ثبات نسبی تولید خودرو


دنياي اقتصاد/ با اعلام صورتهاي مالي سه خودروساز بزرگ کشور به بورس، مشخص شد تيراژ آنها در چهار ماه ابتدايي امسال و در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته اندکي افزايش يافته است. بنابر آمار منتشره در سايت کدال، سه غول خودروساز داخلي (ايرانخودرو، سايپا و پارسخودرو) طي چهار ماه نخست امسال در مجموع ۲۸۷ هزار و ۲۳۰ دستگاه انواع محصولات را به توليد رساندهاند تا در مقايسه با بازه زماني مشابه سال گذشته حدود ۷/ ۲ درصد افزايش تيراژ را تجربه کنند. با اين حساب، توليد خودرو تا پايان تير ماه امسال با ثباتي نسبي همراه بوده است.
در اين بين، ايرانخودروييها صاحب بيشترين تيراژ هستند، چه آنکه توانستهاند ۱۳۲ هزار و ۳۲۶ دستگاه محصول را تا پايان تير امسال به توليد برسانند. اين آمار حاکي از افزايش ۵/ ۴ درصدي تيراژ در مقايسه با چهار ماه ابتدايي سال گذشته است. از سايپا اما خبر ميرسد اين شرکت چهار ماه امسال را با روندي نزولي نسبت به مدت مشابه در سال ۹۸ پشت سر گذاشته است. طبق صورتهاي مالي ارائه شده به بورس، دومين خودروساز بزرگ کشور ۱۱۷ هزار و ۸۰۴ دستگاه انواع محصول را در چهار ماه ابتدايي سال جاري توليد کرده و بنابراين در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته، ۲/ ۳ درصد کاهش را به خود ميبيند. در نهايت اما پارسخودروييها توانستهاند تيراژ چهار ماه ابتدايي امسال خود را در مقايسه با بازه زماني مشابه سال گذشته افزايش دهند. سومين خودروساز بزرگ ايران تا پايان تير امسال ۳۷ هزار و ۱۰۰ دستگاه محصول را به توليد رسانده که در مقايسه با چهار ماه نخست سال گذشته، ۲/ ۱۸ درصد افزايش را نشان ميدهد.
غولهاي جاده مخصوص اما در تير ماه و نسبت به خرداد با کاهش توليد مواجه شدهاند. طبق آمار اعلامي، در چهارمين ماه امسال ۸۴ هزار و ۸۴ دستگاه محصول توسط سه خودروساز بزرگ کشور به توليد رسيده که در مقايسه با خرداد کاهش ۱/ ۲ درصدي را نشان ميدهد. اين در حالي است که ايرانخودرو، سايپا و پارس خودرو در مجموع طي خرداد و نسبت به ارديبهشت با افزايش توليد مواجه بودند.
در اين بين اما سايپاييها طي تيرماه امسال ۳۸ هزار و ۲۸۴ دستگاه محصول را به توليد رساندهاند تا در مقايسه با خرداد ۸/ ۵ درصد افزايش تيراژ را تجربه کنند. اين در حالي است که ايران خودرو با توجه به تيراژ ۳۸ هزار و ۲۸۴ دستگاهياش طي تير ماه، ۲/ ۷ درصد نسبت به خرداد کاهش تيراژ را به خود ميبيند. از پارسخودرو نيز خبر ميرسد اين شرکت در چهارمين ماه امسال ۹ هزار و ۹۶۴ دستگاه محصول را به توليد رسانده است. مقايسه اين آمار با تيراژ خرداد امسال نشان ميدهد سومين خودروساز بزرگ ايران ۱۰ درصد کاهش توليد را تجربه کرده است.
با توجه به آمار موردنظر، مشخص ميشود خودروسازي کشور در تير ماه با مشکلاتي در توليد مواجه بوده است، که قطعا اصليترين آنها به کمبود قطعات مربوط ميشود. تامين قطعات البته طي حدودا دو سال گذشته از ناحيه تحريم و مشکلات مالي مختل شده و بنابراين مساله جديدي به شمار نميرود، اما بهنظر ميرسد اين موضوع در تير ماه و نسبت به (خرداد) بيشتر خود را نشان داده است. نکته ديگر اينجاست که ظاهرا بخشي از توليدات خودروسازان طي تير ماه به دليل کسري قطعات راهي پارکينگ آنها شده و در انتظار رسيدن قطعات براي تکميل و تجاريسازي هستند. توليد خودروهاي ناقص البته فقط مختص تيرماه نيست، چه آنکه خودروسازان از اواخر سال گذشته و پس از سه ماهي که از توليد محصولات ناقص فاصله گرفته بودند، باز هم با اين پديده مواجه شدند. بنابر آمارهاي غيررسمي، چيزي حدود ۱۰۰ هزار دستگاه محصول ناقص در پارکينگ خودروسازان دپو شده و طبعا تا قطعات موردنيازشان تامين نشود، امکان تجاريسازي نخواهند داشت.
پژو ۲۰۰۸ در آستانه ترک ايران
نگاهي اما به جزئيات آمار توليد خودروهاي سواري در چهار ماه نخست امسال بيندازيم تا مشخص شود غولهاي جاده مخصوص چه افت و خيزي در اين بازه زماني داشتهاند. طبق آمار استخراجشده از صورتهاي مالي ايرانخودرو، گروه پژو اين شرکت (به جز پژو ۲۰۰۸) تيراژي ۹۶ هزار و ۴۷۹ دستگاهي طي چهار ماه ابتدايي امسال داشته است. اين آمار نشان ميدهد توليد محصولات پژو در ايران خودرو تا پايان تير و نسبت به چهار ماه ابتدايي سال گذشته، ۶/ ۴۷ درصد افزايش يافته است. ايرانخودروييها اما آمار پژو ۲۰۰۸ را خارج از خانواده پژو منتشر ميکنند و صورتهاي مالي آنها نشان ميدهد خودروي موردنظر تنها ۱۵۸ دستگاه توليد طي چهار ماه ابتدايي امسال داشته است. با توجه به اين آمار، توليد پژو ۲۰۰۸ افتي ۲/ ۹۵ درصدي را در چهار ماه ابتدايي امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته به خود ميبيند. بهنظر ميرسد توليد اين محصول طي هفتههاي پيش رو کاملا متوقف شود، چه آنکه ايرانخودرو در تير ماه تنها دو دستگاه از اين محصول را به توليد رسانده است.
از پژو که بگذريم، ايرانخودرو در توليد سمند با افزايش مواجه شده است. بنابر آمار منتشره، اين شرکت طي چهار ماه نخست امسال، ۱۱هزار و ۴۳۲ دستگاه سمند را به توليد رسانده و اين آمار سبب افزايش ۴/ ۱۲ درصدي توليد محصول موردنظر نسبت به مدت مشابه در سال ۹۸ شده است. ايرانخودروييها در چهار ماه ابتدايي امسال اما ۱۸ هزار و ۱۱۲ دستگاه دنا را به توليد رساندهاند تا نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷۳ درصد رشد توليد را به خود ببينند. دنا در دو مدل معمولي و پلاس به توليد ميرسد. افزايش توليد اما شامل ديگر محصول ايرانخودرو يعني رانا نيز شده است. طبق گزارش ارائه شده به بورس، در چهار ماه ابتدايي امسال سه هزار و ۱۸۱ دستگاه رانا در ايرانخودرو به توليد رسيد که رشد ۲/ ۴۴ درصدي را نشان ميدهد.
اما ديگر محصول ايرانخودرو به نام هايما که چيني است و در سايت خراسان اين شرکت مونتاژ ميشود، افت توليد را در چهار ماه ابتدايي امسال تجربه کرده است. طبق آمار، در مجموع هزار و ۵۲۵ دستگاه هايما تا پايان تير امسال توليد شده که نسبت به چهار ماه نخست سال گذشته افت ۳/ ۳۷ درصدي را نشان ميدهد.
طبق آمار چهار ماهه ايران خودرو اما اين شرکت مونتاژ دانگ فنگ را در تير از سر گرفته است. دانگ فنگ مدتها بود به دليل نبود قطعات ناشي از تحريم در ايران خودرو مونتاژ نميشد، اما آمار تيرماه نشان ميدهد اين محصول چيني به خطوط توليد آبيهاي جاده مخصوص بازگشته است. ايران خودروييها اما به دليل مشکلات ناشي از تحريم، ديگر سوزوکي گرند ويتارا را مونتاژ نميکنند و اين محصول فعلا جايي در سبد توليد و محصولات بزرگترين خودروساز ايران ندارد.
تيبا جاي پرايد را گرفت
به سايپا برويم و ببينيم اين شرکت چه آماري در توليد محصولات خود طي چهار ماه ابتدايي امسال به جا گذاشته است. بنابر آمار ارائه شده به بورس، سايپاييها همچنان سراتو مونتاژ کردهاند، آن هم در حالي که اعلام شده اين مونتاژي کرهاي با نارنجيهاي جاده مخصوص وداع کرده است. طبق آمار، سايپا در چهار ماه ابتدايي سال جاري ۱۰ دستگاه سراتو مونتاژ کرده که يک دستگاه آن به تير ماه مربوط ميشود. گويا سايپا سراتوهاي مونتاژي خود طي سال جاري را با قيمتي نزديک به نرخ بازار به فروش رسانده است.
در بين ديگر محصولات سايپا تيبا تيراژي ۵۸ هزار و ۸۹۴ دستگاهي در چهار ماه نخست امسال از خود به جا گذاشته تا جاي پرايد را بهعنوان محصول نخست اين شرکت بگيرد. اين آمار نشان ميدهد توليد خودروي موردنظر در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته ۷/ ۶ درصد افزايش پيدا کرده است. آمارها در مورد پرايد اما خبر از افت توليد اين محصول ميدهند، خودرويي که ظاهرا توليد آن (براي مصرف داخل) متوقف شده است. طبق آمار، پرايد در چهار ماه نخست امسال تيراژي ۵۸ هزار و ۸۸۷ دستگاهي از خود به جا گذاشته و در مقايسه با بازه زماني مشابه سال گذشته حدود ۴ درصد کاهش توليد را تجربه کرده است. از تيبا و پرايد بگذريم و نگاهي هم به محصولات مونتاژي چيني سايپا و زيرمجموعهاش پارسخودرو بيندازيم. بنابر گزارشي که سايپا به بورس داده، اين شرکت در چهار ماه ابتدايي امسال تنها ۱۳ دستگاه آريو را به توليد رسانده است. آمارها همچنين از توقف توليد اين محصول در تيرماه خبر ميدهند و مشخص نيست اين توقف دائمي است، يا آريو باز هم به خطوط توليد سايپا بازخواهد گشت. سايپاييها اما همچنان چانگان مونتاژ نميکنند. بنابر آمار ارائه شده به بورس، اين مونتاژي چيني طي چهار ماه نخست امسال جايي در سبد توليدات سايپا نداشته و بهنظر ميرسد براي هميشه از «جاده مخصوص» رفته است. طبق آمار اما پارسخودرو در چهار ماه ابتدايي امسال هزار و ۸۲۸ دستگاه برليانس را مونتاژ کرده است. توليد اين تعداد برليانس در حالي است که طي چهار ماه نخست سال گذشته تيراژ محصول مورد نظر۷۹بود. با توجه به آمار موردنظر، توليد برليانس در بازه زماني تحت بررسي ۲۳ برابر شده است. طبق آمار ارائه شده به بورس، پارس خودروييها توليد کوئيک و ساينا را در تير ماه ادامه دادهاند. در اين بين، تيراژ کوئيک به ۸ هزار و ۶۲۷ دستگاه رسيده، اما ساينا تنها ۲۹۷ دستگاه تيراژ داشته است.
اما نگاهي هم به اوضاع توليد خانواده رنو در چهار ماه نخست امسال بيندازيم و ببينيم اين محصول فرانسوي چه شرايطي در توليد داشته است. طبق اطلاعات ارائه شده به بورس، ايرانخودرو با رنو خداحافظي کرده است، اما پارسخودروييها توليد محصولات اين شرکت فرانسوي را ادامه دادهاند. طبق آمار، پارسخودرو توانسته در چهار ماه ابتدايي امسال دو هزار و ۶۴۵ دستگاه رنو را به توليد برساند که در مقايسه با چهار ماه ابتدايي ۹۸، ۲۲ دستگاه کمتر بوده است. پارس خودرو در تير ماه تنها ۴۵ دستگاه از محصولات رنو را توليد کرده و اين موضوع نشان ميدهد سومين خودروساز بزرگ ايران نيز تا چندي ديگر با توقف توليد اين محصول مواجه خواهد شد.