
تازههای نشر/ چندنمای خواندنی از تاریخ درخشان آل سعود!
تسنيم
بروزرسانی

تسنيم/ کتاب «تاريخ درخشان آل سعود!» تاليف جعفر البکلي؛ نويسنده و روزنامهنگار لبناني است که حاوي مطالبي خواندني از تاريخ آل سعود است که با ترجمه وحيد خضاب از سوي انتشارات شهيد کاظمي روانه بازار شد.
به گفته مترجم، اين کتاب تحليلي - تخصصي نيست، بلکه حاوي چند نما از يک تاريخ طولاني با ابعادي مختلف است.
مترجم در مقدمه کتاب نوشته است:
گمان مي کنم اگر از هر کسي در هر کجاي جهان بپرسيم «عجيب ترين حکومت موجود روي کره ي خاکي کدام حاکميت است؟» تمامي افراد بي درنگ از حکومت آل سعود نام مي برند. باور کردنش سخت است، اما واقعيت دارد که حکومتي در جهان هست که موسسش حاکميت را با خشن ترين شيوه ها در دست گرفته و چون وصيت کرده تا وقتي پسرانش زنده هستند نبايد شخص ديگري بر کشور حکومت کند،از زمان مرگ او در سال 1332 شمسي تا کنون، هنوز کشور را پسران او مي گردانند! آن هم چه گرداندني؟! نه خبري از قانون اساسي هست (نه اينکه باشد و اجرا نشود، اصلا نيست!)، نه خبري از مجلس قانون گذاري هست (نه اينکه باشد و فرمايشي باشد، اصلا نيست!) و نه خبري از خيلي چيزهاي بي اهميت(!) ديگر. و اين ها، تنها نمونه هايي از کارنامه ي مثال زدني آل سعود است.
براي خود من هميشه سوال بود «اين»ها چطور روي کار آمده اند و چطور بر اين کشور غني حکم رانده اند. به همين جهت، معمولا مطالب خوبي که به دستم مي رسيد را با اشتياق مي خواندم و اگر مستندي در اين باره پيدا مي کردم با شوق مي ديدم. در اين بين، گزارش هاي نويسنده اي به نام جعفر البکلي برايم جذابيت خاصي داشت. البکلي چند سالي است در روزنامه ي الاخبار لبنان مي نويسد.
مطالبش تقريبا بلااستثناء در حوزه ي تاريخ است، بيشتر هم تاريخ کشورهاي عربي و خصوصا تاريخ عربستان و آل سعود. نوشته هايش، لحن و اسلوب خاصي دارد. معمولا مطالب منابع تاريخي خشک را به نحوي خواندني از نو روايت مي کند.
در قسمتي از کتاب آمده:
اما اينکه آمريکايي ها در طرح هايشان روي سعودي ها حساب باز مي کردند به واسطۀ نفوذ ديني سعودي ها بود که مي توانست در پويش گستردۀ آمريکا ضد «الحاد کمونيستي» به کار بيايد. دليل ديگر اين مطلب برمي گشت به اين که عربستان سعودي شبکه اي از ارتباطات داشت که مي توانست در ايجاد ائتلاف هاي جديد منطقه اي به خدمت گرفته شود. از اين گذشته، عربستان پولي در اختيار داشت که مي شد با آن در اينجا و آنجا «آدم» و «حمايت» خريد.
نکتۀ آخر هم موقعيت راهبردي اي بود که عربستان در اختيار داشت و مي توانست با موقعيت مصر در جهان عرب رقابت کند. پادشاه عربستان اميد آمريکايي ها را نااميد نکرد، بلافاصله پس از بازگشت از آمريکا، با جديت و نشاط فعاليت هايي را براي ضربه زدن به جايگاه عبدالناصر در مصر و جهان عرب آغاز کرد.
از اولين حرکت هاي او هم حمايت مالي از مرتضي المراغي (وزير کشور مصر در اواخر دورۀ ملک فاروق آخرين پادشاه آن کشور) بود تا دست به کودتا بزند. اما يکي از افسران مصري که مأمور انجام کودتا شده بودند، سرهنگ عصام خليل، ماجرا را پيش سرلشگر عبدالحکيم عامر [نفر دوم مصر پس پوند) هم در 16200 از عبدالناصر] افشا کرد. او پول هايي را که تا آن زمان گرفته بود در اختيار عامر گذاشت. تحقيقات نهايتا نشان داد چه کسي پشت قضيه قرار دارد که طبعا کسي نبود جز پادشاه سعودي.
کتاب «تاريخ درخشان آل سعود» در 184 صفحه با قيمت 18 هزار تومان به قلم جعفر البکلي و ترجمه وحيد خضاب، توسط انتشارات شهيد کاظمي روانه بازار شد.
