دلایل کاهش شتاب خودرو

اسب بخار/ شتاب خودرو يکي از فاکتورهاي مهمي است که در موقع خريد ماشين بايد به آن توجه شود. اين شتاب نشانه چالاکي و سرعت عمل خودرو است.
در نتيجه به هنگام خريد به شتاب اوليه خودرو و همينطور شتاب در زمان حرکت آن بايد توجه شود. گاهي اين شتاب بعد از مدت زماني کاهش پيدا مي کند و راننده در حين رانندگي متوجه خستگي و يا اصطلاحاً تنبلي ماشين مي شود. اين مشکل به دلايل مختلفي ايجاد مي شود.
خودرويي که تنظيم موتور شده است و پمپ بنزين آن هم درست عمل مي کند، مي بايست فورا پس از فشردن پدال گاز با افزايش شتاب روبرو شود. اختلال در انجام اين فرآيند ( کاهش شتاب خودرو ) بيانگر آن است که وسيله نقليه کند است يا به کندي افزايش سرعت مي دهد که اين مسئله ميتواند بالاخص در تقاطعات و روي رمپ ها خطرناک باشد.
دلايل کاهش شتاب خودرو
۱. خرابي يا کثيفي فيلتر هوا:
يکي از دلايل کاهش شتاب خودرو کثيفي فيلتر هواست. چنانچه تنفس عادي خودرو مختل شده و مجاري تنفسي آن مسدود يا خراب گردد شبيه آدمي دچار مشکلات شديدي خواهد شد. فيلتر هوا يکي از ارکان اصلي سيستم تنفسي خودرو بوده و قطع به يقين يکي از تجهيزاتي است که درستي عملکرد آن مستلزم (نه شرط کافي) عملکرد مطلوب موتور است.
۲. اختلال در مسير اگزوز:
همان طور که مجراي ورودي هوا اهميت فراواني دارد، محل خروج هوا از موتور هم تأثير متعددي بر عملکرد موتور دارد. اگزوز مجراي خروجي هواي موتور است. امکان دارد به هر علتي در اين مجرا گرفتگي ايجاد شود و باعث کاهش شتاب خودرو شود. به همين دليل بايد مسير لوله هاي اگزوز و کاتاليست آن به خوبي بررسي شود. هر گونه شکستي، خراشيدگي و زنگ زدگي هم ميتواند اين مسير را مختل کند.اختلال در مسير اگزوز از علل کاهش شتاب خودرو مي باشد
۳. کثيفي يا مسدود شدن مبدل کاتاليست:
گازهاي توليدي در نتيجه احتراق رخ داده در مورتور، بايد به نحو شايسته و کامل تخليه گردند تا موتور به عملکرد نرمال خود ادامه دهد. در مسير خروج اين دودها، قطعه اي تحت عنوان کاتاليست تعبيه شده است که مانع از ورود گازهاي سمي به محيط اطراف گردد. حال در صورتيکه کاتاليست کثيف، مسدود يا خراب شده باشد مانع از خارج شدن گازهاي توليدي چه سمي و چه غير سمي شده و به عبارتي تنفس خودرو مختل شده که اين مسئله هم باعث کاهش راندمان موتور شده و خود را در کاهش شتاب خودرو نشان خواهد داد.
۴. آلودگي در حسگر جريان هوا:
حسگر جريان هوا وظيفه دارد که حجم هواي ورودي به سيستم تزريق سوخت را بررسي نمايد و اطلاعات را به کامپيوتر موتور انتقال دهد. بعد از آن کامپيوتر نسبت مناسب ترکيب هوا و نيز سوخت را تنظيم مي نمايد. لازم است بدانيد که آلوده شدن اين حسگرها با گذشت زمان باعث کاهش کارايي آنها مي شود و منجر مي شود که اطلاعات اشتباه به کامپيوتر ارسال گردد. بدين ترتيب اگر با کاهش شتاب خودرو مواجه شديد امکان دارد نتيجه اين باشد که اطلاعات بدرستي از حسگر به کامپيوتر انتقال نمي يابد که در اينصورت هم چراغ Check Engine روشن خواهد شد.آلوده شدن حسگرها با گذشت زمان باعث کاهش شتاب خودرو مي شود
۵. شل شدن سيم گاز:
يکي از نشانه هاي دلايل کاهش شتاب خودرو، شل شدن سيم گاز است. سيم گاز خودرو بطور مستقيم به دريچه ورود هوا موتور متصل است. در نتيجه هرچه بيشتر گاز دهيد طبيعتا هواي بيشتري هم وارد سيلندرها خواهد شد ولي شل شدن سيم گاز باعث مي شود تا دريچه هوا به اندازه مناسب باز نشود و هواي کافي هم به درون سيلندرها راه نيابد. پس در فقدان هواي کافي طبيعي است که احتراق موتور نيز قدرت قبل را نداشته باشد.
۶. نشتي در خط انتقال سوخت:
نشتي در خط انتقال سوخت، سبب تخليه مقدار زيادي از سوخت مي شود که منجر به عدم تامين سوخت مايحتاج انژکتور ها مي شود. اين مسئله نه تنها بر عملکرد خودرو و کاهش شتاب خودرو اثر مي گذارد، بلکه وضعيت خطرناکي براي سرنشينان خودرو ايجاد مي کند. در صورت حس شدن بوي بنزين در درون خودرو و يا مشاهده لکه هاي نشتي بنزين در زير آن، خودرو بايد در نخستين فرصت بازرسي و تعمير شود.
۷. ايجاد اشکال در شمع و واير خودرو:
شمع و واير خودرو از ديگر قطعاتي هستند که مستقيما به احتراق خودرو مربوط ميشوند و در صورتي که در آنها مشکلي به وجود آيد، خودرو از تنظيم خارج و بدرستي کار نخواهد کرد. شمع ها عامل جرقه زني و ايجاد احتراق هستند. در صورتي که يکي از شمع ها به دليل کثيفي و يا خوردگي، ديگر جرقه زني قبل را نداشته باشد، سبب کاهش شتاب خودرو خواهد شد. (بيشتر بخوانيد: انواع واير شمع )
. خرابي مافلر:
مافلر يا صدا خفه کن در گذر زمان پير و فرسوده شده و ديگر نبايد انتظار داشت عملکردي را که به هنگام صفر بودن داشت هم اکنون نيز به نمايش بگذارد. معمولاً مافلر بعد از چند سال زنگ زده و يا به دليل تجمع ذرات دوده، آنچنان که بايد عمل نکرده و سبب کارکرد نامطلوب موتور خواهد شد. در نتيجه سبب کاهش شتاب خودرو ميشوند.
۹. استفاده از اندازه نامناسب لاستيک و رينگ:
بعضي از افراد براي زيباتر کردن خودروي خود از رينگ ها و لاستيک هايي استفاده مي کنند که مناسب اندازه خودروي آنها نيست. هر ماشيني لاستيک و رينگ مناسب بخود را دارد. اصولاً افرادي که مي خواهند ظاهر زيباي خودرو را حفظ کنند، لاستيک پهن تري را براي ماشين خود انتخاب مي کنند. اين امر باعث ايجاد نيروي اصطکاک بيشتر مي شود و از شتاب خودرو مي کاهد.
۱۰. مشکل در انژکتور:
در گذر زمان، انژکتور هم شبيه هر قطعه ديگري عملکرد مطلوب روزهاي نخست را نداشته، بنابراين سوخت کافي به سيلندر تزريق نمي گردد. عدم تزريق کافي سوخت سبب بر هم خوردن تعادل بين سوخت و هوا شده و در پايان موتور از عملکرد مورد انتظار فاصله گرفته و باعث کاهش شتاب خودرو مي شود.
۱۱. خرابي سوپاپ هاي موتور:
وجود آثار آلودگي و ذرات اضافه يا خوردگي بر روي سوپاپ ها ميتواند در مرحله تراکم مخلوظ سوخت و هوا باعث از دست رفتن بخشي از آن شود. در اين وضعيت سوپاپ ها به خوبي سر جاي خود (خروجي و ورودي سيلندرها) قرار نمي گيرند و با بالا آمدن پيستون ها به منظور ايجاد تراکم بخشي از ترکيب سوخت و هوا به يکي از مجراهاي مکش يا تخليه رانده مي شود. در نتيجه قدرت انفجار هم کاهش مي يابد که باعث افت توان موتور و کاهش شتاب خودرو مي شود.