همشهري/ متن پيش رو در همشهري منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
شهردار سئول درپي افشاي ماجراي آزار جنسي منشي خود، دست به خودکشي زد
تقريبا براي همه کرهايها مشخص بود که بعد از «مون جائهاين» رئيسجمهور کنوني کرهجنوبي که دوره حضورش در قدرت 2سال ديگر به پايان ميرسد، کرسي رياستجمهوري به «پارک ونسون» شهردار سئول خواهد رسيد. صبح ديروز اما خبر خودکشي آقاي پارک، کره را بهلرزه درآورد.
پارک ونسون بعد از رئيسجمهور، دومين فرد قدرتمند در کرهجنوبي بهشمار ميرفت. نيروهاي پليس جسد بيجان او را پس از چند ساعت جستوجو در تپهاي در شمال سئول پيدا کردند. فرضيه احتمال خودکشي پارک، از همان ابتدا از سوي مقامهاي پليس مطرح شد، چرا که چند روز قبل منشي او با مراجعه به پليس اعلام کرده بود که از حدود 3سال قبل مورد آزار جنسي آقاي شهردار قرار داشته است.
خبر مرگ شهردار سئول، مردم اين شهر را در بهت فرو برده است؛ نه فقط به اين دليل که او يکي از شناخته شدهترين چهرههاي سياسي در کرهجنوبي بود، بلکه به اين دليل که او را بهعنوان يکي از مهمترين فعالان حقوق زن در اين کشور ميشناختند. مواضع متفاوت پارک ونسون در ساختار مردسالارانه سياست و قدرت در کرهجنوبي، از او يک چهره شاخص ساخته بود. ساختار اداره کشور در کرهجنوبي به وضعيت ويژه سلسله مراتبياش معروف است که در آن به زنان اغلب اجحاف ميشود و آنها مجبور به سکوت هستند.
آقاي پارک، روز پنجشنبه تمام جلسات کاري روزانهاش را لغو کرده بود. همچنين اعلام کرده بود که به دليل بيماري در نشست شوراي شهر حاضر نخواهد شد. روز قبل، منشي او به پليس مراجعه کرده و از او بهخاطر سوءاستفاده جنسي شکايت کرده بود. خبرگزاري يونهاپ کرهجنوبي به نقل از منابع پليس نوشته است که شامگاه پنجشنبه، دختر شهردار دستنوشته مشکوکي از پدرش پيدا ميکند و همين باعث ميشود با پليس تماس بگيرد. پليس سئول با بررسي دست نوشته، احتمال تصميم آقاي پارک براي خودکشي را مطرح و حدود 600نفر را براي يافتن او بسيج ميکند. نتيجه، البته کشف جسد او بود.
صدها نفر ديروز در مقابل بيمارستان دانشگاه ملي سئول، يعني جايي که جسد شهردار براي کالبد شکافي به آنجا منتقل شده بود، تجمع کردند. آنها مثل بسياري از 10ميليون شهروند سئول، آقاي پارک را قهرمان خود ميدانستند و هنوز نميتوانستند باور کنند او بهخاطر آزار جنسي منشياش دست بهخودکشي زده باشد. پارک 3دوره متوالي بهعنوان شهردار سئول انتخاب شده و مردم اين شهر تجربه خوب 9سال مديريت او در پايتخت را داشتهاند. او عضو حزب ليبرال دمکراسي به رهبري مون جائهاين بود، اما همه منتظر بودند دوره 5ساله رياستجمهوري آقاي مون تمام شود تا آقاي پارک را در کسوت رياست جمهوري ببينند.
پارک ونسون قبل از اينکه شهردار شود، وکيل زبردستي بود. او در زمينه حقوق بشر فعاليت بسيار داشت و چندين سازمان مردمنهاد در اين زمينه را پايهگذاري کرد. در قوانين کره، آزار جنسي جايگاه چنداني ندارد، اما آقاي پارک سالها قبل توانست نخستين بار يک پرونده آزار جنسي را به نتيجه برساند و عليه خاطي از دادگاه حکم بگيرد. همين باعث شد تا نام او بيش از پيش بر سر زبانها بيفتد. پارک ونسون همچنين در زمينه اعاده حقوق زنان کرهاي که در طول جنگ جهاني دوم بهعنوان برده جنسي مورد سوءاستفاده نظاميان ژاپني قرار گرفته بودند، فعال بود.
در دهه1980 در دوره حکومت نظاميان بر کرهجنوبي، آقاي پارک موفق شد در پرونده شکايت يک دانشجوي دختر از يک افسر پليس، گناهکار بودن اين افسر را به اثبات برساند. او متهم بود که حين بازجويي، آن دانشجو را مورد آزار بدني قرار داده است. پارک ونسون در دهه1990 نيز در يک پرونده پر سروصدا، موفق شد از دادگاه عليه يک استاد دانشگاه رأي محکوميت بگيرد. در اين پرونده، استاد دانشگاه ملي سئول متهم بود که دستيار خود را آزار داده است. اين نخستين بار بود که دادگاهي در کرهجنوبي در يک پرونده آزار جنسي رأي صادر ميکند.
سير افشاي رسواييهاي اخلاقي در کرهجنوبي
طي 4دهه گذشته، همهچيز براي آنکه پارک ونسون قهرمان ملي مبارزه در راه احقاق حقوق زنان کره جنوبي باشد مهيا بود، اما ماجراي شکايت هفته گذشته، همهچيز را براي او دگرگون کرد؛ شايد به همين دليل بود که نميتوانست ببيند قهرمان کرهايها اکنون خود متهم به سوءاستفاده از زنان است و به همين دليل مسير خودکشي را انتخاب کرد.
طي سالهاي اخير، زنان زيادي در کرهجنوبي همچون زنان در ديگر کشورهاي جهان سکوت خود را شکسته و از سوءاستفاده مقامهاي قدرتمند گفتهاند. در اين مدت، نام مردان زيادي از سياستمداران گرفته تا اساتيد دانشگاه، کارگردانان سينما و تئاتر، رهبران ديني و مربيان ورزشي به ميان آمده است. تمامي افرادي که به آزار جنسي زنان متهم شدهاند، از سمتهاي خود استعفا دادهاند و حتي برخي در دادگاه محاکمه شده و به زندان افتادهاند. تازهترين مورد مربوط به شکايت يکي از کارمندان شهرداري بوسان از شهردار اين شهر است. بوسان بعد از سئول، بزرگترين شهر کرهجنوبي است. شهردار اين شهر در پي شکايت يکي از کارمندانش مجبور به استعفا شد.
حزب ليبرال دمکراسي مون جائه اين، پيش از اين هم تجربه رسوايي اخلاقي اعضاي خود را داشته است. در سال2018، آن هيجونگ، استاندار يکي از استانهاي جنوبي کره و يکي از چهرهاي سرشناس حزب که در کنار آقاي پارک شانس زيادي براي رياستجمهوري داشت، به کنارهگيري از پست خود و ترک حزب مجبور شد. منشي آقاي آن ناگهان در يک برنامه تلويزيوني حاضر شد و او را به تجاوز متهم کرد. دادگاه آن هيجونگ را بهخاطر تجاوز، به 3سالونيم زندان محکوم کرد. مون جائهاين، طي سالهاي اخير بارها از حقوق زنان دفاع کرده، اما حواشي پيش آمده در حزب او باعث شده تا برخي او و حزبش را به باد انتقاد بگيرند.
کرهجنوبي جزو کشورهايي است که نرخ خودکشي در آنها بالاست. روه موهيون، رئيسجمهور پيشين اين کشور هم در سال2009 به خاطر فساد مالي دست بهخودکشي زد، اما خودکشي مقامهاي دولتي و سياستمداران سرشناس به دلايل اخلاقي، اتفاق تازهاي در اين کشور بهشمار ميرود.
بازار