نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

پول بپرداز، پزشک شو ! 

منبع
آرمان ملي
بروزرسانی
پول بپرداز، پزشک شو ! 

آرمان ملي/  متن پيش رو در آرمان ملي منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
   
 از سال ۲۰۱۹، تعدادي از دانشجويان ايراني که در ۸۴۰ دانشگاه مورد تاييد وزارت بهداشت تحصيل مي‌کردند، به ايران بازگشتند و مابقي دوره تحصيلشان را بايد در دانشگاه‌هاي ايران بگذرانند. تا سال ۲۰۱۹ افرادي که در رشته پزشکي تحصيل مي‌کردند بايد ابتدا ۷۲ واحد را در يکي از اين دانشگاه‌ها مي‌گذرانند و بعد درخواست انتقال به داخل کشور را مي‌دادند تا بتوانند پس از ارزشيابي وارد يکي از دانشگاه‌هاي علوم پزشکي ايران شوند. اين وزارتخانه در سال ۹۷ اعلام کرد: «مطابق مصوبه جلسه ۷۰ شوراي عالي برنامه‌ريزي در تاريخ ۷ شهريور ۱۳۹۷ افرادي که از ابتداي سال ۲۰۱۹ براي ادامه تحصيل در دانشگاه‌هاي خارجي اقدام کنند بايد تا پايان مدت تحصيل در آن کشور بمانند و امکان انتقال از خارج به داخل از آن تاريخ به بعد وجود ندارد». با اين حال ماجراي پيچيده انتقال از خارج به داخل از ديد دانشجوياني که زماني براي تحصيل در مقطعي از پزشکي به خارج از کشور رفته و برگشتند هم قابل بررسي است، مشکلاتي که اغلب خودشان را در قالب شهريه‌هاي غيرمتعارف نشان مي‌دهد. طي چند وقت گذشته چندين دانشجو که در کشورهاي ديگر مشغول تحصيل بودند، با روزنامه «آرمان ملي» تماس گرفتند و درباره شهريه‌هاي ۹۰‌ميليون توماني براي يک سال که توسط هيات امناي دانشگاه‌ها مصوب شده است، اعتراض خود را بيان کردند. طبق بخشنامه ۱۰/۱۰/۹۷ وزارت علوم هزينه‌هاي تخصص باليني پزشکي و دندانپزشکي براي دانشجوياني که دوره تخصص را طي مي‌کنند، حداکثر ۳۵‌ميليون تومان در سال عنوان کرده است ساليانه دانشگاه‌ها اجازه دارند که مبلغ را اضافه کنند. در اين بين در سايت دانشگاه‌هاي علوم پزشکي قم بايد ساليانه ۱۰‌درصد هزينه براي سال تحصيلي ۹۸-۹۹ در نظر گرفته شود که ۳۸‌ميليون‌و ۵۰۰‌هزار تومان بايد دانشجويان بپردازند، اما اين مبلغ براي دانشجوياني که در دانشگاه‌هاي مورد تاييد وزارت بهداشت تحصيل کرده‌اند به حدود ۹۰‌ميليون تومان مي‌رسد. با پيگيري‌هاي خبرنگار «آرمان ملي» مشخص شد که هيات امنا اين مبلغ را تعيين کرده است و در ابتدا قرار بر اين بود که بايد دلار نيمايي ضربدر ۴‌هزار تومان شود و با افزايش قيمت ارز، برپايه دلار آزاد محاسبه شد. حالا يک دانشجو در مقطع تخصص بايد ۷۸‌ميليون تومان براي يک سال پرداخت نمايد. البته دانشگاه‌هاي علوم پزشکي يک تبصره نيز گذاشته که دانشجوياني که دوره دستياري و تخصص خود را در بيمارستان‌ها طي مي‌کنند و کارانه ۲‌ميليون توماني دريافت مي‌کنند، مي‌توانند، مبلغ ۲۴‌ميليون تومان در سال را به شهريه اختصاص دهند و در اين بين تخفيفي شامل آنها مي‌شود. در حالي که دانشجويان به اين موضوع اعتراض داشتند که هزينه آنها در دانشگاه‌هاي خارج از کشور بسيار کمتر بود و آنها به دانشجويان ايراني حقوق و دستمزد مي‌دادند. آنها معتقدند که اگر يک دانشگاه مورد تاييد وزارت بهداشت است چرا با آنها مثل بچه سرراهي و دانشجويان غيرايراني برخورد مي‌شود و در ابتدا بايد مدرکشان ارزشيابي شود و هزينه‌هاي آنها بر پايه دلار در نظر گرفته مي‌شود.

يکي از کارشناسان بخش مالي دانشگاه علوم پزشکي قم مي‌گويد که فقط اتباع خارجي هستند که بايد با حساب نرخ ارز شهريه بپردازند و دانشجويان ايراني از همان شهريه‌هاي مصوب وزارت بهداشت تبعيت مي‌کنند. دانشگاه قم امسال براي اولين‌بار مي‌خواهد دستيار تخصصي جذب کند و بنا بر تصويب هيات امنا شهريه اين دوره 78‌ميليون تعيين شده است. براي بررسي اين موضوع سيدهاشم صدر، سرپرست روابط عمومي دانشگاه علوم پزشکي قم به «آرمان ملي» مي‌گويد: طبق قانون هيات امناي دانشگاه‌ها حق دارند تا 90‌ميليون تومان براي يکسال شهريه تعيين کنند و دانشگاه ما با توجه به شرايط کرونايي کشور، 10‌درصد براي دانشجويان تخفيف در نظر گرفته که مبالغ پرداختي آنها حدود 70‌ميليون است. صدر در ادامه خاطرنشان مي‌کند: دانشجوياني که از دانشگاه‌هاي خارج از کشور آمده‌اند، تبديل شهريه آنها بايد به دلار نيمايي و آزاد و بر مبناي افزايش نرخ ارز محاسبه مي‌شود و شهريه آنها خيلي بالاتر رفته است. آنها به دلار به دانشگاه‌هاي خارج از کشور پول مي‌دادند و بابت تحصيل اين دانشجويان وزارت بهداشت هيچ‌کمکي را به دانشگاه‌هاي علوم پزشکي نمي‌کند و تمام هزينه تجهيزات و تدريس اساتيد و اعضاي هيات علمي، برعهده دانشگاه است و بايد از شهريه‌هايي که دريافت مي‌کند، تامين شود. چون تعداد اين دانشجويان زياد نيست و يک استاد بايد تدريس دو تا سه نفر آنها را قبول کند. دانشجوياني که در بخش باليني مشغول تدريس و دستياري هستند، هزينه 90‌ميليون توماني آنها با تخفيف به 78‌ميليون تومان مي‌رسد و چون کار باليني مي‌کنند مبلغ 24‌ميليون تومان نيز کارانه خود را مي‌توانند به اين امر اختصاص دهند و در نهايت حدود 45‌ميليون شهريه آنها مي‌شود.

دانشجويان مي‌توانند شکايت کنند 

در اين شرايط به‌نظر مي‌رسد تصميم بر‌عهده وزارت بهداشت باشد و چه بر‌عهده هيات امناي دانشگاه‌ها، دانشجويان پزشکي در مقاطع مختلف هستند که بايد مابه‌التفاوت اين بازي با اعداد و قوانين مربوط به انتقال از خارج کشور را از جيب‌شان بپردازند. در اين رابطه يک منبع آگاه در وزارت بهداشت درباره مبالغ شهريه‌ها به «آرمان ملي» مي‌گويد: هزينه مصوب را وزارت بهداشت به دانشگاه‌هاي علوم پزشکي ابلاغ مي‌کند، ولي چون دانشگاه‌هاي علوم پزشکي هيات امنايي اداره مي‌شوند، اين مصوبه‌ها در جلسات آنها مورد ارزيابي قرار مي‌گيرد و افزايش قيمت شهريه‌ها به دست آنهاست و وزارت بهداشت دخالتي در آنها ندارد. او معتقد است که قانون دست هيات امناها را براي تعيين شهريه‌هاي سالانه باز گذاشته و قانون بودجه اين اجازه را به آنها مي‌دهد که افزايش قيمت داشته باشند، اين فرد در ادامه خاطر نشان مي‌کند: هيات امناها بر اساس خدماتي که به دانشجويان ارائه مي‌دهند، اين مبالغ را تعيين مي‌کنند و حتي وزير نيز نمي‌تواند در اين موضوع دخالت کند و بگويد چرا اين مبلغ را مي‌گيريد. دانش آموزي که از خارج به ايران مي‌آيد، جز دانشجويان بين‌المللي به حساب مي‌آيد و به‌اين خاطر هزينه‌هاي آنها بالا مي‌رود. اگر دانشجويي به اين موضوع اعتراض دارد مي‌تواند از هيات امناهاي دانشگاه‌ها شکايت کند، ولي اداره و تامين هزينه‌هاي دانشگاه‌ها بر اساس اين مبلغ است. ما وضعيت اقتصادي دانشجويان در مقاطع دستياري و تخصص را درک مي‌کنيم، ولي در برخي موارد خود وزارت بهداشت هم زورشان به دانشگاه‌ها نمي‌رسد.

 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره