تابناک/ آنچه مسلم است وطندوستي حکم ميکند در هر شرايطي از امکانات ايران استفاده کرد اما دريافت پاسپورت دوم براي خود يا فرزندان و در عين حال اقامت در ايران منافاتي با پاسپورت ايراني ندارد، چرا که اگر چنين برداشتهايي را به کل بحث تعميم دهيم بر وطندوستي ميليونها ايراني که به ديگر کشورها مهاجرت کردهاند و دهها هزار ايراني که هر سال اقدامي مشابه رامبد جوان براي به دنيا آوردن فرزندانشان در ديگر کشورها انجام ميدهند، خط بطلان کشيدهايم و اين يقيناً داوري منصفانهاي نيست.
اگرچه ميتوان به اين کوششها آن هم از سوي اشخاصي که از طريق شعار وطن دوستي بازار کسبشان را رونق بخشيدهاند، نقد وارد کرد و در اين زمينه بايد متذکر شد که چنين تناقض رفتاري منجر به بدبيني مخاطب خواهد شد و تماشاگر تلويزيون را نسبت به آن بدبين ميسازد اما نميتوان صفر و صدي داشت. در واقع نميتوان با قطعيت عنوان کرد دريافت اقامت يا رواديد يک کشور ديگر دقيقاً در مقابل وطندوستي و احساس تعلق به ايران است، چرا که چنين برداشتي صرفاً قضاوت بر اساس علت ماجرا است.
براي قضاوت دقيقتر، بايد از معلول که اين رويداد است عبور کرد و در پسِ آن به علت ماجرا نگريست. متاسفانه پاسپورت ايراني از قدرت بالايي برخوردار نيست و بر اساس رده بندي وبسايت پاسپورت ايندکس، پاسپورت ايراني در رده هشتاد و ششم مشترک با فلسطين، کره شمالي و اتيوپي است. با پاسپورت ايراني 152 کشور را صرفاً با اخذ ويزا ميتوانيد سفر کنيد، در 34 کشور ويزاي فرودگاهي دريافت ميکنيد و به 12 کشور ميتوانيد بدون ويزا سفر کنيد. در مقابل با پاسپورت کانادايي به عنوان پنجمين پاسپورت در اين رده بندي به 115 کشور بدون اخذ ويزا و به 50 کشور با اخذي ويزاي فرودگاهي ميتوانيد سفر کنيد و فقط براي 33 کشور نياز به اخذ ويزا داريد.يک تاجر، يک هنرمند، يک دانشجو يا استاد دانشگاه و يک حتي يک بيمار ايراني در سالهاي اخير از اصليترين موانعش براي فعاليت مرتبط در ديگر کشورها، اخذ ويزاي ساير کشورها بوده که به سادگي قابل تحصيل نيست
بازار