خبرگزاري کتاب ايران/ هفته گذشته انتشارات دانشگاه دوک بار ديگر کتاب کودکِ جيمز بالدوين تحت عنوان «مرد کوچک، مرد کوچک» را بار ديگر وارد بازار کرد. شايد تاکنون اطلاع نداشتيد که جيمز بالدوين هم کتاب کودک نوشته است اما بهتر است بدانيد بسياري از نويسندگان بزرگ دنيا نوشتن در حوزه کتاب کودک را نيز تجربه کردهاند.
علاقهمندان حوزه کتاب اغلب از آثار کودک نويسندگاني چون تي. اس. اليوت، توني موريسون، ايان فلمينگ، و حتي مارک تواين اطلاع دارند زيرا اين آثار بارها در بازار کتاب دنيا تجديد چاپ شدهاند و موردتوجه قرار گرفتهاند اما نويسندگان ديگري هستند که هيچکس نميداند کتابي براي کودکان نوشتهاند. به بهانه چاپ کتابِ جيمز بالدوين تصميم گرفتيم نگاهي به نويسندگان مهمي بيندازيم که اثري در حوزه کتابِ کودک هم نوشتهاند:
لنگستون هيوز، «اولين کتاب جاز»
سال 1995 بود که لنگستون هيوز، مهمترين شاعر جنبش هارلم کتابي براي توصيف موسيقي جاز براي کودکان نوشت و منتشر کرد. اولين کتابي که درباره اين موضوع با کودکان سخن ميگفت. «اولين کتاب جاز» اثري قابلدفاع درباره تاريخچه موسيقي جاز است و توضيح اصطلاحات اين نوع موسيقي در کتاب هيوز مورد توجه قرار گرفته بود.
اومبرتو اِکو، «سه فضانورد»
اِکو و يوجينيو کارمي سه کتاب کودک با همکاري يکديگر به نگارش درآوردهاند و «سه فضانورد» دومين کتابي است که با هم نوشتهاند. در اين داستان سه فضانورد از سه قاره مختلف-آمريکا، روسيه، و چين افرادي را به مريخ ميفرستند. در اين داستان به موضوعاتي چون کشف فضا، صلح جهاني، تحمل يکديگر، و علاقه همه کودکان به مادرانشان پرداخته ميشود.
سيلويا پلات، «کتاب تختخواب»
سيلويا پلات، شاعر آمريکايي در دنياي ادبيات محبوبيت فراواني دارد. همه درباره ازدواج ناموفق او حرف ميزنند، درباره تأثيرات او در ادبيات بحث ميکنند، و زندگي و شخصيتاش را مورد ارزيابي قرار ميدهند. اما همان قدر که بر شکست عشقياش در زندگي زناشويي، خودکشي، و اشعار زيبايش سخن ميگوييم به داستانهايش در حوزه کتاب کودک بيتوجهي ميکنيم. «لباسي که نشان ميدهد هيچچيز مهم نيست» و «کتاب تختخواب» دو کتابي هستند که نويسنده آمريکايي براي کودکان نوشته است. اولي در سال 1966 و ديگري در سال 1976 و پس از مرگش منتشر شد.
ويليام فاکنر، «درخت آرزو»
ويليام فاکنر فقط يک کتاب کودک نگاشته است اما ماريا پاپوا، بلاگر معروف معتقد است اين کتاب ترکيبي از «آليس در سرزمين عجايب»، «دن کيشوت»، و «کشتن مرغ مينا» است زيرا داستان دخترکي را روايت ميکند که در روز تولدش در ماجراجويي عجيبي در جستجوي درخت آرزو است و درمييابد انسان بايد آرزوهايش را با مهرباني و لحاظ کردن زندگي ديگران برگزيند. فاکنر اين کتاب را براي ويکتوريا فرانکلين، دختر معشوقهاش در کودکي نوشت. فاکنر اميدوار بود مادر ويکتوريا زندگي زناشويياش را رها کند و با او ازدواج کند که البته اين اتفاق چند سال بعد و شايد به دليل نوشتن اين کتاب توسط فاکنر رخ داد!
جيمز جويس، «گربه و شيطان»
جيمز جويس بيشتر با داستان «اوليس» در دنيا شناخته ميشود اما داستاني کودکانه تحت عنوان «گربه و شيطان» دارد که طي نامهاي براي نوه پسرياش نوشته بود. اين داستان اولين بار در سال 1957 به همراه ديگر نامههاي جويس منتشر شد اما در سال 1964 به صورت جداگانه و تحت عنوان کتاب کودک وارد بازار کتاب شد. داستان شيطان و پُلي که براي عبور ديگران از دنيا به آخرت ساخته است و به شرط اينکه ديگران پس از عبور از پل روحشان را به او بفروشند اجازه ميدهد پا بر روي آن بگذارند. شهردار شهر به گربهاي کلک ميزند تا اولين موجودي باشد که اين اتفاق را تجربه ميکند.
بازار