نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

سند همکاری ایران و چین هنوز نیامده صدای آمریکا را درآورد

منبع
کيهان
بروزرسانی
سند همکاری ایران و چین هنوز نیامده صدای آمریکا را درآورد
کيهان/ متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست پس از اعلام خبر تهيه پيش‌نويس برنامه 25 ساله همکاري ايران و چين، در شرايطي که هنوز هيچ جزئياتي از اين سند منتشر نشده بود، رسانه رسمي‌دولت آمريکا و در ادامه، پادوهاي رسانه‌اي واشنگتن به فضاسازي عليه اين تفاهم‌نامه پرداختند. در روزهاي گذشته در خبرها اعلام شد که پيش‌نويس نهايي سند «برنامه ۲۵ ساله همکاري‌هاي جامع ايران و چين» به تصويب هيئت دولت رسيده و وزارت امورخارجه مأمور انجام اقدامات نهايي تا امضاي اين سند با طرف چيني شده است. پس از انتشار اين خبر و در شرايطي که هنوز هيچ جزئياتي از پيش‌نويس همکاري ايران و چين منتشر نشده بود، رسانه‌هاي معاند در حجمي‌وسيع به اين قرارداد حمله کردند. نکته قابل توجه اينجاست که حساب توئيتري فارسي وزارت امور خارجه آمريکا- به‌عنوان رسانه رسمي‌دولت آمريکا- تقريبا اولين رسانه‌اي بود که فضاسازي عليه سند همکاري ايران و چين را کليد زد. اين حساب توئيتري در مطلبي نوشت:«ظريف اصرار مي‌ورزد که هيچ موضوع مخفي در مورد قرارداد با چين وجود ندارد. هيچ موضوع مخفي در مورد عهدنامه‌ترکمنچاي نيز وجود نداشت، به جز اينکه هزينه آن را مردم ايران پرداختند. قرارداد ايران و چين، يا همان‌ترکمنچاي دوم، به همان قيمت تمام مي‌شود».
پس از آن، بي‌بي‌سي فارسي- رسانه استعمار پير- در گزارشي با عنوان «سند همکاري‌ ايران و چين؛ ‹حکمت‌آميز› يا ‹قرارداد‌ترکمنچاي›» نوشت:«برنامه بلندمدت همکاري‌هاي ايران و چين که دولت حسن روحاني آن را «سند راهبردي» و مخالفان «قرارداد ‌ترکمنچاي» مي‌خوانند، اين ‌روزها موضوع يکي از داغ‌ترين بحث‌ها شده است». پس از آنکه رسانه رسمي‌دولت آمريکا و سپس رسانه رسمي‌دولت انگليس بدون هيچ مستندي، ادعاي تشابه سند همکاري ايران و چين با قرارداد‌ترکمنچاي را مطرح کردند، ديگر رسانه‌هاي معاند و برخي فعالين و رسانه‌هاي مدعي اصلاحات در داخل، در نقش پادوهاي آمريکا به اين سند همکاري حمله کردند.
دروغ‌هاي شاخدار! رسانه‌هاي معاند در شرايطي که هيچ جزئياتي از سند همکاري ايران و چين منتشر نشده است، مدعي شدند که قرار است ايران جزيره کيش را به مدت 25 سال به چين واگذار کند. دروغ پرتکرار ديگر اين بود که طبق سند همکاري ايران و چين، نيروهاي نظامي چيني در ايران مستقر خواهند شد! سيد عباس موسوي، سخنگوي وزارت امور خارجه به تداوم جوسازي‌ها عليه سند جامع همکاري ايران و چين واکنش نشان داد و در توئيتي نوشت: برنامه همکاري‌هاي جامع ايران و چين، يک نقشه راه روشن و ريل گذاري اصولي براي روابط دو کشور مهم در دنياي آينده است؛ جايي که چين به‌عنوان قدرت اول اقتصادي دنيا در آينده نزديک و ايران به‌عنوان قدرت بزرگ منطقه غرب آسيا، مي‌توانند با روابطي مکمل و مستقل از قدرت‌هاي سنتي و سلطه‌گر غربي، ضمن تامين منافع مشترک، در برابر فشار قلدرها ايستادگي کنند.
موسوي در ادامه نوشت: نه از واگذاري جزاير ايراني خبري است و نه حضور نيروي نظامي و نه ساير موهومات! شگرد کهنه دروغ پردازي و انتشار اطلاعات غلط براي دريافت جزئيات و اطلاعات صحيح که توسط دشمنان منافع دو ملت به جد پيگيري مي‌شود، راه به جايي نخواهد برد.
ارائه پيش‌نويس به مجلس براي طي مراحل قانوني سخنگوي وزارت خارجه در اظهارنظري ديگر گفت: بر اساس توافق سال 1394 روساي جمهوري اسلامي ايران و جمهوري خلق چين که در بند ششم بيانيه سفر رئيس‌جمهور محترم چين به تهران منعکس شده است، دو کشور صراحتا اراده سياسي خود را براي توسعه و تعميق راهبردي روابط بيان داشته و تصميم گرفتند يک نقشه راه جامع 25 ساله بين دو کشور تدوين شود تا مبناي توسعه منسجم و همه‌جانبه روابط سياسي و اقتصادي ايران و چين در سال‌هاي آتي قرار گيرد. پيش‌نويس اوليه اين سند با مشارکت نهادهاي تخصصي دو کشور تهيه شده و هم اکنون در مرحله مذاکره قرار دارد. بديهي است که پس از نهايي شدن مذاکرات، اين سند براي طي مراحل قانوني به نمايندگان مردم در مجلس شوراي اسلامي تقديم خواهد شد. موسوي با‌ اشاره به واکنش خصمانه و عصبي سخنگوي وزارت امور خارجه آمريکا، اضافه کرد: بدون‌ترديد روابط راهبردي ايران و چين که منافع کليدي متقابل براي مردم دو کشور دارد، واجد دشمناني است که تمامي تلاش خود را براي شکست اين مذاکرات و عدم موفقيت اين سند به کار خواهند گرفت. وي ادعاهايي همچون اجاره جزاير ايراني در خليج ‌فارس، انحصار فروش نفت با قيمت‌هاي پايين، استقرار نيروهاي مسلح و غيره را مضحک دانست که حتي ارزش تکذيب کردن هم ندارد.
سخنگوي وزارت خارجه اظهار داشت: تامين منافع ملي ايران تنها اصل راهنماي وزارت امور خارجه در تدوين اين سند راهبردي بوده است و مذاکرات با دقت و وسواس کامل صورت گرفته که ان‌شاء‌الله مردم ايران به زودي ثمره آن را مشاهده خواهند کرد.
تقلاي پادوهاي آمريکا محمود واعظي، رئيس دفتر رئيس‌جمهور ديروز(چهارشنبه) در حاشيه جلسه هيئت دولت با‌ اشاره به سند راهبردي همکاري ۲۵ ساله ايران و چين، اظهار کرد: امضاي چنين اسنادي بين کشورها براي استحکام بيشتر روابط، متداول است. البته هيچ تعهدي به آن معنا در اين سند وجود ندارد. واعظي تأکيد کرد: رسانه‌هاي خارجي براي اينکه روابط ايران و چين را تخريب کنند، يک خطي را آغاز کردند. متأسفانه در داخل کشور هم برخي افراد که دنبال فرصت مي‌گردند تا نام خودشان را مطرح کنند، مطالبي را عليه اين سند بيان کردند. وي در ادامه گفت: در فضاي مجازي شبهه‌اي به‌وجود آورده‌اند که به‌عنوان مثال مي‌خواهند کيش و قشم را به چين واگذار کنند. اين خط رسانه‌اي از خارج کشور هدايت مي‌شود. قانون اساسي و دستگاه‌هاي نظارتي نيز همه تلاش مي‌کنند براي اينکه آنچه انجام مي‌شود شفاف باشد.
جزئيات منتشر مي‌شود
اميرحسين قاضي‌زاده‌هاشمي، نائب رئيس مجلس در جلسه علني روز چهارشنبه در پاسخ به تذکر يکي از نمايندگان درباره سند همکاري ايران و چين گفت: بايد در رابطه با قرارداد جديد ايران و چين که در حال مذاکره است بگويم که يک پاي کار ارتباط جديد ما با چين، رئيس وقت مجلس دهم بود که به نمايندگي از نظام موضوع را پيگيري مي‌کرد. قاضي‌زاده‌هاشمي‌با بيان اينکه در ادامه موضوع سرمايه‌گذاري مشترک و برخي اقدامات مطرح شده است، اظهار داشت: البته هنوز هم به جمع‌بندي و پيش‌نويس قرارداد نرسيده است که در اختيار رسانه‌ها قرار بگيرد. وي افزود: هر زمان که اين قرارداد به نقطه قابل توجهي رسيد، حتما در اختيار رسانه‌ها قرار خواهد گرفت. دوستان ما هم در کميسيون‌هاي اقتصادي و امنيت در جلسات مشترک در جريان موضوعات مرتبط با اين تفاهم‌نامه قرار گرفته‌اند.
چرا آمريکا عصباني است؟
دولت ‌تروريست و غارتگر آمريکا از انعقاد چنين قراردادي ميان ايران و چين عصبي و پريشان است. چرا که اين سند همکاري، بيش از پيش نقشه اين دولت جنايتکار در پروژه فشار حداکثري بر ايران را نقش بر آب خواهد کرد. براي همين واشنگتن در يک عمليات رسانه‌اي گسترده به پادوهاي خود در خارج و دنباله‌هاي آنان در داخل، دستور داده است تا به پمپاژ شايعه و دروغ درباره سند همکاري ايران و چين اقدام کنند. لازم به ذکر است که در طول دو سال گذشته و به‌رغم فشارهاي آمريکا و تحريم چند شرکت چيني اين کشور همچنان به خريد نفت خود از ايران ادامه داده است. به گزارش فارس، اهميت اين تفاهم‌نامه وقتي در چارچوب رويکرد «نگاه به شرق» مورد بررسي قرار گيرد بيشتر خواهد بود. پس از برجام و بالاخص پس از خروج ايالات متحده آمريکا از آن تقريبا روشن شد که هيچ حسن نيتي را از سمت طرف غربي در روابط با ايران نمي‌توان انتظار داشت. حتي کساني که روزگاري بي‌پرده از توافق هسته‌اي ايران و 1+5 دفاع مي‌کردند به رفتار شديدا ضدايراني آمريکا در سه سال اخير اذعان دارند. اما اعتراف مهم‌تر آنها اين است که کشورهاي اروپايي نيز پس از خروج آمريکا از برجام نشان دادند که نه توان مقابله با خواست آمريکا را دارند و نه عزم و اراده‌اي براي ايجاد اين توان. به ديگرسخن، غرب آن‌قدر براي روابط با ايران اهميت قائل نبود و آن‌قدر در قبال ايران حسن نيت نداشت که تلاشي براي حفظ منافع ايران در چارچوب توافقي که خود روزگاري از آن به‌عنوان موفقيتي بزرگ ياد مي‌کرد هم صورت نداد. رويکرد نگاه به شرق از يکسو پاسخي به اين عدم حسن نيت است که تفاهم درازمدت راهبردي با چين مي‌تواند بخشي از آن باشد و از سوي ديگر محملي است براي حفظ منافع ملي ايران و مقابله با تحريم‌هايي که کشورهاي غربي عامل آنها هستند.
ديروز روسيه، امروز چين
طبيعي است که توسعه روابط چين و ايران به هيچ عنوان خوشايند واشنگتن نيست اما موضع‌گيري‌هاي شاذ عقبه رسانه‌اي غرب درخصوص خبر تصويب پيش‌نويس تفاهم‌نامه ۲۵ ساله ايران و غرب، مورد ديگري را در اذهان زنده مي‌کند و آن هم همکاري ايران و روسيه در جريان نبرد با ‌تروريست‌هاي تکفيري در سوريه بود. در ماجراي فرود و سوخت‌گيري بمب‌افکن توپولف- ۲۲‌ام روسي در پايگاه شهيد شاهرخي همدان براي بمباران ‌تروريست‌ها در سوريه نيز ناگهان يک جنجال گسترده خبري با حمايت رسانه‌هاي خارجي و برخي از رسانه‌هاي داخلي برپا شد. اعتراضاتي که عمدتاًً ناشي از کم‌اطلاعي درباره وظايف و اختيارات شوراي عالي امنيت ملي است. جالب اين است که «جان کري» وزير خارجه وقت آمريکا ضمن اعلام خطر درباره چنين تحرکاتي، از ضرورت تحريک احساسات ملي ايرانيان در مقابل گسترش روابط دوطرفه ايران و روسيه سخن مي‌گويد. حال سؤال اين است که چرا وزير امور خارجه آمريکا بايد از گسترش روابط ايران و روسيه احساس خطر کند و از تحريک احساسات ملي ايراني‌ها سخن بگويد؟ اکنون و در مورد روابط ايران و چين هم دقيقاًً همين الگو در حال تکرار است.
نگاه به شرق
به گزارش فارس، ايران به‌صورت بالقوه اين توانايي را دارد که جريان انرژي به سمت شرق را با همکاري چيني‌ها تضمين کند چنان‌که براي اولين بار يک رزمايش سه‌جانبه بين ايران، چين و روسيه در بندر چابهار برگزار شد. علاوه‌بر اين، ايران همانند چين درخصوص عدم دخالت قدرت‌هاي بزرگ در امور داخلي کشورها هم‌نظر و خواهان به‌وجود آمدن نوعي از نظام چندقطبي در دنيا است. کنار گذاشتن تمام قطعات اين پازل نشان مي‌دهد که جهت‌گيري حرکت ايران به سمت شرق کاملاًً درست و بجا بوده است.
تعامل آلمان با چين
پوليتيکو در گزارشي نوشت: با افزايش تنش ميان آلمان و آمريکا برسر تجارت و امنيت؛ آلمان‌ها چرخش بيشتري به شرق داشته‌اند. همچنين آلمان نسبت به همپيمانان غربي خود واکنش ملايم‌تري به اقدامات چين از جمله در ماجراي هنگ‌کنگ يا کرونا داشته است. اين نشريه آمريکايي در ادامه نوشت: مرکل در هفته‌هاي گذشته گفته بود روابط با چين از اهميت استراتژيک برخوردار است.
پوليتيکو تصريح کرد: از زمان بحران مالي سال 2008 که تقاضا از سمت آمريکا کم شد آلمان براي صادرات، نگاه خود را به چين دوخت؛ بطوريکه هم اکنون يک سوم تجارت اتحاديه اروپا با چين در اختيار آلمان است.چين و اتحاديه اروپا قرار است يک توافق نامه تجاري امضا کنند که هدف اصلي آن بهبود شرايط شرکت‌هاي اروپايي به‌ويژه آلماني‌ها در چين است.
آزمون چين و آمريکا در کرونا پس از شيوع کرونا، آمريکا و اروپا به هيچ عنوان از تحريم‌هاي ضدايراني کوتاه نيامده و حتي کرونا را بهانه‌اي براي امتيازگيري جديد از ايران قرار دادند. اما در سوي مقابل، دولت چين با حسن نيت برخورد کرده و اقدامات قابل توجهي انجام داد. در برهه‌اي که اروپايي‌ها با اقدام توهين آميز و مغرضانه «حضور پزشکان بدون مرز»، در پي اجراي اقدامات ضدايراني بودند. محموله‌هاي اقلام بهداشتي يکي پس از ديگري از چين وارد ايران شد. در فروردين ماه يک منبع آگاه در وزارت بهداشت در مصاحبه با ايسنا گفته بود محموله گروه اعزامي‌سازمان پزشکان بدون مرز، ارزشي کمتر از ۲۰ هزار دلار داشته و اقلام اهدايي آن تنها شامل ۱۰۰۰ عدد ماسک و تعدادي گان پزشکي بود. اين گروه يک چادر براي برپايي بيمارستان ۴۰ تخت‌خوابي همراه داشتند که جزو اقلام اهدايي نبوده و بصورت اماني بود. همچنين هيچ متخصصي مرتبط با ويروس کرونا نيز همراه اين گروه نبوده است. در همان مقطع، محمد کشاورززاده، سفير ايران در پکن گفته بود:«تاکنون کمک‌هاي دولتي و مردمي چين با ۲۸ پرواز طبق جدول پيوست از شهرهاي پکن، شانگهاي و گوانجو به کشورمان ارسال شده است...بيش از ده ميليون ماسک، ۵۰۰ هزار کيت تشخيص کرونا، ۳۰۰ هزار جراحي و لباس ايزوله، دو ميليون و ۲۰۰ هزار دستکش، ۳۵۰ ونتيلاتور، ۵۰۰ اتاق پيش ساخته بيمارستاني و انواع دارو و تجهيزات بيمارستاني از جمله اين کمک‌ها مي‌باشد». همان‌طور که پيش از اين نيز ذکر شد، توسعه روابط چين و ايران به هيچ عنوان خوشايند واشنگتن نيست. براي همين رسانه‌هاي دولت آمريکا و پادوهاي رسانه‌اي واشنگتن در حال هجمه به اين تفاهم‌نامه هستند.
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره