خاطرات «وندی شرمن»/ جلیلی ما را عذاب میداد!

مهر/ «وندي شرمن» ديپلمات يهودي و معاون وزارت خارجه آمريکا در دولت اوباما و نماينده ارشد آمريکا در مذاکرات هستهاي با ايران که به امضاي توافق برجام انجاميد، در کتاب خاطراتش با عنوان «بدونهراس» به جزئيات مذاکرات با طرفهاي ايراني پرداخته است.
شرمن از نگاه شرمن
من زماني رئيس امور رفاهي کودکان در ايالت زادگاهم بودم، رئيس دفتر باربارا ميکالسکي شدم. (آن موقع عضو مجلس نمايندگان بود) و بعدها مديريت کمپين او را براي انتخابات سنا به عهده گرفتم و او اولين زن از حزب دمکرات در سنا شد. پس از سابقه شغلي پربار در سياست داخلي و تماس تلفني غيرمنتظرهاي از وزارتخارجه، وارد ديپلماسي بينالمللي شدم و در طول زمان در نقش جديدم، در مقام يک ديپلمات، ترقي کردم.
بر سر توافق موشکي با کره شمالي مذاکره کردم و به اولين زني تبديل شدم که به مقام معاونت سياسي وزارت خارجه رسيد. در اوايل ۱۹۹۳ من به عنوان دستيار وزير خارجه در امور قانونگذاري، وارد وزارت خارجه شدم. زير نظر وزير خارجه وقت، وارن کريستوفر، من وزارت خارجه را در کنگره آمريکا نمايندگي ميکردم تا اهداف دولت را در کميتههاي امور خارجه پيش ببرم و از درخواستهاي بودجهاي وزارتم دفاع ميکردم....
مذاکرات هسته اي ايران
ما از جهاتي خوشبخت بوديم که اين زمان طول کشيد تا ايرانيها حاضر شدند به طور معناداري مذاکره کنند، زيرا قبل از انتخاب روحاني به رياستجمهوري در تابستان ۲۰۱۳، اينطور نبود و آنها از اينکه ما را از اين شهر به آن شهر بکشند، لذت ميبردند.
پس از هر دور مذاکرات، معاون کتي اشتون، هلگا اشميت، هفتهها با علي باقري (مقام پس از جليلي) بر سر تعيين محل مذاکرات بعدي مذاکره ميکرد. بازي آنها ما را عذاب ميداد و ما را مجبور ميکرد به جايي برويم که آنها قلمرو خود ميدانستند.
قبل از اين که بر اثر انتخابات ايران، محمود احمدينژاد جايگزين شود، سعيد جليلي، مذاکرهکننده اصلي احمدينژاد بيانيههاي آمادهاي را به زبان فارسي ميخواند و پس از او ترجمه انگليسي آن خوانده ميشد. هر يک از اين تکرارها بر موضع سرسختانه ايران تاکيد داشت و اعلام ميکرد ايران حق غنيسازي صلحآميز دارد و اين تحريمهايي که کشورهاي عضو سازمان ملل عليه ايران گذاشتهاند، غيرقانوني است. اين مسيري بود که مذاکرات، دور استانبول، بغداد، مسکو و آلماتي طي کرد...