
افزایش تعداد کتابخانههای هدهد در سال آینده به 10 اتوبوس
خبرگزاري کتاب ايران
بروزرسانی

خبرگزاري کتاب ايران/ ايمان کرد؛ مدير امور کتابخانههاي و ترويج کتابخواني سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران در گفتوگو با خبرگزاري کتاب ايران (ايبنا)، با اشاره به فعاليت اتوبوسهاي کتابگرد هدهد، عنوان کرد: اکنون چهار اتوبوس کتابگرد هدهد با کتابهاي کودک در منطقه 18، نوجوان پلاس در مناطق 2 و 5، خانواده در منطقه 13 و انقلاب اسلامي در منطقه 12 مستقر شدهاند و به مردم محلههاي مختلف خدمات فرهنگي ارائه ميدهند.
وي افزود: در اين طرح تلاش شده اتوبوسهاي کتابگرد در مناطقي از تهران که خدمات کتابخانهاي و فرهنگسرا کمتر است، حضور داشته باشند و در قالب فرهنگسراي سيار علاوه بر ارائه کتاب خدمات فرهنگي مختلفي را ارائه دهند.
کرد با اشاره به بازه زماني فعاليت هر اتوبوس کتابگرد در مناطق، گفت: اين کتابخانهها معمولا يک ماه در هر منطقه حضور دارند و به محلههاي مختلف براي دسترسي بهتر و آسانتر ميروند و پس از آن بر اساس نيازسنجيهايي که شده است به مناطق ديگر خواهند رفت. اين اتوبوسها تا پايان سال در مناطقي که اعلام شد حضور خواهند داشت.
وي با اشاره به بهرهمندي هر اتوبوس از 5 هزار جلد کتاب، توضيح داد: در کنار کتابهايي که در اين کتابخانهها به مردم ارائه ميشود توليدات فرهنگي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران نيز به تناسب رويدادهاي ملي و مذهبي در ميان شهروندان توزيع خواهد شد.
کرد همچنين از افزوده شدن تعداد اتوبوسها در سال آينده خبر داد و يادآور شد: در تلاشيم بتوانيم سال آينده تعداد اتوبوسهاي کتابگرد هدهد را افزايش دهيم و به 10 دستگاه برسانيم تا جمع گستردهتري از مردم بتوانند از خدمات فرهنگي آنها استفاده کنند.
وي تاکيد کرد: همچنين تنوع موضوعي کتابها نيز در اتوبوسهاي کتابگرد آتي افزوده خواهد شد و اولويت با موضوعات فضاي مجازي، رسانهها و علوم تخصصي خواهد بود.
عضويت آسان در کتابخانهها
مدير امور کتابخانهها و ترويج کتابخواني سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران همچنين به عضوگيري اين اتوبوسهاي کتابگرد از شهروندان اشاره کرد و گفت: تمهيدي انديشيده شده است که شهروندان تنها با در دست داشتن کارت ملي خود بتوانند در کتابخانههاي عمومي شهر تهران عضو شوند و از کتابها استفاده کنند.
وي افزود: شهرداري تهران 372 کتابخانه دارد که به صورت شبکه به يکديگر متصل هستند و اين چهار کتابخانه سيار نيز به اين شبکه وصل هستند و افرادي که پيش از اين عضو کتابخانههاي شهرداري بودند يا از اين پس عضو ميشوند، ميتوانند از کتابهاي اين شبکه استفاده کنند.
کرد با بيان اينکه ارائه خدمات ديگر به شهروندان در اين کتابخانهها نيازي به عضويت ندارد، گفت: افراد و علاقهمندان ميتوانند از خدمات و فعاليتهاي فرهنگي متنوع و مختلفي که به مناسبتهاي مختلف در اين کتابخانهها پيشبيني شده است استفاده کنند.
اتوبوسهاي هدد در يک نگاه
اتوبوسهايي که براي اين طرح در نظر گرفته شدهاند متناسب با موضوعي که براي آنها انتخاب شده است، طرح روي آنها نيز بر همان اساس طراحي شده است و چهرهاي جذاب و متنوع براي آنها در نظر گرفته شده است.
از ويژگيهاي اين اتوبوسهاي سيار طراحي فضاي داخلي جذاب به شکل کتابخانه است و افراد نيز ميتوانند از سيستم شبکه کتابخانههاي سازمان فرهنگي هنري شهر تهران استفاده کنند. اگر خانوادهها با فرزندانشان به اين اتوبوسها مراجعه کنند، ميتوانند از طريق اين سيستمها عضو کتابخانههاي سازمان فرهنگي هنري شوند. همچنين يک راهنما براي مشاوره کتابخواني در اين اتوبوسها حضور دارد که به شهروندان براي انتخاب کتاب مناسب مشاوره ميدهد.
تصوير روي اتوبوس نوجوان پلاس از داستانهاي کهن ايراني شاهنامه فردوسي اقتباس شده است و مهدي باديهپيما طراحي اين اتوبوسها را بر عهده داشته. در اين اتوبوس تصويري از خوان سوم شاهنامه که رزم رستم و اژدهاست به صورت فانتزي بر روي ديوارهها نقاشي شده است.
همچنين طرح اتوبوس کودک نيز تصوير هدهدي است که به شکل اتوبوس پرنده در آمده و در اين اتوبوس پرنده کودکان در کنار حيوانات خيالي قرار دارند و به دست يکي از کودکان کتابي است که شخصيت داستانهاي کتاب کودک چون؛ شيمو، الفي اتکينگز، داداشي، پدر و پسر، قصههاي من و بابام از آن بيرون آمده است.
در اتوبوس انقلاب اسلامي اما يک طرف اتوبوس، کتاب نيمه گشودهاي است که نمادهايي از برخي دستاوردهاي انقلاب مانند حضور و حمايت مردمي، بناي مسجد خرمشهر به عنوان نمادي از دفاع مقدس، ساختمان نيروگاه هستهاي اراک، ناوشکن جماران و ماهواره اميد بر روي آن طراحي شده است.
در سمت ديگر اتوبوس نيز -روي جلد طرح کتاب- برخي قهرمانان ملي که در دوران انقلاب اسلامي ايران درخشيدهاند مانند؛ مرحوم سعيد کاظمي آشتياني؛ بنيانگذار پژوهشکده رويان، شهيد حججي؛ شهيد مدافع حرم، شهيد حسن باقري از شهداي دفاع مقدس، شهيد احمدي روشن از شهداي هستهاي، عليرضا بيرانوند دروازهبان افتخارآفرين ايران و کيميا عليزاده پديده ورزش بانوان کشور و شهيد حسن تهرانيمقدم؛ نخبه صنعت موشکي کشور، طراحي شده است.
بر روي اتوبوس چهارم نيز ميتوان تصويري از خانوادههاي مختلف در حال استفاده از کتاب را کنار ساير فعاليتها و همچنين در کنار رسانههاي ديگر را مشاهده کرد.
مجموعه تصويرسازي اتوبوسهاي کتابگرد «هدهد» توسط مديريت محصولات سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران تصويرگري شده است.