همشهري/ متن پيش رو در همشهري منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
سخنگوي سازمان سنجش آموزش کشور: غير ممکن است يک سال ورودي جديد براي دانشگاهها نداشته باشيم، بنابراين کنکور را برگزار ميکنيم
فهيمه طباطبايي/ کرونا، پرونده کنکور99 را در هم پيچيده و پرحرف و حديث شده آنچنان که کمتر کسي است که نداند کنکور امسال چه بحثها و مناقشاتي بين مسئولان سازمان سنجش با وزارت بهداشت، بين نمايندگان مجلس با دولت و حتي بين داوطلبان با هم راه نينداخته و چه ماجراهايي پيش نياورده است. اول زمان برگزاري کنکور سراسري به تعويق افتاد، بعد داوطلبان مخالف در شبکههاي مجازي هشتگ تعويق دوباره کنکور و سلامتي داوطلبان را طراحي کرده و راه انداختند، سپس مسئولان سازمان سنجش گفتند که کنکور بايد برگزار شود و در آخر هم مسئولان وزارت بهداشت تأکيد کردند، برگزاري کنکور در شرايط کنوني بهشدت خطرناک است و آمار مبتلايان را افزايش ميدهد. تا پايان تابستان بايد 6 کنکور برگزار شود؛ کرونا خيز ديگري برداشته و بيمارستانهاي تهران تخت خالي ندارند. متفاوتترين کنکور نيم قرن گذشته در انتظار 2ميليون و 381هزار داوطلبي است که چند روز و چند هفته مانده به آزمون سرگردان و بلاتکليف ماندهاند.
6کنکور براي 2ميليونو381هزار داوطلب
طبق اعلام سازمان سنجش کشور در آزمون دکتري، ۱۷۹ هزار و۷۰۴ نفر، در آزمون کارشناسي ارشد ۶۴۹هزارو۴۴۱نفر، در آزمون سراسري يک ميليون و۳۹۳هزار و ۳۱نفر، در آزمون کارداني نظام جديد شامل دانشگاههاي فني و حرفهاي همچنين مؤسسات آموزش عالي غيردولتي غيرانتفاعي ۱۱۳هزار و۸۶ نفر و درکارداني به کارشناسي ناپيوسته ۴۶هزار و۷۰۶ نفر براي کنکور 99ثبت نام کردهاند. طبق برنامههاي زمانبندي اين سازمان، 4 آزمون سال۹۹ به ترتيب در تاريخهاي ۲۶تيرماه، دوم و سوم مرداد ماه، ۳۰ و ۳۱مرداد ماه و ۱۴شهريور ماه براي مقاطع دکتري، کارشناسي ارشد، سراسري، کارداني نظام جديد و کارشناسي ناپيوسته برگزار ميشود و در کل ۲ميليون و3۸۱ هزار و ۹۶۸ داوطلب در اين آزمونها شرکت ميکنند.
مسئولان وزارت علوم، موافق برگزاري
مديران سازمان سنجش و وزارت علوم موافق برگزاري کنکور دانشگاهها هستند، آنها ميگويند: بيشتر از اين نميتوانند زمان برگزاري کنکور مقاطع مختلف تحصيلي را به تعويق بيندازند و بايد هرچه زودتر تکليف داوطلبان اين آزمونها مشخص شود. منصور غلامي، وزير علوم، تحقيقات و فناوري سردمدار موافقان است. او در حاشيه جلسه ستاد نقشه جامع علمي کشور گفته است که چند روز پيش با حضور در کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي اين موضوع را عنوان کردم و هيچکسي در اين کميسيون موافق تأخير يا تغيير آزمونها نبود و فقط نگرانيهايي درخصوص شيوع کرونا ويروس داشتند که البته در اين زمينه نيز سازمان سنجش آموزش کشور پيشبينيهاي لازم را انجام داده است و اميدواريم بدون مشکل اين آزمونها را برگزار کنيم. به گزارش ايسنا، وزير علوم با تأکيد بر اينکه زمان برگزاري آزمونهاي مردادماه به هيچ عنوان تغيير نميکند، افزود: دانشآموزان حدود 2 هفته در کلاسهاي درس حضور يافتند و حتي امتحانات نهايي خود را دادهاند، ما براي آزمون سراسري فقط حدود 3 ساعت وقت آنها را ميخواهيم که در يک فضايي با استاندارد بالا حضور داشته باشند و آزمونهاي خود را ارائه دهند و در اين 3 ساعت حتماً خود داوطلبان رعايت خواهند کرد و ما نيز تمهيدات لازم را از نظر دستورات بهداشتي لحاظ کردهايم. مسئولان سازمان سنجش هم در راستاي نظر وزير علوم و بدون توجه بهنظر نمايندگان کميسيون آموزش و تحقيقات و داوطلبان مخالف در حال تدارک اين 6آزمون سراسري و حتي آزمونهاي استخدامي هستند.
سخنگوي سازمان سنجش آموزش کشور در اينباره به همشهري گفت: رعايت اصول بهداشتي در برگزاري آزمونها مهم است که ما آن را لحاظ کرده و بهطور نمونه استفاده از ماسک را براي داوطلبان اجباري کرديم، حوزههاي بيشتري را براي برگزاري آزمون درنظر گرفتهايم که فاصلهگذاري اجتماعي رعايت شود و يا دادن پد الکلي را بعد از گرفتن اثر انگشت از داوطلب اجباري کردهايم.
فاطمه زرين آميزي با بيان اينکه سرنوشت اغلب داوطلبان را اين آزمونها تعيين ميکند، ادامه داد: اين افراد مدت زمان زيادي از زندگيشان را هزينه کرده و درس خوانده و زحمت کشيدهاند و حق دارند که در آزمون شرکت کنند. اين دور از عدالت آموزشي است که اين افراد را ناديده بگيريم. از طرف ديگر غيرممکن است که يک سال ورودي جديد براي دانشگاهها نداشته باشيم. بنابراين کنکور را برگزار ميکنيم.او با اين توضيح که فرم خود اظهاري داوطلبان مبتلا به کرونا طراحي شده و در سايت بارگذاري کردهاند، گفت: بهطور نمونه براي آزمون دکتري که 26تير برگزار ميشود، تاکنون ۵0نفر فرم خود اظهاري را ارسال کردهاند که از اين تعداد يک نفر در بيمارستان بستري و سايرين در منزل هستند.
البته سخنگوي سازمان سنجش اين را هم گفت که مصوبه ستاد ملي مبارزه با کرونا حجت است و اگر آنها بگويند که کنکور باز به تأخير بيفتد، همان خواهد شد.
وزارت بهداشت، مخالف برگزاري کنکور
اما مسئولان وزارت بهداشت و اغلب کادر درماني بيمارستانها مخالف برگزاري کنکور در شرايط پيک کرونا هستند و از سازمان سنجش و وزارت علوم ميخواهند که در اينباره دست نگه دارند. عليرضا زالي، رئيس ستاد مقابله با کرونا در تهران در اينباره گفت: آزمونهاي اين هفته نگراني زائدالوصفي را ايجاد کرده است که بهطور مثال، 23هزار نفر قرار است در آزمون سواد آموزي شرکت کنند. عدد قابلتوجهي قرار است در آزمونهاي دانشگاه آزاد شرکت کنند و نزديک به 4هزار نفر قرار است هفته آينده در آزمونهاي phd وزارت بهداشت شرکت کنند که برخي از آنها ممکن است تا 3 روز آزمونهايشان به طول بينجامد. در مجموع در اين شرايط تهران نميتواند ميزبان اين افراد بهخصوص از استانهاي قرمز باشد. نظرمان با استاندار تهران بر اين است که فعلا اين آزمونها تعليق شوند.
مخالفتها از سوي وزارت بهداشت باعث شد که صبح روز گذشته حسن روحاني، رئيسجمهور در جلسه ستاد ملي مبارزه با کرونا درباره تجمعات و برگزاري کنکورهاي سراسري در کشور بگويد: بايد تا حد امکان از برگزاري تجمعات خودداري شود. روحاني با بيان اينکه تجمعات بهطور کلي در شرايط امروز غيرقابلقبول است، ادامه داد: حتي براي برگزاري کنکورها بايد چارچوببندي وجود داشته باشد تا مشکلي پيش نيايد و در اين خصوص وزارت بهداشت اگر نظري درباره کنکور داشته باشد، اعمال خواهد شد.
کنکور با 5ساعت ماسک
اما داوطلبان کنکور 2 دستهاند، گروهي موافق برگزاري آزمونها و گروهي مخالف سر سخت حاضر شدن در جلسه کنکور با توجه به افزايش مبتلايان و کشتهشدگان با ويروس کرونا هستند. هر 2گروه در شبکههاي مجازي فعال شده و مسئولان را با هشتگها و نامه مورد خطاب قرار ميدهند.
سينا غيوري، دانشآموز پايه دوازدهم رياضي از اصفهان يکي از موافقان برگزاي کنکور است، او ميگويد نزديک به يک سال است که پر فشار و مستمر درس خوانده و نميتواند تا يک سال ديگر براي کنکور صبر کند. «بايد کنکور برگزار شود چون خيليها مثل من از تفريح و گردش و زندگيشان زدهاند و فقط درس خواندهاند. حالا نميشود که گفت يک سال ديگر هم صبر کنيد تا شايد واکسن کرونا بيايد و ما بتوانيم از شما کنکور بگيريم. اين يعني بيعدالتي و ناديده گرفتن حق کساني مثل من که آماده کنکور هستند.»
او معتقد است که اگر تعداد حوزههاي امتحاني افزايش پيدا کند و داوطلبان قوانين بهداشتي را رعايت کنند، هيچ مشکلي پيش نميآيد. «من هم از کرونا ميترسم و حاضر نيستم به قيمت قبولي در کنکور به اين بيماري هولناک مبتلا شوم، اما نميتوانم باور کنم که کرونا به اين زوديها رفتني است و سال آينده شرايط مشابه الان نيست و پرونده کرونا بسته شده.» اما هدي فرهمند، داوطلب کنکور تجربي از تهران جزو مخالفان سرسخت برگزاري کنکور در شرايط افزايش بيماري کروناست. او با دوستانش هشتگ «نه به برگزاري کنکور» و «توجه به سلامت داوطلبان کنکور» را در توييتر راهانداخته و ميگويد: سلامت جسمي مهمتر از قبولي در دانشگاه است: «من آسم شديد دارم و حتي براي امتحانهاي نهايي هم با ترس و لرز سر جلسه حاضر شدم و با اينکه جاي من را جدا کردند، ولي باز هم به کرونا مبتلا شدم و يک هفته در بيمارستان بودم که دکتر باتوجه به آسم شديدي که دارم، حضور در هرگونه جمعي را براي من قدغن کرد و گفت: هيچ تضميني وجود ندارد که درصورت ابتلاي دوباره زنده بماني.»
او افزود: «من هم مثل بسياري از دوستانم روزي 8 تا 10ساعت درس خواندم و يک سال از عمرم را فقط گذاشتم براي کنکور اما اگر دوباره به اين بيماري مبتلا شوم، قبولي در دانشگاه چه ارزشي دارد؟ الان خودشان ميگويند که بسياري از جوانان مبتلا هيچ علائمي ندارند و تنها ناقل هستند. چطور ميخواهند ناقلها را با يک تب سنج شناسايي کنند و نگذارند وارد حوزه امتحاني شوند؟»
آرشام حقانينژاد، داوطلب کنکور کارشناسي يکي ديگر از مخالفان برگزاري کنکور است، او درباره صحبتهاي وزير علوم که گفته بود کنکور 3ساعت است، گفت: «اولا که کنکور نزديک 5ساعت است، نه 3ساعت. فقط يک ساعت طول ميکشد داوطلبان در حوزه حاضر شوند و بلندگو قرآن پخش کند و قوانين و مقررات کنکور را گوشزد کنند. دوم اينکه اغلب حوزههاي امتحاني در سالنهايي است که پنجره ندارند و هوا رد و بدل نميشود. سوم اينکه چطور ميشود 5ساعت ماسک بر دهان داشت و سؤالات را جواب داد. ماسک رسما آزاردهنده است و تمرکز را از آدم ميگيرد. خود رئيس سازمان سنجش ميتواند 5ساعت با ماسک کار کند؟»
کنکور راهحل سوم ميخواهد
اما برخي داوطلبان دودل هستند و هنوز بر سر دو راهي موافقان و مخالفان ماندهاند. آنها ميگويند که بايد بحث و جدل بر سر برگزار شدن يا نشدن کنکور را تمام کرد و به راهحل سومي انديشيد. محمد امينيفرد، داوطلب کنکور دکتري در اينباره گفت: «راهحل سوم ميتواند اين باشد که ما از مسئولان سازمان سنجش بخواهيم حوزههاي امتحاني را افزايش دهند و با اين روش فاصلهگذاري اجتماعي را بيشتر کنند. همچنين از آنها مطالبه کنيم که براي داوطلبان با بيماريهاي زمينهاي شرايطي فراهم کنند که در فضاي مخصوص امتحان بدهند. يا از آنها بخواهيم تشريفات قبل و بعد آزمون که خيلي زمانبر هستند و داوطلب را معطل ميکند را کم کنند.» او ادامه داد: «واقعيت اين است که همه مطمئن نيستيم که ويروس کرونا تا يک سال ديگر نابود شده و ميتوانيم راحت آزمون بدهيم. پس بايد واقع بين باشيم و تصميمي که درست است را بگيريم.» کنکور99 در 51سالگياش، روزهاي مستاصلي را سپري ميکند. او که در همه سالهاي گذشته دقيق و مستمر برگزار ميشد، امسال کرونا به جانش افتاده و بلاتکليف است بين اطمينان و اراده مسئولان سازمان سنجش براي برگزاري و اصرار مديران وزارت بهداشت براي به تعويق افتادن؛ نه راه پس دارد و نه راه پيش.
بازار