
حاشیههای قیمتی پراید ۹۰ میلیونی
ايرنا
بروزرسانی

ايرنا/ هنوز چند ماهي از خبر مديرعامل سايپا مبني بر خروج پرايد از خط توليد نميگذرد که در يکي دو روز گذشته اين گاوشيرده سايپا قيمت ۹۰ ميليون توماني را در بازار تجربه کرد؛ قيمتي که حتي تعجب کارشناسان و فعالان بازار را برانگيخته است.
چهارم ارديبهشت ماه جاري بود که با توليد آخرين پرايد ۱۱۱ از محصولات خانواده X۱۰۰، توليد دو مدل ۱۳۲ و ۱۱۱ از مجموع سه مدل خودروهاي سواري پرايد، براي هميشه از سبد محصولات سايپا در بازار ايران خارج شد.
در سال هاي گذشته مديران پيشين سايپا بارها از توقف توليد محصولات خانواده پرايد به دليل قديمي بودن فناوري آن صحبت کرده بودند، اما هر بار به دلايلي اين کار عملي نشد، تا اينکه در دوره کنوني و مديرعاملي "سيد جواد سليماني" خروج اين خودرو براي هميشه از خط توليد کليد خورد. مطابق برنامهريزي، پرايد ۱۳۱ به عنوان آخرين مدل اين خانواده تيرماه امسال از سبد محصولات سايپا خارج شده و پرونده توليد آن در ايران براي هميشه بسته مي شود.
با اين حال شاهديم تجربه توقف توليد پيکان ايران خودرو و زانتياي سايپا، يک بار ديگر اين بار براي پرايد در حال تکرار شدن است و روز گذشته اين خودرو به محدوده قيمتي ۹۰ ميليون تومان پاگذاشت.
در حالي که در همه کشورها وقتي توليد يک محصول به دليل فناوري قديمي متوقف مي شود، ميزان استفاده و در نتيجه قيمت آن کاهش چشمگير پيدا مي کند، اما جوسازي و نقشآفريني واسطههاي بازار پس از توقف توليد دو مدل خودرو پرايد باعث شد قيمت اين خودرو در بازار آزاد به شکل غيرمنطقي افزايش يابد.
"سعيد عبداللهي" عضو اتحاديه نمايشگاه داران خودرو پايتخت در اين زمينه معتقد مي گويد: ما نيز همچون ساير اقشار مردم از قيمت ۹۰ ميليون توماني پرايد متعجبيم و معتقديم که دليل اصلي آن نبود عرضه خودرو در بازار است.
وي گفت: از ابتداي امسال تاکنون خودروسازان عرضه اي به آن صورت نداشتند که همين مساله تاثير رواني در بازار داشته است.
عبداللهي بيان داشت: «حتي با اين قيمت شاهد خريد و فروشهاي اندک پرايد در سطح بازار هستيم که آن هم سرمايهگذاران و دلالان هستند و نه مصرف کنندگان واقعي.»
وي ادامه داد: با اطمينان مي توان گفت هيچ نمايشگاه داري اکنون براي سرمايه گذاري، خودروي داخلي خريداري نمي کند و خريداران افرادي هستند که سرمايه گذار و دلال بوده يا به دليل تعاملات با ايران خودرو و سايپا و برخورداري از رانت اطلاعاتي به خريد و فروش مي پردازند.
اين کارشناس بازار خودرو همچنين شايعه افزايش قيمت خودرو و عدم تصميم گيري در اين زمينه در ستاد تنظيم بازار را عامل ديگري برشمرد که در روزهاي گذشته تأثير رواني شديدي بر بازار داشته است.
ضعف ساختار مديريتي
«امرالله اميني» عضو هيات علمي دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي گفت: اين موضوع مربوط به ضعف مديريت است، وقتي اعلام مي شود خودرويي همچون پرايد از خط توليد خارج خواهد شد بايد جايگزيني براي آن معرفي شود، اما وقتي جايگزيني نيست و عرضه محدود است قيمت ها سير صعودي پيدا ميکند.
وي بيان داشت: امروز که نقدينگي به صورت سرگردان دست يکسري افراد وجود دارد، عجيب نيست که قيمت خودروي پر متقاضي مثل پرايد به اين محدوده وارد شود.
اميني، بخش عمده اي از مسائل اين چنيني را مربوط به ضعف ساختار مديريت به ويژه ضعف وزارت صنعت و همچنين ضعف سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران (ايدرو) مربوط دانست و گفت: بخشي ديگر نيز مربوط به تحريم ها، مسائل ارزي و سفتهبازي سفته بازان است.
وي يادآور شد: زماني حدود ۲۰ سال پيش در مورد پيکان اعلام شد که در توليد اين خودرو خودکفا شديم، اما امروز براي توليد محصولات داخلي نبود يا کمبود مواد اوليه را بهانه مي کنند.
اميني تاکيد کرد: در اين شرايط بايد به توانمند سازي ساخت داخل بپردازيم، بخشي از "جهش توليد" در اين صنعت مربوط به کمک به قطعهسازان است که ميتوانند قطعات را در داخل بسازند، اما شاهد انبوهي از مطالبات قطعه سازان از خودروسازان هستيم.
وي گفت: خودروسازان نيز در اين زمينه مقصرند و با کم کردن ميزان عرضه، به دنبال افزايش قيمت هستند و وقتي خودروسازان بزرگ کشور حالت انحصاري پيدا کردهاند، چنين شرايطي دور از ذهن نيست.
اين استاد دانشگاه يادآور شد: حتي اجازه ورود خودروهاي کلاس کوچک خارجي به بهانه نبود ارز داده نمي شود، در حالي که خودرو هاي دست دوم خارجي کيفيتي به مراتب بهتر از خودروهاي صفر کيلومتر داخلي دارند.
وي تاکيد کرد: براي اداره و مديريت بازار خودرو به مجموعه اي از تصميمات و تغييرات نيازمنديم.
اعلام آمادگي سايپا براي تنظيم بازار با توليد مجدد پرايد
در اين ميان، معاون بازاريابي و فروش سايپا با اشاره به افزايش قيمت پرايد در بازار، گفت: اين خودروساز آماده است در صورت لزوم و موافقت مراجع فرادستي فروش پرايد را براي تنظيم بازار از سر بگيرد.
"حسين کاظمي" افزود: اتفاقي که پس از توقف توليد محصولاتي مانند پيکان و زانتيا افتاد، درخصوص خودرو پرايد نيز رخ داد و با انتشار خبر توقف توليد، قيمت آن در بازار آزاد به شکل غيرمنطقي افزايش پيدا کرده است.
کاظمي گفت: اين قيمت هاي سرسام آور خودروها از جمله پرايد هيچ ارتباطي به شرکت خودروساز ندارد و توسط واسطه ها و مالکان خودروها و يا با قيمت سازي سايت هاي مجازي انجام مي شود.
وي خاطرنشان کرد: توليد دو مدل پرايد ۱۳۲ و ۱۱۱ متوقف شده، اما خط توليد پرايد ۱۳۱ براي انجام تعهدات قبلي همچنان فعال است و با افزايش ظرفيت آن و براي کاهش قيمتها ميتوان عرضه پرايد را از سر گرفت.
کارشناسان معتقدند وقتي خودروسازان حتي وعده توخالي براي پوشش دادن به نياز بازار بدهند، اينچنين افسارگسيختگي قيمتي را شاهد نخواهيم بود.
به اعتقاد آنان، در اين شرايط واردات خودرو دست دوم و کارکرده به ويژه خودروهاي دست دوم يکي دو ساله در حدود قيمتي ۱۰ هزار دلاري مي تواند به ثبات و تنظيم بازار کمک کند وحتي اگر ۱۰۰ درصد عوارض گمرکي بر آنها وضع شود باز هم مي تواند در تنظيم بازار موثر باشد.