نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

بازی سه مرحله‌ای اسرائیل درباره انفجار بیروت

منبع
فرارو
بروزرسانی
بازی سه مرحله‌ای اسرائیل درباره انفجار بیروت

فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

 روز سه شنبه (۱۴ مرداد ماه)، وقوع انفجار مهيب در بندر بيروت، به تيتر اصلي اخبار رسانه‌هاي خبري جهان تبديل شد و بسياري از دولتمردان و افکار عمومي در کشور‌هاي اقصي نقاط جهان را شوکه کرد. هنوز اطلاعات دقيقي در مورد ابعاد و زواياي پنهان اين حادثه در دست نيست با اين حال، دولت لبنان در نخستين موضع گيري‌هاي خود در رابطه با اين حادثه اعلام کرد: سرايت آتش به انباري که در آن بيش از ۲۷۰۰ تن آمونيوم نيترات نگهداري مي‌شده است، علت اصلي وقوع اين حادثه بوده است.

"حسان دياب" نخست وزير لبنان تاکيد کرده که محموله عظيم آمونيوم نيترات در بندر بيروت، براي بيش از شش سال در اين بندر نگهداري مي‌شده که اين مساله، با توجه به خطر عظيم اين ماده، به هيچ عنوان قابل قبول نيست و به نوعي، حاکي از بي توجهي و غفلت مقام‌هاي مسوول مي‌باشد. با اين همه، دولت لبنان هنوز توضيح نداده که علت اصلي اتش سوزي اوليه که در نهايت، به محل انبار محموله آمونيوم نيترات سرايت کرده چه بوده است.

به گزارش فرارو، بازار گمانه زني‌ها در مورد حادثه انفجار در بندر بيروت از همان ساعات نخستين وقوع اين حادثه بسيار داغ بوده است. به عنوان مثال، "دونالد ترامپ" رئيس جمهور آمريکا در اظهارنظري اعام کرد: "من به تازگي با شماري از فرماندهان نظامي آمريکا صحبت کرده ام. اغلب آن‌ها بر اين باور بودند که حادثه انفجار در بندر بيروت، يک حمله بوده است. در واقع، اين حادثه بر اثر انفجار چيزي شبيه به يک بمب به وقوع پيوسته است".

با اين حال، بلافاصله وزارت دفاع آمريکا (پنتاگون) اين مساله را رد کرد و "مارک اسپر" وزير دفاع اين کشور نيز در موضع گيري تاکيد کرد که واشنگتن معتقد است حادثه بيروت صرفا بر اثر يک اتفاق رخ داده است. حتي خود ترامپ نيز اندکي بعد در موضع گيري از نظر اوليه خود عقب نشيني کرد و حادثه بيروت را نه يک حمله، بلکه يک اتفاق خطاب کرد. مساله‌اي که انتقادات زيادي را از رئيس جمهور آمريکا و عدم توجه وي به موضع گيري هايش در مسائل مهم، برانگيخت.

در اين راستا، يکي از گمانه زني‌هايي که در مورد انفجار بيروت مطرح شد، دست داشتن رزيم صهيونيستي در وقوع اين حادثه بوده است. در واقع، برخي بر اين باور بودند که رژيم صهيونيستي با حمله به تاسيسات حياتي لبنان سعي داشته تا جاي ممکن زمينه را براي تضعيف و تحت فشار قرار گرفتن لبنان فراهم کند و اهداف و منافع خود را در مورد اين کشور، با هزينه کمتر (با توجه به ضعيف شدن لبنان)، پي بگيرد.

در اين چهارچوب، دولت رژيم اشغالگر قدس و جريان‌هاي رسانه‌اي همسو با آن، دستورکار و موضع گيري مشخصي را در قبال حادثه انفجار بيروت در پيش گرفته اند که به نوعي، حاکي از هماهنگي کامل دو جبهه سياسي و رسانه‌اي صهيونيست‌ها در رابطه با حادثه انفجار در بندر بيروت است.

موضع دولت رژيم صهيونيستي در رابطه با حادثه انفجار در بيروت
دولت رژيم صهيونيستي در همان ساعات ابتدايي وقوع حادثه انفجار در بندر بيروت، هرگونه مداخله و نقش خود در اين حادثه را قويا رد کرد. در اين رابطه، "گابي اشکنازي" وزير خارجه رژيم صهيونيستي اعلام کرد: "انفجار مهيبي که در بندر بيروت اتفاق افتاده، به احتمال زيادي بر اثر آتش سوزي اتفاق افتاده است و بايد در مورد گمانه زني‌ها در رابطه با حادثه بيروت احتياط شود". وي افزوده: "من دليلي نمي‌بينم که گزارش‌هاي دولت لبنان مبني بر اينکه حادثه انفجار در بندر بيروت، يک اتفاق بوده است، باور نشوند".

در همين راستا، برخي رسانه‌هاي مطرح بين المللي نظير "پايگاه خبري يو اس‌اي تودي" در گزارشي تاکيد کردند که هيچ سند و مدرکي دال بر دخالت اسرائيل در حادثه انفجار در بندر بيروت وجود ندارد. "مکنزي صادقي" در مقاله‌اي براي اين پايگاه خبري مي‌گويد: "هيچ سندي بر خلاف آنچه برخي رسانه‌ها و کارشناسان در مورد نقش اسرائيل در وقوع حادثه بيروت ادعا مي‌کنند، وجود ندارد و نبايد به ادعا‌هاي بي پايه‌اي از اين نوع توجه کرد".

خبرگزاري رويترز نيز به نقل از يک مقام صهيونيست که به شرط ناشناس ماندن با اين خبرگزاري سخن گفته اعلام کرد: "اسرائيل هيچ ارتباطي با حادثه بيروت نداشته است و نبايد به گمانه زني‌هاي بيجا در اين رابطه توجهي کرد".

در ادامه همين خط خبري، "مايکل پک" نويسنده ارشد در پايگاه خبري فوربز در مقاله‌اي با عنوان "چرا نبايد اسرائيل را در انفجار بيروت مقصر و مسوول دانست" مي‌نويسد: "اسرائيل در برهه کنوني به هيچ عنوان به دنبال يک جنگ نيست. حزب الله لبنان نيز به دليل گرفتاري‌هاي منطقه‌اي خود خواستار اين وضعيت نيست. از اين رو بعيد است که اسرائيل در انفجار بيروت نقشي بازي کرده باشد. در شرايط فعلي، اسرائيل با شيوع گسترده ويروس کرونا و همچنين پرونده فساد نخست وزير بنيامين نتانياهو رو به رو است، مساله‌اي که به خودي خود، اين کشور را را از موقعيت تنش آفريني با لبنان خارج مي‌کند. مقام‌هاي اسرائيلي به خوبي مي‌دانند که انجام يک عمليات در خاک لبنان نظير آنچه در انفجار بيروت رخ داد، نتيجه‌اي جز جنگ فراگير با حزب الله به بار نخواهد آورد. اين مساله به هيچ عنوان در راستاي اهداف و منافع کنوني اسرائيل نيست. تل آويو در شرايط فعلي به شدت به امن نگه داشتن مرز‌هاي شمالي خود نياز دارد و مذاخله در انفجار بيروت به هيچ عنوان در راستاي منافع آن قرار ندارد".

در ادامه اين روند، دولت رژيم صهيونيستي و رسانه‌هاي همراه با آن، پا را فراتر گذاشته و از قصد خود مبني بر اعطاي کمک به لبنان نيز خبر دادند. در اين راستا، وزارت خارجه رژيم صهيونيستي و وزارت دفاع آن در بيانيه مشترکي از عزم تل آويو مبني بر اعطاي کمک‌هاي پزشکي و بشردوستانه به دولت و ملت لبنان خبر دادند. در اين راستا، "واشنگتن پست" در مقاله‌اي از موضع فعلي دولت رژيم صهيونيستي مبني بر اعطاي کمک به دولت لبنان در پي حادثه انفجار در بيروت به عنوان اتفاقي ياد کرد که در نوع خود مي‌تواند تحول قابل توجهي را در روابط بيروت-تل آويو ايجاد کند. در واقع، اين خط خبري سعي کرده تا علاوه بر اتهام زدايي از رژيم صهيونيستي و نقش مخرب آن در قبال تحولات لبنان، از آن تصويري صلح طلب و حامي ملت لبنان نيز ارائه کند که اين مساله در نوع خود حاکي از فرصت طلبي صهيونيست هاست.

متهم ساختن حزب الله لبنان در حادثه انفجار در بندر بيروت
در ادامه دستور کار فرصت طلبانه دولت رژيم صهيونيستي و رسانه‌هاي همسو با آن در رابطه با انفجار بيروت، اين جريان ها، هماهنگ با يکديگر، مانور سياسي و رسانه‌اي گسترده‌اي را با محوريت متهم ساختن حزب الله لبنان به عنوان عامل اصلي انفجار بيروت، به راه انداختند.

در اين راستا، "پايگاه خبري اورشليم پست" در مقاله‌اي با عنوان "آيا انفجار بيروت موجب خواهد شد تا حزب الله لبنان انبار‌هاي مهمات خود را از مراکز مسکوني جمع آوري کند؟ " به اين نکته اشاره مي‌کند که: "انفجار بيروت بار ديگر خطر انبار‌هاي تسليحاتي حزب الله لبنان را براي جامعه بين‌المللي و به خصوص مردم لبنان روشن کرد. پيش از اين بار‌ها در مورد خطرات اين انبار‌ها هشدار داده شده بود. علي رغم ادعا‌هاي دولت لبنان مبني بر اينکه حادثه انفجار در بندر بيروت، تصادفي بوده با اين حال، برخي ناظران و تحليلگران، اين انفجار را به انبار‌هاي موشک و تسليحات حزب الله لبنان نسبت داده اند".

روزنامه هارتض رژيم صهيونيستي نير در مقاله‌اي با عنوان: "امواج انفجار بيروت براي سال‌ها توسط حزب الله حس خواهد شد"، ضمن ايراد اتهام‌هاي بي اساس به حزب الله لبنان مي‌نويسد: "برخي منابع خبري گفته اند که انفجار بيروت در نتيجه ذخيره سازي مهمات و تسليحات حزب الله لبنان در يک منطقه مسکوني اتفاق افتاده است. مساله‌اي که در صورت تحقق تا حد زيادي وجهه و مشروعيت حزب الله را در لبنان تحت تاثير قرار خواهد داد".

اين روزنامه در ادامه ادعا‌هاي بي پايه خود، ايران را نيز بي نصيب نمي‌گذارد و مدعي مي‌شود: "حادثه انفجار در بندر بيروت مخصوصا از اين بابت اهميت دارد که در واقع پيغام مستقيمي را به ايران مي‌فرستد که کشتيراني اين کشور با لبنان از امنيت لازم برخوردار نيست. بسياري از ناظران و تحليلگران لبناني مي‌ترسند که گسترش ارتباطات دريايي ايران با لبنان، صرفا محدود به مسائل اقتصادي نشود و ايران از اين مساله به عنوان يک امکان جهت قاچاق سلاح و مهمات به اين کشور نيز استفاده کند".

اين خط خبري عينا توسط "پايگاه خبري عرب نيوز" وابسته به ال سعود نيز دنبال شده است. در اين راستا، "خالد ابوزهر" در مقاله‌اي براي اين پايگاه خبري با عنوان "انفجار بيروت نشانه‌اي از يک کشور در حال مرگ است" مي‌نويسد: "مردم لبنان در شرايط کنوني تاوان اشتباهات گسترده حزب الله لبنان را مي‌دهند. اين موضوع کاملا مشخص است که انفجار بيروت را بايستي مرتبط با حزب الله لبنان دانست".

تمامي اين ادعا‌ها در شرايطي مطرح مي‌شوند که تاکنون هيچ يک از کانال‌هاي رسمي، اسمي از حزب الله لبنان و نقش آن در حادثه انفجار بيروت نياورده اند و اساسا حتي در مورد آن اظهارنظر نيز نکرده اند. به طور کلي اينگونه به نظر مي‌رسد که رژيم صهيونيستي و جريان‌هاي رسانه‌اي وابسته به آن، يک سناريوي سه مرحله‌اي را در مورد حادثه انفجار در بندر بيروت دنبال کرده اند. در اين راستا، در وهله اول اين جريان‌ها از دولت نامشروع اسرائيل و ايفاي هرگونه نقش احتمالي از سوي آن در انفجار بيروت، اتهام زدايي کرده اند. سپس، سناريو به اصطلاح نوع‌دوستي رژيم صهيونيستي و اعطاي کمک آن به دولت و ملت لبنان را دنبال کرده اند و در نهايت، به دشمن شماره يک خود در لبنان يعني حزب الله لبنان حمله کرده اند و سعي داشته اند با اتخاد نوعي فرصت طلبي سياسي و با طرح ادعا‌هاي بي پايه، حزب الله لبنان را مقصر اصلي در حادثه انفجار در بندر بيروت جلوه دهند و افکار عمومي را بر عليه آن تحريک کنند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar