نماد آخرین خبر

کتاب موسی به فارسی خواندنی شد

منبع
مهر
بروزرسانی
کتاب موسی به فارسی خواندنی شد

مهر/کتاب «موسي» نوشته گرهارت فون‌راد به‌تازگي با ترجمه فاطمه صبائي و محمد صبائي توسط انتشارات ققنوس منتشر و راهي بازار نشر شده است. نسخه اصلي اين‌کتاب سال ۲۰۱۲ توسط انتشارات جيمز کلارک منتشر شده است.
اين‌کتاب نما و طرح مختصري از الهيات عهد عتيق است که اگرچه عنوان «موسي» را بر خود دارد، اما به‌طور تمام به زندگي حضرت موسي (ع) نمي‌پردازد و نويسنده‌اش، زندگي موسي‌ (ع) را جزئي از سنت و تاريخ دين قوم بني‌اسرائيل مي‌داند. به‌اين‌ترتيب نويسنده کتاب مي‌گويد سنت‌ها و داستان‌هاي مربوط به حضرت موسي (ع) با وجود اهميت فراوانِ شخصيت و حيات او، در اصل و اساس، قالبي براي طرح و روايتِ اعمال نجات‌بخش عظيمي است که خدا براي قوم خويش انجام داد.

گرهارت فون‌راد در فصل اول کتاب خود به معرفي کوتاه شخصيت حضرت موسي (ع) مي‌پردازد و سپس طرح کلي کتاب مقدس را تشريح کرده و به موضوع انکشاف نفس خدا پرداخته است. انکشاف نفس خدا، به اين‌ترتيب است که او در افعالش خود را مي‌شناساند و افعال خدا برآمده از اراده او هستند. نويسنده کتاب پيش‌رو، در فصل اول و هنگام بررسي شخصيت حضرت موسي (ع)، با تکيه بر تاريخ سنت‌هاي مربوط به او، دو ويژگي بشري و مقام پيامبري و شفاعت اين‌پيامبر را بررسي کرده است.

مترجمان اين‌کتاب مي‌گويند بدون هيچ‌انگيزه و هدفي براي تبليغ ديني ديگر، و صرفا به‌خاطر کمبود منابع علمي معتبر فارسي در حوزه الهيات يهودي، دست به ترجمه اين‌کتاب زده‌اند. دو مترجم اين‌اثر مي‌گويند، صاحب کتاب «موسي» يکي از دانشمندان معتبر و نامدار است که برخي مطالب کتابش، مخالف تصوير و تصوري هستند که قرآن از خدا، موسي (ع)، هارون (ع) و دين يهوديت ارائه کرده است. به‌اين‌ترتيب پيش از شروع متن کتاب، اين تذکر توسط مترجمان داده شده که مطالب اين‌کتاب، صرفا بيانگر ديدگاه‌هاي يک عالم الهيات مسيحي است و در بعضي موارد، با تعاليم اسلامي همخواني ندارد.

کتاب «موسي» ۵ فصل دارد که به‌ترتيب عبارت‌اند از: «موساي انسان»، «دعوت از موسي»، «فرامين اول و دوم»، «اراده الهيِ متجلي در شريعت» و «از وعده تا تحقق وعده».
در فصل اول کتاب، ۳ بخش «خشم موسي»، «موسي بنده خدا» و «مرگ موسي» آمده‌اند و دومين فصل کتاب هم دربرگيرنده اين‌عناوين است: تجلي نام الهي، مانوح و فرشته خداوند، يعقوب در رود يَبّوق، به فصل نام خويش، قداست نام يهوه، افشاي راز.

سومين فصل کتاب دو بخش «فرمان اول» و «فرمان دوم» را شامل مي‌شود و در چهارمين فصل کتاب هم مخاطب با ۶ بخش «وضع قضاوت»، «دعوت به تقدس»، «سَبَّت»، «اراده خدا و قلب انسان»، «فرامين چونان نمود اراده فيض بخشِ خدا» و «رابطه جديد». ۵ بخش «از کتاب پيدايش تا کتاب يوشع»، «آوارگي در بيابان»، «شناسايي سرزمين [کنعان]»، «بالاق و بلعام» و «نتيجه» هم در پنجمين فصل کتاب آمده‌اند.

در قسمتي از اين‌کتاب مي‌خوانيم:
گاهي چنين به نظر مي‌رسد که سنت به‌عمد از مسير خود خارج مي‌شود تا بر ويژگي‌هاي انسانيِ سيماي اين مرد بزرگ تاکيد کند. يک ويژگي به طور خاص مشخصه موسي است. گاه خشمي شديد و لجام‌گسيخته در وجودش زبانه مي‌کشد. تحت تاثير همين خشم ناگهاني هم مردي مصري را به قتل مي‌رساند که يکي از هموطنانش را کتک زده بود. اين فوران مهارنشدني خشم جرقه جريانِ خروج قوم اسرائيل از مصر نشد؛ بلکه فقط عمل خشونت‌آميز کسي بود که هنوز نداي دعوت خدا را نشنيده بود. تنها نتيجه اين عمل هم آن بود که موسي مجبور شد جلاي وطن کند. اما حتي بعد از آن، هنگامي که خدا به او مرجعيت بخشيد، اين خشم شديد همچنان گهگاه  درون او فوران مي‌کرد. وقتي موسي از کوه پايين آمد و شناعت پرستش گوساله زرين را ديد خشمگين شد و لوحه‌هايي را که به سرانگشت خدا نوشته شده بود بر زمين انداخت و خرد کرد. او نمي‌خواست براي قومي که چنين عميق غرق در بت‌پرستي شده است وحيِ فرامين دهگانه را به ارمغان بياورد.

اين‌کتاب با ۱۱۱ صفحه، شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه و قيمت ۱۸ هزار تومان منتشر شده است.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره