۱۰ بازی برتر که بر اساس کتاب هایی جذاب ساخته شدهاند

گيم اسکن/ دنياي امروزي را ميتوان در کنار عصر اطلاعات يا ارتباطات و … عصر سرگرمي هم دانست. در عين گسترش رفاه و افزايش اوقات فراغت، بشر امروزي عملاً ميتواند هيچوقت بيکار نماند. هميشه يک چيزي پيدا ميشود که آدمي را به خود مشغول کند. خيلي از اين سرگرميها سطحي هستند و البته در اين ميان، برخي هم انسان را به تفکر واميدارند. کتاب، رسانهاي است که اگر درست انتخاب شود در اين دوره ميتواند ذهن انسان را ورز دهد و تعمق را در وي تحريک کند. به هر حال شايد هم شما کتابخوان نباشيد و يا بيشتر به بازيها علاقه داشته باشيد.
در اين مقاله، چند بازي يا مجموعه بازي خوب را معرفي ميکنيم که ريشه در کتابها دارند. يعني مستقيماً بر اساس کتابي خاص ساخته شده و يا از آنان الهام گرفتهاند. ممکن است شما اين بازيها را تجربه کرده باشيد اما شايد زمان آن فرا رسيده تا به سراغ کتابهاي اين بازيها هم برويد. البته در اين مطلب به عناوين ابرقهرماني که بر اساس کتابهاي مصور توليد شدهاند اشارهاي نکردهايم. به غير از بازي مردگان متحرک که يک اثر ابرقهرماني نيست و دنيايي بسيار متفاوت با خيلي ديگر از کتب مصور را به تصوير ميکشد.
مجموعه Metro
بازيهاي مترو، يک سري اکشن اولش شخص تا حدودي ترسناک و البته پساآخرالزماني هستند که بيشتر در تونلهاي متروي مسکو جريان دارند. اين بازيها بر اساس سهگانه کتاب Metro توليد شدهاند. اما مترو، تنها يک کتاب نيست بلکه دنيايي بسيار بزرگ است. قضيه از اين قرار است که نويسنده روس، دميتري گلوخوفسکي داستاني به نام مترو ۲۰۳۳ را نوشته و در وبسايت شخصياش قرار داد. داستان با وجود رايگان بودن به شهرت زيادي در کشورهاي اروپاي شرقي دست يافت و به تدريج در جهان و حتي ايران هم به چاپ رسيد. اين کتاب به يک سهگانه بدل شد اما در کنار آن، دهها رمان و داستان کوتاه هم بر اساس دنياي کتاب مترو نوشته و در نقاط مختلف جهان به چاپ رسيدهاند که همگي بهوسيله نويسنده اصلي کتابهاي مترو، مورد تائيد قرار گرفتهاند. خوب است بدانيد با اينکه بازيهاي مترو، قهرمان و داستان مشابه کتاب دارند اما سناريوي آنان به وسيله خود آقاي گلوخوفسکي نوشته شده و کمي با کتابها متفاوت هستند.
مجموعه The Witcher
وقتي نويسنده ويچر داشت حق امتياز ساخت بازي بر اساس کتابهاي ويچر را با قيمتي مفت به CD Projekt Red ميفروخت، خودش هم فکر نميکرد که بازيهاي ويچر به چنين شهرت و درآمدزايي عجيبي دست يابند. Witcher، يک بازي اکشن نقش آفريني وسيع است که در واقع، ترکيبي از متن اصلي کتابهاي ويچر و البته دنبالهاي براي آنان است. اگر بخواهيد واقعا از جهان ويچر به شکل کامل سر در بياوريد بايد چندين جلد کتابهاي آن را هم بخوانيد و البته سريالي را هم که بر اساس کتاب ساخته شده است ببينيد! خوب است بدانيد که همين چند روز پيش، سري The Witcher به مجموع فروشي بيش از پنجاه ميليون نسخه دست يافته است.
مجموعه S.T.A.L.K.E.R
در زمان شوروي سابق، برادران استروگاتسکي، کتابي خارقالعاده نوشتهاند که با مصائب زيادي روبهرو شد. اثر علمي تخيلي آنان، يعني پيکنيک کنار جاده، سالها و در پي سانسورهاي عجيبوغريب پيدرپي خاک ميخورد اما وقتي بالاخره به بازار آمد به شهرتي جهاني رسيد. بهخصوص که فيلمي به نام استاکر نيز به وسيله کارگردان شهير روس، آندري تارکوفسکي، ساخته شد که اثري کلاسيک به شمار ميآيد. بازي S.T.A.L.K.E.R هم از همان کتاب و فيلم الهام گرفته است. استاکرها در بازي و البته در کتاب، غارتگراني حرفهاي هستند که به قلب محيطهاي آلوده و نفرين شده ميزنند تا غنائمي اسرارآميز بهدست آورند.
I Have No Mouth, and I Must Scream
دهان ندارم و بايد فرياد بزنم، يک داستان کوتاه اعتراضي به درگيريهاي نظامي انسانها بهخصوص بلوک غرب و شرق است. اين کتاب در واقع در فضاي رعبانگيز جنگ سرد نوشته شده است که در آن هر روز انتظار ميرفت يک جنگ اتمي تمام عيار ميان آمريکا و شوروي و متحدانشان در بگيرد. در دنياي اين کتاب، همه انسانها بهوسيله يک ابر هوش مصنوعي نابود شدهاند. اين هوش مصنوعي، فضايي سياهچال مانند و بيانتها را ايجاد کرده و فقط چند نفر را در آن، دهها سال زنده نگه داشته و هر روز آنان را شکنجه ميدهد. فضاي اين داستان کوتاه، بسيار تاريک و نفرتانگيز است. گويي نويسنده، تمام خشم و تنفر خود از جنگ را در چند صفحه داستان کوتاهش گنجانده است.
بازياي که بر اساس اين داستان کوتاه ساخته شده يک اثر ماجرايي اشاره و کليک دوبعدي با ظاهري ساده است که سعي دارد با الهام از داستان کوتاه دهان ندارم و بايد فرياد بزنم همان مفاهيم بزرگ سالانه و البته عميق را بيان کند.
مجموعه Assassin’s Creed
نسخه اول بازي اسسينز کريد قرار بوده در اصل، ادامهاي بر مجموعه شاهزاده پارسي باشد. بدين صورت که اسسينها در واقع محافظان شاهزاده هستند و براي حفظ جان و حکومت او آدم ميکشند. اما در نهايت، بازي به عنوان يک اثر مستقل توسعه يافت بهصورتي که خود بازيهاي شاهزاده پارسي را هم تحت شعاع قرار داد. با اين همه، بازي Assassin’s Creed بهخصوص در نسخه اول خود بهشدت از تاريخ گروه ايراني حشاشين و البته کتاب الموت تأثير گرفته است. بحث جماعت حشاشين و رهبر آنان، حسن صباح، خيلي طولاني است و به بررسي تاريخي گستردهاي نياز دارد. اما به نظر ميرسد که سازندهها بيشتر به همان کتاب الموت بسنده کردهاند که بيشتر داستاني تلفيق شده با وقايع تاريخي است تا حقايق اصيل و قابل استناد.
مجموعه The Walking Dead
سريال مردگان متحرک بر اساس کتابهاي مصوري به همين نام توليد شدهاند. شخصيتها و وقايع سريال هم به خودِ کتاب مصور نزديک است. بازيهاي اين سري، داستاني متفاوت از سريال را دنبال ميکنند اما از منظر بصري، بيشتر به کتاب مصور وفادار ماندهاند. چراکه بازي از لحاظ گرافيکي خيلي به طراحيهاي برجسته و حاشيهدار کميک استريپي شبيه است. در اين بازيها، انتخاب ديالوگ بيشتر از گيمپلي به چشم ميآيد. از اين رو با تصميمات گوناگوني طرف ميشويد که سرنوشت شخصيتهاي بازي را رقم ميزنند. بهطور کلي ميتوان گفت که بازي The Walking Dead از سريال آن، داستان قويتري دارد.
مجموعه Tom Clancy’s
تام کلنسي، يک نظامي سابق آمريکايي است که پس از دوران خدمتش به نويسندگي رمانهاي نظامي روي آورد. از وي، آثار متعددي به چاپ رسيده است که معمولاً هم بسيار پرفروش بودهاند. يوبيسافت طي يک قرارداد انحصاري، حق ساخت هرگونه بازي بر مبناي دنياي کتابهاي آقاي کلنسي را بر عهده دارد. حتي حالا که تام کلنسي از دنيا رفته هم آنان بازيهايي که بر اساس کتابهاي ايشان است را با نام وي به بازار عرضه ميکنند. سري بازيهاي Tom Clancy’s بسيار پر تعداد بوده و در سبکهاي مختلفي توسعه يافتهاند. از سري اکشن مخفيانه اسپلينترسل گرفته تا بازي استراتژيک End War زير مجموعه آثار تام کلنسي به شمار ميآيند. فعلاً نيز دو عدد از اين بازيهاي اين سري که اخيراً به بازار آمده و حسابي هم فروش ميکنند بازيهاي The Division 2 و Rainbow Six Siege هستند.
مجموعه The Lord of the Rings
ارباب حلقهها را همگان ميشناسند. بيشتر هم سهگانه فيلم ارباب حلقهها هستند که معرف حضور ما ايرانياناند؛ بس که صدا و سيما آنان را بازپخش کرده است. همچنين فيلمهاي هابيت هم در همان دنياي The Lord of the Rings سير ميکنند. در نتيجه، هر بازياي که نامهاي ارباب حلقهها يا هابيت را به دوش ميکشند در واقع بر اساس اثر ناميِ نويسنده انگليسي، آقاي تالکين، توليد شدهاند. البته بازيهاي بسيار خوش ساخت Middle-earth کاري به فيلمهاي ياد شده ندارند ولي آنان هم مستقيماً در دنياي کتابهاي تالکين اتفاق ميافتند. از اين رو از منظر تعهد به کتاب، بازيهاي Middle-earth وفادارتر به نظر ميآيند.
مجموعه Dracula
دراکولاي برام استوکر، کتابي ترسناک درباره موجودي نفرين شده است که از گوشت و خون انسانها تغذيه ميکند. دقيقاً همين چيزي که همه شما از دراکولا ميدانيد. البته خود کاراکتر دراکولا از يک حاکم بيرحم اروپايي الهام گرفته شده است. تا به حال هزار جور فيلم، کتاب، بازي و … بر اساس شخصيت دراکولا توليد شده. در دنياي بازيها هم سري بازيهاي ماجرايي اشاره و کليک دراکولا در چندين و چند نسخه عرضه شدهاند. اين بازيها هيچوقت خيلي مورد توجه منتقدين قرار نگرفتهاند اما به هر حال به خاطر استقبال تقريباً مناسب هواداران، سري بازيهاي ماجرايي دراکولا چندين سال به حيات خود ادامه دادند.
Cyberpunk 2077
اين بازي هنوز به بازار عرضه نشده است اما چيز زيادي هم به تاريخ آمدنش نمانده. بازي سايبرپانک هم مانند ويچر بر اساس کتاب است اما کتابي کاملاً متفاوت. در واقع سايبرپانک، يک بازي تختهاي قديمي است که در آن زمان با خود، يک کتاب داستان و قوانين قطور به همراه داشت. يعني همينطور که بازي تختهاي انجام ميداديد با داستان بازي هم به پيش ميرفتيد. شرکت CD Projekt Red هم در حرکتي کاملاً جسورانه به سراغ چنين کتاب داستان عجيبي رفته است تا در کنار يک اکشن نقشآفريني مهيج، داستاني علمي تخيلي را برايمان تعريف کند.