خبرآنلاين/ بسياري از اهالي فرهنگ و هنر، مانند ديگر اقشار جامعه، گرفتار کرونا شدهاند. تجربههاي تلخ اين هنرمندان، نويسندگان و شاعران از دوران بيماري، هشداري براي همه مردم است که ويروس کوويد ۱۹ را جدي بگيرند و براي سلامت ماندن، نکات و توصيههاي بهداشتي را رعايت کنند.
نزديک به پنج ماه است که از اعلام ورود ويروس کوويد ۱۹ به کشورمان گذشته است. پس از يک دوره فروکش کردن بيماري در ارديبهشت و خرداد امسال، بار ديگر موج کرونا سربرآورده و آمار مبتلايان و درگذشتگان اين بيماري، فزوني يافته است.
پرهيز از رفت و آمدهاي غير ضروري، فاصلهگذاري اجتماعي و استفاده از ماسک، از جمله راهکارهايي است که در مديريت بحران همهگيري کرونا، نقشي موثر دارند. تبليغ و توصيه براي رعايت اين نکات، مدتي است که از رسانههاي رسمي و شبکههاي اجتماعي به گوش و چشم ميرسد و هنرمندان هم از راههاي گوناگون در اين راه گام برداشتهاند که در اين مورد ميتوان به پويش استفاده از ماسک اشاره کرد.
در اين ميان، آن گروه از هنرمندان که خود، درد و رنج بيماري کرونا را کشيدهاند، در پيامهايي هشدارآميز، از تجربه تلخ خود در مقابله با ويروس کوويد ۱۹ گفته و نوشتهاند.
مروري به فهرست اهالي فرهنگ و هنر که در پنج ماه گذشته به کرونا مبتلا شده و بيماري آنها رسانهاي شده، نشان دهنده اين واقعيت است که ويروس کوويد ۱۹ در کمين همه آدمها نشسته و سرشناس و گمنام، کوچک و بزرگ، دارا و ندار و ... نميشناسد.
کرونا را شوخي نگيريد
ديروز (جمعه ۲۰ تير)،
بهاره رهنما، نام خود را به عنوان آخرين بازيگري که تاکنون از ابتلايش به کرونا خبر داده است، ثبت کرد. او در اينستاگرام، در اينباره اطلاعرساني کرد و نوشت: «روز هفتم قرنطينه و روز چهاردهم علائم بيماري کرونا رو با لطف و ياري خداوند، دعاي مادرم و خانواده و همسر مهربانم، دوستان و نزديکانم و الطاف ائمه و فرشتگان در منزل ميگذرانم.»
اين بازيگر تئاتر، تلويزيون و سينما، در ادامه وعده داد که تجربياتش از روزهاي بيماري را با ديگران به اشتراک خواهد گذاشت.

اگر بهاره رهنما دوران درمان را در خانه سپري ميکند،
اما سر و کار کيانوش گرامي، بازيگر باسابقه تلويزيون و سينما، به بيمارستان کشيده شده است.
او که بازي در فيلمها و سريالهايي چون «ميوه ممنوعه»، «آشپزباشي»، «سلطان»، «دايره زنگي»، «خيلي دور، خيلي نزديک» و «سن پترزبورگ» را در کارنامه دارد، ابتدا در صفحه شخصي اينستاگرامش، خبر ابتلاي خود به کرونا را رسانهاي کرد و در ادامه،
در گفتوگويي از روي تخت بيمارستان ميلاد، از مردم خواست تا کرونا را شوخي نگيرند.

گرامي توضيح داد:
«اوايل فکر نميکردم کرونا گرفتهام، فکر ميکردم سرما خوردهام و اتفاق حادي نيفتاده اما رفته رفته اين مشکل بيشتر شد تا سيتياسکن گرفتم و متوجه شدم که ريهام درگير شده است.»
اين بازيگر با اشاره به اينکه همسر و دو دخترش هم گرفتار اين بيماري شدهاند، گفت: «از مردم خواهش ميکنم که کرونا را شوخي نگيرند تا مثل من و خانوادهام گرفتار اين بيماري نشوند. معلوم نيست اين بيماري در هر بدني چطور نشان دهد، من ۵۸ ساله تصور چنين اتفاقي را نداشتم. الان چند روزي در بيمارستان ميلادم، بخشها شلوغ است و شاهدِ فوت بيمارانم و از هرجهت تلخيها را به چشم ميبينم.»
او با تشکر از کادر درماني و پزشکي، از مردم خواست با زدن ماسک و رعايت همه نکات پزشکي، شر اين بيماري را از کشور کم کنند.
ويروسي مرموز و خطرناک
ويروس کوويد ۱۹، تنها در ايران نيست که تاخت و تاز ميکند، اين يک بيماري جهانگير است که در هر گوشه کره خاکي، قرباني ميگيرد و ايرانيان مهاجرت کرده از کشور هم از اين قاعده مستثني نيستند.
در ششم تير بود که خبر درگذشت پرويز ارشد، مترجم آثار ادبي جهان به زبان فارسي که در آمريکا اقامت داشت، منتشر شد. او که مترجم آثاري چون «گربه روي شيرواني داغ»، «بارانساز» و «شکار جاسوس» به زبان فارسي بود، پس از ابتلا به ويروس کوويد ۱۹، در سن ۸۶ سالگي درگذشت.
اين خبر تلخ را، اسدالله امرايي، مترجم و کارشناس ادبي شناخته شده کشورمان، در يک پست اينستاگرامي منتشر کرد.
ويروس کرونا، تنها براي افراد پا به سن گذاشته خطرناک نيست، بلکه جوانان را هم گرفتار ميکند.
از جمله رضا بهرام، خواننده موسيقي پاپ کشورمان که به دليل ابتلا به کرونا، اين روزها در قرنطينه خانگي به سر ميبرد.
ششمين روز از تابستان ۹۸ بود که خبر رسيد تست کروناي رضا بهرام که از مدتي قبل بيمار شده بود، مثبت و ريههاي او هم درگير شده است. اين خواننده جوان چند روز بعد، با انتشار ويدئويي، حال عمومي خود را مناسب توصيف و به همه توصيه کرد خطر ابتلا به کرونا را جدي بگيرند و مراقب خود باشند.
کوويد ۱۹، ويروسي مرموز و خطرناک است که گاه در ابتداي ابتلاي فرد، خودش را کمخطر نشان ميدهد و در ادامه، به طور ناگهاني، بيمار را به شرايط بحراني ميرساند. اين اتفاق،
متاسفانه براي عليرضا راهب، از شاعران و ترانهسرايان کشورمان، روي داد.
او که از همان ابتداي ابتلا، در اينستاگرام از بيمارياش خبر داده بود،
عصر روز چهارم تير، در آخرين پست در صفحه شخصياش، اعلام کرد به دليل تنگي نفس و تپش قلب، بعد از دو هفته قرنطينه در خانه، به بيمارستان مراجعه خواهد کرد. متاسفانه، مدت زمان بستري شدن اين شاعر و نظريهپرداز ادبي در بيمارستان به ۱۲ ساعت هم نرسيد و او صبح پنجم تير، بر اثر ايست قلبي درگذشت.
از عليرضا راهب، آثاري چون «دو استکان عرق چهل گياه» و «عشق پاره وقت» به يادگار مانده است.
تجربه وحشتناک ليلا بلوکات
کرونا، در هنگام درگير کردن فرد، نشانهها و عوارض دردناک و گاه ترسناکي را به همراه خود ميآورد.
يکي از بيماراني که تجربهاي سخت در اين زمينه داشته، ليلا بلوکات است.

اين بازيگر سينما و تلويزيون، در اينستاگرامش توضيح داد: «بيماري کرونا را دست کم نگيريد. عاجزانه ميخواهم که رعايت کنيد. من سه ماه قرنطينه را رعايت کردم و در آخر که زندگي جريان پيدا کرد و ستاد مبارزه با کرونا يکي يکي مکانهاي عمومي و رفت و آمدها را آزاد کرد، قسمت شد و سفر کردم به مشهد مقدس و به ديدار بچههاي معلول شتافتم. ولي افسوس با رعايت تمام پروتکلهاي بهداشتي از جانب خودم باز هم اين ويروس منحوس امانم نداد و مرا نيز مبتلا کرد.»
او چند روز بعد، در گفتوگويي، درباره تجربه وحشتناک خود در ايام بيماري گفت:
«روزي که زنگ زدند و به من گفتند که کروناي شما مثبت است، باورم نميشد، اما نترسيدم. زماني ترسيدم که بيناييام را از دست دادم. يک روز آنقدر سرفه کردم که ناگهان ديدم ديگر نميبينم و جلوي چشمم تار است. آنجا بود که ترسيدم و به گريه افتادم. به خودم ميگفتم که امشب را به صبح نميرسانم. اما بعد از حدود دو ساعت آرام آرام بيناييام برگشت. در آن دو ساعت جهنم را از سر گذراندم.»
اما همه هنرمندان، با بيماري کرونا، با شدتي که ليلا بلوکات به آن گرفتار شده است، روبهرو نشدهاند.
گلاب آدينه و دخترش (نورا هاشمي) از جمله کساني بودند که اواخر فروردين، از تجربه ابتلاي نسبتا خفيف خود به ويروس کوويد ۱۹ پرده برداشتند. اين دو در ويدئويي که منتشر کردند، با اشاره به اينکه ويروس کرونا از هرچه فکر کنيم به ما نزديکتر است، توضيح دادند: «از روز دوم فروردين دچار چند عطسه ساده شديم اما از فرداي آن روز هيچ مزهاي را حس نميکرديم. هيچوقت چنين چيزي را در زندگيمان تجربه نکرده بوديم.»
در ادامه اين ويدئو، نورا هاشمي گفت به احتمال زياد، دليل ابتلاي او به کرونا، خريد رفتن بدون ماسک بوده است.

گلاب آدينه هم تاکيد کرد: «ما بسيار رعايت ميکرديم. خودمان را قرنطينه کرده بوديم. واقعا فقط شانس آورديم. ميخواهم همه بدانند، موضوع جدي است و باتوجه به از بين برده شدن محدوديتها، مردم بايد بيشتر رعايت کنند.»
مرگ براي همسايه نيست
در همان روزهاي آخر فروردين،
خبر تلخ درگذشت شاهين شهابلو، عکاس مستند و از استادان عکاسي ساکن انگلستان، منتشر شد. اين هنرمند ايراني، بعد از يک هفته بستري شدن در بيمارستاني در لندن، به دليل تشديد و پيشرفت بيماري، درگذشت.
شهابلو، تنها عکاس ايراني نبود که بر اثر کرونا، در خارج از کشور درگذشت. کيومرث درمبخش، روزنامهنگار، عکاس، کارگردان و مستندساز ايراني هم صبح ۱۲ فروردين در پاريس درگذشت.خبر درگذشت اين هنرمند را برادرش کامبيز درمبخش (کاريکاتوريست سرشناس ايراني) در اينستاگرام تاييد کرد.
بيشتر اهالي فرهنگ و هنر که در چند ماه گذشته، گرفتار کرونا شدهاند، خبر رساني درباره بيماري خود را، بعد از بهبودي انجام دادهاند. در واقع آنها خواستهاند تجربههاي خود در اين زمينه را به ديگران منتقل کنند.
شهرام اقبالزاده، از نويسندگان پيشکسوت کشورمان، از جمله اين افراد است که ۲۲ فروردين درباره بيماري خود توضيح داد: «از يک روز قبل از عيد نوروز، دستگاه گوارشم بههم ريخت و به تدريج علائم بيماري در من ظاهر شد. بعد از آن، در خانه در قرنطينه خانگي و تحت درمان بودم و بالاخره بعد از دو هفته توانستم بحران شديد کرونا را پشت سر بگذارم.»
او البته تاکيد کرد بعد از سه هفته هنوز به طور کامل بهبود پيدا نکرده است و عوارض بيماري همچنان او را آزار ميدهد.
عباس حسيننژاد، شاعر کشورمان هم، عبور خود از روزهاي ابتلا به ويروس کرونا را با اين جمله آغاز کرد: «مرگ براي همسايه نيست!» و ادامه داد: «در اوايل اسفند بود که دچار تنگي نفس شدم اما آن زمان ابتلاي من به ويروس کرونا تشخيص داده نشد، پزشکهايي که به آنها مراجعه کردم، گفتند که «چيزي نيست» تا آنکه روز ۱۴ اسفند ۹۸، مشکوک به کرونا تشخيص داده شدم و در بيمارستان فيروزگر بستري شدم.»
او با توصيف فضاي ملتهب اورژانس بيمارستان در روز بستري شدن خود گفت: «در لحظه ورورد به بيمارستان، فضاي ابتدايي که اورژانس است، بسيار ملتهب بود. آدمها به آنجا ميآمدند و مشخص ميشد که تستشان منفي است يا مثبت و بستري ميشدند. من هم رفتم و بعد از گذشت مدتي گفتند که بايد بستري شوم.»
بسياري نميفهمند چگونه مبتلا شدهاند
بيژن خاوري، خواننده باسابقه هم، اوايل فروردين و پس از مرخص شدن از بيمارستان، در يک گفتوگوي خبري درباره بيماري خود در طول اسفند ۹۸ گفت: «هشت روز در بيمارستان بستري بودم. من بيشتر در شهر سرخرود مازندران اقامت دارم؛ چراکه به دليل مشکلات ريوي، هواي تهران برايم خوب نيست. پيش از ابتلا به اين بيماري، دو هفته بود که در قرنطينه به سر ميبردم ولي براي خريد به بيرون ميرفتم، شايد دليل ابتلايم به اين بيماري همين باشد. البته هيچ کسي نميفهمد که چگونه به اين بيماري مبتلا شده است.»
محسن پرويز، ديگر اهل فرهنگ و هنر کشورمان است که در اسفند، گرفتار کرونا شد و خبرش در فروردين رسانهاي شد. اين نويسنده و رييس انجمن قلم ايران که خود پزشک است، در اينباره گفت: «تقريبا سه هفته پيش، علايمي از بيماري ديدم اما چون پيشرفت نداشت و خفيف بود، تلاش کرديم با مراقبتهايي که در منزل انجام ميشود، بتوانيم بيماري را کنترل کنيم. بعد يکدفعه اين بيماري پيشرفت کرد و دچار مشکل تنفسي و مسائل ريوي شدم و به بيمارستان مراجعه کردم و تست تنفسي و اسکن ريه انجام دادم، که متوجه شديم ريهها بهطور کامل درگير شدهاند. تنفسم سطحي و سخت شده بود. درگيري ريههايم شديد بود؛ به نحوي که رفقاي پزشک ما در بيمارستان نگران شدند و احساس خطر کردند. به آيسييو منتقل شدم، تقريبا يکهفته در آنجا بودم و با مراقبتهايي که دربيمارستان انجام شد، حالم بهتر شد، تقريبا يکهفتهاي هم در اتاق پست آيسييو بودم و چون حالم خيلي مناسب نبود، مراقبتها همچنان ادامه داشت تا اينکه دوم فرودين توانستم بدون ماسک اکسيژن و با فواصل طولاني نفس بکشم. بعد با مشورتي که انجام دادم، قرار شد به منزل بيايم و دوره نقاهت و ادامه درمان را در منزل انجام بدهم.»
چنين تجربهاي را هم، بهروز بقايي، بازيگر باسابقه کشورمان از سرگذرانده است. ندا قاسميان، همسر اين بازيگر توضيح داد: «همسرم (بهروز بقايي) از دوم اسفند بود که دچار تب شديد ميشد به طوري که نميتوانستم در خانه تب وي را پايين بياورم به همين خاطر به بيمارستان مراجعه کرديم و پس از عکسبرداري از ريه وي، متوجه شديم که مبتلا به ويروس کرونا شده است. حدود يک هفته در بيمارستان امام خميني بستري شد تا پزشکان اعلام کردند ميتواند به خانه منتقل شود.»
او پيرامون اينکه همسرش چگونه به ويروس کرونا مبتلا شده است، گفت: «بقايي اواخر بهمن براي تمرين نمايش جديد خود به تماشاخانه ميرفت و بعد از آن بود که دچار اين ويروس شد.»
ويروس کوويد ۱۹، در چند ماه گذشته نشان داده است وقتي رخنهاي به خانهاي بيابد، بيشتر اعضاي خانواده را گرفتار ميکند.
مجيد جمشيدي و محمد جمشيدي، دو برادر ساکن گيلان که نوازنده و آهنگساز موسيقي ايراني بودند، دچار چنين سرنوشتي شدند و براثر ابتلا به کرونا درگذشتند.
علي پارسا، آهنگساز و خواننده موسيقي پاپ درباره درگذشت اين دو برادر توضيح داد: «محمد جمشيدي از نوازندگان موسيقي ايراني بود. او داراي مشکل ريوي بود و بيشتر از ۷۰ سال سن داشت. وقتي به دکتر مراجعه کرد، بستري شد و متاسفانه به فاصله يک روز فوت کرد.»
او افزود:
«مجيد جمشيدي هم مبتلا به کرونا شده بود و حتي نتوانست در مراسم خاکسپاري برادرش شرکت کند. او در بيمارستان رازي رشت بستري شد و بعد از ترخيص، به خانه خود در لنگرود رفت. با اين حال، شرايط تنفسياش يکباره وخيم شد و پس از بستري شدن در بيمارستان اين شهر، درگذشت.»
در حالي که در گرمترين روزهاي تابستان، ويروس کوويد ۱۹ به شدت در حال گرفتار کردن مردم است، از حالا ميتوان پيشبيني کرد پاييز و زمستان امسال، بهخاطر همهگيري اين بيماري، فصلهاي سختي پيش روي خواهيم داشت. آن چه از روايتهاي اهالي فرهنگ و هنر که خود به کرونا مبتلا شدهاند، برميآيد، اين است که حفظ هوشياري در رعايت و بهکارگيري توصيههاي بهداشتي و اصول پيشگيري، بهترين راه مبارزه با اين ويروس است که همت همه مردم را ميطلبد.
بازار