باشگاه خبرنگاران/ تعميرگاههاي خودرو هم با ابتلا به بيماري گرانفروشي، صداي دارندگان خودرو را درآورده اند.
خريد قطعات خودرو ميتواند يک روند ترسناک باشد. غالباً ما از صحبت هايي که توسط همکاران، اعضاي خانواده و دوستان گفته ميشود وحشت ميکنيم که آنها ماشين خود را به مغازه يا نمايندگي ميبردند و براي تعمير يا تعويض يک قطعه بايد مبلغ هنگفتي را پرداخت کنند.
مشکلي که اصولا وجود دارد افراد گاهي، آگاهي نسبت به هزينه تعمير يا تعويض قطعه ندارند، اينکه براي تعويض يک قطعه چه ميزان بايد پرداخت کنند؟ چگونه بايد بدانند نرخ کار يک ساعته منصفانه چقدر است؟ تعمير ماشين چقدر طول ميکشد؟
اکثرا افراد پس از پايان تعمير خودرو يک فاکتور دريافت مي کنند که گويي حتي به زبان خارجي نوشته شده است و در نهايت مجبور هستند اين فاکتور را قبول کنند و مبلغ را واريز مي کنند.
مشتريان از افزايش قيمت دستمزد تعمير خودرو گلايه دارند. گاهي حتي برخي ادعا دارند که هزينه تعويض قطعه از خريد قطعه گران تر آب مي خورد که باعث شکايت اين دسته از افراد شده است، به طوري که برخي مي گويند هزينه تعمير خودرو براي برخي از قطعات گاهي مي تواند از ارزش خودرو فراتر رود.
زماني که خودرو که خراب ميشود، تازه اول گرفتاري است! صابون اين گرفتاري به تن بيشتر صاحبان خودرو خورده است؛ از گرفتاري پيدا کردن قطعه اصل براي جايگزين کردن با قطعه خراب تا دستمزدهايي که گاه بايد بابت تعمير بپردازيد.
تعميرکاران نرخ نامه مصوب دارند
عليرضا نيک آئين رييس اتحاديه تعميرکاران خودرو در گفت وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزي گروه اقتصادي باشگاه خبرنگاران جوان، با بيان علت قيمت بالاي تعمير خودرو، گفت: تعميرکاران نرخ مصوبي براي تعمير يا تعويض قطعه خودرو دارند و نبايد به هيچ عنوان از اين مبلغ تعيين شده بيشتر دريافت کنند.
نيک آيين به آشفته بازار لوازم و قطعات يدکي اشاره کرد و گفت: در بازار کنوني قيمت لوزام يدکي نوسان بالايي دارد و گاهي حتي دو مغازه همجوار قيمتهاي متفاوتي از يک جنس ارائه ميدهند.
پشت پرده زد و بند تعميرکار و قطعه ساز!
به گفته اين مقام مسئول، برخي از امداد خودروها با بعضي از تعميرگاه ها زد و بندي دارند که اين عامل مي تواند در افزايش قيمت دستمزد تاثير بگذارد همچنين گراني و آشفته بازار لوازم يدکي، مراجعات ديرهنگام مردم براي سرويس خودرو، بازسازي قطعات خودرو در مراکز زيرپله اي، پرشدن بازار از لوازم يدکي درجه ۳ چيني و وجود تعميرکاران غير مجاز، باعث شده بازار لوازم يدکي آشفته تر از گذشته شود.
رييس اتحاديه تعميرکاران خودرو با تاکيد بر اينکه افزايش قيمت خودرو روي افزايش نرخ قطعه تاثير گذاشته است، گفت: از زماني که قيمت خودرو شيب نزولي گرفته، روي قيمت قطعات يدکي نيز تاثير مستقيم گذاشته است.
نيک آئين با اشاره به افزايش فعاليت تعميرکاران خودرو، گفت: هر ساله با فرا رسيدن تابستان فعاليت تعميرکاران افزايش مي يابد چرا که مسافرت ها افزايش مي يابد اما گراني قطعات خودرو و به طبع هزينههاي اجاره بهاء، حاملهاي انرژي تاثير بسياري بر اين صنف گذاشته است
اين مقام مسئول با بيان اينکه خودروهاي داخلي با کمبود قطعه مواجه شده اند، بيان کرد: کمبود قطعه مهمترين مشکل تعميرکاران است. قطعات خودروهايي، چون برليانس و L ۹۰ در بازار کم است و اين باعث شده است هر روز يک قيمت براي آنها اعلام شود.
نيک آئين تصريح کرد: دستهايي پشت پرده گران شدن قطعات وجود دارد چرا که يک قطعه در بازار کمياب ميشود و پس از ۲ برابر شدن قيمت به وفور در بازار يافت ميشود و اين نشان ميدهد برخي به عمد از عرضه برخي قطعات به بازار جلوگيري ميکنند.
رييس اتحاديه تعميرکاران خودرو با اشاره به اينکه بسياري از خودروها به دليل کمبود قطعه در تعميرگاهها ماندگار شده اند تاکيد کرد: تعميرکاران نيز مصرف کننده قطعات هستند و وقتي قطعهاي در بازار نيست نميتوانند کار کنند و اين مهمترين چالش فعلي تعميرکاران و البته صاحبان خودروست.
او با انتقاد از نظارت بر بازار گفت: در سايه فقدان نظارت، قيمتها بالا ميرود و عرضه شدن قطعه پس از گران شدن نشان از دستهاي پشت پردهاي دارد که بايد با نظارت جلوي سودجويي آنها گرفته شود.
نرخ مصوبي براي تعمير خودرو وجود دارد
اسماعيل شرف بافي يکي از تعميرکاران خودرو در گفت وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزي گروه اقتصادي باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به نرخ تعمير خودرو، گفت: نرخ مصوبي براي تعمير خودرو داريم اما مشکلي که وجود دارد بسياري از افراد به دليل اينکه دير به دير خودرو خود را به تعميرگاه مي آورند، هزينه هاي تعمير هر قطعه را مجبور هستند به يکباره پرداخت کنند که همين رويه باعث شکايت آنها از پرداخت وجه مي شود.
او بيان کرد: فردي براي تعمير ديسک و صفحه به تعميرگاه مراجعه کرده بود که پس از تعويض آن برخي ديگر از قطعات نياز به تعويض داشتند که در نهايت زماني که ليست هزينه را تحويل دادم شکايت داشتند که چرا هزينه زياد شده است در صورتي که ما هيچگونه نرخ اضافه اي دريافت نکرده ايم و اجازه اين کار را نداريم.
اين تعميرکار ادامه داد: اما برخي از تعميرکاران هستند که گاهي ممکن است با طرف مقابل طي کند و هزينه اي اضافه اي دريافت کند که اين رويه توافقي است. برخي قطعات چه براي تعمير و چه براي تعمير نياز به زمان دارند.
هزينه ۳۰۰ هزار توماني براي آچارکشي ساده!
ناصري يکي از مشتريان در گفت وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزي گروه اقتصادي باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: برخي از تعميرکاران به دليل اينکه مي دانند مشتري سر از کارشان در نمي آورد قيمت هاي نجومي مي گيرند که اين رويه باعث ايجاد مشکلاتي براي شخص بنده شده است.
او بيان کرد: چندي پيش خودرو خود را براي تعمير به تعميرگاه بردم و تعجب کردم که بابت تعويض يک قطعه بايد هزينه بيشتري براي دستمزد بدهم، اين تعميرکار يک آچارکشي ساده آن هم براي يک خودرو کاملا ايراني را از من ۳۰۰ هزار تومان گرفت که باعث تعجب فراوانم شد.
اين مشتري ادامه داد: نياز است که اتحاديه ها نظارت بيشتري بر کار اين صنف داشته باشند.
حالا انتظار مي رود که سازمان هاي مربوط نظارت بيشتري بر کار صنوف داشته باشند تا بتوان از گران فروشي در آنها جلوگيري کرد و در نتيجه التهابات بازار را کاهش داد.
بازار