نماد آخرین خبر

سرمقاله کیهان/ واکسن کرونا موجود است

منبع
کيهان
بروزرسانی
سرمقاله کیهان/ واکسن کرونا موجود است

کيهان/ « واکسن کرونا موجود است » عنوان يادداشت روز در روزنامه کيهان به قلم عباس شمسعلي است که مي‌توانيد آن را در ادامه بخوانيد:

  سقوط روزانه يک تا دو هواپيماي مسافربري در کشور! اين تعبيري است که اين روزها براي نشان دادن ابعاد تلفات روزانه کرونا و از دست دادن هموطنانمان بر اثر اين بيماري به کار برده مي‌شود. تعبيري که با توجه به آمار 100 تا 200 و حتي بيشتر از 200 قرباني روزانه و مجموع فوتي‌هاي کرونا در ايران درست به‌نظر مي‌آيد.
پس از ورود کرونا به کشور از قريب 6 ماه قبل تا ديروز  ۱۸ هزار 
و ۹۸۸ هموطن جان خود را از دست داده‌اند، به اين تعداد، ده‌ها نفر از کادر درمان و برخي از نيروهاي جهادي مبارزه با کرونا که مرگي شهادت‌گونه داشتند را نيز بايد اضافه کرد.
البته ميزان تلفات کرونا نه تنها در ايران بلکه در سطح جهان نگران‌کننده و قابل توجه بوده است  به طوري که تا صبح ديروز، مرگ ۷۴۵ هزار 

و ۹۲۷ نفر را در سراسر جهان رقم زده است. در کنار آن حجم اثرات جانبي کرونا در سطح جهان و طبيعتاًً ايران از جمله اثرات اقتصادي و رکود نيز قابل توجه و شايد کم‌سابقه مي‌باشد.
طي مدت زماني که از شيوع کرونا در جهان مي‌گذرد روند مبارزه با آن در کشورهاي مختلف نتايج و فراز و نشيب‌هايي داشته است به طوري که پس از اوج‌گيري اوليه و تلفات رو به رشد ناشي از اين بيماري در جهان، برخي کشورها در مهار نسبي آن موفق‌تر بوده و برخي همچنان شرايط وخيمي ‌دارند.
اما در کشورمان با شروع جولان کرونا پس از شوک اوليه، کم‌کم مبارزه با اين بيماري شکل قابل قبول و مثبتي پيدا کرد و با همت و تلاش کادر بهداشت و درمان و جهاد مقدس نيروهاي فداکار مردمي و جوانان انقلابي و ارگان‌هاي مختلف در ورود به مبارزه با کرونا از طريق توليد خودجوش اقلام بهداشتي همچون ماسک و مواد ضدعفوني‌کننده و پاکسازي معابر و ديگر اقدامات در کنار رعايت مناسب توصيه‌ها و پروتکل‌ها از سوي مردم و البته اتخاذ محدوديت‌ها از سوي دولت، پس از يک دوره افزايش تلفات بالاخره به سمت مديريت نسبي و کاهش چشمگير تعداد فوتي‌ها رفتيم و حتي ايران به‌عنوان يکي از کشورهاي موفق در اين زمينه مورد توجه قرار گرفت تا جايي که فوتي‌هاي کرونا از رکورد 158 نفر در 16 فروردين به 34 نفر در روز پنجم خرداد کاهش پيدا کرد و شايد با ادامه همان الگو و فرمان اکنون ما نيز مي‌توانستيم در صف کشورهاي مهار‌کننده کرونا باشيم. 
اما رفته‌رفته با ايجاد احساس کاذب شکست کرونا در بين مردم و برخي مسئولان و همچنين رفع پرحجم محدوديت‌ها با هدف رفع رکود، جديت، قبلي جاي خود را به بي‌تفاوتي نسبي داد. کم‌کم مسافرت‌ها، مهماني‌ها، مراسم‌هاي عروسي و عزا، حضور در بازار و مراکز خريد و تفريح بدون رعايت پروتکل‌ها و‌ ترجيح لذت خود به سختي ديگران رونق گرفت و اينجا بود که دوباره زنگ‌هشدار به صدا درآمد به‌طوري که روند بيماري دوباره افزايشي شد و تعداد تلفات روزانه از 34 نفر به 100 سپس 200 و حتي تا 235 نفر هم رسيد!
طبق اعلام سخنگوي وزارت بهداشت، درصد رعايت پروتکل‌هاي بهداشتي در کشور تا 27 ارديبهشت‌ماه حدود 77/57 درصد بود که اين ميزان تا 
15 خردادماه به حدود 22/66 درصد و تا 21 خرداد ماه به 17/59 درصد رسيد. اين روند با توجه به نگراني‌ها و ارائه آموزش‌ها و تشديد بازرسي‌ها به مرور روند صعودي گرفت و تا 4 تيرماه به 26/36 درصد و تا اول مردادماه به 45 درصد و تا هفتم مردادماه به 51/81 درصد رسيده است.
اکنون مدتي است که هرچند ميزان رعايت توصيه‌ها از سوي مردم بهتر شده است و البته محدوديت‌هاي اعمال شده به جديت گذشته نيست، دوباره هر روز شاهد از دست دادن تعداد زيادي از هموطنان و داغدار شدن خانواده‌ها هستيم. در اين بين آنچه يک‌بار ديگر به اثبات رسيد اهميت نقش و جايگاه عمل به مسئوليت و وظيفه فردي و اجتماعي همه آحاد مردم است. عمل به اين مسئوليت اجتماعي يا بي‌توجهي به آن در همه عرصه‌هاي جامعه اثرگذار خواهد بود اما در مواردي مثل کرونا که اين مهم با آمار تلفات و فوت هموطنان سنجيده مي‌شود نقش آن ملموس‌تر ديده مي‌شود.
متأسفانه اين روزها که آمار فوتي‌هاي کرونا در کشور بالا و نگران‌کننده است در کنار نقش برخي عوامل مديريتي و اجرايي در اين موضوع که بايد در جاي خود مورد بررسي قرار گيرد، در کنار رعايت بخش زيادي از مردم، ردپاي بي‌توجهي به مسئوليت مهم فردي و اجتماعي از سوي تعداد زيادي از افراد جامعه به وضوح ديده مي‌شود. افرادي که گاه به ابتدايي‌ترين و ساده‌ترين وظايف خود در قبال مبارزه با کرونا عمل نمي‌کنند. اين بي‌توجهي طيف متنوعي را شامل مي‌شود از پرهيز از رعايت فاصله اجتماعي يا استفاده نکردن از ماسک در ‌ترددهاي روزانه تا‌ ترک نکردن حضور بدون ضرورت در سطح جامعه و موارد مهم ديگري چون رونق مهماني و مسافرت‌هاي پرخطر با وجود هشدارهاي مختلف و ساير موارد که با نگاهي به سطح جامعه قابل مشاهده است. اين روزها افرادي را مي‌بينيم که سبک زندگي آنها کوچک‌ترين تغييري با قبل از کرونا ندارد!  
بيماري کرونا با وجود پيچيدگي عجيب و ابعاد ناشناخته و اثرات تلخ و تغييرات رفتاري خود به سهولت و با کمترين غفلت قابل سرايت است. بدون شک همه اين 18 هزار و 800 فوتي کرونا در کشور و ۷۳۸ هزار و ۹۳۰ نفر در جهان به سادگي و بر اثر يک کم‌توجهي خود يا ديگران به اين بيماري دچار شده و جان شيرين خود را از دست داده‌اند.
شايد اگر امکان رصد و تجسم بخشيدن به نقش کساني که با بي‌توجهي خود و زير پا گذاشتن مسئوليت اجتماعي‌شان باعث گسترش شيوع بيماري و در نهايت قرباني شدن ديگران شده‌اند فراهم بود خيلي‌ها عمل به اين وظيفه اجتماعي را جدي‌تر مي‌گرفتند. مثلا اگر آن فردي که با وجود ناقل بودن بي‌علامت، بدون ماسک در سطح جامعه حاضر مي‌شود مي‌دانست که با يک عطسه يا سرفه يا بي‌احتياطي باعث ابتلاي يک يا چند نفر ديگر شده است که در نهايت جان خود را از دست داده‌اند ديگر ژست خود قهرمان‌پنداري نمي‌گرفت و در پاسخ به اينکه چرا ماسک نمي‌زنيد نمي‌گفت من اعتقادي به ماسک ندارم! چه حال بدي دارد اگر انسان بداند بر اثر بي‌توجهي به ساده‌ترين و ابتدايي‌ترين توصيه‌هاي بهداشتي باعث انتقال بيماري و از دست رفتن سرپرست يا فرزند و عزيز يک يا چند خانواده شده است؟!
البته براي نقش داشتن و حضور در زنجيره انتقال اين بيماري لزوماً نبايد بيمار يا ناقل بود بلکه بسياري از افراد هم بدون ناقل بودن مي‌توانند با رعايت نکردن موارد بهداشتي عامل انتقال و جابه‌جايي ويروس باشند.
نمونه ديگر نتيجه بي‌توجهي زيان بار به نقش و مسئوليت اجتماعي را مي‌توان در زيرپا گذاشتن قوانين راهنمايي و رانندگي مثل تخطي از سرعت مجاز و مطمئنه يا سبقت گرفتن خطرناک و... ديد که سالانه جان هزاران انسان بي‌گناه و حتي کساني که اهل رعايت قانون بوده‌اند اما قرباني قانون‌شکني ديگران مي‌شوند ديد. در اينجا هرچند هيچ چيز جبران جان‌هاي از دست رفته را نمي‌کند اما فرد خاطي بايد در برابر قانون و بازماندگان قربانيان پاسخگو باشد اما در شرايط کرونايي اين نقش مورد غفلت قرار گرفته است و کساني که اصول بهداشتي را رعايت نکرده و باعث انتقال ويروس به ديگران و قرباني‌شدن آنها مي‌شوند هرگز به اين مسئوليت شرعي و اخلاقي فکر نکرده‌اند.
اين روزها که کم‌کم به فصل پاييز و تداخل شيوع آنفلوآنزا و کرونا و سختي‌هاي قابل پيش‌بيني آن نزديک مي‌شويم، همه در کشور و جهان براي کشف واکسن کرونا لحظه‌شماري مي‌کنند، فارغ از اينکه آيا اساساًً اين واکسن کشف مي‌شود، يا چند ماه ديگر و در چه سطحي قابل دسترسي است و ميزان اثرگذاري و ايمني‌بخشي اين واکسن احتمالي چه مقدار است، به جرأت و با يقين مي‌توان گفت اين واکسن هم‌اکنون نيز وجود دارد و آن چيزي نيست جز رعايت همگاني و عمل به توصيه‌هاي بهداشتي و توجه به نقش و مسئوليت اجتماعي همه افراد در مبارزه با اين بيماري و حضور نداشتن در زنجيره انتقال آن، موضوعي که باعث شده امروزه کرونا قبل از کشف واکسن پزشکي با واکسن اجتماعي در برخي کشورها مهار شود. قطعاً در کشور ما که مردمي دارد که نشان داده‌اند در روزهاي سخت در کنار هم و يار يکديگر هستند نيز تحقق اين موضوع و شکست کامل کرونا شدني و حتمي ‌است. 
فراموش نکنيم کادر درمان کشور که طي قريب 6 ماه گذشته با ايثار و جانبازي خود در خط مقدم مبارزه با کرونا حاضر بوده‌اند اين روزها خسته و آسيب‌ديده هستند و بهترين قدرداني از آنها کاستن از فشار کاري آنها از طريق عمل به توصيه‌هاي بهداشتي و مسئوليت اجتماعي مبارزه با کرونا از سوي همه افراد جامعه است، در اين شرايط وقتي رهبر معظم انقلاب با خضوع و خشوع مثال‌زدني خود را به‌خاطر ماسک نزدن برخي افراد شرمنده پرستاران مي‌دانند حجت بر همه تمام مي‌شود.
در روزهاي پيش رو نيز عزاداري ايام جانسوز محرم را خواهيم داشت که در شرايط فعلي رعايت توصيه‌هاي بهداشتي مورد نظر در اين مراسمات اهميت فراواني دارد. قطعاً هيئتي‌ها (که الحق بايد همه مردم و اقشار مختلف را اهل هيئت و برپايي عزاي سيدالشهدا(ع) دانست) نيز همان‌گونه که در عمل به امر رهبر در رزمايش همدلي در صف اول مبارزه با کرونا از ضدعفوني کردن معابر تا توزيع اقلام بهداشتي و رساندن آذوقه به نيازمندان حاضر بودند در لبيک به رهبر خود که بزرگمنشانه خود را در برپايي و نحوه عزاداري محرم تابع پروتکل‌ها و نظر کارشناسانه ستاد ملي مقابله با کرونا دانستند، عمل به چارچوب و شرايط تعيين شده براي مراسم عزاداري را در بهترين شکل به نمايش خواهند گذاشت.  

 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره