کرونا ترامپ را از کاخ سفید بیرون می اندازد؟

انتخاب/ متن پيش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
«پراجکت سينديکيت» در مقاله اي به قلم هاي Michael Spence برنده نوبل اقتصاد و David W. Brady استاد علوم سياسي دانشگاه استنفورد، نوشت: رفتار نادرست دونالد ترامپ، رئيس جمهور آمريکا در مقابل بحران کوويد-19 باعث شده است که محبوبيتش در ميان افراد مستقل و ميانه رو يعني گروه هايي که در انتخابات نوامبر نقش اساسي دارند، از بين برود. از سوي ديگر، با خارج شدن کنترل اين ويروس از دست ترامپ، او گزينه هاي خوبي پيش رو ندارد.
با توجه به اختلافات واضح بين دونالد ترامپ و جو بايدن، نتيجه انتخابات رياست جمهوري ماه نوامبر پيامدهاي گسترده اي نه فقط براي آمريکا بلکه براي ساير نقاط جهان نيز به همراه خواهد داشت.
حال اين سوال مطرح است که آيا بايد چهار سال ديگر در مقابل اقدامات ترامپ تاب بياوريم يا اينکه تغييري در حال وقوع است؟
واقعيت اين است که در شرايط بسيار دو قطبي امروزي، بعيد به نظر مي رسد که رأي دهندگان متعهد به هر يک از نامزدها، هواداري خود را به نفع ديگري تغيير دهند. اما تعداد بسيار کمي از هر دو طرف هستند که مي توانند نتيجه انتخابات را تعيين کنند. اين بدان معناست که ميانه روها و افراد مستقلي که نسبت به هويت خود آگاهي دارند، نتيجه انتخابات را مشخص خواهند کرد. از اين منظر، به نظر مي رسد که ترامپ دچار مشکل شده است.
درست پنج ماه پيش، هنگامي که بحران کوويد-19 براي اولين بار در ايالات متحده بروز کرد، ترامپ با چنين مشکلي روبرو نبود. در آن زمان، ايتاليا با بيمارستان هايي که پرسنلش سخت در تلاش بودند، تعطيلي کسب و کارها و اقتصاد ويران شده در صدر عناوين اخبار بين المللي قرار داشت. در آن زمان، هيچ محدوديتي در آمريکا وجود نداشت و سيستم بهداشتي و درماني آن بسيار خوب اداره مي شد.
به نظر مي رسد، اين تصور ايجاد شده بود که ايالات متحده به خوبي مديريت بحران را در دست دارد. همانطور که جدول شماره 1 نشان مي دهد، رتبه محبوبيت کلي ترامپ در ماه مارس افزايش يافت که طي آن تعداد قابل توجهي از جمهوري خواهان و ميانه روها و همچنين دموکرات ها و افراد مستقل واکنش وي به بحران کرونا ويروس را تأييد کردند.
اما از آن زمان تا کنون تعداد موارد ابتلا به کرونا و مرگ و مير ناشي از آن در آمريکا بسيار زياد شده و دولت ترامپ اقدامات کمي براي رفع اين مشکل انجام داده است. در عوض، برخي از مقامات سعي در تضعيف آنتوني فاشي، بهترين متخصص بيماري هاي عفوني کشور داشته اند و ترامپ با قاطعيت از پوشيدن ماسک خودداري و حتي بايدن را نيز به خاطر اين کار مسخره کرده است.
در همين حال، بيکاري افزايش يافته و در حالي که برخي حمايت ها از کارگران و مشاغل به عمل آمده است، بسياري انتظار دارند موجي از اخراج به دنبال انقضاي آن اقدامات رخ دهد. توليد ناخالص داخلي 9.5٪ در سه ماهه دوم سال و 32.9٪ در کل سال کاهش يافته که نشان دهنده بدترين عملکرد آمريکا در اين زمينه از سال 1947 تا به حال است.
با توجه به اين شرايط، جاي تعجب نيست که نگرش رأي دهندگان بسيار تغيير کرده است. همانطور که جدول 2 نشان مي دهد، از پايان ماه مارس تا اواسط ژوئيه، تأييد عملکرد کلي ترامپ و نحوه ي رسيدگي وي به بحران کوويد 19 در بين همه گروه ها کاهش يافته است. براي افراد ميانهرو در هر دو طرف، نوسانات متوسط تا زياد است. براي افراد مستقل که الگوهاي راي دهي آنها از عوامل نوساني متاثر مي شود، تغيير بسيار زياد بود.
همزمان با عدم پذيرش ترامپ و در حاليکه او درگير بحران کوويد-19 است، تعداد آمريکايي هايي که قصد دارند در ماه نوامبر به بايدن راي دهند، زياد شده است. همانطور که جدول 3 نشان مي دهد، از اواخر ماه مارس تا اواسط ماه ژوئيه، تعداد افراد مستقلي که قصد راي دادن به بايدن را دارند، 23 درصد رشد کرده که بسيار قابل توجه است. تعداد دموکرات هاي آگاه به هويت خود که از بايدن حمايت مي کنند نيز به ميزان 4 درصد افزايش يافته اند، در حالي که تعداد جمهوريخواهاني که قصد راي دادن به ترامپ را دارند 3 درصد کاهش يافته اند.
اگرچه بحران کوويد-19، تنها عاملي نيست که بر حمايت از بايدن تأثير گذاشته، اما عامل مهمي است. اگر کسي با عوامل متعارف به بررسي آمارها بپردازد و مسائل مختلف و پويايي آن را به نمايش بگذارد، مي تواند به اين نتيجه برسد که بحران کوويد- 19 و ابعاد بهداشتي و اقتصادي آن به حدود 20 درصد از تغييرات از مارس تا ژوئيه شکل داده است.
از بين 84 درصد جمهوريخواهان که نحوه ي رسيدگي ترامپ به بحران کوويد-19 را تأييد مي کنند، 97 درصد مي گويند که به وي رأي خواهند داد. با اين حال، در بين 15 درصد مخالفان در ماه ژوئيه، تنها 40 درصد تصميم دارند که به او رأي بدهند، در حالي که جدول 4 نشان مي دهد، 36 درصد تصميم به راي دادن به بايدن دارند که افزايش 8 درصدي را از اواخر ماه مارس به نفع بايدن نشان مي دهد.
در ميان 25٪ ميانه رو که نحوه ي پاسخگويي ترامپ به کوويد-19 را تأييد مي کنند، 85٪ به او راي خواهند داد. اما از 75 درصد مخالفان فقط 7 درصد قصد راي دادن به وي را دارند.
در مورد مستقل ها هم همانطور که در جدول 4 نشان داده شده است، بايد بگوييم که 68٪ از عملکرد ترامپ در مقابله با بحران کرونا ويروس در ماه ژوئيه ناراضي بودند، که از ماه مارس 25٪ افزايش يافته است. از اين تعداد، 64 درصد قصد راي دادن به بايدن را دارند و فقط 11٪ از مستقل هايي که پاسخ ترامپ به کوويد-19 را تأييد نمي کنند به وي رأي مي دهند. هشتاد درصد از 43 درصد مستقلي که واکنش ترامپ به کوويد 19 را تأييد مي کنند، به او رأي مي دهند.
در مجموع، ترامپ به خاطر نحوه ي پاسخگويي اش به کوويد-19، در حال از دست دادن حمايتش در ميان افراد مستقل و ميانسال است. اما سه ماه تا انتخابات باقي مانده که مدت زمان کمي نيست و به نظر مي رسد ترامپ در تلاش است تا شرايط را تغيير دهد. در همين راستا وي در اواخر ماه ژوئيه، نشست هاي خبري در مورد کوويد-19 را از سر گرفت، شروع به تبليغ ماسک زدن کرد و گردهمايي ملي جمهوري خواهان را براي ماه اوت در جکسون ويل ايالت فلوريدا لغو کرد.
با اين وجود، هنوز مشخص نيست که آيا اين اقدامات کافي خواهد بود يا نه، زيرا ترامپ همچنان به حمايت از "حقايق جايگزين" درباره کوويد-19 ادامه مي دهد. يکي از درس هاي مهمي که مي توان از ساير نقاط جهان آموخت اين است که پاسخ سريع براي مهار ويروس و به حداقل رساندن آسيب اقتصادي ضروري است. حال آنکه، پاسخ دولت ترامپ به کرونا ويروس هر طوري که باشد، سريع نيست.
درس ديگر اين است که محدود کردن جابجايي افراد و مسافرت در کشور براي مهار شيوع بيماري ضروري است. هنگامي که شمال ايتاليا درگير کوويد-19 شد، دولت تمام سفرهاي غير ضروري بين منطقه اي را متوقف کرد تا از مناطق ديگر در برابر شيوع بيماري محافظت کند. در عوض، در ايالات متحده تصميم گيري در مورد چنين مسائلي به عهده فرمانداران ايالتي گذاشته شد. مهم اينکه، تنها معدودي از ايالت ها محدوديت سفر را با تأخير اعمال کردند.
به نظر مي رسد، با خارج شدن بيماري از کنترل مقامات در چندين ايالت، اقدامات قوي تري براي محافظت از سلامت عمومي لازم است. بايد اذعان کرد که هزينه هاي اقتصادي تا حدودي بستگي به اقدامات اينچنيني دارد. اما در حالي که بعيد است بسياري از افراد فعاليت هاي اقتصادي عادي را تا زماني که ويروس مهار نشده است، از سر بگيرند، شکي نيست که رهبران آمريکا از جمله ترامپ با شرايط سختي روبرو هستند.
شواهد نشان مي دهد که هيچ گزينه ي جذابي پيش روي مقامات قرار ندارد. تعطيلي کسب و کارها باعث نابودي اقتصادي خواهد شد، در حالي که بازگشايي آنها احتمالاً به طولاني تر شدن دوره ي شيوع بيماري مي انجامد و بر مشکلات مي افزايد. در هر صورت، با اطمينان مي توان گفت که ضرر ترامپ به سود بايدن خواهد بود.
ترامپ مي تواند به درستي ادعا کند که برخلاف بحران مالي جهاني سال 2008، همه گيري ناشي از خطاهاي سياست داخلي نبود، اما واقعيت اين است که اين بحران بر اثر سياست هاي داخلي تشديد شد. ايالات متحده در زمينه ي مقابله با کرونا ويروس با بسياري از کشورهاي توسعه يافته ي ديگر مقايسه مي شود و نتيجه اين است که جايگاه جهاني آمريکا که قبلاً هم ضربه خورده بود، الان به واسطه ي نحوه ي پاسخگويي به همه گيري آسيب جدي ديده است. اگرچه اين موضوع ممکن است در حال حاضر نگراني عمده اي براي اکثر آمريکايي ها نباشد، اما اگر محدوديت هاي بين المللي براي مسافران آمريکايي ادامه يابد، ممکن است شرايط تغيير کند. در هر صورت، ترامپ تا ماه نوامبر با شرايط سختي روبرو خواهد بود.