
سند توافق ایران- چین ضربه سنگینی به سیاستهای ضدایرانی ترامپ است
کيهان
بروزرسانی

کيهان/ متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
يک روزنامه آمريکايي با انتشار بخشي از جزئيات سند توافق همکاري جامع ايران و چين تأکيد کرد اين مشارکت ضربه بزرگي به سياستهاي تهاجمي ترامپ عليه ايران وارد ميکند.
بنبست تلاشهاي ترامپ براي انزواي ايران
اين روزنامه آمريکايي با مطرح کردن اين ادعا که نسخهاي از اين پيشنويس توافق پيشنهادي ۱۸ صفحهاي را در اختيار دارد، نوشت که ايران و چين پيشنويس يک توافق همکاري گسترده اقتصادي و امنيتي را تهيه کردهاند... و با اين اقدام تلاشهاي دولت «دونالد ترامپ» رئيسجمهور آمريکا براي انزواي ايران را تضعيف خواهد کرد.
اين روزنامه آمريکايي در ادامه گزارش خود به توسعه همکاري نظامي ميان ايران و چيناشاره کرد و نوشت که طبق سند جامع همکاري ايران و چين، آموزشها و رزمايشهاي مشترک، تحقيقات مشترک و توسعه تسليحات واشتراکگذاري اطلاعات ميان دو کشور براي مبارزه با «نبرد بيوقفه با تروريسم، قاچاق انسان و مواد مخدر و جرايم مرزي» افزايش مييابد.
برخلاف برخي ادعاهاي رسانههاي غربي از جمله نيويورکتايمز درخصوص محرمانه بودن اين سند، در اعلام مراحل تدوين اين سند تاکنون هيچ محرمانگي وجود نداشته است به طوريکه در بهمنماه ۹۴ و يک هفته پس از شروع اجراي برجام در سفر تاريخي «شي جين پينگ» رئيسجمهور چين به ايران بيانيهاي مشترک ميان دو کشور تنظيم و منتشر شد که در بند ششم آن آمده است «نظر به اراده راسخ طرفين براي توسعه روابط دو کشور و با توجه به مکمل بودن ظرفيتهاي اقتصادي و همچنين وجود زمينههاي مختلف همکاري در عرصههاي انرژي، زيرساختي، صنعتي، فناوري و ديگر زمينههاي مشترک، دو طرف توافق ميکنند رايزنيها و مذاکرات لازم براي انعقاد قرارداد همکاريهاي جامع ۲۵ ساله را در دستور کار قرار دهند.»
ضربه بزرگ به سياست تهاجمي ترامپ در قبال ايران
نيويورکتايمز در ادامه گزارش خود نوشت مشارکت ميان ايران و چين، نقطهاشتعال خطرناک و جديدي در روابط رو به وخامت چين و ايالات متحده آمريکا ايجاد خواهد کرد و ضربه بزرگي به سياست تهاجمي ترامپ در قبال ايران از زمان خروج از برجام در سال ۲۰۱۵ تاکنون وارد خواهد آورد.
چين خود را در جايگاه ايستادگي دربرابر آمريکا ميبيند
نيويورکتايمز بااشاره به ايستادگي ايران و چين در مقابل سياستهاي خصمانه آمريکا ادامه داد که برخلاف اکثر کشورها، چين خود را در جايگاه ايستادگي و مقاومت در مقابل ايالات متحده ميبيند و به اندازهاي خود را قدرتمند ميداند که در مقابل اقدامات تنبيهي آمريکا مقاومت و ايستادگي کند.
نيويورکتايمز سپس تصريح کرد که در عبارات اوليه سند همکاري جامع ايران و چين نوشته شده است: «دو فرهنگ باستاني آسيا، دو شريک در بخشهاي تجارت، اقتصاد، سياست، فرهنگ و امنيت با چشمانداز مشابه و بسياري از منافع متقابل دوجانبه و چندجانبه، يکديگر را شرکاي راهبردي در نظر ميگيرند.»
يکي از سخنگويان وزارت خارجه آمريکا اخيراً در واکنش به سند همکاري جامع ايران و چين با لحني تهديدآميز گفت: «ايالات متحده همچنان هزينههايي را به شرکتهاي چيني که به ايران کمک ميکنند، تحميل خواهد کرد.»
توسعه همکاري نظامي ميان ايران و چين زنگ هشداري براي ايالات متحده آمريکا
طبق گزارش نيويورکتايمز، توسعه همکاري نظامي ميان ايران و چين نيز يک زنگ هشداري براي ايالات متحده آمريکا است.
«ژائو ليجيان» يکي از سخنگويان وزارت خارجه چين هفته گذشته درباره توسعه همکاري ميان ايران و چين گفت: «چين و ايران از روابط دوستي قديمي برخوردار هستند و دو طرف در زمينه توسعه روابط دوجانبه با يکديگر در ارتباط بودهاند. ما آمادگي همکاري با ايران براي پيشبرد تدريجي همکاريهاي عملي را داريم».
نيويورکتايمز درخصوص جزئيات اين سند نوشت، پروژهاي همکاري چين در ايران شامل فرودگاهها، قطار و مترو سريعالسير ميشود و چين، مناطق آزاد تجاري را در «ماکو» شمال غربي ايران، آبادان و جزيره قشم ايجاد خواهد کرد.
روزنامه آمريکايي «نيويورکتايمز» در گزارشي تحت عنوان «چين و ايران، با ايستادگي و مقاومت در مقابل آمريکا به همکاري تجاري و نظامي نزديک ميشوند»، سند «برنامه ۲۵ ساله همکاريهاي جامع ايران و چين» را اقدامي در جهت تضعيف تلاشهاي ضدايراني دولت دونالد ترامپ توصيف کرد.
از طرف ديگر، رئيسجمهور چين، موضوع همکاريهاي ۲۵ ساله را در ديدار با رهبر انقلاب نيز مطرح کرد که ايشان هم ضمن تاييد فرمودند: «توافق رؤساي جمهوري ايران و چين براي يک روابط استراتژيک ۲۵ ساله، کاملاً درست و حکمتآميز است»
طبق اين گزارش، عليرغم آنکه ايران يکي از بزرگترين توليدکنندگان نفت جهان است اما به واسطه تحريمهاي سال ۲۰۱۸ دولت ترامپ، صادرات نفت ايران کاهش داشته است. از طرف ديگر، چين حدود ۷۵ درصد از نفت مورد نياز خود را از خارج وارد ميکند و بزرگترين واردکننده نفت جهان محسوب ميشود و سال گذشته ميلادي، روزانه بيش از ۱۰ ميليون بشکه نفت وارد کرده بود.
وي ادامه داد: «دولت چين با صدور مجوز و ترغيب شرکتهاي چيني به انجام فعاليتهاي قابل تحريم با رژيم ايران، هدف اعلام شده خود درخصوص تقويت ثبات و صلح را تضعيف ميکند.»
طبق اين گزارش، در پيشنويس سند همکاري جامع ايران و چين همچنين پيشنهاد ساخت زيرساختي براي شبکه ارتباطات از راه دور «۵G» نيز مطرح شده است.
سند همکاري جامع چين و ايران؛ بيحوصلگي چين در مقابل دولت ترامپ
بر اساس گزارش نيويورکتايمز، سند همکاري جامع چين و ايران نمايانگر بيحوصلگي چين در مقابل دولت ترامپ بعد از خروج يکجانبه واشنگتن از برجام است زيرا چين بارها از واشنگتن درخواست کرده است که به توافق هستهاي ايران احترام بگذارد و به شدت از تحريمهاي يکجانبه اين کشور عليه ايران انتقاد کرده است.
از طرف ديگر، آنطور که در اين گزارش نوشته شده است، ايران نيز از کشورهاي اروپايي دلزده شده است که عليرغم آنکه با سياست ترامپ در قبال برجام مخالف هستند، به طور پنهاني از انواع تعاملات وعده داده شده با ايران در برجام عقبنشيني کردهاند.