"بذرپاش گیت" آخرین تیر نمایندگی نادران

فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
الياس نادران نماينده تهران يکي از مهرههاي کليدي مجلس يازدهم به شمار ميرفت که پيش از تشکيل اين دوره مجلس نام او مکرر به گوش ميرسيد، اما با آغاز کار مجلس يازدهم و انتخابات هئيت رئيسه و کميسيونهاي تخصصي کم کم به حاشيه رفت و کمتر از او شنيده شد تا انتخاب بذرپاش به رياست ديوان محاسبات و نامه به قاليباف و هشتگ بذرپاش گيت.
«بذرپاش گيت» هشتگي است که نادران در رشته توئيتهايي ميخواهد آن را در مخالفت با رياست مهرداد بذرپاش به عنوان رئيس ديوان محاسبات، ترند کند. او در اين رشته توئيتها مينويسد: «عدهاي با فشار به کميسيون بودجه طرح تامين مالي کالاهاي ضروري و رسيدگي به طرح تامين قير پروژههاي عمراني را از دستورکار کميسيون خارج و رئيس ديوان محاسبات را با عجله به نتيجه دلخواهشان رساندند. مساله پرونده بذرپاش در مجلس چالش صداقت در ارائه سوابق کاري سرقت علمي در رساله، مسائل مالي مطروحه جعل و رفع ابهاماتي است که حيثيت مجلس دانشگاه و بسيج دانشجويي را به چالش کشيده است. چالش رئيس مجلس نيز اين است که تکليف خود را با کلوني بذرپاش که بعضا به عنوان دستيار و مشاور دورهاش کردهاند روشن کند و بدون هرگونه مسامحه و مصلحتانديشي، حيثيت مجلس را اعاده نمايد. حل اين معضل چند راهکار دارد: استعفاي بذرپاش، عزل وي بر اساس تبصره ماده ۱۱ قانون محاسبات عمومي، استيضاح مطابق تبصره ۴ ماد ه ۲۴ آييننامه داخلي، رسيدگي توسط کميسيون اصل نود قانون اساسي و تعيين هيات رسيدگي مستقل توسط رئيس مجلس.»
او پيش از اين نيز طي نامهاي به محمدباقر قاليباف رئيس مجلس در خصوص فرايند انتخاب مهرداد بذرپاش و تخلفات صورت گرفته نکاتي را مطرح کرد و کميسيون بودجه و هيات رئيسه آن را در انتخاب مهرداد بذرپاش به «تخلف» متهم کرد.
نادران در اين نامه با تاکيد بر اينکه «برخلاف ادعاي آقاي رئيس مجلس فرآيندهاي قانوني در روند انتخاب رئيس ديوان محاسبات طي نشده» نوشت: «حتي اگر با توجه به تفسير خاص، ظاهر آييننامه هم رعايت شده باشد، بهدليل ابهام حداقل ۲۰ سال سابقه کار، رعايت آييننامه ابلاغي کميسيون آييننامه داخلي مجلس و مخدوش بودن اطلاعات تقديمي به کميسيون و نمايندگان و عدم استعلام از مراجع ذيصلاح، لازم است کميسيونهاي ذيربط (برنامه و بودجه، اصل۹۰، آييننامه داخلي و...) تحقيقات جامع را در اين رابطه انجام دهند و نتيجه بررسيهاي خود را منتشر کنند.»
نادران همچنين تاکيد کرد که «اگر اين امر صورت نپذيرد شخصا بههمراه تعدادي از نمايندگان محترم بررسيهاي خود را تکميل و نتيجه تحقيقات را به سمع و نظر نمايندگان محترم و مردم شريف ايران خواهيم رسانيد و تا حصول نتيجه کار را ادامه خواهيم داد.»
او که اين روزها عضو کميسيون برنامه و بودجه است دستش از نايب رئيسي مجلس، رياست بر کميسيونهاي اقتصادي و مرکز پژوهشهاي مجلس کوتاه شده است در حالي که پيش از اين گمان ميرفت او حداقل يکي از گزينههاي رياست بر کميسيون برنامه و بودجه مجلس باشد.
نادران که هم رقيب حاجي بابايي در رقابت بر سر رياست کميسيون برنامه و بودجه و هم زاکاني بر سر رياست مرکز پژوهشهاي مجلس بود از هر دو بازماند. هر چند خود او در اين باره سکوت کرد، اما عباس نادران فرزندش راه پدر را نرفت و به مديريت مجلس به خصوص به خاطر بيتوجهي به پدر و ناديده گرفتنش در توزيع قدرت در مجلس انتقاد کرد و در توييتي هيئت رييسه مجلس را به لابي بر سر کميسيون برنامه و بودجه مجلس متهم کرد تا بدينصورت نارضايتي الياس نادران از توزيع قدرت در مجلس نمايان شود هر چند خود سخني در عيان نگفته باشد.
توئيت عباس نادران موجب شد تا رابطه شکراب نادران و قاليباف بيشتر به چشم بيايد؛ آن هم در حالي که هنگام رقابت حاجي بابايي و قاليباف براي رياست مجلس، الياس نادران در قامت يک حامي تمام عيار از قاليباف ظاهر شده و مدام در حمايت از او توئيت کرده بود، اما انگار رياست قاليباف به معناي معامله با پايداريها بود، معاملهاي که يک سرش سهمخواهي پايداريها بود و به قرباني شدن امثال نادران منجر شد.
هر چند سوابق نادران نشان ميدهد که او کمتر تمايل به رياست دارد و از او بيشتر به عنوان چهرهاي پشت پرده ياد ميشود. چهره پشت پردهاي که در حال حاضر هم هدايت تيمي از نمايندگان اقتصاددان اصولگرا را براي تهيه و تنظيم طرحهاي اقتصادي در مجلس بر عهده دارد. شايد به همين خاطر از او در مجلس يازدهم تا اين اواخر کمتر شنيده شد.
اما مسئله رياست بذرپاش بر ديوان محاسبات موجب شد تا نادران که تا پيش از اين در ماجراي تاجگردون و طرحهاي اقتصادي سکوت اختيار کرده و در پشت پرده بود به صحنه بيايد و در ماجراي انتخاب بذرپاش به عنوان رييس ديوان محاسبات از منتقدان عملکرد مجلس شود و در نامهاش به قاليباف برخلاف سخنان رييس مجلس، روند انتخاب بذرپاش را غيرقانوني بخواند. نامهاي که آغاز دوبارهاي براي نادران بود.
حالا درست وقتي که نادران دست به توئيت زني زده است و از لاک انزوايش خارج شده است، فريد مدرسي فعال رسانهاي و روزنامه نگار در صفحه توئيترش از استعفاي او خبر ميدهد.
مدرسي در اين باره نوشته است: آقاي الياس نادران مدتي است دنبال استعفا از نمايندگي مجلس است؛ آن هنگام که در نائب رئيسي و رياست کمسيون بودجه جاي نگرفت و مدت مديدي قهر کرد و حتي توئيت هم نميزد. با توئيت ديروزش فکر ميکنم، اگر بذرپاش برکنار نشود، او استعفايش را اجرايي ميکند.
به نظر ميرسد نادران که در مجلس يازدهم به جبر بازيهاي سياسي به حاشيه رانده شده حالا حيثيت خود را بر سر بذرپاش گيت گذاشته است او که تا پيش از اين، مقهور بازي رفقاي هم مسلک خود شده و گويي مبهوت شده به حاشيه رفته بود حالا قصد دارد تا رقابت با رفقاي اصولگرايش را در قالب اين هشتگ ادامه دهد. اگر مدرسي درست گفته باشد بذرپاش گيت آخرين اميد نادران در مجلس يازدهم است.
سابقه موضعگيريهاي جنجالي نادران در مجلس هشتم و نهم
البته سابقه نادران نشان ميدهد او پيش از اين در مجلس هشتم و نهم نيز موضعگيريهاي جنجالي داشته است. چنانچه در جريان زير سؤال رفتن مدرک تحصيلي محمدرضا رحيمي، معاون امور حقوقي و پارلماني محمود احمدينژاد، در صحن مجلس هشتم مدارکي را در رابطه با اينکه رحيمي خود را دکتر معرفي کرده است به نمايش گذاشت و خواستار روشن شدن وضعيت مدرک تحصيلي او شد.
نادران همچنين گفته بود «محمدرضا رحيمي رئيس حلقه خيابان فاطمي است که در مورد منابع فاسد و توزيع آنها تصميم گيري ميکرد و تقريبا تمام اعضاي اين حلقه به جز وي دستگير شده اند و اين که کسي را به دليل مسئوليت اجرايي مستثني کنند، نه عادلانه است و نه اقدام درستي است.»
اظهارات او درباره رحيمي به حدي بر محمود احمدينژاد گران آمد که در جمع خبرنگاران از رئيس دستگاه قضايي خواست که «با سرعت به شکايت رحيمي در خصوص افتراي چند نماينده مجلس به وي رسيدگي کند تا مردم احساس امنيت کنند.»
اما موضعگيريهاي او تنها به نزديکان احمدينژاد محدود نماند. مواضع او در دوران رياست جمهوري حسن روحاني نيز جنجالي شد. او که پس از انتخاب حسن روحاني سکوت اختيار کرده بود در ۵ آبان ۹۲ و در جريان بررسي صلاحيت صالحي اميري (وزير پيشنهادي ورزش و جوانان) سکوتش را شکست و بار ديگر جنجالآفرين شد.
اين نماينده مجلس، صالحي اميري را همچون مشايي دانست و به نمايندگان توصيه کرد نگذارند مشايي ديگري در عرصه سياست ايران به وجود بيايد، چون نسبت صالحياميري با روحاني همان نسبت مشايي با احمدينژاد است.
نادران آن روز در مجلس نهم از ارتباط «د. س.» متهم پرونده بيمه ايران با صالحياميري و دستور ضرب و شتم چند متهم که منجر به خودکشي يکي از آنها نيز شده بود در دوران مديريت صالحياميري در استان خوزستان گفت و مجلس را در بهت و حيرت فرو برد. اظهارات نادران چنان بود که دفاعيات صالحياميري ميسر نيفتاد و از مجلس راي اعتماد نگرفت.
نادران حالا در مجلس يازدهم پس از مدتي سکوت، بر آن شده تا از بذرپاش گيت بگويد و به قول خودش حيثيت مجلس را اعاده کند. او که سالها پيش در پنجم اسفندماه ۱۳۹۰ در خصوص راههاي مبارزه با فساد در کشور و در گفت و گويي جنجالي گفته بود: «به اعتقاد من فساد مثل يک خوره براي نظام سياسي کشوراست که مثل موريانه به پايههاي نظام ميزند و اگر نظامي خودش را نسبت به فساد بيمه نکند و به مردم اين اطمينان را ندهد که در مراجع تصميم گيري اساسي افرادي که هستند پاکدست و مورد اعتماد هستند و هيچ خدشهاي نسبت به رفتارشان نيست، کشور چالشهاي جدي پيدا خواهد کرد.»