نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

عامل پنهان نزول بورس

منبع
همشهري
بروزرسانی
عامل پنهان نزول بورس

همشهري/ متن پيش رو در همشهري منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

نقش ربات‌هاي معاملات الگوريتمي در تشکيل صف‌هاي فروش سهام چيست؟
 
  با تداوم روند نزولي شاخص بورس در مبادلات ديروز، ارزش کل بازار سهام به کف 7000هزار ميليارد تومان رسيد. بررسي‌ها نشان مي‌دهد معاملات الگوريتمي از طريق صدور خودکار سينگال‌هاي فروش در روندهاي نزولي به يک عامل پنهان در تداوم روند نزولي و تشکيل صف‌هاي فروش در سامانه‌هاي معاملات بورس تبديل شده‌اند. با اين حال، برآورد مي‌شود بازار سهام دوباره به کف قيمتي تشکيل‌شده در ميزان ارزش بازار، واکنش نشان دهد و سوار بر موج عوامل بنيادي، ازجمله طرح مجلس براي فروش خودرو از طريق بورس کالا، از هفته بعد روند صعودي خود را از سر بگيرد.
به گزارش همشهري، روند نزولي بازار سهام در مبادلات ديروز هم ادامه يافت به‌طوري که شاخص کل بورس تهران با 14هزار واحد کاهش به زير خط حمايت تکنيکي 1.5ميليون واحد نزول کرد. ديروز همچنين حجم عرضه يا فشار فروش سهام از سوي سهامداران حقيقي مانند روز دوشنبه بالا بود به‌طوري که صف‌هاي فروشي که در روز دوشنبه به 10هزار ميليارد تومان رسيده بود همچنان در بازار حفظ شد و در نهايت سهامداران حقيقي بيش از2300ميليارد تومان نقدينگي از بازار سهام خارج کردند. به زعم کارشناسان، دلايل زيادي در نزول شاخص بورس نقش داشته، اما در طول روزهاي گذشته نقش سهامداران حقوقي، نسبت به ساير عوامل، پر رنگ‌تر جلوه داده شده است. اين روزها در شبکه‌هاي اجتماعي مدام بحث از سهامداران حقوقي و نقش آنها در نزول شاخص مطرح بوده، اما هنوز داده‌اي وجود ندارد که اين ادعاها را اثبات کند. با اين حال برخي بررسي‌ها نشان مي‌دهد نقش ربات‌ها در معاملات الگوريتمي به يک عامل پنهان براي نزول بورس تبديل شده‌اند.

عامل پنهان نزول بورس
از روز گذشته انتشار برخي خبرها در شبکه‌هاي مجازي، گمانه‌زني‌ها در مورد تقويت روند نزولي شاخص بورس تحت‌تأثير معاملات الگوريتمي را تقويت کرده است. برخي اطلاعات نشان مي‌دهد معاملات الگوريتمي به تشکيل صف‌هاي فروش دامن زده و از طريق افزايش عرضه به تداوم روند نزولي شاخص بورس منجر شده است. با اين حال، اين موضوع نافي نقش مؤثر معاملات الگوريتمي در بازار سهام نيست.
به‌زعم برخي فعالان بازار سهام، معاملات الگوريتمي که به‌صورت خودکار انجام مي‌شود ظرف چند روز گذشته به يک عامل پنهان نزول شاخص تبديل شده و موجب شده حجم عرضه در بورس به‌صورت خودکار افزايش يابد. در معاملات الگوريتمي که به‌تازگي در بازار سهام آغاز شده سيگنال‌هاي رشد و صعود براساس يک الگوريتم از پيش طراحي‌شده صادر مي‌شود. درحال حاضر با توجه به روند نزولي شاخص بورس و با توجه به فعال شدن حد ضررهاي قيمت سهام شرکت‌ها (براساس مباني تحليل تکنيکال) مي‌توان گفت، سيگنال‎هاي خروج را ربات‌هاي معاملات الگوريتمي صادر کرده‌اند و به زعم برخي فعالان بازار اين موضوع موجب شده رنج‌هاي منفي در صف‌هاي فروش ثبت شود که اثر رواني منفي بر معاملات بازار سهام دارد.

احتمال بازگشت بازار از هفته بعد
برخي برآوردها از ميزان نزول شاخص و همينطور تصميم‌هاي بنيادي، احتمال پايان دوره نزول و آغاز دوره صعودي بازار را در هفته آينده تقويت کرده است. داده‌هاي آماري نشان مي‌دهد هر زمان ميزان ارزش بازار سهام (بورس تهران و فرا بورس) به محدوده 7000هزار ميليارد تومان رسيده بازار به اين محدوده واکنش مثبت نشان داده و با رشد مواجه شده است. به‌نظر مي‌رسد اين محدوده به کف ارزشگذاري بازار سهام تبديل شده است و اين احتمالا که ميزان ارزش سهام شرکت‌هاي بورس به پايين‌تر از اين ميزان نزول کند، بسيار کم است. از سوي ديگر، اتخاذ برخي تصميم‌هاي بنيادي در مجلس، سيگنال‌هايي را براي رشد بازار صادر کرده است. طرح تحول صنعت و بازار خودرو که ديروز منتشر شد، مشخص کرد مجلس به‌دنبال تنظيم بازار از مسير بورس است. بر اين اساس، خودروسازان و شرکت‌هاي وابسته به‌خودروسازي، صرفا از طريق عرضه مستقيم در بورس کالا مي‌توانند محصولات خود را عرضه کنند. اين طرح همچنين مسائلي مانند واردات خودرو و اسقاط خودرو‌هاي فرسوده‌ را نيز شامل مي‌شود. برآورد مي‌شود اين طرح بتواند تناسبي بين قيمت فروش محصولات اين شرکت‌ها با حاشيه بازار ايجاد کند و به افزايش درآمد شرکت‌هاي خودروساز منجر شود. اکنون فاصله زيادي بين قيمت کارخانه تا حاشيه بازار وجود دارد و اين موضوع بر افزايش زيان شرکت‌هاي خودروساز اثر گذاشته است. برخي برآورد‌ها حاکي است چنانچه اين طرح روي سهام شرکت‌هاي خودروساز در بورس اثر بگذارد چون اين شرکت‌ها در طول ماه‌هاي گذشته راهبري بازار را در اختيار داشتند، رشد سهام اين شرکت‌ها به رشد کليت بازار سهام منجر شود.
قيمت سهام شرکت‌هاي خودروساز از زمان اوج قيمت سهام آنها در هفته دوم مرداد تاکنون 60درصد افت کرده و اين موضوع جذابيت زيادي براي خريد سهام اين شرکت ايجاد کرده است. اين موضوع خود مي‌تواند زمينه افزايش تقاضا براي سهام اين شرکت‌ها را فراهم کند.
برخي کارشناسان بر اين باورند که در طول ماه‌هاي گذشته، هر زمان سهام شرکت‌هاي خودروساز با رشد مواجه شده، کليت بازار نيز با رشد مواجه شده است.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar