برنامهسازان BBCفارسی حوصله مطالعه ندارند!

مهر/ حسن انصاري، عضو هيأت علمي مؤسسه مطالعات عالي پرينستون و نويسنده کتابهايي چون «بررسيهاي تاريخي در حوزه اسلام و تشيع»، «گنج پنهان، شرح احوال و آثار علامه مرحوم سيدعبدالعزيز طباطبايي يزدي» و… در تازهترين يادداشت خود با عنوان «باز هم بي بي سي فارسي و اين بار بخارا و تشيع» به يکي از برنامههاي اين شبکه که در آن تاريخ به شکل عجيبي تحريف شده است، واکنش نشان داد. متن اين يادداشت را در ادامه بخوانيد:
«در برنامهاي با عنوان «ملا نصرالدين و لب حوض بخارا» که بي بي سي فارسي توليد و پخش کرده مطالب غريبي درباره تاريخ بخارا هست که حقيقتاً مرزهاي تاريخنگاري را به شکل هولناکي تغيير داده. گوينده (مجري) بيان ميکند که اين صفويه و شاه اسماعيل بودند که با انتشار تشيع و ناراضي کردن اهل سنت ايران موجب شدند بخشهايي از خراسان بزرگ (و از جمله بخارا که موضوع سخن گوينده است) از حکومت مرکزي ايران جدا شوند.
مطالب بعدي همين گوينده درباره بخارا در دوره قاجار و مناسبات با روسيه نشان ميدهد ظاهراً اين گوينده از منابع درستي براي فراهم کردن همان چند سطر مطلب درباره بخارا استفاده نکرده. اين چنين است که صفويه و شاه اسماعيل که نخستين دولت ملي را بعد از اسلام در ايران تشکيل دادند و خود موجب تجديد وحدت سرزميني ايران تاريخي شدند و البته ميدانيم که آن را به لطف گسترش تشيع در ايران بنياد نهادند به يکباره مسبب از دست رفتن بخارا قلمداد ميشوند.
آيا اين است مسئوليت يک رسانه و يا وظيفهاي که شايسته کاري حرفهاي در اطلاع رساني است؟ دست کم مقاله بخارا را در دائرة المعارف بزرگ اسلامي و يا مقاله ازبکستان را در همين مجموعه مطالعه ميکرديد و بعد در چنين برنامهاي اظهار نظر ميکرديد. يعني اينقدر سخت است خواندن و تحقيق و اظهار نظر مستند؟ باور کنيد خواندن قسمت مرتبط با اين موضوع در مدخل بخارا در دائرة المعارف بزرگ اسلامي که خلاف گفته شما را کاملاً نشان ميدهد فقط شايد دو دقيقه وقت بگيرد. قبول نداريد. امتحان کنيد…»