هیئت رئیسه مجلس زیر تیغ انتقاد نمایندگان

ابتکار/ متن پيش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
مجلس يازدهم، هر چند مجلسي يک دست اصولگرا محسوب ميشود و داعيه «مجلس انقلابي» بودن از همه جايش شنيده ميشود، اما تفاوت نظرهاي اعضاي نقاط مختلف طيف اصولگراي حاضر در مجلس از يک سو و تفاوت شعارها و عملها از سوي ديگر، باعث شده است که نه تنها در مواردي مثل انتخاب سمتهاي خاص درون مجلس که حتي در عملکرد اين سمتها و به ويژه هيئت رئيسه مجلس، انتقادهاي فراواني از سوي نمايندگان مطرح شود. انتقادها از عملکرد هيئت رئيسه مجلس در حالي به شکل پرتعدادي آغاز شده است که هنوز بيش از دو ماه از تشکيل مجلس يازدهم نميگذرد. تنها ديروز در نشست صحن علني مجلس، موارد متعدد انتقاد از هيئت رئيسه مجلس مطرح شد. مثلا حسن نوروزي، نماينده رباط کريم، در تذکري شفاهي از بيتوجهي به زمان طرح شده براي فرآيند طرح پيشنهادات انتقاد کرد و در ادامه با انتقاد از چندشغله شدن برخي اعضاي هيئت رئيسه و حضور در سمتهاي متعدد بيان کرد: صبح چهارشنبه انتخابات هيئت رئيسه فراکسيون ايثارگران بود که آقاي اميرآبادي به عنوان رئيس انتخاب شدند. مگر ايشان در چند جا بايد حضور داشته باشند؟ يک دفعه مجلس را بدهيم به دست ايشان. مورد ديگر انتقادهاي ديروز، به بحث و جدل ميان چند نماينده منجر شد. ابتدا حميدرضا حاجيبابايي در تذکري اظهار کرد: دو روز از سخنان رهبري گذشته که گفتند مجلس انقلابي به گونهاي سخن بگويد که شان و جايگاه مجلس شوراي اسلامي رعايت شود. وي ادامه داد: مجلس شوراي اسلامي بايد مجري آييننامه باشد ۱۰ روز از طرح فوريتي به هيئت رئيسه درباره کالابرگ داده شده است علت اينکه اعلام نشده چيست؟ وي اظهار کرد: عضو هيئت رئيسه در منظر ۸۰ ميليون نفر ميگويد کميسيون بودجه از صبح همه چيز را اشتباه کرده است؛ اگر من بخواهم به شما ايراد بگيرم از هشت صبح تا يک بعد از ظهر تخلف شما را بگويم تمام نميشود. رئيس کميسيون برنامه و بودجه يادآور شد: کميسيون بودجه ۲۳ عضو دارد و يک تايپيست؛ در مورد اعلام اسامي ناظران پيشنهادي اين کميسيون اشتباه کرده است. شما بايد شان و حيثيت نمايندگان را رعايت کنيد؛ شما را بالا نفرستاديم که هرچه ميخواهيد بگوييد؛ اينجا خيابان نيست. اين آخرين بار باشد که به يک نماينده، به يک کميسيون توهين ميکنيد. علي نيکزاد، نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به اين تذکر گفت: توهيني در کار نبود بلکه آقاي اميرآبادي گفت دوستاني که ليست را دادند اشتباه کردند. اميرآبادي فراهاني نيز در تذکر جداگانهاي گفت: زماني که من صبح داشتم اسامي نامزدها کميسيون را اعلام ميکردم اعضاي کميسيون بودجه اعتراض کردند و ما مجبور شديم مذاکرات را متوقف کنيم. شما افراد را اشتباه به هيئت رئيسه معرفي کرديد و اشتباه تايپي هم نبوده است. من گفتم من مقصر نيستم کميسيون بودجه اشتباه کرده است. اين عضو هيئت رئيسه مجلس شوراي اسلامي اظهار کرد: آيا اين شان نماينده است که نماينده ديگري را تهديد کند ميخواهي من را بکشي. اميرآبادي در واکنش به تذکر حسن نوروزي دربارهي انتخابات فراکسيون ايثارگران نيز اظهار کرد: من خودم به جلسه اين فراکسيون رفتم که به آقاي نوروزي راي بدهم ۲۰ نفر در اين جلسه بودند که ميتوانند شهادت دهند؛ من را به زور انتخاب کردند.
نفر بعدي نماينده مردم خرمآباد در مجلس شوراي اسلامي بود که از بيتوجهي هيئت رئيسه به برخي از نمايندگان انتقاد کرد. مهرداد ويس کرمي در تذکري شفاهي در جريان جلسه علني مجلس شوراي اسلامي بيان کرد: بنده به عدم رعايت عدالت از سوي هيئت رئيسه انتقاد دارم. در واگذاري وقت به افراد عدالت نميشود؛ قبل از آن که شما بر جايگاه هيئت رئيسه تکيه بزنيد قرار بود نماينده و نمايندهتر در مجلس شوراي اسلامي نداشته باشيم. وي در ادامه اظهار کرد: زماني که شما راي جمع ميکرديد همه نمايندگان را ميشناختيد اما اکنون تنها چندين افراد شاخص را ميشناسيد و ما براي گفتن يک مطلب بايد از جاي خود بلند شده و مانند يک جارچي جار بزنيم. نماينده خرمآباد در مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: ما انتظار داريم شما همان اندازه که نماينده تهران را ميشناسيد ساير نمايندهها را بشناسيد؛ بنده به همين علت ميگفتم که رئيس مجلس شوراي اسلامي بايد سابقه نمايندگي داشته باشد. رئيس مجلس نبايد شخصيت کاريزماتيک داشته و کل جلسه را به خود اختصاص دهد. انتقاد از عملکرد هيئت رئيسه در انتخاب اعضاي هيئت نظارت بر رفتار نمايندگان که ديروز انجام شد هم نمود داشت. نمايندگان منتقد، از مشخص نبودن شاخصهاي انتخاب 6 کانديداي اين سمت گلايه داشتند. همچنين در زمان اعلام دستور مجلس براي انتخاب اعضاي هيئت نظارت بر رفتار نمايندگان تعدادي از نمايندگان خواستار بيان تذکر شدند؛ تقاضايي که همزمان با اخذ راي از مجلس بود. رئيس مجلس اجازه بيان تذکر در آن زمان را نداد و اين باعث بيان اعتراضاتي از سوي برخي از نمايندگان همچون نصرالله پژمانفر نماينده مشهد شد که با فرياد ميگفت که چرا هيئت رئيسه اجازه بيان تذکر را نميدهد؟ قاليباف هم در پاسخ به اين فريادها گفت که اکنون زمان رايگيري است و طبق آييننامه نميتوان تذکرات نمايندگان را استماع کرد. بعد از پايان رايگيري اين کار صورت ميگيرد. اين گلايهها پيشتر هم وجود داشته است. يکشنبه همين هفته بود که سيد مصطفي ميرسليم در نامه استعفايش از کانديداتوري رياست کميسيون اصل 90 مجلس – که ديروز نصرالله پژمانفر با رايگيري در صحن علني به اين سمت برگزيده شد – ضمن انتقاد از هيئت رئيسه مجلس، عملکردشان در زمينه معرفي کانديداها را به کوتاهي در معرفي با صلاحيتترين نامزدها، از سرباز کردن مسئوليت و نوعي توهين به نامزدهاي رياست کميسيون تعبير کرده بود.
البته که انتقادها از هيئت رئيسه ابعاد ديگري هم داشته و مثلا محمدرضا نوري قزلجه، نماينده بستانآباد در مجلس ديروز در تذکري با استناد به ماده ۶ آئين نامه داخلي مجلس که طبق آن حفظ انتظام و امنيت مجلس جزو وظايف رئيس و اعضاي هيئت رئيسه است، از تمهيدات هيئت رئيسه در نحوه برگزاري جلسات علني و کميسيونها در شرايط شيوع کرونا که منجر به ابتلاي برخي از نمايندگان و مرگ يک تن از ايشان شده است، انتقاد کرد. هنوز نميتوان گفت که اين گلايهها از هيئت رئيسه مجلس، حاصل تازهوارد بودن و ناآشنايي با کار است و يا از اختلافات درون جرياني اصولگرايان بر ميخيزد، اما هرچه هست، در مجلسي که بسياري از نمايندگان تلاش دارند انقلابيتر بودن خود را با فريادهاي بلندتر به گوش برسانند، احتمالا مديريت مجلس را با چالشهاي بسياري روبرو خواهد کرد که در صورت مديريت نشدن، بايد شاهد صحنههاي عجيبي در مجلس يازدهم باشيم.