اقتصاد نيوز/ با افزايش رکود در بازار خودرو، خودروسازان ايراني و چيني به همراه برخي از نمايندگيهاي واردات خودرو، سه روش متفاوت را براي فروش محصولات خود برگزيدهاند تا بلکه بتوانند با ايجاد جذابيت، مشتريان را مجاب به خريد خودرو کنند.
با افزايش رکود در بازار خودرو، خودروسازان ايراني و چيني به همراه برخي از نمايندگيهاي واردات خودرو، سه روش متفاوت را براي فروش محصولات خود برگزيدهاند تا بلکه بتوانند با ايجاد جذابيت، مشتريان را مجاب به خريد خودرو کنند.
بر اين اساس خودروسازان داخلي با پرداخت سودهاي مشارکت و انصراف 25 تا 27 درصدي سعي بر آن دارند تا سرمايه و نقدينگي مورد نياز خود را از بازار تامين کرده و سودي بالاتر از نرخ رسمي به مشتريان ارائه دهند.
کارشناسان بازار خودرو بر اين باورند که خودروسازان کشور در شرايط کنوني چاره ديگري جز اين ندارند تا بتوانند به تامين نقدينگي خود بپردازند از اين رو مجبورند به منظور بازارسازي براي محصولاتشان از فرصت کاهش نرخ سود بانکي استفاده کرده و سود بيشتري را به متقاضيان خودرو بپردازند تا آنها به خريد خودرو و سرمايه گذاري در اين بازار مجاب شوند.
در اين ميان خودروسازان چيني و اروپايي روش متفاوتي را برگزيدهاند. آنها سعي مي کنند با ارائه تسهيلات بلند مدت با نرخ سود کم يا صفر، اين امکان را براي مشتري فراهم آورند که خودرو قسطي را با کمترين قيمت خريداري کنند.
تبليغات سراسري خودروسازان چيني در کشور، اين موضوع را نشان ميدهد که آنها سعي دارند با کمترين پيش پرداخت و ارائه بالاترين ميزان تسهيلات با نرخ سود کم آنها را صاحب خودروهايي کنند که بين 50 تا 70 ميليون تومان قيمت دارند.
کارشناسان بازار بر اين باورند که چون محصولات چيني به خودي خود داراي مشتري نيستند، تنهاي راهي که براي ايجاد بازار باقي ميماند همين فروش خودرو با تسهيلات بلند مدت است وگرنه بدون ارائه تسهيلات کمتر کسي حاضر است که پول نقد خود را صرف خريد خودروهاي چيني کند.
اما در اين ميان برخي از خودروسازان اروپايي سعي دارند با ارائه تخفيف هايي به مشتريان خود در بازار فروش نقدي فعال شوند. اين خودروسازان اخيرا با صدور بخشنامه هاي فروش، سعي کردهاند تا در بازار 80 تا 190 ميليون توماني فعاليت کرده و محصولاتشان را با تخفيف و تحويل فوري يک هفتهاي به مشتريان پيشنهاد دهند.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد