سرمقاله ایران/ ما و میراث مشروطه

ايران/ « ما و ميراث مشروطه » عنوان ستون "اول دفتر" روزنامه ايران به قلم علي ربيعي(دستيار ارتباطات اجتماعي رئيسجمهوري و سخنگوي دولت) است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
سهشنبه ۱۴ مرداد سالروز صدور فرمان مشروطيت بود. ۱۱۴ سال پيش ملت ما گام بزرگي برداشت که مسير زندگي مردم را تغيير داد. مشروطه نقطه آغاز قانون اساسيگرايي ايرانيان است که هويت ملي از طريق برآميزي با يک ارزش جهانشمول بشري تکامل و بسط نويني را تجربه ميکند. پدران مشروطه احساس تعلق به هويت ملي را با احساس تعلق به يک واحد بزرگتر جهاني يعني «دول صاحب قانون اساسي» درهم آميخته بودند. قانون اساسي داشتن در آن دوران يک نوع هجرت از حاشيه مناطق پيراموني جهان به قلب و به مرکز جهان محسوب ميشد. بهعبارت ديگر تا آن زمان در همه قرون شاهنشاهي و استبدادي هويت ملي زيست مستقلي نداشت و از پيکر شاهانه منفک نشده بود. با جنبش معطوف به قانون اساسي است که ملت و هويت ملي از صغارت و تاريکي قرون استبدادي آزاد شده و در مفهوم مدرن و دموکراتيک اين واژه «ملت» ميشود.امضاي فرمان مشروطيت بلافاصله ما را به جزيره امن مردم سالاري نرساند، ولي در عوض ما را در معرض آزمون اراده براي رسيدن به يک مردمسالاري پرمانع قرار داد. از آن زمان تاکنون مردم ما در راه حاکميت قانون، حقوق شهروندي و مردم سالاري، بارها و بارها به عقب رانده شدند و به زمين خوردند ولي دوباره برخاستهاند و چند گام به پيش گذاشته اند. ما در بيش از اين يک قرن گذشته، تجربههاي فراواني آموختهايم. مشروطه در طول سالها دچار انحراف شد و ما نيز در قرن گذشته تجربيات فراواني از همين انحراف آموختهايم و مهمترين آنها اينکه مردم سالاري در برابر بدخواهيهاي بيگانگان و خطاهاي داخلي چقدر شکننده است و نياز به محافظت دائمي دارد. انقلاب اسلامي گامي بلندتر براي تحقق مشروطيت و مشروعيت حاکميت برخاسته از خواست و اراده مردم بود.
اما از ابتدا ميدانستيم که به صرف پيروزي انقلاب اسلامي و بدون تلاش بيوقفه، نميتوانيم تضمين براي دستيابي به آرمانهاي مردم سالاري ديني پيدا کنيم. چه نهضت مشروطه و چه انقلاب اسلامي، آرمانهايي در دل خود پروراندند که از فرهنگ، اعتقادات و آرزوهاي ديرينه ملت ما سرچشمه گرفته بود.ما با انقلاب اسلامي هر دوسويه تأسيسي و تقنيني قانون اساسي را در جنبش انتخاباتي ملت ايران در ۱۲ مرداد 58 شاهد بوديم. به نظر من اگر بهمن باشکوه انقلاب اسلامي سويه ضدديکتاتوري آن نهضت اصيل الهي و مردمي را به نمايش گذاشت مردادماه ۵۸ را بايد جنبه سازنده و تاسيسگر همان اراده عظيم ملي محسوب نماييم. اين رخدادهاي بزرگ زمينههايي براي رسيدن به آن آرمانها را براي آن مردم هوشياري فراهم آوردند که آماده دفاع از دستاوردها در برابر دشمنان آرمانهاي مردم ايران هستند. البته ما نبايد کاستيها و شايد برخي اشتباهات خودمان را در دفاع از ارزشهاي مردم سالاري و انقلاب اسلامي ناديده بگيريم اما همينطور نبايد نقش دشمنيهاي خارجي را که ميخواهند مردم سالاري ديني ما را وارونه جلوه دهند، سياه نمايي کنند و مردم را به همه هستي و نيستي داراييهاي تاريخي ما بدبين کنند، دستکم بگيريم.
در اين مسير مبارزهٔ ما در راه دفاع از مردم سالاري و حکومت نظم و قانون برخاسته از انتخابات در چند جبهه بايد ادامه پيدا کند. نخست، اين مسئوليت ماست که از کارآمدي نهادها بطوريکه خواست مردم را برآورده کنند، حفاظت کنيم. اين مسئوليت ماست که در اعتماد مردم به نظام امانت دار باشيم و در برابر سليقه مردم که از صندوقهاي رأي بيرون ميآيد، سر فرود بياوريم. اين مسئوليت ماست که قانون اساسي را بيکم وکاست اجرا کنيم، به شفافيت، دفاع از آزاديها و حقوق قانوني مردم متعهد و در فسادستيزي مصمم و تبعيض ناپذير باشيم. اين وظيفه ماست که پاسخگو باشيم و در وراي مناقشات حزبي و جناحي و کسب قدرت اصول مردم سالاري ديني را به ميثاقي ملي تبديل کنيم و بر آن پاي بفشاريم.
در جبهه دوم اين مصاف، بايد مراقب باشيم که بخاطر تأمين امنيت و مقاومت در برابر زورگويي و بدخواهي، در دام ديدگاه هاي مخالف مردم سالاري گرفتار نشويم که اين خواست مخالفان استقلال و پايداري ايران است بدون ترديد ثبات و پايداري ما در گرو صيانت از دستاوردهاي مشروطه و مردم سالاري ناشي از انقلاب اسلامي است.
در سومين جبهه بايد تلاش کنيم که ضمن موفقيت در دو حوزه قبل، همچنان به جلو حرکت کنيم. فشارهاي دشمنان نبايد باعث شود که به نگه داشتن و دفاع از آنچه که در اختيار داريم، بسنده کنيم. دفاع از داراييها و دستاوردها ضروري است اما قناعت کردن به آنها باعث تضعيف اين دستاوردها و داراييها ميشود. ما فقط نبايد آزاديهاي مردم و تسهيلات استفاده از امکانات و فناوريهاي ارتباطي را براي مردم حفظ کنيم بلکه بايد اين آزاديها و تسهيلات را گسترش بدهيم تا مردم ما بتوانند حداکثر قابليت خود را در کنشهاي اجتماعي سازنده و مفيد به حال اقتصاد و امنيت و فرهنگ پيدا کنند.
صاحبان منافع بزرگ در دنيا و کوچکخواهان ايران همواره به زيان دستاوردهاي مشروطه و مردم سالاري انقلابي ما عمل کردهاند. امروز بايد به خود يادآوري کنيم که در سالروز مشروطه حفظ دستاوردهاي بزرگ مردمسالاري ناشي از انقلاب اسلامي به مراقبت و مقاومت در برابر موانع نياز دارد؛ ثبات، پيشرفت و زندگي بهتر با حفظ اين دستاوردها امتداد خواهد يافت.