تغییر اولویتهای انصارالله در یمن

تسنيم/متن پيش رو در تسنيم منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
رضا ميرآبيان/ انصارالله برخلاف گذشته که شرط اول و آخرش برقراري آتش بس بود، از اين بحث عبور کرده و اکنون اولويتش پايان دادن به محاصره يمن است.
چند روز قبل «مارتين گريفيتس» نماينده سازمان ملل در امور يمن راهي رياض شد و در اين شهر با مقامات دولت در تبعيد يمن ديدار کرد تا پيش زمينه مذاکرات دولت عبدربه با جنبش انصارالله را در سوئيس فراهم کند. اين مذاکرات از جمعه گذشته در سوئيس براي تعيين سرنوشت اسيران جنگي بين دو طرف و تحت نظارت سازمان ملل برگزار شده است.
همزمان با شروع اين مذاکرات، دبيرشوراي عالي سياسي يمن ( وابسته به انصارالله ) بيانيهاي صادر کرد که به نظر خيلي مهم ميرسد. مهدي المشاط در بيانيه خود پيشنهاد کرده است به محاصره يمن پايان داده شود و آتش بس در سراسر اين کشور برقرار گردد. شايد بهتر است که بگويم، اين پيشنهاد مبتني بر لغو محاصره يمن و آغاز گفتوگوهاي يمني- يمني است. المشاط از دولت عبدربه خواستهاست از همپيماني با دشمنان يمن دست بردارد و صادقانه پاي ميز مذاکره بنشيند و فرصت را از دست ندهد و به حضور بيگانگان در کشور پايان داده شود.
3 نکته درباره تغييرات در اولويتهاي انصارالله
نکته اول برخلاف گذشته که بحث آتش بس شرط اول و آخر بود، اکنون انصارالله از اين بحث عبور کرده و آنچه که برايش اولويت دارد، بحث لغو محاصره يمن است. چند ماهي است که شناورهاي جنگي عربستان و امارات جلوي شناورهاي حامل سوخت و کالاهاي مواد غذايي به بندر الحديده يمن را گرفته و مانع رسيدن سوخت و مواد غذايي به داخل يمن شدهاند.
اين موضوع مشکلات زيادي در اين کشور به وجود آورده است و تاثيرات منفي زيادي در حوزه سوخت ، برق، بخشهاي مختلف پزشکي بهداشتي و معيشتي مردم به جا گذاشته و جالب است که اين محمولهها با مجوز سازمان ملل راهي يمن ميشوند اما عربستان و امارات برخلاف برنامه سازمان ملل از ارسال آنها به داخل يمن جلوگيري ميکنند.
رياض وابوظبي ميگويند، اگر انصارالله ميخواهد نفت و مواد غذايي دريافت کند، بايد از جنوب يمن يعني از طريق دولت عبدربه اين کالاها را دريافت کند. انصارالله اين پيشنهاد را نپذيرفته و اعلام کرده است، اگر قرار باشد ما سوخت و مواد غذايي دريافت کنيم، بايد آنها را از طريق بندر الحديده دريافت کنيم .
عربستان و امارت ميخواهند موضوع ارسال سوخت و مواد غذايي به يمن را به عنوان ابزاري عليه انصار الله در مذاکرات سياسي براي پيشبرد خواستههاي خود به کار گيرند. به هرحال، ، انصارالله ميخواهد شروع مذاکرات سياسي با لغو تحريمها همزمان شود. حوثيها معتقدند نميشود، مذاکرات سياسي انجام شود و تحريمها همچنان برقرار باشد
نکته دوم در بيانيه دبير شوراي عالي سياسي يمن به چشم ميخورد، اين است که بيانيه مزبور، بيانيه صلح است چرا که طي آن از دولت عبدربه خواسته شده از همدستي با عربستان و امارات دست بردارد و به آنها اجازه دخالت در امور داخلي يمن را ندهد و اختلافات را از طريق گفتوگوهاي يمني- يمني حل و فصل کند اما از آنجايي که اين دولت اختياري از خود ندارد بعيد ميدانم که به اين درخواست پاسخ مثبت بدهد. با وجود اين ، از آنجايي که بيانيه دبير شوراي عالي سياسي يمن از موضع عزتمندانه و قوي صادر شده به يک معنا با دولت عبدربه و متحدانش يعني عربستان و امارات اتمام حجت کرده است که اگر صادقانه پاي ميزمذاکره ننشيند، ممکن است بار ديگر اين فرصت ايجاد نشود لذا اين بيانيه ميتواند يک پيش درآمدي باشد تا دولت عبدربه و متحدانش متقاعد شوند، اگر به مذاکرات سياسي تن ندهند، ممکن است، انصارالله اقدام به آزاد سازي مناطقي کند که در دستور کارش بوده است.
مأرب يکي از مناطقي است که بحث آزاد سازي آن از مدتها قبل در دستورکار انصارالله قرار داشته و دولت عبدربه شکوائيه به سازمان ملل داده است، مبني بر اينکه انصارالله ميخواهد در مأرب عمليات نظامي انجام دهد. اين موضوع نشان ميدهد که اقدام بعدي حوثيها آزادسازي استان حساس و راهبردي مارب است چراکه بيشترين چاهها و تاسيسات نفت و گاز يمن در اين استان قرار دارد و دسترسي انصارالله به اين منابع عظيم نفتي و گازي بسترهاي لازم را براي شروع عمليات آزادسازي ديگر مناطق يمن فراهم خواهد شد.
نکته سوم: دور از ذهن نيست که انصارالله مرحله سوم عمليات بازدارندگي خود را شروع کند. اگر انصارالله بخواهد اين مرحله شروع کند، بحث اعلام گفت وگو هاي سياسي و لغو محاصره يمن هشدارهاي برخاسته از حسن نيت است که بعدا نگويند انصارالله جنگ طلب است و حاضر به مذاکره نيست. خود اين پيشنهادات در واقع يک پيش زمينهاي است که اگر طرف مقابل به اين خواستهها تن نداد، ممکن است، عمليات نظامي آغاز شود و اين دور از ذهن نخواهد بود.