چه کسانی با تحریف تیغ تحریم را تیز میکنند

کيهان/ متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
جريان تحريف، با کوچکنمايي توان داخلي و بزرگنمايي توان دشمن، جوانان و عموم مردم را در داخل مايوس و دشمن را نيز به تشديد فشار ترغيب ميکند. اين رويکرد خسارتبار در نهايت به تيز شدن تيغ تحريمها منجر ميشود.
رهبر معظم انقلاب اسلامي در بيانات اخير به مناسبت عيد سعيد قربان با تأکيد بر اينکه «به موازات جريان تحريم، يک جريان تحريف حقايق و واژگون نشان دادن واقعيات هم وجود دارد»، فرمودند: «هدف اين جريان، ضربه زدن به روحيه مردم و دادن آدرس غلط درباره علاج تحريم است».
ايشان در ادامه تأکيد کردند:«اگر جريان تحريف شکست بخورد، قطعاً جريان تحريم هم شکست خواهد خورد، زيرا عرصه کنوني، ميدان جنگ ارادهها است و اگر اراده ملت ايران مستحکم باقي بماند، بر اراده دشمن غلبه خواهد کرد».
مقام معظم رهبري همچنين در بيانات اخير خاطرنشان کردند:«در سال ۹۷ و بعد از خروج آمريکا از برجام، متأسفانه کشور ماهها معطل وعدههاي اروپاييها باقي ماند و اقتصاد کشور شرطي شد در حاليکه معطل کردن اقتصاد به وعدههاي ديگران، بسيار مضر است». واقعيت اين است که جريان تحريف با عملکرد خود، با تيز کردن تيغ تحريمها، دشمن را به تشديد فشار تشويق کرد.
در هفت سال اخير همپوشاني جريان تحريف و تحريم و نوع مواجهه دولت با اين جريان، خسارات متعددي به کشور وارد کرد. کاهش ارزش پول ملي و کوچک شدن سفره مردم تنها بخشي از نتايج اين همپوشاني است.
امضاي هر توافق بهتر از عدم توافق!
در اوج مذاکرات هستهاي ايران و 1+5 در دولت اول روحاني(دولت يازدهم) و در مقطعي که طبيعتاً طرفين به دنبال کسب امتياز حداکثري و عدم ارسال پالس ضعف به طرف مقابل هستند، فعالين و رسانههاي مدعي اصلاحات بدون توجه به اصالت دستاورد، تأکيد کردند که آنچه مهم است صرفا اصالت مذاکره و توافق است!
در همين راستا در شهريور ۹۳ و در ميانه مذاکرات هستهاي ايران و 1+5 ظريف در مصاحبه با راديو «انپيآر» آمريکا در اظهارنظري عجيب گفت:«رسيدن به هر نوع توافقي، بهتر از عدم توافق است»!
اين اظهارنظر عجيب از سوي وزير امور خارجه در حالي بود که در سوي مقابل، «جان کري» وزير خارجه وقت آمريکا گفته بود: «من بارها اعلام کردهام توافق نکردن بهتر از توافق بد است».
چند روز بعد از اظهارات تأملبرانگيز ظريف، يک کمپين مشکوک از سوي برخي از سينماگران در حمايت از تيم مذاکرهکننده راهاندازي و شعار عجيب «هيچ توافقي بدتر از عدم توافق نيست» براي آن انتخاب شد. تعبيري که رسانههاي غربي از اظهارات ظريف و راهاندازي چنين کمپيني داشتند، جالب توجه بود. اين رسانهها پيام چنين کمپيني را نياز شديد ايران به توافق ولو به هر قيمتي قلمداد کردند.
پيش از آن راديو فرانسه در تحليلي درباره روانشناسي سياست خارجي دولت يازدهم نوشته بود: «ارزيابي غرب از وضعيت کنوني دولت روحاني، تعامل با فروشنده بدهکار و مشتاقي است که خود را ناگزير از فروش حقوق ملي ميبيند».
رهبر معظم انقلاب - بهمن ۹۳ - در ديدار فرماندهان نيروي هوايي ارتش فرمودند:«من همين جا اين را بگويم: اولاً بنده با توافقي که بتواند انجام بگيرد موافقم؛ البته توافق بد نه. آمريکاييها مکرر تکرار ميکنند و ميگويند «ما معتقديم که توافق نکردن، بهتر از توافق بد کردن است»؛ بله، ما هم همين عقيده را داريم؛ ما هم معتقديم که توافق نکردن، بهتر است از توافق بد، توافقي که بهضرر منافع ملي است، توافقي که موجب تحقير ملت بزرگ و باعظمت ايران است».
خزانه خالي!
همزمان با مذاکرات ايران و 1+5 در دولت يازدهم و به فاصله سه هفته پس از آغاز دور جديد مذاکرات در نيويورک، روحاني در اظهارنظري تأملبرانگيز گفت:«دولت در شرايطي کار خود را آغاز کرده است که با خزانه خالي با انبوهي از بدهکاري مواجه بوده است»!
در آن مقطع کارشناسان و صاحبنظران با دلايل متقن و کارشناسي تأکيد کردند که اين اظهارنظر با واقعيت هيچ تناسبي ندارد. متأسفانه اين اظهارنظر نقش مؤثري در تضعيف موضع ديپلماتهاي ايراني در مذاکرات داشت. به عبارت ديگر اين اظهارنظر، توان چانهزني را از ديپلماتهاي ايراني گرفت.
هشدار درباره خسارت روزانه برجام!
پس از امضاي برجام، بر طبق قانون اساسي توافق براي بررسي به نهادهاي تصميمگير و تصميمساز و از جمله مجلس شوراي اسلامي ارجاع شد.
همزمان با اجراي اين روند قانوني، طيف مدعي اصلاحات با فضاسازي رسانهاي و با دهنکجي به قانون مدعي شدند که هر روز تاخير در اجراي توافق، خسارتهاي هنگفتي در پي دارد.
در همين رابطه، اکبر ترکان مشاور ارشد روحاني در سال ۹۴ گفته بود: «هر روز تاخير در اجراي برجام، ۱۰۰ ميليون دلار ضرر به کشور وارد ميکند». همچنين سيروس ناصري ديپلمات سابق و از حاميان توافق هستهاي مدعي شد که بهدليل تاخير 22 روزه در اجراي برجام، 2 هزار و 500 ميليون دلار ضررکردهايم. وي همچنين مدعي شد که خسارت روزانه عدم اجراي برجام 400 ميليارد تومان است!
صبح بدون تحريم!
رهبر معظم انقلاب تاکنون چندين بار درباره شرطيسازي اقتصاد ايران بهواسطه گره زدن آن به سياست خارجي تذکر دادهاند.
در روزهاي پاياني دي ماه ۹۴، همزمان با آغاز اجراي تعهدات 1+5 ذيل برجام روزنامههاي زنجيرهاي با تيترهايي همچون «فروپاشي تحريم»، «تحريمها به تاريخ پيوست»، «صبح بدون تحريم»، «خلاص شديم، سلام بر ايران بيتحريم»، «تحريم تمام شد»، «پيروزي تدبير بر تحريم»، «تحريمها هم رفت»، «اينک بدون تحريم»، «سپيده دميد»، «توافقات گسترده سياسي و اقتصادي با لغو تحريمها»، «سد تحريم شکست»، «برچيده شدن ظريف تحريمها»، «مجوز فروش بوئينگ به ايران؛ اوباما دستور مستقيم داد» و... به استقبال برجام رفتند.
رسانههاي دولتي و زنجيرهاي اينطور القاء کردند که اولا ريشه تمامي مشکلات کشور فقط تحريمهاست و ثانيا بهواسطه برجام تمامي تحريمها به تاريخ خواهد پيوست.
در ادامه، دولتمردان و فعالين مدعي اصلاحات تمام امور کشور و حتي آب خوردن مردم را به توافق گره زده و مدعي شدند که به واسطه اجراي توافق، فتحالفتوحي عظيم رخ خواهد داد.
براي نمونه، روحاني - ۲۳ تير ۹۴ - گفت: «به ملت شريف ايران اعلام ميکنم که طبق اين توافق (برجام)، در روز اجراي توافق (ديماه ۹۴) تمامي تحريمها، حتي تحريمهاي تسليحاتي، موشکي هم بهصورتي که در قطعنامه بوده، لغو خواهد شد. تمام تحريمهاي اقتصادي شامل مالي، بانکي، بيمه، حمل و نقل، پتروشيمي و فلزات گرانبها بهطور کامل لغو خواهد شد و نه تعليق».
در يک نمونه ديگر، محمدجواد ظريف وزير امور خارجه- شهريور ۹۴ در کميسيون برجام- گفت: «کل تحريمهاي اقتصادي، مالي و پولي اتحاديه اروپا، کل تحريمهاي ايالات متحده که بر شخصيتهاي غيرآمريکايي اعمال ميشود از روز اجرا لغو خواهد شد، علاوه بر آن تحريم ۳۵ ساله هواپيمايي نيز لغو ميشود». ظريف پيش از آن - فروردين 94 - در بيانيهاي مشترک با فدريکا موگريني تأکيد کرده بود: «تمام تحريمها لغو خواهد شد».
امضاي کِري تضمين است!
روزنامه زنجيرهاي شرق- 1 دي ۹۴ - در تيتر اصلي نوشت: «اطمينان تهران از اجراي برجام، امضاي کري تضمين است». اين تيتر بارها بهعنوان نماد سهلانديشي طيف مدعي اصلاحات و دستگاه ديپلماسي دولت در موضوع برجام و مواجهه با کشورهاي سلطهگر غربي معرفي شد. علاوه بر اين مقامات ارشد دولت روحاني بدون توجه به خوي سلطهگري آمريکا و فريبکاري مقامات اين کشور، مدعي شدند که باراک اوباما - رئيسجمهور سابق اين کشور- فردي مؤدب و باهوش است!
چندي پس از انتشار تيتر «امضاي کري تضمين است»، مديرمسئول روزنامه شرق در گفتوگويي در پاسخ به اين سؤال مجري که پرسيد: «برجام را بهصورت ديگري نيز ميتوان ديد. از منظر مبالغهاي که در رابطه با توقعات مردم ايجاد شد و امروز اگر بعضي تمسخر ميکنند از منظر بررسي با توقعاتي است که در آن زمان ايجاد شد»، اذعان کرد: «من مبالغه را قبول دارم. اين مبالغهها بايد ميشد به اين خاطر که فضا خيلي فضاي تنگ و ترشي بود، دولت بايد در حقيقت اين موضوع را قدري بزک ميکرد که بتواند حرفش را به کرسي بنشاند».
تيتر روزنامه زنجيرهاي شرق و سپس اذعان مديرمسئول اين روزنامه درباره چرايي انتشار اين تيتر، مصداق روشني از جريان تحريف را نمايش داد.
خروج آمريکا از برجام؛ دلار 4200 توماني
روحاني- ۲۷ دي ۹۴ - در نشست خبري خود در محل سالن اجلاس سران گفت:«تعهدي که امروز آمريکا در رابطه با برجام به ما داده، تعهد دولت آمريکاست، نه اين دولت و آن دولت. اين تعهدات استمرار پيدا ميکند و فرقي ندارد که چه دولتي در آمريکا بر سر کار بيايد، هر دولتي که باشد به اين چارچوب متعهد است».
محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه نيز تابستان 94 در اظهارنظري مشابه گفت: «آمريکا نميتواند از برجام خارج شود». صادق زيباکلام فعال سياسي مدعي اصلاحات نيز- دي 94 - در زمان روي کاربودن دولت اوباما گفته بود:«مردم آمريکا نميگذارند رئيسجمهور بعديشان برجام را تحتالشعاع قرار دهد».
در مجموع، دولتمردان و فعالين مدعي اصلاحات تأکيد داشتند که دولتهاي بعدي در آمريکا هيچگاه از توافق هستهاي خارج نميشوند.
مقامات آمريکايي پيش از ارديبهشت 97 بارها مدعي شده بودند که از توافق هستهاي خارج خواهند شد. مهمترين مسئله براي آمريکاييها - هم دموکراتها و هم جمهوريخواهان- محاسبه آنان درباره نوع واکنش ايران بود. از نظر طرف آمريکايي اگر ايران از برجام خارج نشود و همچنان به تعهدات خود ادامه دهد و تغييري از طرف تهران در اين معادله رخ ندهد، خارج شدن رسمي آمريکا از برجام، بهترين گزينه است. در حقيقت آمريکا در اين وضعيت، با يک تير، دو نشان زده است يعني از يکسو آمريکا در عين حال که - با خروج از برجام- ديگر هيچ تعهدي نسبت به برجام ندارد، با خيال آسوده نظارهگر اجراي تعهدات يکطرفه برجامي از سوي ايران است.
طرف آمريکايي در پي آن بود تا اطمينان پيدا کند که ايران به هيچ عنوان از برجام خارج نميشود. روحاني در اولين روزهاي ارديبهشت ۹۷ و چند روز پيش از خروج آمريکا از برجام، در سفر به خراسان رضوي در اظهارنظري عجيب گفت: «اگر اهداف ما از برجام بدون آمريکا محقق شود، چه بهتر، در غيراين صورت تصميم خود را خواهيم گرفت»! بيان اين موضع تأملبرانگيز از سوي رئيسجمهور کشور که از سوي برخي ديگر از مقامات دولت و فعالين مدعي اصلاحات نيز پيش از آن بيان شده بود، پيامي شبيه «خزانه خالي است» را به طرف غربي ارسال کرد.
اين موضع تأملبرانگيز به آمريکاييها اين پيغام را داد که شما مختاريد تا هر اقدامي را که ميپسنديد در قبال برجام انجام دهيد و از بابت واکنش ايران نگران نباشيد، دولت ايران از محدوديتهاي برجامي فراتر نرفته و به هيچ عنوان از برجام خارج نميشود!
در مجموع، اظهارات و عملکرد دولت روحاني، خيال دولت ترامپ را براي خروج بدون هزينه از برجام راحت کرد و در 18 ارديبهشت 97 اين اتفاق رخ داد.
بهدليل اينکه رسانههاي زنجيرهاي و دولتي با تبليغات فراوان، معيشت مردم را به توافق گره زده بودند، تبعات تصميم غيرکارشناسي دولت در تعيين دلار 4200 توماني - فروردين 97 - به پاي خروج آمريکا از برجام نوشته شد و به واسطه اين تحريف، طرف آمريکايي به تشديد فشارها تشويق شد.
مدعيان اصلاحات و برخي دولتمردان، اينگونه القاء کردند که وضع موجود اقتصادي ربطي به سياستگذاري دولت در دلار 4200 توماني ندارد و علت اصلي ايجاد اين وضعيت، خروج آمريکا از برجام است!
برخلاف ادعاي جريان تحريف، تصميم غيرکارشناسي دلار 4200 توماني، حداقل 18 ميليارد دلار خسارت به کشور زد و مردم را با مشکلات عديدهاي اقتصادي مواجه کرد.
اروپا پشت ماست!
پس از خروج آمريکا از برجام، با اينکه تروئيکاي اروپايي در آزمون توافق سعدآباد و همچنين آزمون برجام مردود شده بودند، برخي دولتمردان و فعالين مدعي اصلاحات تأکيد کردند که «مزاحم رفت» و «اروپا پشت ماست»! و «موگريني (مسئول وقت سياست خارجي اتحاديه اروپا) گفته: «هرچه تهران بگويد»»! و «اقدامات اروپا در برجام بيش از انتظار بوده است»! و «اروپا عليه آمريکاست»! و...
اين در حالي بود که مقامات اروپايي صراحتا اعلام کرده بودند که در موضوع ايران با آمريکا داراي هدف مشترک بوده و فقط در راههاي رسيدن به اين هدف، اختلافنظر دارند.
طرف اروپايي از روز اجراي برجام تاکنون به هيچ عنوان به تعهدات خود عمل نکرد. اما جريان تحريف طوري فضاسازي کرد که گويي اجراي «اينستکس» نشانه اجراي تعهدات کامل اروپاست. اين در حالي است که ظريف صراحتا اذعان کرد که «اينستکس جزو تعهدات 11گانه برجامي اروپا نيست و حتي جزو مقدمه تعهدات نيز نيست».
«دموکراتهاي خوب - جمهوريخواهان بد»!
در روزهاي گذشته، حزب دموکرات آمريکا سياستهاي خود را در قالب سندي ۸۰ صفحهاي منتشر کرد. همزمان با انتشار اين سند، روزنامههاي زنجيرهاي در اقدامي مسبوق به سابقه به تعريف و تمجيد از نامزد دموکراتها پرداخته و رسما به ستاد انتخاباتي دموکراتهاي آمريکايي بدل شدند.
در همين رابطه روزنامه سازندگي - متعلق به حزب اصلاحطلب کارگزاران سازندگي - در گزارشي با عنوان «بازگشت به برجام، عبور از براندازي؛ حزب دموکرات آمريکا وعده داد در صورت پيروزي جوبايدن رخ دهد» نوشت: «در سند ۸۰ صفحهاي مانيفست انتخاباتي دموکراتها که توسط هياتي ۱۵ نفره از ياران بايدن و سندرز تهيه شده است، ليبرالهاي آمريکايي تعهد کردهاند به برجام بازگردند و از براندازي جمهوري اسلامي ايران دست بردارند».
مجله زنجيرهاي اميد جوان نيز تصوير جو بايدن را در جلد مجله منتشر کرد و نوشت: «روياي ايرانيِ آبان ۹۹؛ شکست ترامپ، تبريک تلفني روحاني به بايدن، کاهش قيمت دلار، احياي برجام».
بزک دموکراتهاي آمريکايي در نشريات زنجيرهاي در حالي صورت گرفت که دموکراتها در اين سند تصريح کردهاند که در صورت پيروزي در انتخابات بهصورت مشروط به برجام بازخواهند گشت و شرط بازگشت اين است که ايران محدوديتهاي برجامي را بهصورت دائميبپذيرد و مذاکرات حول صنعت موشکي و توان منطقهاي را نيز کليد بزند.
پيش از اين ترامپ نيز بارها مدعي شده بود که برجام ناقص است و دولت وي به شرطي به توافق بازميگردد که محدوديتهاي برجام دائمي شده و مسئله توان موشکي و قدرت منطقهاي ايران نيز به توافق ضميمه شود.
ترامپِ جمهوريخواه و اوباماي دموکرات رفتاري کاملاً مشابه با برجام داشتند. هر دو، قانون وضعيت اضطراري عليه ايران را تمديد کردند. هر دو، قوانين مرتبط با محدوديت ويزا و سختگيري در مهاجرت و سفر را تصويب و گسترش دادند، هر دو قانونهاي گسترده تحريمي(آيسا و کاتسا ۲۰۱۷) را عليه مردم ايران تصويب کردند، هم اوباما و هم ترامپ در روند همکاري بانکهاي اروپايي با ايران سنگ اندازي کردند، هر دو رئيسجمهور دموکرات و جمهوريخواه آمريکا اموال مردم ايران را بلوکه کردند و...
در نتيجه برخلاف فضاسازي جريان تحريف، دوگانه «جمهوريخواهان بد - دموکراتهاي خوب» هيچ تناسبي با واقعيت ندارد.
آدرس غلط
جريان تحريف، با توهين و تحقير، توان عظيم جوانان مومن و متخصص ايراني را در حد قرمهسبزي و آبگوشت بزباش تقليل داده و با دادن آدرس غلط، راه گشايش در اقتصاد و پيشرفت را امتيازدادن يکطرفه به آمريکا و شرکاي اروپايياش جا ميزند.
به عبارت ديگر جريان تحريف، با کوچکنمايي توان داخلي و بزرگنمايي توان دشمن، جوانان و عموم مردم را در داخل مايوس و دشمن را نيز به تشديد فشار ترغيب ميکند. اين رويکرد خسارت بار در نهايت به تيز شدن تيغ تحريمها منجر ميشود.
همانطور که رهبر معظم انقلاب در بيانات اخيرشان تأکيد کردند، تحريمها قطعاً قابل علاج است اما علاج آن، عقبنشيني و کوتاه آمدن در مقابل آمريکا نيست زيرا عقبنشيني موجب پيشروي متجاوز ميشود. خواسته امروز آمريکا از ايران، کنار گذاشتن کاملِ صنعت هستهاي، کاهش بسيار شديد توان دفاعي و رها کردن اقتدار منطقهاي است اما پذيرفتن اين خواستهها قطعا موجب عقبنشيني آمريکا نخواهد شد و هيچ عقلي نيز حکم نميکند که براي توقف متجاوز، خواستههاي او را اجابت کنيم.
علاج تحريمها، عقبنشيني و مذاکره با دشمن نيست بلکه علاج واقعي آن، تکيه بر تواناييهاي ملي، وارد کردن جوانان به ميدان و احياي ظرفيتهاي فراوان کشور و در يک کلام عمل به ارکان اقتصاد مقاومتي يعني درونزايي و برونگرايي است.