تسنيم/ صحبتهاي تازه «فرانسيس فورکاپولا» کارگردان هاليوودي نشان داد که چهرههاي مطرح زيادي غير از کافه نشينان پاريسي براي حضور در جشنواره جهاني فيلم فجر وجود دارد.
تاريخ و فرهنگي غني ايران اسلامي آنقدر سرشار از معارف و مطالب غني در حوزههاي اخلاقي، الهي و انساني است که باطن تشنه هر انساني را سيراب ميکند. فردي که به اين عالم جذب ميشود شرقي و غربي ندارد و هر مسافر جستوجوگري ميتواند سالکي براي اين مقصود باشد. همانطور که مالکوم ايکس در اين مسير سرانجام الگوي مسلمانان آمريکايي شد.
اما اتفاق جالب ديگري که در اين زمينه رخ داده است توجه کارگردان مشهور و بزرگ هاليوود يعني «فرانسيس فوردکاپولا» کاگردان پدرخوانده و اينک آخرالزمان، صاحب جوايز اسکار و کن به شاهنامه فردوسي و قرآن است.
پوستري از فيلم پدرخوانده
در سالهاي قبل بود که صحبتهاي وي درباره شاهنامه حکيم ابوالقاسم فردوسي در کتاب صوتي انگليسي اين اثر سترگ ايراني به صورت مقدمه توجه علاقهمندان فرهنگ ناب ايراني و شعر و ادبيات ما را به خود جلب کرد. او در اين مقدمه گفته بود: «تهيه اين کتاب صوتي زندگي تازهاي به شاهنامه ميبخشد. اين يک تجربه همه جانبه است براي همه کساني که دنبال داستانهاي حماسي واقعي ميگردند براي کساني هم که با اين اشعار و حماسهها آشنايند ميتواند لذت تازهاي به همراه بياورد.»
کوپولا در يک فايل سه دقيقهاي از چگونگي توليد اين اثر گفته است: « با شاهنامه توسط حميد رحمانيان که کارشناس موسيقي و جلوههاي شنيداري است آشنا شده است. خواندن داستانهايي که يازده قرن همچنان زنده ماندهاند و روايت پادشاهان ايراني است براي وي جذاب و هيجان انگيز بوده است.»
کتاب انگليسي شاهنامه: حماسه شاهان ايراني
او در بخشي ديگر از صحبتهايش ميگويد که زماني که اولين بار شاهنامه به دستش رسيده است آن را با اشتياق خوانده است و احساس کرده که اين کتاب در حد و اندازه حماسه گيل گمش و يا حماسه هومر بوده است. او رستم را سوپرمني از دل تاريخ ميخواند که در زمان نياز پادشاهان او را فراميخوانند.
جالبتر آنکه وي در همين ترک صوتي به آشنايي خود با اشعار رباعيات خيام هم اشاره کرده است که در دوران دبيرستان آنها را با علاقه خوانده است.
حالا در روزهاي قبل اين کارگردان مهم ايتاليايي که درباره جنگ، مافيا، سياست و انسان فيلمهاي مهمي ساخته است درباره قرآن و اسلام سخنراني کرده است. او در اين سخنراني که در نشست خبري شکل گرفته است با توجه به بحرانهاي امروز که بشر با آنها دست به گريبان است ميگويد که خداوندي که اسلام و قرآن به ما معرفي ميکند ميتواند نجاتبخش ما باشد.
کاپولا ميگويد که دين اسلام در دو کلمه خلاصه ميشود: بخشندگي و مهرباني که در همان صفحه اول قرآن دوبار روي آن تأکييد شده است.
ويدئوي سخنراني کاپولا را در ادامه ميبينيد:
به نظر ميرسد که در ميان کارگردانان هاليوودي وي از معدود چهرههايي باشد که تا اين حد با فرهنگ زيباي ايراني-اسلامي ما آشنا باشد. شايد بتوان وي را مانند «هانري کربن» تشنهاي دانست که با فرهنگ غني ملي-ديني ايران آشنا شده است و در حال آشنا کردن ديگر مردم مغرب زمين با اين فرهنگ متعالي و باشکوه است.
هانري کربن از طريق علامه طباطبايي اسلام و ايران را به خوبي شناخت
نکته مهم آخر اينکه اگر فستيوالهاي جهاني به منزله درگاهي براي آشنايي هنرمندان بينالمللي با فرهنگ و هنر کشور ميزبان باشد، بدون شک جشنواره جهاني فيلم فجر در سالهاي اخير غير از يک مورد حرکت قابل قبولي در اين زمينه نکرده است و بيشتر با آوردن منتقدان کافهاي و درجه دو و سه به اين جشنواره بيشتر آب به آسياب فيلمسازان ضدنظام و سياهنما کرده است. منتقداني که به جاي تشکر و قدرداني از نظام و ملت که ميزبان او بودهاند زماني که فيلمهاي تلخ و سياه ما به کشورهاي آنان سفر ميکنند آنها را ستايش ميکنند و در مجموع داستان ما حکايت «آش نخورده و دهان سوخته» ميشود.
دبورا يانگ منتقد خارجي جشنواره جهاني فيلم فجر
اما حضور چهرههاي مهمي مانند فوردکاپولا فرصتي بسيار مغتنم است براي جشنواره جهاني فيلم فجر تا ميان سينما، هنر و فرهنگ ايراني-اسلامي توسط اين چهره جهاني بسيار مطرح پُلي با ديگر کشور و ملتها زده شود تا ديگر مردم جهان نيز با اين فرهنگ غني آشنا باشند و سياستگذاري فرهنگي جمهوري اسلامي ايران نيز بعد از سالها رخوت پوستي بياندازد.
بازار