ايرنا/ کتاب آخرين رُز کشميري، نوشته خانم باربارا کِلوِرلي نويسنده بريتانيايي با ادبيات پليسي و جنايي، روايتگر وقايعي از هندوستانِ بريتانيا در دوران استعمار انگلستان بر شبه قاره هند است که با نگاهي جنايي از راز مرگهاي مشکوک زنان انگليسي در آن دوران، پرده بر ميدارد.
نسخه فارسي آخرين رُز کشميري، با قلم عليرضا دورانديش از اهالي جنوب کرمان، ترجمه شده و رؤيا کياني ويراستاري آن را انجام داده است. اين رُمان با مرور کوتاهي بر کتاب ' کارآگاه براي همه قرون' آغاز شده، مجموعهاي که ميتوان گفت، از داستان شرلوک هولمز الهام گرفته است.
خانم باربارا کلورلي يکي از نويسندگان معاصر ادبيات انگليسي در ژانر پليسي و ژانر وحشت است که با قلم خود، هندوستانِ دوران استعمار را دستمايه آثار پليسي اش با عنوان ' مجموعه ماجراهاي جو سندي لندز' قرار داده است.
در واقع، او با الهام از برخي داستانهاي پليسي، براي نخستين مرتبه ماجراهاي جو سندي لندز را با تحرير کتاب آخرين رُز کشميري آغاز کرده است.
کارآگاه سندي لندز در سال ۱۹۲۲ براي آموزش شيوههاي جديد پليسي به هندوستان اعزام ميشود و درست در آستانه بازگشت به وطن، از سوي فرماندار کلکته مأموريت مييابد تا عامل مرگهاي مرموز بانوان انگليسي در هندوستان را کشف کند.
آخرين رُز کشميري، کتاب تحسين شده روزنامههاي نيويورک تايمز، گاردين، ساندي تلگراف، شيکاگو تريبيون و دِنوِر پُست است و ترجمه فارسي آن توسط نشر قطره منتشر مي شود.
خوب است بگوييم اين کتاب از نظر تاريخي هم اطلاعات ارزشمندي از هندوستان زمان استعمار، فرهنگ و آداب و سنن مردم شبه قاره هند، واژگان و همچنين برخورد 'صاحبهاي' انگليسي با رعاياي هندي را به نمايش گذاشته و چاشني رمانتيک اثر، از آن يک کار پليسي در خور توجه ساخته است.
در فصل نخست اين کتاب که از سال ۱۹۱۰ در بنگال آغاز ميشود، اينگونه آمده: ميج پرِنتيس (دختر ۶ ساله) شبِ پيش از ششمين سالگرد تولدش زير پشه بند بيدار شد و بوي آشناي شبهاي هندوستان را فرو کشيد؛ بوي حصيرهاي خيس خاس خاس را که از در و پنجرهها آويزان کرده بودند تا جلوي گرماي تابستان زودرس را بگيرد، بوي حصيرهاي ناگرفته و دلچسب و بوي گلهاي ياسمني را که روي بنگله روييده بود؛ و صداي سنگينِ همپايي هاي تفکيک ناپذيري را شنيد که از هندوستانِ فاضلابها و تپالهها و سرگينها بلند ميشد، اما آن شب يک چيز ديگر هم بود.
ديالوگهاي اين داستان به قدري جذاب و جالب هستند که نميتوان به راحتي از خواندن آن دست کشيد، نوع نگارش و کاربرد به موقع کلمات همراه با حس معماگونه اي که القا ميکند، باعث ميشود کنجکاوي در وجود مخاطب، صد چندان شود.
بايد گفت، نويسنده اين کتاب پُر مخاطب، شهرت خود را مديون رمانهاي معمايي جو سندي لندز است و تاکنون ۱۲ ماجرايش را نوشته است.
باربارا کلورلي در سال ۲۰۰۴ جايزه دشنه اليس پترزِ انجمن ادبيات جنايي، ويژه رمانهاي پليسي - تاريخي را نيز دريافت کرده است.
رمان پليسي آخرين رُز کشميري تلفيقي است غافلگير کننده و ترسناک از مرگهاي زنجيرهاي، تنشهاي عاشقانه، فضاهايي نامتعارف و شگفت انگيز و بخشي از تاريخ هندوستانِ دوران استعمار، اين رمان به جادهاي گمراه کننده و پر پيچ و خم ميماند که تا پايان، خواننده را با خود ميبرد.
اين کتاب ۴۰۱ صفحهاي، نخستين بار در پاييز سال گذشته با تيراژ ۵۰۰ نسخه توسط نشر قطره به چاپ رسيد و صفحه آرايي و طراحي جلد آن را به ترتيب، ژيلا پي سخن و مهسا ثابت ديلمي انجام داده اند.
کتاب آخرين رز کشميري، ۲۴ دي ماه ۹۷ در دومين روز از نمايشگاه استاني کتاب جنوب کرمان رونمايي شد.
بازار