نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

«فسلیر» زنگ خطری برای تازه واردان به بورس

منبع
دنياي اقتصاد
بروزرسانی
«فسلیر» زنگ خطری برای تازه واردان به بورس

دنياي اقتصاد/متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

چگونه سرمايه سهامداران تازه‌وارد در سوليران برباد رفت؟
خبرانحلال شرکت سوليران، شرکتي که زيرمجموعه شستا محسوب مي‌شود، آن‌قدر براي سهامدارانش شوکه‌کننده بود که برخي تازه‌واردان بورس را به تکاپو انداخت. همان زماني که شرکت سرمايه‌گذاري تامين اجتماعي(شستا) در بورس عرضه شد، يکي ازمديران شستا اعلام کرد تعدادي از شرکت‌هاي زيرمجموعه شستا زيان‌ده باقي مانده‌اند که تکليفشان به زودي مشخص مي‌شود.
 
حالا و با گذشت ۵ ماه از اين اظهارات، مديران شرکت‌ سوليران تصميم خود را مبني بر انحلال آن عملي کرده‌اند. خبر انحلال سوليران در حالي که تا روز قبل از آن برخي سرمايه‌گذاران در صف خريد سهام اين شرکت قرار داشتند، موج انتقادهاي فعالان بازار و همچنين هشدار کارشناسان بورس را به دنبال داشته است. به گفته کارشناسان، علت اصلي زيان سهامداران در اين شرايط مراجعه نکردن آنان به اطلاعيه‌هاي سامانه کدال است؛ سامانه‌اي که گزارش‌هاي گذشته‌نگر شرکت‌ها در آن منعکس مي‌شود. فعالان بازار سرمايه مي‌گويند درصد زيادي از تازه‌واردان يا از وجود سامانه کدال اطلاعي ندارند يا ترجيح مي‌دهند به توصيه ديگران براي خريد يا فروش سهام توجه کنند.

سوليران يک شبه منحل نشد
وحيد روشن‌قلب، مدير نظارت بر بازار اوليه سازمان بورس و اوراق بهادار در اين باره به «دنياي اقتصاد» گفت: انحلال شرکت سوليران دلايل مختلفي دارد؛ اين‌طور نبود که اين شرکت يک‌شبه منحل شود. او ادامه داد: اگر سوابق شرکت سوليران را درکدال بررسي کنيم، کاملا واضح است که اين شرکت در چه وضعيتي قرارداشته است. قرار بود چند بار مجمع فوق العاده اين شرکت براي بررسي موضوع انحلال برگزار شود؛ اما با توجه به اينکه گزارش حسابرس آماده نبود، تشکيل مجمع براي بررسي و نتيجه‌گيري نهايي در مورد تداوم فعاليت سوليران به تعويق افتاد.  روشن‌قلب افزود: هيات‌مديره شرکت به اين نتيجه رسيده که سوليران نمي‌تواند سودده باشد و با توجه به ميزان بدهي‌هاي آن تصميم به انحلال گرفته‌اند.

مدير نظارت بر بازار اوليه سازمان بورس به شايعاتي که در مورد پرداخت بدهي سهامداران شرکت سوليران وجود دارد، اشاره کرد و گفت: بعد از کسر بدهي‌هاي شرکت اگر پولي باقي بماند به سهامداران پرداخت مي‌شود؛ ضمن اينکه معمولا شرکت‌هايي که در چنين وضعيتي قرار مي‌گيرند بعد از تسويه بدهي نمي‌توانند پول سهامداران راپرداخت کنند، اگرچه شرايط شرکت‌ها قابل قياس با يکديگر نيست.

اين مقام مسوول در بازار سرمايه با اشاره به ورود سرمايه گذاران جديد به بورس اعلام کرد: متاسفانه برخي سهامداران تازه‌وارد به بورس نمي‌دانند براي سرمايه‌گذاري در يک شرکت مي‌توانند با مراجعه به کدال درمورد وضعيت دارايي‌ها و بدهي‌هاي شرکت مورد نظرخود اطلاعات کافي به دست آورند. از اين رو با تبليغات افراد سودجو نقدينگي‌شان را صرف خريد سهام شرکت‌هايي مي‌کنند که معلوم نيست تا چه زماني مي‌توانند به فعاليت خود ادامه دهند.

روشن قلب در پاسخ به اينکه احتمال انحلال چند شرکت ديگر و خروج آنها از بازار سرمايه وجود دارد، گفت: تا اين لحظه شرکتي درخواست انحلال نداده، اگرچه وضعيت و سوابق شرکت‌ها در کدال گوياي همه چيز است.

برخي شرکت‌ها دارايي چنداني ندارند و در شرايطي نيستند که بتوانند در درازمدت به حيات خود ادامه دهند؛ به همين دليل صاحبان سرمايه با آگاهي بيشتري بايد وارد اين بازار شوند و بر اساس تبليغات بي پايه و اساس، نقدينگي شان را وارد هيجانات بازار نکنند.

تازه واردان به کدال توجهي ندارند
الهام محبي، از کارشناسان بازار سرمايه در اين باره به «دنياي اقتصاد» گفت: افرادي که به تازگي وارد بورس شده‌اند به بررسي عملکرد شرکت‌ها علاقه‌اي ندارند و فقط با توصيه اطرافيان و دوستان به خريد و فروش سهم اقدام مي‌کنند.

او ادامه داد: به جرات مي‌توان گفت ۹۰ درصد تازه‌واردان به اطلاعيه‌هاي کدال مراجعه نمي‌کنند و اطلاعاتي درباره وضعيت سود و زيان شرکت دردست ندارند. علاقه اين افراد معرفي سهم و در حقيقت گرفتن سيگنال از ديگران است.

محبي افزود: دراين شرايط هم سهامداران هم بورس بايد ادبيات مشترکي ايجاد کنند تا سهامداران دليل مراجعه نکردن به کدال را دشواري براي درک اطلاعيه‌ها و صورت‌هاي مالي ندانند.

به گفته اين کارشناس بورس، درحال حاضر عمدتا قديمي‌ترها و آن دسته از افرادي که تحصيلاتي در زمينه حسابداري دارند به اين اطلاعيه‌ها مراجعه مي‌کنند. افرادي که بدون تحقيق وارد عرصه معاملات مي‌شوند و اطلاع کافي از روند بازار ندارند تجربه تلخ سهامداران شرکت سوليران را تکرار مي‌کنند.

مگر مي‌شود يک‌شبه و بدون ارسال هشدار قبلي بورس به سهامداران شرکتي منحل شود؟ اگر به اطلاعيه‌هاي شرکت سوليران درکدال مراجعه کنيم، مشخص است که اين شرکت در وضع مناسب مالي قرار نداشته و تا پايان خرداد ۹۹ زيان‌ده بوده است.

بنابراين اگر سهامداران قبل از اقدام براي خريد سهام، به سامانه کدال مراجعه مي‌کردند و رقم زياني را که براي هر سهم کنار گذاشته شده بود؛ مي‌ديدند، ازخريد و سرمايه‌گذاري منصرف مي‌شدند.
 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره