ادعای عجیب رسانه لبنانی درباره مذاکره ایران و آمریکا

فرارو/متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
در شرايطي که تنشها ميان ايران و آمريکا در شوراي امنيت سازمان ملل در حال اوج گيري است، برخي رسانههاي منطقهاي ادعا ميکنند تهران و واشنگتن با وساطت برخي کشورهاي منطقهاي و اروپايي در حال انجام مذاکرات غيرعلني هستند.
تلاش آمريکا براي تمديد تحريمهاي تسليحاتي سازمان ملل عليه ايران، به تنشها ميان تهران و واشنگتن دامن زده و آن را به سطح بالايي برده است. آمريکا با هدف تمديد اين تحريم ها، تاکنون حداقل دو پيش نويس قطعنامه تهيه و در شوراي امنيت توزيع کرده است. هر چند که هنوز جلسه رأي گيري درباره اين دو قطعنامه برگزارش نشده است.
در حالي که آمريکا از تمديد تحريمها ابراز اطمينان ميکند، ايران با صراحت اعلام کرده است که تکاپوهاي آمريکا در اين خصوص به جايي نخواهد رسيد.
در جديدترين تحولي که نشان دهنده افزايش تنش ميان ايران و آمريکاست، رئيس جمهور حسن روحاني روز سه شنبه طي تماسي با همتاي فرانسوي خود، تحريمهاي آمريکا را محکوم کرد و خواستار حفظ برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت شد.
در چنين شرايطي که تنشهاي ديپلماتيک ميان ايران و آمريکا شدت گرفته است، مذاکره و گفتگو ميان اين دو کشور بيش از هر زمان ديگري بعيد به نظر ميرسد. با اين حال، برخي رسانههاي لبناني که به حزب الله نزديک هستند، از گفتگوهاي پنهاني ايران و آمريکا خبر ميدهند.
اولين گزارش در اين خصوص، در وبگاه خبري النشره لبنان در چهارم آگوست جاري منتشر شد که تحت الشعاع انفجار مهيب بيروت قرار گرفت.
اين وبگاه از قول منابع ديپلماتيک از رسيدن مذاکرات ايران و آمريکا به مراحل نهايي سخن گفت و نوشت: «مذاکرات ايران و آمريکا با وساطت آلمان در جريان است و به مرحله پيشرفته و قابل توجهي رسيده است. آلمان به تنهايي و بدون اينکه مانند مذاکرات برجام بخشي از کشورهاي اروپايي باشد، نقش واسطه را بازي ميکند.»
منابع النشره افزودند: «همه، اين مذاکرات را تکذيب ميکنند که البته اين در گذشته هم اتفاق افتاد. همه، [مذاکرات منتهي به برجام]را تکذيب ميکردند تا اينکه بيدار شديم ديدم محمدجواد ظريف، وزير خارجه ايران، با همتاي آمريکايي سابقاش، جان کري، عکس گرفته است.»
طبق ادعاي منابع النشره، مذاکرات ايران و آمريکا به مراحل پايانياش نزديک ميشود. اين منابع افزودند: «البته اين بدين معنا نيست که ما در حاضر شاهد مرحله آرامش خواهيم بود. بلکه به عکس، تنشها ميان دو طرف، به اوج خود خواهد رسيد تا هر کدام از طرفها امتيازات مشخصي به دست بياورند و از اين امتيازات در پايان مذاکرات استفاده کنند. تشديد تنش فقط شامل لبنان نخواهد بود بلکه شامل کل منطقه خواهد بود.»
ادعاي النشره درباره اينکه مذاکرات به مراحل نهايياش نزديک ميشود، کمي عجيب به نظر ميرسد. چرا که تاکنون هيچ نشانهاي از آغاز مذاکرات آشکار نشده است.
روز سه شنبه ۱۱ آگوست (۲۱ مرداد)، روزنامه الاخبار لبنان روايت ديگري از گفتگوهاي ايران و آمريکا مطرح کرد. اين روزنامه طي گزارشي درباره سفر آتي مصطفي کاظمي، نخست وزير عراق، به آمريکا، از قول منابع آگاه اعلام کرد که يکي از اهداف اين سفر پيگيري وساطت عراق بين ايران و آمريکاست.
همچنين، اين روزنامه ادعا کرد که اوايل ماه جاري، دور جديدي از ديدارهاي مقامات ايران و آمريکا در مسقط، پايتخت عمان، آغاز شد.
مصطفي کاظمي به زودي عازم واشنگتن خواهد شد و با دونالد ترامپ ديدار خواهد کرد.
پيش تر، روزنامه العرب چاپ لندن، نيز از قول منابع مطلع مدعي شده بود که کاظمي در سفر به آمريکا، ممکن است نقش واسطه ميان تهران و واشنگتن را بازي کند.
در پي انتشار گزارشي در خبرگزاري ايلنا درباره مذاکره ايران و آمريکا با وساطت آلمان، وزارت خارجه ايران با صدور بيانيهاي اين خبر را تکذيب کرد. با اين حال، وزارت خارجه هنوز هيچ موضعي در خصوص گزارشها درباره ديدارهاي مقامات ايران و آمريکا در عمان اتخاذ نکرده است.
وقوع ديدارهايي از ميان مقامات ايران و آمريکا با هدف شنيدن نظرات طرف مقابل دور از انتظار نيست، هر چند که اين ديدارها بعيد است که تا قبل از انتخابات سوم نوامبر آمريکا به نتيجه نهايي برسند. چرا که از يک طرف، ايران ظاهرا مايل نيست با نهايي کردن مذکرات، در آستانه انتخابات رياست جمهوري به ترامپ امتياز تبليغاتي بدهد. محبوبيت ترامپ به خاطر بحرانهاي متعددي که آمريکا با آنها مواجه است، به شدت پايين آمده و بسياري نظرسنجيها از برتري جو بايدن بر وي حکايت دارند.
از طرف ديگر، آمريکا هنوز هيچ سيگنالي در خصوص کاهش تحريمها نشان نداده است. بلکه براي تشدديد اين تحريمها تلاش ميکند. در روزهاي آينده، تنشهاي ديپلماتيک ميان ايران و آمريکا به خاطر تحريمهاي تسليحاتي شدت خواهد گرفت. با اين حال، در همين شرايط هم بعيد نيست که دو طرف تصميم گرفته باشند، ديدارهايي به منظور شنيدن نقطه نظرات و شايد پيشنهادهاي طرف مقابل داشته باشند. چنين ديدارهايي ميتوانند مقدمه از سرگيري گفتگوها ميان دو طرف بعد از انتخابات سوم نوامبر باشند. به هر حال، فارغ از اينکه چه کسي در انتخابات نوامبر پيروز شود، ايران و آمريکا بعد از انتخابات سوم نوامبر ممکن است وارد مرحلهاي از تنش زدايي شوند.