهامات را گردن آن انداخت مانند کاري که با مجلس دهم و دولت ميکنند تا زمينهسازي کنند و افکار را به اين سمت ببرند که ما آينده بهتري نشان شما خواهيم داد. اما در همين مدتي که از مجلس يازدهم گذشته از انقلابيگري و اصلاح و بهبود وضعيت اقتصادي چيزي ديده نشده است.
وي افزود: البته اين شيوه مرسومي در سياست است، اما شيوه موفق و به نفع نظام و منافع مردم نخواهد بود. آنها اين مباحث را به صورت دائم ادامه ميدهند در حالي که دشمن را گم کردند. فراموش کردند مقصر شرايط سخت اقتصادي دولت ترامپ است. او بود که زير اين توافق زد و کنار رفت. ما دشمن را گم کرديم. داد و فريادهاي بر سر دکتر ظريف را بايد سر ترامپ بکشيم. مقصر دولت آقاي روحاني و دکتر ظريف نيستند. آقاي جهانگيري گفتند امروز روز تسويه حساب و فرافکني نيست، اما اينها بنا را بر متهم کردن و نه اصلاح امور گذاشتند. در حاليکه متهم کردن دولت يا مجلس گذشته نتيجهاي نخواهد داشت.
او اظهار کرد: آقاي قاليباف درباره انتظار مجلس از اجراي سياست کاهش تعهدات برجامي توسط دولت گفت. همين سياست را چه کسي تدوين کرده است. مگر غير از اين است که دولت و وزارت امور خارجه اين سياست را تدوين کردند؛ بنابراين مجلس فراتر از اين نميتواند انجام بدهد، ولي با اين داد و فريادها نتيجه را به سمت خود و افرادي که به آنها راي دادند هدايت ميکنند.
سياوشي بيان کرد: مقصرسازي شگرد انتخاباتي است آنها چشم به انتخابات رياست جمهوري دارند. آقاي ظريف بارها گفتند و در جلسه مجلس باز هم تکرار کردند همه ما در يک کشتي نشستيم، ولي گويا اين را متوجه نميشوند. اينکه عدهاي در داخل و خارج هدفشان اين است که توافق هستهاي را که محصول اجماع نظام است از بين ببرند. آنها متوجه اين تهديدات نميشوند، اما زمان حل و فصل مشکلات اقتصادي که برسد ميخواهند تمام مشکلات را با ابزار برجام حل کنند، اما اين توافق صرفا براي اين نوشته نشده است. در هر حال مسئله اين است که همه مشکلات موجود را وابسته به توافق برجام ميدانند که اصلا چنين نيست. اما ميخواهند دولت را به اين امر متهم کنند.
او در ادامه گفت: رهبري در ديدار با مسئولان و کارگزاران نظام در سال ۲ تير ۱۳۹۴ گفتند «همه توجّه داشته باشند که انتقادکردن آسانتر از عملکردن است. عيبهاى طرف مقابل را در آن عرصهاى که قرار دارد، ما راحت مىبينيم، درحالىکه خطرات او، دشوارىهاى او، نگرانىهاى او، مشکلات او را انسان نمىبيند. مثل اين است که شما کنار يک استخرى ايستادهايد، داريد تماشا ميکنيد؛ يکنفر هم رفته است روى ارتفاع، از دهمترى ميخواهد شيرجه بزند. خب، شيرجه ميزند، شما که اينجا کنار استخر ايستادهايد، ميگوييد هان! اين پايش خم شد، زانويش خم شد؛ اين يک اشکال. بله، اين اشکال است، امّا شما زحمت بکشيد... برويد بالا، سرِ آن دهمترى به آب يک نگاهى بکنيد، آنوقت قضاوت بکنيد! انتقادکردن آسان است.»
رويه مجلس بر وخامت اوضاع ميافزايد
داريوش قنبري فعال سياسي اصلاحطلب و نماينده اسبق مجلس نيز در گفتگو با فرارو در اين باره اظهار کرد: سناريوي مقصرسازي از دولت همچنان تا انتخابات رياست جمهوري ۱۴۰۰ ادامه دارد. گروهي که بهارستان را فتح کردند دنبال فتح پاستور هستند، اما براي اين کار چيزي در چنته ندارند جز تاختن به دولت. اگر مجلس برنامهاي براي اصلاح و بهبود امور دارد قانون تصويب کند تصميم بگيرد و تصميمش را به دولت ابلاغ کند، دولت هم عمل ميکند. اما واقعيت اين است که از مجلس هيچ طرح و برنامهاي براي برون رفت از اين وضع جز تاختن به دولت نميبينيم. اين هم اثري در راستاي حل مشکلات کشور ندارد و بر وخامت اوضاع خواهد افزود.
وي اضافه کرد: در شرايطي که روز به روز اوضاع اقتصادي به خاطر تحريم و همهگيري ويروس کرونا رو به وخامت بيشتري ميرود ايجاد ياس و نوميدي و پمپاژ ياس با سياهنمايي از عملکرد دولت مشکلات موجود را دو چندان ميکند. با اين رويه مشکلات کم نميشود که بيشتر هم خواهد شد.
قنبري گفت: از زماني که انتخابات مجلس يازدهم برگزار شده تا حالا دلار از ۱۵ هزار تومان به ۲۲ هزار تومان رسيده است. عملا ما با رويههاي اين چنيني و رويههاي تخريبي عليه دولت شاهد بهبود اوضاع نيستيم بلکه اوضاع بدتر هم خواهد شد. در حاليکه حل مشکلات فعلي نياز به درک دقيق شرايط کشور و شناخت دقيق از ريشه مشکلات کشور دارد و زماني اين حل شدني است که قواي مختلف در مسير حل مشکلات مردم با هم همکاري داشته باشند.
او افزود: اينکه قوهاي در وضعيت تبليغاتي باشد بدون آنکه وجه اثباتي از خود نشان دهد و تنها با وجه سلبي و رويه تخريبي و تبليغات به قدرت برسد شرايط کشور را بهبود نخواهد بخشيد. آسيب تبليغات مخرب به کشور و ملت خواهد رسيد. در مجموع با تاختن به دولت و برجام مشکلات کشور قابل حل نيست.
اين نماينده اسبق گفت: اتفاقا مشکلات کشور به دليل ناموفق ماندن برجام است. ناموفق بودن برجام هم دو دليل دارد يک متغير خارجي که روي کار آمدن ترامپ است دومين متغير داخلي است و به دلواپسان داخلي وابسته است که برجام را به چالش طلبيدند و حالا دود اقداماتشان به چشم مردم ميرود. به آنهايي که حالا به خاطر برجام دولت را نشانه گرفتند بايد گفت مگر شما غير از اين ميخواستيد؟ مگر شما نبوديد که وقتي برجام به نتيجه رسيد نداي دلواپسي سر داديد؟ الان برجام به شکست انجاميده و شما به هدفتان رسيديد. شما که دولت را زير سؤال ميبريد بياييد براي کشور طرح بدهيد.
وي ادامه داد: کساني که برجام را زير سوال ميبرند بديل خود را براي برجام ارائه کنند. حالا برجام که شکست خورده به اهداف خود رسيدند بيايند براي ايران بدون برجام برنامهريزي کنند و مشکلات را بدون برجام حل کنند. اين که به وزير و رئيس جمهور بتازند مشکلي از مشکلات کشور را حل نخواهد کرد و بر عمق مشکلات کشور خواهد افزود.
او تأکيد کرد: اينکه فقط دولت را تخريب کنند مشکلي حل نميشود. شايد براي عدهاي راي بياورد، اما اين روشها ديگر راي هم نميآورد. همين روشها موجب شد تا مشارکت به زير ۵۰ درصد سقوط کند. اگر همين وضع ادامه پيدا کند مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ بدتر هم خواهد شد. کساني که اين شيوه سلبي و تخريبي را به کار گرفتند کشور را به سمت بحرانهاي بدتري ميبرند.
قنبري تصريح کرد: اين گروه بايد به جاي تبليغات تخريبي، راه سازندگي را در پيش بگيرند. مسير درست اين است که با درک درست شرايط کشور و ارائه برنامهها به شکل ايجابي به دولت براي حل مشکلات کمک کنند. انتظار اين است در شرايط کنوني درک مناسبي از شرايط وجود داشته باشد. نمايندگان هم که ديگر به قدرت رسيدند اگر ميخواهند به پاستور هم برسند با نگاه ايجابي گرهاي از مشکلات را باز کنند و مردم را اميدوار کنند که اينها فقط حرف نميزنند و کار هم انجام دادند.
وي افزود: مجلس بايد از ژست تخريبي و تبليغي خارج شود و با تصويب قوانين درست به سمت ريلگذاري برود و دولت را به سمت درستي که فکر ميکند حرکت بدهد. اگر دولت خوب کار نکرده است برنامه خوب به دولت بدهند تا دولت اجرا کند. دولت نقش اجرايي دارد و آنها هستند که تصميم ميگيرند. برنامه و بودجه و قوانين را در مجلس تصويب ميکنند اگر راه و روشي را قبول ندارند راه و روش خود را اعلام کنند و دولت هم آن را قطعا اجرا ميکند.
بازار