زوميت/ اگر با باک خالي رانندگي کنيم چه اتفاقي مي افتد؟رانندگي درحاليکه چراغ هشدار ميزان بنزين روشن شده و تا نزديکترين جايگاه سوخت فاصلهي زيادي وجود دارد، کابوسي به تمام معنا است؛ اما اين وضعيت براي خودرو نيز شبيه کابوس است؟
متخصصان خودرو عقيده دارند در هر وضعيتي بايد حداقل يکچهارم ظرفيت باک سوخت داشته باشد. مسلما با رعايت اين اصل ساده، خطر تمامشدن بنزين و ماندن در مسير به حداقل کاهش مييابد؛ اما اين تنها دليل براي پر نگهداشتن باک خودرو نيست. رانندگي با باک بهاصطلاح خالي يا دقيقتر زمانيکه ميزان سوخت کمتر از يکچهارم ظرفيت باک است، ميتواند سبب بروز صدمات به بخشهاي مختلف خودرو شود.
اگرچه خودرو تا قبل از اتمام کامل بنزين موجود در باک ميتواند مسافت زيادي طي کند، در لحظاتي که خودرو در تلاش است آخرين قطرههاي سوخت را از باک بمکد و به پيشرانه برساند، بخشهاي مختلفي از خودرو زيرفشار قرار ميگيرد. اولين بخش کاتاليزور است که کاهش ميزان سوخت در باک خودرو ميتواند وضعيتي را رقم بزند که بهدليل نوسان در سوخترساني به پيشرانه، عمل احتراق بهطوراستاندارد انجام نشود و درنتيجه کاتاليزور موجود در اگزوز دچار آسيب شود. آسيب کاتاليزور بهتنهايي ميتواند هزينهي هنگفتي به راننده تحميل کند.
مشکل شايع ديگر که ناشي از کاهش سطح سوخت در باک است، گيرکردن پمپ سوخترساني و ازکارافتادن آن و گرفتگي فيلتر سوخت است. با کاهش ميزان سوخت باک، پمپ تلاش ميکند آخرين قطرات سوخت موجود را بمکد و به پيشرانه پمپاژ کند. در اين حالت، ذرات تهنشينشدهي آلودهکنندهاي مکيده ميشود که همراه سوخت به باک خودرو راه يافتهاند. اگر ميزان اين ذرات بهقدر کافي بزرگ باشد يا راننده بارها خودرو را در حالت مشابه قرار دهد، درنهايت به ازکارافتادن يا سوختن پمپ و گرفتگي زودتر از موعد فيلتر سوخت منجر ميشود.
سوختگيري
مشکل ديگري که ممکن است در خودروهاي پيشرفته بهوجود آيد، سوختن پمپ بهدليل افزايش دماي بيشازحد است. در اغلب اين خودروها، پمپ سوخترساني درون باک تعبيه شده است و سوخت موجود در باک خنککاري آن را انجام ميدهد. با کاهش ميزان سوخت و افزايش فشار بر پمپ براي مکش قطرات پاياني سوخت موجود در باک، دماي آن افزايش مييابد و ميتواند به ازکارافتادن آن منجر شود.
حال که با مضرات و آسيبهاي احتمالي ناشي از رانندگي در وضعيت کمبود سوخت آشنا شديم، بهتر است به اين پرسش مهم اغلب رانندگان پاسخ دهيم: پس از روشنشدن چراغ هشدار کاهش ميزان سوخت، چند کيلومتر ديگر ميتوان طي کرد؟ پاسخ کلي به اين پرسش امکانپذير نيست. حقيقت اين است نوع خودرو، بازدهي آن، شرايط جاده، ترافيک و سبک رانندگي شما بر پاسخ اين پرسش تأثيرگذار است؛ اما در اغلب خودروهاي سواري سدان، چراغ هشدار زماني روشن ميشود که ۷/۵ تا ۱۱ ليتر سوخت در باک باقي مانده است و اين عدد در خودروهاي شاسيبلند و بزرگتر به ۱۵ ليتر افزايش مييابد. بعضي خودروهاي مدرنتر بهکمک پردازنده مرکزي خودرو ميتوانند مسافت قابلپيمايش باتوجهبه سوخت موجود در باک را تخمين بزنند؛ اما نبايد فراموش کرد اين ارقام تخميني باتوجهبه متغيرهاي گوناگون ميتواند تغيير کند.
بازار