دنياي اقتصاد/ متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
رئيسجمهور برزيل به کرونا مبتلا شد
درحاليکه شمار مبتلايان به ويروس کرونا به مرز ۱۲ ميليون نفر رسيده است، برخي کشورها در کنترل اين بيماري با چالشهاي بسياري روبهرو شدهاند. بررسيها نشان ميدهد ۴ کشور آمريکا، روسيه، برزيل و مکزيک که ازسوي رهبران پوپوليست جهان مديريت ميشوند، از اين جمله هستند. کشورهاي فوقالذکر بحران را با تاخير بسيار پذيرفته و پيش از کنترل بيماري اقدام به بازگشايي سريع اقتصادهاي خود کردهاند. در اين ميان رئيسجمهور پوپوليست برزيل که با تمسخر از ماسک ياد ميکرد، اکنون خود به کرونا مبتلا شده و در جستوجوي راهي براي خلاصي از اين بيماري است.
ژائر بولسونارو، رئيسجمهوري برزيل که همواره عليه مقررات فاصله اجتماعي بوده و آن را دستکم ميگرفته، حالا خود به اين بيماري مهلک مبتلا شده است. بولسونارو در شرايطي اين بيماري را ناچيز و سرماخوردگي قلمداد ميکند که کشورش پس از آمريکا داراي بيشترين تلفات انساني است. به نوشته روزنامه نيويورکتايمز، منتقدان در داخل و خارج از برزيل، مديريت بولسونارو در مواجهه با اين بيماري پاندمي را بيپروا و خطرناک توصيف کردهاند. در واقع مديريت وي باعث شده است تا اين ويروس بيش از هر کشور ديگري در آمريکاي لاتين، در برزيل رشد کند. او وقتي در ماه آوريل در باب افزايش متواتر کشتههاي اين بيماري مورد سوال واقع شد، گفت: «چه کار کنم؟ متاسفم. چه کاري از دستم بر ميآيد؟» در حالي که اين بيماري مدام در حال رشد بود، بولسونارو به جمع هواداران خود پيوست و در راهپيمايي آنها عليه قرنطينه شرکت کرد. او بدون ماسک و رعايت فاصله اجتماعي در اين جمع حاضر شده بود. او اصرار داشت که اين ويروس با افراد سالم کاري ندارد و در واقع اين تهديدي براي افراد ضعيف و بيمار است.برزيل در حال حاضر داراي يک ميليون و ۶۰۰ هزار مبتلا بوده و تعداد کشتههاي اين کشور نيز به بيش از ۶۵ هزار تن رسيده است که پس از ايالاتمتحده به لحاظ تلفات انساني در رده دوم جهاني قرار ميگيرد.
بولسونارو و وزير متنفذ او پس از اينکه در جشن چهارم ژوئيه آمريکا، يعني روز استقلال اين کشور در سفارت ايالاتمتحده حاضر شدند، احساس بيماري کردند. در اين مهماني بولسونارو شانه به شانه مدعوين بدون رعايت فاصله اجتماعي نشسته بود. مطابق معمول خبري از ماسک هم نبود. پس از اينکه خبر رسيد که بولسونارو دچار بيماري شده است، بلافاصله سفير و همسرش نيز تست کرونا دادند اما جواب آنها منفي بود. با اين حال اين دو اعلام کردند که در خانه خود را قرنطينه ميکنند و تا دو هفته بيرون نخواهند آمد. بولسونارو روز دوشنبه در بيرون از کاخ رياستجمهوري در جمع خبرنگاران حاضر شد و گفت که تست کرونا داده و منتظر جواب است. او گفت که در چند روز گذشته درد پا و تب داشته است. سپس تصريح کرد که حالش خوب است و در چند روز گذشته داروي هيدروکسي کلرونيک و ضدمالاريا دريافت کرده اما تحقيقات نشان داده است که داروي ضدمالاريا در درمان اين بيماري موثر نيست.
بيماران مبتلا به کوويد-۱۹ معمولا پس از ظاهر شدن علائم در هفته دوم درد بسياري را تحمل ميکنند که عمدتا با تب و درد شديد بدن همراه است. بولسونارو پس از اينکه متوجه شد خود به اين بيماري دچار شده است، بازهم از مديريت خود دفاع کرد. او مجددا اصرار کردکه اين بيماري براي افراد سالم خطر کمي دارد. او گفت اين بيماري چيزي بيشتر از يک سرماخوردگي نيست. او ميگويد شيوه مديريت وي بهگونهاي است که بايد در ميان مردم باشد و براي همين چنين نتيجهاي را انتظار داشته است. او گفت: «من رئيسجمهورم. بايد براي مبارزه در خط مقدم باشم.»او سپس اين بيماري را با «باران» مقايسه کرد و گفت که بالاخره خيس خواهي شد. سپس او در حين سوالات خبرنگاران چند قدمي به عقب رفت، ماسک خود را برداشت و لبخندي زد و گفت: «از همه کساني که براي من دعا کردند متشکرم. خدا را شکر خوب هستم. آنهايي که از من انتقاد ميکنند، اشکالي ندارد به کار خود ادامه دهند.» اين در حالي است که در چند ماه گذشته چند تن از اعضاي دولت و همراهانش به بيماري ويروس کرونا دچار شدهاند اما خود گفته بود که با توجه به قدرت بدنياش به اين بيماري دچار نخواهد شد و پيشزمينه سلامت بدنياش از وي محافظت خواهد کرد.
تاکنون برخي از روساي کشورها فاصله اجتماعي را همچون بولسونارو دستکم گرفتهاند اما خود قرباني اين شيوه مديريتشان شدهاند. بوريس جانسون، نخستوزير بريتانيا نيز جزو کساني بود که فاصله اجتماعي و ماسک زدن را پيشپا افتاده تلقي ميکرد تا اينکه خود به اين بيماري دچار شد. بيماري جانسون وي را به شدت از پا انداخت و حتي در بيمارستان بستري شد. پس از اينکه وي از بيمارستان مرخص شد، از کادر درمان تعريف و تمجيد کرد و شرايط قرنطينهاي سختي را براي بريتانيا در نظر گرفت.
در برزيل اما مديريت بولسونارو در مواجهه با اين بيماري، کشور را به دو پاره تقسيم کرده است. بسياري از مخالفان قرنطينه از در و پنجره سر و صداي برخورد قاشق با ماهيتابه و بشقاب درميآورند.
در حالي که رئيسجمهوري برزيل تا روز سهشنبه منتظر جواب تست خود بود، پيامهايي در شبکههاي اجتماعي رد و بدل ميشد که نشان ميداد اين کشور در اين بحران در عمل دوپاره شده است. در اين راستا دو هشتگ در برزيل به تقابل با يکديگر رفتند. هشتگ اولي مربوط به قدرتمندي بدني بولسونارو ميشد و هشتگ دومي آرزو داشت که جواب تست کروناي بولسونارو مثبت باشد.
دي مديروس ۳۱ ساله که جزو طبقه کارگر ريودوژانيرو است، پس از اينکه جواب تست بولسونارو مثبت شد، گفت: «حالا ميخواهم ببينم که طرفداران بولسونارو چه ميخواهند بگويند.»
ريودوژانيرو جزو مناطق بهشدت آلوده برزيل شناخته شده و حتي در رده اول تعداد مبتلايان در کل کشور قرار دارد. اما اين کارگر برزيلي نگران بهبودي بولسونارو است. او ادامه داد: «من ميترسم که او زود خوب شود و بگويد، ديديد چيزي نبود. اگر شما هم بگيريد، خوب خواهيد شد. هر اتفاقي براي وي بيفتد تبعات سنگيني براي مردم دارد.»
تست مثبت کروناي رئيسجمهوري برزيل آخرين ضربه کاري به کابينه اين کشور بهحساب ميآيد که خود پيشتر به دلايل گوناگون از جمله دو دستگي در برخورد با اين بيماري و فساد اطرافيان رئيسجمهوري دچار مشکلات عديده بود.
زماني که اين بيماري در ماه آوريل از نظر تعداد افراد مبتلا بهيکباره سر به فلک کشيد، بولسونارو اولين وزير بهداشت خود را از کابينه اخراج کرد، براي اينکه وي با نظر وزير بهداشت مبني بر قرنطينه کردن کشور مخالت بود. وزير بهداشت دوم اما خود در کمتر از يک ماه از شغلش کنار فت.
برزيل از اواسط ماه مه بدون وزير بهداشت است و فقط يک سرپرست در حال اداره بيماري ويروس کرونا است. در حالي که دنيا وارد يک بحران بزرگ سلامت شد و شرايط کشورها بد و بدتر شد، بولسونارو به جنگ فرمانداران و شهرداراني رفت که موافق قرنطينه بودند. با اين حال حتي بيماري خود رئيسجمهوري برزيل در تغيير دادن تصميمش مبني بر بازگشايي مجدد اين کشور تاثير چنداني ندارد. در حالحاضر برزيل در فرآيند بازگشايي قرار گرفته است. اما کارشناسان هشدار ميدهند بازگشايي بارها و سواحل ممکن است ضربه کاري ديگري به اين کشور وارد کند. اگر روند بهبودي بولسونارو سريعتر طي شود، احتمالا بازگشاييها نيز تسريع خواهد شد. سناتور آلساندور ويرا ميگويد: «من فکر نميکنم تغيير مهمي در تصميمات ديده شود. آنها هر نوع مهلک بودن اين بيماري را انکار ميکنند.» طرفداران وي نيز ميگويند که بولسونارو خيلي زود خوب خواهد شد و بر اين باورند که داروي ضدمالاريا بسيار شفابخش است. سوسيتس کاوالاکانته يکي از اعضاي کنگره که از حاميان رئيسجمهوري برزيل است ميگويد: «من براي سلامت وي هر روز دعا ميکنم. من به رئيسجمهوري که با مردم اين همه شفاف بوده است، تبريک ميگويم. ما همه در معرض اين بيماري هستيم اما نظرمان در مورد فاصله اجتماعي تغيير نخواهد کرد.»
دنيس گرت، اپيدميولوژيست برزيلي-آمريکايي ميگويد: «اگر رئيسجمهوري جزو بيماراني نباشد که بهدليل بدحالي راهي بيمارستان ميشوند و در خانه به بهبودي دست مييابند، او از آن سوءاستفاده خواهد کرد و مدعي خواهد شد که چنانچه پيشتر گفته بود، اين بيماري بسيار ساده و در حد سرماخوردگي است. افزون بر اين بهرغم اينکه هيچ شواهدي مبني بر موثر بودن داروي ضدمالاريا وجود ندارد، او راه درمان قطعي اين بيماري را داروي ضدمالاريا معرفي خواهد کرد.»
فرناندو حداد، سياستمدار چپگراي برزيلي که در سال ۲۰۱۸ از بولسونارو در انتخابات رياستجمهوري شکست خورد از نحوه مديريت اين بيماري توسط رئيسجمهوري انتقاد کرد. او در حساب کاربري توييتر خود نوشت: «من براي آن يک ميليون و ششصد هزار نفري که مبتلا شدهاند، بسيار متاسف هستم و واقعيت اين است که ما نسبت به ساير کشورها، بدترين واکنش را در برخورد با اين بيماري داشتهايم.» او سپس افزود: «من اميدوارم همه آنها خوب شوند. حتي بولسونارو. براي کساني هم که ما را در اين دنيا تنها گذاشتند، از خدا طلب بخشش دارم.»
با اين وجود روز سهشنبه، رئيسجمهوري برزيل به صراحت اعلام کرد که اين بيماري هيچ تغييري در ديدگاه وي بهوجود نياورده است. او گفت: «خطرناکتر از ويروس، شکست طبقه کارگر و عقب افتادن اقتصاد است. در حالي که ما انتظار داريم در سال جديد رشد اقتصادي را تا ۱۰ درصد بالا ببريم.» او گفت: «جاي هيچ ترسي نيست. زندگي ادامه دارد.»
بازار