خبرآنلاين/ به گفته مشاور معاون اول رييس جمهور حضور مديران سياسي دولتي در خودروسازي هاي داخلي و نبود اندازههاي اقتصادي براي ايجاد طراحي و توسعه از عمده موانع رونق اين صنعت است؛ بنابراين واگذاري سهام دولتي خودروسازان به بخش خصوصي و روي کار آمدن مديران اقتصادي حرفهاي از اقدامات ضروري براي نجات اين صنعت است.
رضا ويسه در نشست راهکارها و چالشهاي صنعت خودرو که عصر امروز در دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائي برگزار شد، اظهار کرد: بيش از ۹۰ درصد از صنعت خودروسازي در ايران متعلق به ايرانخودرو و سايپا است و ساير شرکتهاي خودروساز جمعا بدون نظر گرفتن واردات، حجمشان کمتر از ١٠ درصد است.
وي افزود: در صنعت خودروهاي سواري پيش از پيروزي انقلاب، شرکت ايران ناسيونال، سايپا و پارس خودرو وجود داشت. ايرانخودرو از سال ۱۳۴۴ پيکان توليد کرد و اوج توليد آن در سال ۱۳۵۶ بود. در سال ۱۳۵۷ دو اتفاق بزرگ افتاد. در اين سال کمپانيهاي خارجي همکاري خود را با اين سه خودروساز ايراني که هر سه خصوصي بودند قطع کردند؛ بنابراين شرکت ايران ناسيونال در ابتدا ملي، سپس مصادره و بعد وارد بند الف شد و در نهايت به دست دولت افتاد و دولتي شد. اين دو اتفاق شرايطي ايجاد کرد که مديران قبلي عوض شدند و افراد با حداقل تجربه وارد اين صنعت شدند. بعد از آن هم که در سال ۱۳۵۹ جنگ آغاز شد و صنعت خودرو را دچار تزلزل در توليد کرد و خودروسازان ديگر نتوانستند توليد سابق را هم انجام دهند.
ويسه با بيان اينکه در سالهاي ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۶ توليد صنعت خودرو ايران متوقف شد، گفت: شرکت تالبوت انگليس هم دچار ورشکستگي شد و ديگر نتوانست براي ما تامين قطعه کند. پس از جنگ دو گروه سياسي و نه اقتصادي و صنعتي به وجود آمد که يک گروه معتقد بودند که واردات خودرو بايد متوقف و صنعت خودرو ايران ملي شود. گروه ديگر نيز مدعي بودند که بايد صنعت خودروسازي را رها کرده و به سمت و سوي سازندگي، رفاه عمومي و رسيدگي به نيازهاي مردم پس از جنگ حرکت کنيم. در اين زمان شرکت ايرانخودرو پيش فروشهايي انجام داده بود اما خودرو براي تحويل نداشت، لذا پلتفرم پژو ۵۵۴ را به ايران آورد و با اتاق آن پيکان ١٨٠٠ را ساخت.
وي با يادآوري اينکه ما در سالهاي ۱۳۶٨-۱۳۶٩ با يک صنعت بدون توليد مواجه بوديم اظهار کرد: ميتوانيم بگوييم که تمام جهشهاي خودرويي کشوري همچون کره جنوبي دقيقا در سالهاي ۱۳۵٧ تا ۱۳۶٩ بوده که صنعت خودرويي ما در اين مقطع دچار تحولات و مشکلات بوده است. در سال ۱۳۶۹ که واردات خودرو به ايران آغاز شد، خودروهايي وارد ميشدند که در سالهاي تعطيلي صنعت خودرو ما طراحي شده بودند. در آن سال تنها راه باقي مانده براي ايرانخودرو اين بود که با همان امکانات قبلي دوباره پيکان را توليد کند، لذا تالبوت را با مدرک فني خريداري و پيکان را مجدد توليد کرد.
بازار