برای مشاهده نسخه قدیمی وب سایت کلیک کنید
logo

به غذاهايتان ادويه کاري بزنيد

منبع
آکا ايران
بروزرسانی
به غذاهايتان ادويه کاري بزنيد
آکا ايران/ ادويه کاري بوي مواد ناخوشايند مانند گوشت را هم پوشش مي‌دهد. يکي از عادات برجسته مردم پاکستان مصرف غذاهاي پرادويه و تند است و از آنجا که از کودکي مردم آن به خوردن اين غذاها عادت مي‌کنند، مشکلي برايشان پيش نمي‌آيد. غير از فلفل، ادويه‌اي که بسيار مورد علاقه پاکستاني‌هاست، کاري است. ادويه کاري جزو ادويه‌هايي است که در شرق دنيا به خصوص پاکستان، هندوستان و افغانستان به مقدار بسيار زياد در وعده‌هاي غذايي مصرف مي‌شود. کاري ادويه‌اي است که در آن 20 نوع گياه معطر از جمله زيره، رازيانه، گشنيز و... وجود دارد و هر گياه خواص بسيار عالي دارد. در فرمولاسيون کاري فلفل و زردچوبه پايه اصلي است پس کاري هم به عنوان ادويه‌اي خوشمزه و تندکننده و هم به دليل داشتن 20 نوع گياه معطر بسيار قابل توجه است. از جمله خواص کاري مي‌توان به محافظ کبد، ضدميکروب، ضدنفخ، محرک معده، مقوي معده، معرق، دارنده ويتامين C، ضدسرطان و خنثي‌کننده راديکال‌هاي آزاد اشاره کرد. از سوي ديگر ادويه کاري بوي مواد ناخوشايند مانند گوشت را هم پوشش مي‌دهد و به طور کلي مصرف متعادل آن براي سلامت فرد بسيار مفيد است. مطالعه‌اي که روي غذاهاي غربي و شرقي انجام شده نشان داده در قسمت شرق دنيا ادويه بيشتري مصرف مي‌شود و سلامت بدن به ويژه در قبال امراضي مانند سرطان و مشکلات کبدي بيشتر تامين مي‌شود. کاري نيز ادويه بسيار کاملي است و عادت به خوردنش به تمامي خانواده‌ها توصيه مي‌شود. يکي ديگر از ادويه‌هايي که پاکستاني‌ها زياد مصرف مي‌کنند، هل است. دانه هل ميوه گياهي به نام هل است. از مغز دانه‌هاي هل که بوي نافذي دارد به عنوان معطرکننده استفاده مي‌شود. غير از ويژگي معطرکنندگي، هل ضدنفخ، ضددرد، ضداسپاسم، ضدميکروب و مقوي معده به حساب مي‌آيد. پاکستاني‌ها انواع ادويه و گياهان معطر را همراه با هم به مقدار زياد در تمامي وعده‌هاي غذايي مصرف مي‌کنند. ادويه و گياهاني که پاکستاني‌ها همزمان استفاده مي‌کنند خوراکي هستند و اثر سم‌دهي ندارند و خوشبوکننده غذاها هستند و در ضمن خواصي که نام‌برده شد را هم دارند و چون تداخلي با هم ندارند حتما مي‌توانند اثر هم را قوي‌تر کنند و حتي بو و مزه بهتري را به غذا بدهند. در ضمن چون اکثرا خوراکي هستند و صرفا دارويي نيستند مصرف مداوم آنها مشکلي را به وجود نمي‌آورد. به عنوان نمونه استفاده هر روزه سبزي‌هايي مانند تره، پيازچه، تربچه، شويد، ترخان، ريحان و... بلامانع است. البته عرض مي‌کنم در محدوده خوراکي مصرف همزمان و مداوم آنها اشکالي ندارد در صورتي که در خوردن‌شان زياده‌روي شود، مي‌توانند مضر باشند. به عنوان نمونه جوزهندي دانه گياهي خوشبو است اما مصرف زياد آن سبب تشديد ضربان قلب، سرخي صورت و سردرد مي‌شود. دکتر محمدحسين صالحي سورمقي، متخصص فارماکوگنوزي و استاد دانشکده داروسازي دانشگاه علوم پزشکي تهران