نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

پشت صحنه مخالفت‌ها با تفاهم‌نامه ایران و چین؛ عصبانیت از دور زدن تحریم‌ها

منبع
کيهان
بروزرسانی
پشت صحنه مخالفت‌ها با تفاهم‌نامه ایران و چین؛ عصبانیت از دور زدن تحریم‌ها
کيهان/ متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست آمريکا و جريان غربگرا در داخل کشور از سند همکاري 25 ساله ايران و چين عصباني است. علت اين آشفتگي و عصبانيت کاملاً مشخص است. سند همکاري 25 ساله ايران و چين، تيغ تحريم‌ها را کند کرده و موجب کاهش فشار آمريکا شده و پروژه ضدايراني «فشار حداکثري» را تحت‌الشعاع قرار مي‌دهد. علي‌رغم آنکه هنوز «برنامه ۲۵ ساله همکاري‌هاي جامع ايران و چين» نهايي نشده و به تصويب مجلس شوراي اسلامي نرسيده، رسانه‌هاي زنجيره‌اي و فعالين مدعي اصلاحات، همصدا با مقامات آمريکايي، هجمه گسترده‌اي عليه اين قرارداد به راه انداخته‌اند.
نکته قابل تأمل اينجاست که اين روزها مقارن با پنجمين سالگرد امضاي برجام است. در شرايطي حدود 5 سال و به عبارتي 60 ماه از امضاي برجام گذشته که در اين مدت آمريکا و اروپا به هيچ عنوان به تعهدات خود عمل نکرده‌اند و اين توافق، هيچ دستاوردي براي مردم کشورمان نداشت و کشور را دچار خسارت‌هاي فراوان کرد. حالا حاميان اين توافق خسارت‌بار، ژست دفاع از منافع ملي به خود گرفته و نسبت به سند همکاري ايران و چين ابراز نگراني مي‌کنند.
دلواپسي براي محتواي توافق منتقدان سند همکاري ايران و چين، با دروغ‌بافي و بيان ادعاهاي مضحک، محتواي اين توافق را مغاير منافع ملي عنوان کرده‌اند. واگذاري 25 ساله جزيره کيش به چين و استقرار نيروهاي نظامي چيني در ايران و... از جمله اين دروغ‌هاي شاخدار است. دبيرخانه شورايعالي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي، در پي انتشار شايعاتي مبني بر واگذاري بخش‌هايي از سواحل جنوبي کشور و جزيره کيش به چيني‌ها در بيانيه‌اي اعلام کرد: اين اخبار هيچ منبع و منشاء مستندي ندارد و سوابق اين کذبيات به صفحاتي متعلق به افراد وابسته به بيگانگان در فضاي مجازي بوده که به دفعات تکذيب شده است.
در ادامه اين بيانيه آمده است: آنچه بر همگان عيان است حفظ استقلال و تماميت ارضي کشور بر همه اهداف ارجحيت داشته و دارد و تمامي ارکان نظام و به تبع آن همه بخش‌هاي دولت در همين راستا قدم برمي‌دارند. همان‌طور که در صحبت‌هاي سخنگوي محترم دولت هم تأکيد شد در قرارداد ٢٥ ساله با چين هيچ مسئله محرمانه‌اي وجود ندارد و تاکنون هيچ قراردادي براي واگذاري زمين، بندر و غيره نداشته‌ايم.
لطفا شما وقت نگذاريد! علي مطهري، نماينده ليست اميد در مجلس دهم و کانديداي ردصلاحيت شده مجلس يازدهم از جمله منتقدان اين سند همکاري است. وي همان شخصي است که علي‌رغم 40 روز کار کارشناسي و مستند کميسيون ويژه برجام و ايرادهاي مهم آن به توافق هسته‌اي، به برجام راي مثبت داد و بعدها با اصرار بر اقدام اشتباه خود گفت، 20 دقيقه هم براي تصويب برجام وقت زيادي بود! مطهري در حساب توئيتري خود نوشت: «گذشته از محتواي سند همکاري 25 ساله ايران و چين، بايد قبل از امضاي آن، تکليف دو ميليون مسلمان چيني که در اردوگاه‌هاي اجباري براي دست کشيدن از دين و فرهنگ خود شکنجه مي‌شوند و مساجدشان تخريب شده، روشن شود». آيا آقاي مطهري در زمان تصويب برجام نيز خواهان مشخص شدن تکليف مسلمان در عراق و سوريه و يمن و بحرين و فلسطين و افغانستان و پاکستان و لبنان و نيجريه و... که تحت ستم آمريکا بودند، شده بود؟!
امثال علي مطهري که در مسئله برجام، مسئوليت‌پذير نبودن و بي‌توجهي به منافع ملي را به اثبات رسانده‌اند، به هيچ عنوان حق ندارند که درباره قراردادهاي ديگر نظر بدهند و وقت بگذارند!
بررسي سند همکاري در مجلس در سال 94، حاميان خسارت محض برجام با ادعاهاي دروغين از جمله «هر روز تاخير در اجراي برجام، 400 ميليارد تومان خسارت در پي دارد»! در پي آن بودند تا در اسرع وقت، اين توافق خسارت بار را به کشور تحميل کرده و در روند بررسي توافق در نهادهاي تصميم‌گير و تصميم ساز اخلال ايجاد کنند. اين طيف در آن مقطع با تبليغات فراوان مدعي بودند که توافق هسته‌اي نبايد در مجلس بررسي شود و اگر اين اتفاق بيفتد، فرصت از بين مي‌رود! حالا در شرايطي اين طيف فرياد وامصيبتا سر داده که قرار است سند همکاري ايران و چين در مجلس شوراي اسلامي بررسي شود. عباس موسوي، سخنگوي وزارت خارجه با‌ اشاره به قرارداد ۲۵ ساله ايران با چين اظهار داشت: در حال نهايي کردن يک سند راهبردي با چيني‌ها هستيم که هنوز نهايي نشده است و اين سند براي اين است که نشان دهيم رابطه ما با چين رابطه همه‌جانبه و استراتژيک است و همچنين به آنها نشان دهيم که نگاه ما به روابط با چين مقطعي نيست و افق ۲۵ ساله داريم. موسوي افزود: علي‌رغم دروغ‌پردازي‌هاي اخير در فضاي مجازي، اين سند بسيار افتخارآميز است، اين قرارداد از سوي ما تقريبا نهايي شده است؛ ولي بايد به چين رود و پس از آن نمايندگان مردم‌ در مجلس شوراي اسلامي بايد آن را تاييد کنند.
وي خاطرنشان کرد: چين به‌عنوان يک قدرت در آسيا و جمهوري اسلامي ايران به‌عنوان قدرت غرب آسيا و منطقه، داراي منافع مشترک هستند به همين دليل اين پيشنهاد از سوي ما بيان شد؛ نبايد به افرادي که خواستار تنش ما با کشورهاي خارجي هستند توجه کرد؛ اين قرارداد با نظارت نمايندگان مردم در مجلس به مرحله نهايي خواهد رسيد.
عصبانيت از دور زدن تحريم‌ها جالب اينجاست که آمريکا، در صف اول منتقدين به سند همکاري ايران و چين قرار گرفته و به محتواي آن اعتراض کرده است. در همين رابطه حساب توئيتري فارسي وزارت امور خارجه آمريکا- به‌عنوان رسانه رسمي ‌دولت آمريکا- تقريبا اولين رسانه‌اي بود که فضاسازي عليه سند همکاري ايران و چين را کليد زد. اين حساب توئيتري در مطلبي نوشت:«ظريف اصرار مي‌ورزد که هيچ موضوع مخفي در مورد قرارداد با چين وجود ندارد. هيچ موضوع مخفي در مورد عهدنامه ‌ترکمنچاي نيز وجود نداشت، به جز اين‌که هزينه آن را مردم ايران پرداختند. قرارداد ايران و چين، يا همان‌ ترکمنچاي دوم، به همان قيمت تمام مي‌شود». پس از آن، بي‌بي‌سي فارسي- رسانه استعمار پير- در گزارشي با عنوان «سند همکاري‌ ايران و چين؛ ‹حکمت‌آميز› يا ‹قرارداد‌ ترکمنچاي›» نوشت: «برنامه بلندمدت همکاري‌هاي ايران و چين که دولت حسن روحاني آن را «سند راهبردي» و مخالفان «قرارداد ‌ترکمنچاي» مي‌خوانند، اين ‌روزها موضوع يکي از داغ‌ترين بحث‌ها شده است». يک سؤال؛ آيا آمريکا و انگليس دلواپس منافع مردم ايران هستند؟! چرا آمريکا و ‌تروئيکاي اروپايي که از هيچ اقدامي براي فشار به مردم ايران فروگذار نکرده‌اند، از نهايي شدن اين سند همکاري وحشت دارند؟!
پاسخ روشن است. آمريکا و شرکاي اروپايي‌اش از دورزدن تحريم‌ها توسط ايران عصباني و آشفته‌اند. سند همکاري 25 ساله ايران و چين، تيغ تحريم‌ها را کند کرده و موجب کاهش فشار آمريکا شده و پروژه ضدايراني «فشار حداکثري» را تحت‌الشعاع قرار مي‌دهد.
چين، تنها کشوري که رسما از ايران نفت مي‌خرد غلامرضا انصاري معاون ديپلماسي اقتصادي وزارت امور خارجه، پنجشنبه شب در برنامه گفت‌وگوي ويژه خبري شبکه دوم سيما با بيان اينکه چين تنها کشوري است که رسما از ما نفت مي‌خرد، گفت: البته ما نفت خود را به کشورهاي مختلفي با شيوه‌هاي خودمان مي‌فروشيم. انصاري افزود: ما تحريم‌ها را دور مي‌زنيم و نفت خود را به کشورهاي مختلف مي‌فروشيم. اما چين کشوري است که رسما از ما نفت مي‌خرد. اصولا سياست انگلوساکسون، آمريکايي‌ها و انگليسي‌ها تمرکز بر فشار ايران است به‌ويژه در روابط خودش با شرق از جمله با روسيه، چين و کشورهاي شرقي. وي با بيان اينکه تمرکز آمريکايي‌ها فشار بر روابط ايران و چين است، اظهار داشت: چيني‌ها چه در حوزه سياسي و چه در حوزه اقتصادي مدافع خيلي خوبي براي ما بودند.در آخرين نشست شوراي حکام آژانس بين‌المللي انرژي اتمي، چين و روسيه دو کشوري بودند که راي منفي به قطعنامه آژانس دادند. معاون ديپلماسي اقتصادي وزارت خارجه خاطرنشان کرد: رابطه چين و ايران رابطه بسيار برجسته‌اي است. در حوزه همکاري‌ها در قضيه کرونا بسيار برجسته بود. وقتي چين به اين گرفتاري مبتلا شد کمک‌هاي ايران به چين بسيار برجسته بود و متقابلا وقتي که ايران دچار شد کمک‌هاي چيني‌ها بسيار قابل توجه بود.بيش از ۵۰ محموله کمک‌رساني چيني‌ها به ما در شرايط بسيار حساس بود. انصاري با‌ اشاره به واکنش سخنگوي وزارت خارجه آمريکا درخصوص سند جامع ۲۵ ساله همکاري بين ايران و چين گفت: شاهد بوديم که سخنگوي وزارت خارجه آمريکا چه عکس‌العمل‌هايي نسبت به اين رابطه داشت. آمريکايي‌ که ايران را تحت شديدترين فشارهاي سياسي و اقتصادي قرار داد، الان دلسوز ايران شده که مبادا اين قرارداد منافع ايران را در نظر نگيرد و آن را با‌ ترکمانچاي مقايسه کرده و مسخرگي اين موضوع قابل توجه است.
اين ديپلمات ارشد کشورمان با بيان اينکه اهميت نگاه به شرق از سوي ايران بحث جدي است، يادآور شد: طبيعي است همه کشورهاي غربي نسبت به آن حساس باشند، چون رابطه‌اي جدي است.
از «امضاي کري تضمين است» تا... همزمان با فضاسازي مقامات آمريکايي و رسانه‌هاي معاند عليه سند همکاري ايران و چين، رسانه‌هاي زنجيره‌اي در داخل کشور نيز با اين فضاسازي همصدا شده‌اند. براي نمونه، روزنامه زنجيره‌اي شرق در گزارش تيتر اصلي شماره پنج‌شنبه هفته گذشته با عنوان «مخاطرات يک قرارداد» نوشت:«برنامه همکاري‌هاي جامع (25ساله) ايران و چين بار ديگر تبديل به نگراني عمومي در سطح جامعه شده است. ابعاد مختلفي که در پيش‌نويس نهايي آن به نگارش درآمده و به بيرون درز کرده است، نگراني‌هايي جدي در مورد شيوه همکاري ايران و چين ايجاد کرده است». شرق همان روزنامه‌اي است که همزمان با عهدشکني‌هاي گسترده و روزافزون آمريکا در برجام، در تيتر اصلي نوشته بود:«امضاي کِري(وزير خارجه وقت آمريکا) تضمين است؛ اطمينان تهران از اجراي برجام»! چندي پيش، مديرمسئول اين روزنامه زنجيره‌اي درباره چرايي بزک برجام گفته بود:«من مبالغه را قبول دارم. اين مبالغه‌ها بايد مي‌شد به اين خاطر که فضا خيلي فضاي تنگ و‌ ترشي بود، دولت بايد در حقيقت اين موضوع را قدري بزک مي‌کرد که بتواند حرفش را به کرسي بنشاند».
روزنامه شرق که پيش از اين امضاي وزير خارجه آمريکا را تضمين ناميده بود و پس از خروج واشنگتن از توافق نيز تأکيد داشت که اروپا پشت ماست و در مقابل آمريکا ايستاده، با اين سطح تحليل و دانش نسبت به روابط بين‌الملل، حالا مدعي شده است که سند همکاري ايران و چين مخاطره‌آميز است.
برجام را نخوانده‌ايم ولي... «برنامه ۲۵ ساله همکاري‌هاي جامع ايران و چين» هنوز نهايي نشده و قرار است که در مجلس شوراي اسلامي بررسي شود. با اين‌حال طيف غربگرا اين سند همکاري را آماج حمله قرار داده‌اند. اين در حالي است که اين طيف پيش از اين در پاسخ به اين سؤال که «آيا متن برجام را مطالعه کرده‌ايد؟!» اذعان مي‌کردند که حتي يک‌ بار هم متن توافق هسته‌اي را مطالعه نکرده‌اند! اين جماعت علي‌رغم آنکه برجام را حتي يک‌ بار هم مطالعه نکرده بودند، آن را فتح‌الفتوح، آفتاب تابان، بزرگ‌ترين دستاورد تاريخ ايران و عامل لغو کامل تحريم‌ها و... مي‌ناميدند. برهمين اساس، انتقادهاي طيف غربگرا عليه سند همکاري ايران و چين، نه رنگ و بوي کارشناسي و فني دارد و نه دغدغه منافع ملي در آن نهفته است.
نکته قابل توجه اينجاست که حمله به سند همکاري ايران و چين از سوي جرياني کليد خورده است که پيش از اين ‌بارها شعار مي‌دادند که «نبايد به دور کشور ديوار بکشيم» و «نبايد با عدم تعامل با جهان، خود را محصور کنيم» و...
شما حق نداريد نگران باشيد طيفي که خسارت محض برجام را به مردم ايران تحميل کرده است، به هيچ عنوان حق ندارد که ژست «منتقد دلسوز» به خود بگيرد. اين طيف بايد ابتدا بابت خسارت‌هاي هنگفت برجام از مردم عذرخواهي کرده و سپس به جبران خسارت‌ها اهتمام ورزد.
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره