دنياي اقتصاد/ متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
ايالاتمتحده روز پنجشنبه تحريمهايي را عليه «چن کوانگو»، عضو دفتر سياسي قدرتمند چين و سه مقام ارشد ديگر وضع کرد. ايالاتمتحده اين مقامهاي چيني را به سوءاستفاده گسترده از حقوق بشر عليه مسلمانان اويغور متهم کرد. اقدامي که ميتواند تنشها ميان پکن و واشنگتن را افزايش دهد. «چن» دبيرکل حزب کمونيست در منطقه سينکيانگ است. بر اساس تخمينها و ارزيابيهاي سازمان ملل يک ميليون مسلمان اويغور در اردوگاههاي بازپروري زنداني هستند.
دولت مرکزي چين معتقد است که اين اردوگاهها «مراکز آموزشي مهارتهاي شغلي» هستند که براي مبارزه با «افراطگرايي» ضرورت دارند. الجزيره در گزارش ديروز جمعه ۲۰ تيرماه نوشت، «چن» ارشدترين مقام چيني است که در فهرست سياه تحريميهاي آمريکا قرار گرفته است. يک مقام ارشد کاخ سفيد به خبرنگاران در همين رابطه گفت: «ايالاتمتحده از جهان ميخواهد که در برابر اقدامات حزب کمونيست چين عليه اقليتهاي اين سرزمين در سينکيانگ از جمله بازداشت خودسرانه، کار اجباري، تعقيب و پيگردهاي مذهبي، کنترل اجباري زاد و ولد و عقيمسازي بايستد». اين مقام کاخ سفيد افزود که اين فهرست سياه «با کسي شوخي ندارد».
اين تحريمها بر اساس «قانون جهاني ماگنيتسکي» وضع شده است؛ قانوني که به دولت آمريکا اجازه ميدهد متخلفان و ناقضان حقوق بشر در جهان را با مسدود کردن داراييشان در آمريکا، اعمال محدوديتهاي سفر به خاک آمريکا و انجام تجارت در اين کشور هدف قرار دهد. ديگر مقامهايي که هدف تحريمها قرار گرفتند عبارتند از: «ژوهاي لون» (معاون سابق دبيرکل و عضو ارشد حزب کمونيست در سينکيانگ)، «وانگ مينگ شان» (مدير اداره امنيت عمومي سينکيانگ) و «هو ليوجون» (مقام سابق امنيتي- حزبي اداره امنيت عمومي در سينکيانگ). مايک پمپئو، وزير خارجه آمريکا اعلام کرد که محدوديتهاي ويزا براي «چن»، «ژو» و «وانگ» برقرار خواهد شد و ورود آنها و خانوادههايشان به ايالاتمتحده هم ممنوع خواهد شد. تمام اداره امنيت عمومي سينکيانگ هم در فهرست تحريمهاي آمريکا قرار گرفته است. مايک پمپئو گفت که واشنگتن عليه «بدرفتاريهاي هولناک و نظاممند» در منطقه عمل ميکند. پمپئو در بيانيهاي گفت: «درحالي که حزب کمونيست چين به نقض حقوق بشر اويغورها، قزاقها و اعضاي ساير گروههاي اقليت در سينکيانگ ادامه ميدهد، ايالاتمتحده فقط نظارهگر نخواهد بود.»
وزارت خزانهداري ايالاتمتحده اعلام کرد که «چن» از طريق اداره امنيت عمومي «يک نظارت فراگير، بازداشت و برنامههاي شستوشوي مغزي را در سينکيانگ تدارک ديده بود که اويغورها و اقليتهاي قومي ديگر از اهداف آن بودند». بر اساس بسياري از گزارشها، گفته ميشود حدود يک ميليون مسلمان ترک تبار اويغور در زندانهاي اين منطقه محبوس هستند. برخي ايغورهايي که در خارج از چين و به ويژه در ايالاتمتحده ساکن هستند ميگويند، حزب کمونيست حاکم شهروندان اويغور را مجبور به نصب نرمافزارهاي جاسوسي روي تلفنهاي همراهشان ميکند. سينکيانگ ۱۱ ميليون اويغور دارد. اين منطقه ۸ برابر آلمان وسعت دارد و با ۸ کشور داراي مرز مشترک است. با اين حال، جمعيت سينکيانگ به دليل سياستهاي مهاجرتي پکن در حال معکوس شدن است بدين معنا که دولت مرکزي قوم «هان» را که در چين اکثريت دارد به سوي اقامت در اين منطقه سوق داده تا توازن جمعيتي را به ضرر اويغورها تغيير دهد. پکن با در پيش گرفتن سياستهاي عمدي کنترل زاد و ولد عملا امکان فرزندآوري را از اين جمعيت ۱۱ ميليوني ستانده و در عوض، قوم «هان» را تشويق به فرزندآوري ميکند.
در هر حال، الجزيره ميافزايد، بر اساس تحقيق «آدريان جنز» و «جيمز ليبولد» که در «بنياد جيمز تاون» منتشر شد، «چن» در استان «هنان» متولد شد و مدارج ترقي را به سرعت در حزب کمونيست پيمود. او در سال ۲۰۱۱ در تبت ماموريت يافت و توانست شبکه گستردهاي از نظارت، جاسوسي و کنترل پليس را براي سرکوب اعتراضات و بازگرداندن ثبات توسعه دهد. او در سال ۲۰۱۶ به سينکيانگ منتقل شد و بر اساس تحقيق جنز- ليبولد، «آنچه را که وي ظرف ۵ سال در تبت به آن دست يافته بود، در کمتر از يک سال توانست در سينکيانگ به اجرا در آورد». شايد دليل اين است که او در تبت تجربه اندکي داشت و دوران کارورزي را در آنجا گذراند و پس از کسب تجربه، به سينکيانگ رفت تا آموختههاي خود را در اين منطقه به اجرا بگذارد. پس از آنکه رئيس جمهور آمريکا در ماه ژوئن اعلام کرد که قانوني را براي تحريم چين در خصوص سرکوب اويغورها به اجرا ميگذارد، چين تهديد به مقابله مثل کرد. مارکو روبيو که از حاميان اين قانون بود و حمايت مالي از آن را هم بر عهده داشت ميگويد که اين قانون مدتها پيش بايد تصويب ميشد. او افزود: «براي مدتي مديد، مقامهاي چيني نسبت به قساوتها و خشونتهايشان که احتمالا موجب جنايت عليه بشريت است پاسخگو نبودند. اکنون اين قانون بار اين مسووليت را بر دوش دارد».
«دافني سوليداکس»، «الکساندر آلپر» و «مت اسپتالنيک» هم در گزارش ۹ ژوئيه براي رويترز نوشتند که تحريم مقامهاي چيني از سوي آمريکا روابط دو کشور را که در پرتو شيوع کرونا دچار فراز و فرود شده با تنش بيشتري مواجه خواهد کرد. اين گزارشگران به نقل از يک مقام ارشد دولت آمريکا با ذکر اينکه «اين تحريمها شوخي نيست» افزودند:«اين تحريمها نه فقط از حيث نمادين و تاثيرات آن بر حيثيت و اعتبار افراد بلکه از حيث توانايي آن بر قدرت تحريک فرد در دنيا و انجام تجارت و بده بستان هم تاثيراتي واقعي خواهد داشت». اگرچه اين اقدام دولت آمريکا به مذاق رهبران حزب کمونيست خوش نيامد، اما مهمترين حامي اويغورها در خارج از چين يعني «کنگره جهاني اويغورها» از اين اقدام استقبال و از اتحاديه اروپا و ديگر کشورهاي جهان خواست تا در کنار آمريکا، اقدامات مشابهي اتخاذ کنند. گزارشگران رويترز به نقل از گزارش ماه گذشته آسوشيتدپرس نوشتند که چين به عمد ميکوشد تا نرخ زاد و ولد در ميان اويغورها را کاهش دهد. در حقيقت اين کشور به «کنترل اجباري زاد و ولد» متوسل شده است تا در يک بازه زماني مشخص جمعيت اويغورها کاهش يابد. اين گزارشگران همچنين نوشتند که اگرچه ترامپ، رئيس جمهور آمريکا، لحن و رويکرد تندي در برابر چين در پيش گرفته اما جان بولتون، مشاور سابق امنيت ملي ترامپ، در کتاب جديد خود آورده است که ترامپ به همتاي چيني خود گفته که بايد ساخت اردوگاههاي کار اجباري و زندانها را در سينکيانگ ادامه دهد. بولتون همچنين خاطر نشان ساخته که ترامپ به دنبال کسب حمايت «شي» در انتخابات مجدد در ماه نوامبر است.
«سوليداکس- آلپر- اسپتالنيک» همچنين افزودند که استيو منوچين، هم گفت: «ايالاتمتحده متعهد به استفاده از تمام قدرت مالي خود است تا ناقضان حقوق بشر در سينکيانگ و در اقصي نقاط جهان را به پاسخگويي وادارد». «پيتر هارل»، مقام سابق آمريکايي و متخصص در امر تحريمها در مرکز «امنيت آمريکا جديد» هم گفت که اقدام روز پنجشنبه آمريکا سيگنالي است دال بر تدام تغيير در رويکرد ترامپ در خصوص «توجه بيشتر به سوءاستفادههاي حقوق بشري در چين... پس از چند سال بيتوجهي نسبي». گزارشگران رويترز افزودند که «چن» در عملياتهاي «هراسآفريني» در منطقه سينکيانگ «يد طولايي» دارد. در هنگام هر گونه اعتراضي در اين منطقه، او دهها هزار نفر از نيروهاي پليس را براي سرکوب روانه ميکرد. او ارشدترين مقام چيني در زمينه سرکوبها در منطقه سين کيانگ است.
به نوشته رويترز، چينيها براي «خالي نماندن عريضه» اعتراض خود را تسليم آمريکا کردند. چشم باداميها روز پنجشنبه نسبت به انجام اقدامات تلافيجويانه در واکنش به اقدام رئيس جمهوري آمريکا براي امضاي قانوني در رابطه با اعمال تحريم عليه افرادي که مسوول سرکوب مسلمانان اويغور در منطقه سينکيانگ هستند، هشدار داد. وزارت امور خارجه چين در بيانيهاي از واشنگتن خواست تا از مداخله در امور داخلي پکن دست بردارد. در اين بيانيه آمده است: «آمريکا مسوول تمامي پيامدهاي واکنشهاي پکن در اين رابطه است. ما از واشنگتن ميخواهيم از لطمه زدن به منافع چين دست بردارد». وزير خارجه آمريکا هم چندي پيش در اظهاراتي در کنفرانس مجازي «دموکراسي کپنهاگ ۲۰۲۰» گفته بود: «پکن اگر ميخواهد رشد کند بايد همراه با قوانين غربي حرکت کند». او در اين نشست گفته بود: «اميدوارم حزب کمونيست درک کند که اگر ميخواهد پيشرفت کند و به تقويت ملتش ادامه دهد بايد اين کار را بر مبناي يک قاعده مشخص غربي انجام دهد». پمپئو همچنين مدعي شد: «چين در حال تاثيرگذاري بر جهان با فاصلهگذاري ميان آمريکا و اروپا و گرفتار کردن کشورهاي در حال توسعه به بدهي و وابستگي است.»
بازار