دو سناریو درباره تحولات آتی لبنان

فارس/متن پيش رو در فارس منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
دولت لبنان به نخستوزيري «حسان دياب» که پس از انفجار بيروت تحت فشار قرار گرفته بود، سرانجام دوشنبه (ديروز) استعفا کرد و تا تشکيل دولت آينده به دولت پيشبرد امور تبديل شد.
روزنامه «الاخبار» در گزارشي به همين موضوع پرداخت و ضمن تشريح اوضاع کنوني لبنان نوشت، «امانوئل ماکرون» رئيسجمهور فرانسه به لبنان آمد تا در اين وضعيت دولت کنوني لبنان را بيشتر به حاشيه براند و طرفهاي سياسي را به توافق بر سر دولت وحدت ملي فرابخواند. حسان دياب بايد به کساني که با وي بر سر يک ميز نشسته بودند و «در عين حال برنامه قرباني کردنش را ميريختند» پاسخ ميداد پس «بمب انتخابات زودهنگام» را پرتاب کرد اما زماني که «نبيه بري» رئيس پارلمان «بدون مشورت با متحدان» اعلام کرد که قصد دارد در پنجشنبه هفته جاري دولت را در پارلمان استيضاح کند اين بمب در صورت خود حسان دياب منفجر شد.
در ادامه اين گزارش آمده است: وزارت خارجه فرانسه با واکنش خود به استعفاي دولت لبنان، اقدامات ماکرون را کامل کرد زماني که اعلام کرد «اولويت تشکيل سريع دولت جديد است. بدون اصلاحات، لبنان به سمت فروپاشي پيش ميرود». در اين بيانيه چالشهاي دولت آينده «بازسازي بيروت و پاسخگويي به مطالبات لبنانيها براي اصلاحات» معرفي شده است. در حالي که قواي سياسي لبناني بر طرح فرانسه به عنوان يک ورودي خوب براي بازگشت به قدرت از طريق دروازه بينالمللي حساب باز کردهاند منابع سياسي عاليرتبه تأکيد کردند که فرانسه خواهان دولت وحدت ملي نيست بلکه با همراه آمريکا و سعودي پيشنهاد تشکيل سريع دولت بيطرف را داده و بر اين ضرورت تأکيد کرده است.
در همين زمينه منابع نزديک به رياض هم اعلام کردند، فرانسه طرحي براي لبنان ارائه نداده و اينکه گفته ميشود پاريس خواستار تشکيل دولت وحدت ملي شده، درست نيست زيرا اينچنين دولتي باعث «کودتايي ديگر» خواهد شد. اين منابع افزودند: فرانسويها از ايده دولت وحدت ملي به بهانه اينکه سخن ماکرون اشتباه ترجمه شده، عقبنشيني کردند.
الاخبار درباره موضع عربستان سعودي در قبال اتفاقات لبنان و طرح فرانسه، به نقل از منابع آگاه نوشت، مشکل از نظر رياض «تسلط حزبالله و پوشش (حمايت) ميشل عون از اين موضوع است». مريکاآمريکا
منابع سياسي لبنان اعلام کردهاند که آمريکاييها-فرانسويها و سعوديها نام «نواف سلام» را به عنوان نامزد نخستوزيري دولت آينده لبنان مطرح کردهاند. چه بسا ميشل عون از اختيارات قانوني خود براي عدم مشخص کردن موعدي براي مشورتها قبل از حصول حد نصاب براي توافق بر سر نخستوزير دولت آينده استفاده کند اما دولت جديد بايد زودتر تشکيل شود تا کشور وارد خلأ سياسي نشود. عون و «جبران باسيل» رئيس جريان آزاد ملي با نامزد کردن نواف سلام مخالفتي ندارند اما موضع نبيه بري و حزبالله هنوز مشخص نيست.
در ادامه اين گزارش آمده، تحولات در لبنان امروز بر اساس دو مسير احتمالي پيش ميرود:
اول؛ اجراي انتخابان پارلماني زودهنگام. اجراي اين طرح جدي به نظر نميرسد زيرا سختيهاي زيادي در برابر آن قرار دارد که اولين آنها توافق بر سر قانون انتخاباتي جديد است.
دوم؛ تشکيل دولت جديد يا تنظيم مجدد ساختار سيستم (سياسي) که اين تنظيم مجدد قابل اجرا نيست زيرا انجام آن نياز به بحث و رايزنيهاي طولاني مدت شبيه توافق «طائف» دارد. تنها گزينه، تشکيل دولت ميماند که آنهم آسان نيست و کشور را به معضل پس از استعفاي «سعد الحريري» باز ميگرداند اما بحثها اينبار در فضايي رخ ميدهد که بخش زيادي از بيروت بر اثر انفجار تخريب شده و خانوادههاي قربانيان خواستار انتقام هستند.
از سوي ديگر، روزنامه «الجمهوريه» به نقل از منابع آگاه نوشت، سعد الحريري گزينه مطرحتري براي دولت آينده لبنان است و بايد ديد تحولات به چه سمتي پيش ميرود.