نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

موضع "معاون بایدن" در مورد مسائل مهم خاورمیانه

منبع
فرارو
بروزرسانی
موضع "معاون بایدن" در مورد مسائل مهم خاورمیانه

فرارو/متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

"علي حرب"، تحليلگر ارشد "پايگاه خبري ميدل ايست آي"، در مقاله‌اي براي اين پايگاه خبري، به بررسي مواضع "کامالا هريس"، که به تازگي از سوي "جو بايدن" به عنوان معاون وي در صورت پيروزي در انتخابات رياست جمهوري آمريکا برگزيده شده، پرداخته است.

وي در اين رابطه مي‌نويسد: «قانون اساسي آمريکا، قدرت زيادي را به معاون رئيس جمهور آمريکا اختصاص نمي‌دهد. بر اساس قانون، مهمترين مسووليت معاون رئيس جمهور آمريکا، عهده دار شدن سمت رياست جمهوري در صورت بروز هرگونه اتفاق ناخواسته براي رئيس جمهور آمريکا است. با اين حال، نزديک بودنِ بيش از حد معاون رئيس جمهور آمريکا به مرکز قدرت در اين کشور، مي‌تواند زمينه مناسبي را براي وي جهت ايفاي نقش موثر در عرصه معادلات سياسي آمريکا فراهم سازد. در شرايط فعلي، "مايک پنس" معاون ترامپ، چهره اصلي در مديريت سياست مبارزه با شيوع ويروس کرونا در دولت فعلي آمريکا است. "جو بايدن" به عنوان معاون باراک اوباما نيز نقش مهمي در عقب نشيني نيرو‌هاي آمريکايي از عراق بازي کرد. "ديگ چني" معاون جرج بوش پسر نيز نقش قابل توجهي در اداره امور مرتبط با کاخ سفيد بازي مي‌کرد و در نوع خود، فردي قدرتمند در دولت آمريکا به حساب مي‌آمد».

 اگر جو بايدن ۷۷ ساله بتواند ترامپ را در انتخابات نوامبر رياست جمهوري آمريکا شکست دهد، تبديل به مسن‌ترين رئيس جمهور تاريخ آمريکا خواهد شد. از اين رو، معاون وي کامالا هريس، نقش قابل توجهي را در زمينه فعاليت‌هاي مرتبط با دولت جديد آمريکا، ايفا خواهد کرد.

اضافه بر اين، قرار گرفتن کامالا هريس در سمت معاونت رياست جمهوري آمريکا، پرستيژ و تجربه کافي را به وي خواهد داد تا خودِ او در آينده، نامزد کسب کرسي رياست جمهوري آمريکا شود. اگر بايدن در انتخابات آمريکا پيروز شود، انتظار مي‌رود تا دولت وي، برخي رويه‌ها و سياست‌هاي دولت ترامپ در خاورميانه را معکوس سازد و احتمالا، برخي مسووليت‌ها در حوزه سياست خارجي در دولت آمريکا، به کامالا هريس واگذار خواهند شد.

کامالا هريس کيست؟
کاملا هريس فرزند يک خانواده مهاجر است که والدينش جامائيکايي و هندي بودند. هريس در اوکلند کاليفرنيا به دنيا آمده است. وي پس از فارغ التحصيلي از مدرسه حقوق، دادستان محلي در شهر آلامدا آمريکاي شد. سال ۲۰۰۳، توانست بازپرس قضايي سانفرانسيسکو شود. هفت سال بعد، وي به سمت دادستان کل کاليفرنيا انتخاب شد. وي نخستين فرد سياه پوستي بود که توانست به اين پست برسد. کاملا هريس سال ۲۰۱۶ و با انتخاب شدن به عنوان سناتور در سناي آمريکا، به عرصه سياست ملي آمريکا راه يافت. وي از همان ابتدا خود را به عنوان منتقد جدي و سرسخت دونالد ترامپ معرفي کرد.

سال ۲۰۱۹، نامزدي خود را براي انتخابات رياست جمهوري آمريکا از حزب دموکرات اعلام کرد. با اين حال، قبل از برگزاري نخستين دور از انتخابات درون حزبي در آيووا، کناره گيري کرد. در ماه مارس، وي حمايت خود را همزمان با حمايت دسته جمعي دموکرات‌ها از جو بايدن در برابر برني سندرز، از او اعلام کرد.

کامالا هريس خود را يک سياستمدار ترقي خواه و پيشرو مي‌داند. با اين حال، منتقدان وي به دليل طرفداري سرسخت او از اسرائيل و همچنين سابقه وي در دوراني که فعاليت قضايي مي‌کرده، ايرادات و نقد‌هاي زيادي را از او مطرح مي‌کنند. در ادامه به برخي مواضع وي در مورد مسائل مهم خاورميانه اشاره خواهد شد.

موضع هريس در مورد ايران: بازگشت به برجام
کامالا هريس قويا از اقدام ترامپ در خارج کردن آمريکا از توافق هسته‌اي ايران موسوم به "برجام" انتقاد کرده و آن را اقدام نابخردانه‌اي دانسته است. وي پس از اين اقدام ترامپ در بيانيه‌اي گفت: "اقدام امروز ترامپ در خارج کردن آمريکا از برجام، امنيت ملي آمريکا را به خطر خواهد انداخت و ما را از متحدانمان بسيار دور خواهد کرد".

در اوايل سال ۲۰۲۰، پس از اقدام نيرو‌هاي آمريکايي در ترور سردار سليماني، کامالا هريس از چهره‌هاي تاثيرگذاري بود که از تصويب قانون، جهت منع تامين مالي هرگونه اقدام نظامي ترامپ بر عليه ايران حمايت مي‌کرد. وي علت اصلي اين اقدام خود را نيز دوري از يک جنگ خونين و بي نتيجه براي آمريکا عنوان کرده بود.

هريس قويا از کنگره آمريکا درخواست کرده بود تا به مسووليت قانوني خود عمل کند و جلوي هرگونه ماجراجويي احتمالي دولت دونالد ترامپ و تشديد تنش‌هاي خارجي آمريکا را بگيرد.

موضع هريس در مورد نزاع اسرائيل و فلسطين: حمايت دو آتشه از اسرائيل
هريس از طرفداران سرسخت و دوآتشه اسرائيل است. وي اندکي پس از اداي سوگند خود در سال ۲۰۱۷ به عنوان يک عضو سناي آمريکا، در جريان يک سخنراني براي لابي آيپک، روابط و پيوند‌ها ميان اسرائيل و آمريکا را "ناگسستني" توصيف کرده بود.

وي در اين رابطه مي‌گويد: "اسرائيل به هيچ عنوان نبايد تبديل به يک مساله حزبي در آمريکا بشود. تا زماني که من سناتور ايالات متحده آمريکا هستم، هر آنچه دارم به کار خواهم گرفت تا از امنيت اسرائيل حمايت شود و حق آن جهت دفاع از خود به رسميت شناخته شود".

از جمله نخستين اقدامات وي در سناي آمريکا، حمايت از لايحه‌اي بود که يک قطعنامه سازمان ملل متحد را که شهرک سازي اسرائيل در کرانه باختري و بيت المقدس شرقي را محکوم مي‌کرد، مورد اعتراض قرار مي‌داد. کامالا هريس سال گذشته وقتي با پرسش خبرنگار نيويورک تايمز مبني بر اينکه آيا به نظر وي، اسرائيل به حقوق بشر احترام مي‌گذارد يا خير رو به رو شد، با قاطعيت پاسخ داد: "بله حتما اينطور است".

وي از جمله سناتور‌هايي بوده که همواره با تلاش‌ها جهت منزوي سازي اسرائيل مخالفت کرده است. وي اخيرا نسبت به اقدام اسرائيل در الحق بخش‌هايي از کرانه باختري به خاک خود مخالفت کرده و همچون ديگر دموکرات ها، اين حرکت را اقدامي يک طرفه دانسته است که اسرائيل نبايد به آن دست بزند. وي بار‌ها و بار‌ها به مناسبت‌هاي مختلف، حمايت خود از اسرائيل را اصلي تغيير ناپذير در تفکر سياسي اش عنوان کرده است.

موضع هريس در مورد عربستان سعودي: رياض را بايد وادار به پاسخگويي کرد
پس از روابط گرمي که ترامپ با خاندان سعودي به دنبال پيروزي اش در انتخابات رياست جمهوري آمريکا برقرار ساخت، اغلب دموکرات‌ها از جمله کامالا هريس، انتقادات گسترده‌اي را در اين رابطه مطرح کرده اند. پس از قتل جمال خاشقچي به دست عوامل رژيم سعودي در سال ۲۰۱۸، هريس همسو با همکاران دموکراتش، اقدام دولت سعودي را سرزنش کرد و از ترامپ خواست که دولت عربستان را به دليل اين حرکتش تحت فشار قرار دهد.

کامالا هريس در رابط با قتل خاشقچي به دست عوامل سعودي مي‌گويد: "حادثه قتل خاشقچي، يک تراژدي بزرگ و حمله به روزنامه نگاران به عنوان افرادي بود که بايستي آزادانه حقايق را پوشش دهند". وي خواستار گزارش ويژه جامعه اطلاعاتي آمريکا در رابطه با اين حادثه نيز شد.

سال ۲۰۱۹، کامالا هريس همچنين به قطعنامه‌اي راي داد که قويا خواستار پايان بخشيدن به حمايت آمريکا از عربستان در جنگ يمن و همچنين فروش سلاح از جانب اين کشور به رياض مي‌شد. اين تلاش‌ها علي رغم تصويب شدن در کنگره آمريکا، با وتوي ترامپ به جايي نرسيدند. وي بار‌ها تاکيد کرده که آمريکا به دخالت خود در مساله يمن بايستي هر چه سريع‌تر خاتمه دهد.

وي خواستار آن شده که دولت آمريکا در روابط خود با عربستان سعودي، تجديد نظر اساسي بکند و ارزش‌هاي آمريکايي را فداي منافعي که از روابط اقتصادي با رياض به دست مي‌آورد، نکند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar