مهلتی برای رهایی مخترع از چوبه دار

روزنامه شهروند/متن پيش رو در شهروند منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
به گفته نزديکان وحيد، از همان ساعت ابتدايي روز چهارشنبه با انتشار اين خبر، فعالان اجتماعي در اين شهر به تکاپو افتادند تا به هر نحوي به وحيد کمک کنند. ظاهرا تاکنون دونفر از خيرين شناختهشده اين شهر پيشقدم شدهاند و هرکدام مبلغي را براي نجات وحيد درنظر گرفتهاند. اما هنوز کار تمام نشده و تکاپو براي تأمين مابقي مبلغ مورد نظر ادامه دارد
جواني که محکوم به قصاص بود، از طرف اولياي دم مهلت گرفت. اين جوان ٣٢ساله اردبيلي چندسال پيش به جرم قتل عمد، به زندان افتاد و بعد از طي مراحل قضائي به قصاص محکوم شد. قرار بود اين حکم صبح روز چهارشنبه در زندان مرکزي اردبيل اجرا شود، اما آخرين تلاشهاي معتمدان اين شهر به ثمر نشست و حالا «وحيد» چندماه فرصت دارد تا با پرداخت ديه رضايت خانواده مقتول را جلب کند. علاوه بر ريشسفيدان اردبيل، نماينده مردم اين شهر در مجلس و مدير پارک علم و فناوري اردبيل هم براي به تعويقانداختن اين حکم پادرمياني کرد. آنطور که نزديکان جوان محکوم به قصاص به «شهروند» ميگويند، نتيجه همه اين تلاشها و وساطت سيدکاظم موسوي، نماينده اين شهر که تا نيمههاي شب مشغول صحبت با خانواده مقتول بود، باعث شد تا وحيد دوباره به بند عمومي منتقل شود. با اين حال هنوز تلاشها براي نجات اين جوان ادامه دارد. از همان ساعت ابتدايي روز چهارشنبه، بسياري دست به کار شدند تا با حمايت خيرين بتوانند پول لازم براي رضايت اولياي دم را فراهم کنند.
ماجراي وحيد و جنايتي که مرتکب شده، به هشتسال پيش بازميگردد. او به درخواست يکي از دوستانش به نام عباس براي کمک به او به محل کار پدر و پسري ميرود که حالا به جرم قتل همان پسر محکوم به قصاص شده است. آنطور که يکي از دوستان نزديک وحيد به «شهروند» ميگويد؛ عباس با آن پدر و پسر شراکت داشت و سر بده بستانهاي مالي با هم به مشکل خورده بودند. اختلاف آنها بعد از مدتي بالا گرفت و درنهايت آن روز، عباس از وحيد خواست تا با او همراه شود. آنها به محل کار آن پدر و پسر رفتند و چندساعتي آنجا بودند. به جز عباس و وحيد، هيچکس درست نميداند که در آن چندساعت در دفتر کار چه اتفاقي افتاد. اما آن پدر و پسر از سوي وحيد و عباس به قتل رسيدند. عباس در اظهاراتش به قتل پدر اعتراف کرد و وحيد هم قتل پسر را گردن گرفت. دادگاه هر دونفر را به قصاص محکوم کرد، اما عباس پس از چندماه و با کمک چند هيأت عزاداري موفق شد رضايت خانواده مقتول را بگيرد. او الان درحال سپريکردن دوران محکوميتش از جنبه عمومي جرم است. اما سرنوشت وحيد طور ديگري رقم خورده بود. او که در زمان قتل ٢٤سال بيشتر نداشت، به هر دري زد تا بتواند همانند دوستش گذشت اولياي دم شامل حالش شود. اما نه تلاشهاي او و نه خانوادهاش نتوانست کاري از پيش ببرد. درنهايت هم حکم قصاص او چندماه قبل به شعبه اجراي احکام ارسال شد. از بعدازظهر سهشنبه، تقريبا همه مطمئن شده بودند، که آخرين ساعات زندگي وحيد است و آنطور به نظر ميرسد که اولياي دم هم راه هرگونه مذاکره و مصالحهاي را بسته است. با اين حال، رئيس پارک علم و فناوري اردبيل راهي خانه اولياي دم شد. وحيد دانشآموخته رشته کامپيوتر بود و از دانشجويان ممتاز اين رشته به شمار ميرفت. او موفق شده بود چند دستگاه کاربردي بسازد که يکي از ابداعاتش به نام «نقشه خوان فجر» موفق به اخذ ثبت اختراع شده بود. همين هم باعث شد تا مسئولان پارک علم و فناوري اردبيل، از همان ابتدا پيگير پرونده وحيد باشند. صحبتهاي رئيس اين مجموعه با خانواده اولياي دم به درازا کشيد. چند تماس تلفني ردوبدل شد، موضوع با کمک فعالان رسانهاي اردبيل به گوش مسئولان اين شهر رسيد و کار تا جايي پيش رفت که سيدکاظم موسوي، نماينده مجلس شبانه با خانواده اولياي دم تماس گرفت و پس از چندساعت گفتوگو آنها را راضي کرد مدتي اجراي حکم را به تعويق بيندازند. بعد هم اولياي دم با حضور در زندان اين شهر درخواستشان را به نماينده دادستاني اعلام کردند و گفتند: «در قبال دريافت ديه اعلام رضايت ميکنند و براي اينکه از وضع مالي خانواده وحيد و يتيمبودن او مطلع هستند، به او وخانوادهاش ٧ماه فرصت دادهاند.»
به گفته نزديکان وحيد، از همان ساعت ابتدايي روز چهارشنبه با انتشار اين خبر، فعالان اجتماعي در اين شهر به تکاپو افتادند تا به هر نحوي به وحيد کمک کنند. ظاهرا تاکنون دونفر از خيرين شناختهشده اين شهر پيشقدم شدهاند و هرکدام مبلغي را براي نجات وحيد درنظر گرفتهاند. اما هنوز کار تمام نشده و تکاپو براي تأمين مابقي مبلغ مورد نظر ادامه دارد.
اما روز گذشته هم خبر مشابهي از سوي مسئولان قضائي درگز در استان خراسانرضوي اعلام شد. به گفته مصطفي دلخواه، دادستان عمومي و انقلاب اين شهرستان، محکوم به اعدامي پس از چندسال، از سوي اولياي دم بخشيده شد. آنطور که او به رسانهها اعلام کرده براي اصلح و سازش جلسات متعددي با حضور خانواده دو طرف و شوراهاي حل اختلاف استان خراسانرضوي برگزار شد که درنهايت خانواده مقتول در دادگستري درگز حاضر به دريافت ديه به جاي قصاص شد. در اين پرونده هم معتمدان و خيرين درگزي دست به کار شدند
و با جمعآوري کمکهاي نقدي زمينهسازي آزادي اين زنداني محکوم به قصاص شدند.