logo

ذائقه ها/ توصيه هاي غذايي مخصوص بيماران تالاسمي

منبع
آخرين خبر
بروزرسانی
ذائقه ها/ توصيه هاي غذايي مخصوص بيماران تالاسمي
آخرين خبر/ اگر چه علت افزوني آهن در بيماران تالاسمي تزريق خون است، با اين حال افزايش جذب آهن از غذا نيز باعث افزايش ميزان آهن بدن مي شود. درافراد سالم فقط مقدار کمي از آهن مواد غذايي جذب بدن مي شود، حال اين پرسش مطرح مي شود که چگونه مي توان جذب آهن مواد غذايي را کاهش داد؟ دراين خبر سعي مي کنيم، به اين پرسش پاسخ دهيم. انواع آهن در رژيم غذايي روزانه دو نوع آهن وجود دارد: 1) آهن گوشت اين نوع آهن در انواع گوشت قرمز، ماهي و قسمت هاي تيره گوشت مرغ وجود دارد. هم چنين جگر نيز يک منبع غني از آهن نوع گوشت است. آهن گوشت به آساني مورد استفاده بدن قرار مي گيرد و جذب آن در بدن زياد است به طور متوسط پس ازمصرف يک وعده گوشت قرمز حدوداً ۳۵ درصد آهن جذب بدن مي شود. بنابراين بهتر است بيماران تالاسمي مصرف اين مواد را محدود کرده، به جاي گوشت قرمز از پروتئين هاي گياهي و يا ازقسمت هاي سفيد مرغ که حاوي آهن کمتري است، استفاده کنند. جذب آهن گوشت کمتر تحت تأثيرترکيب رژيم غذايي قرار مي گيرد. با اين حال کلسيم موجود در شير، ماست، پنير و خامه، جذب‹‹آهن گوشت›› را تا حدي کاهش مي دهد. پس بهتر است در طبخ غذا از شير يا پنير استفاده شود و يا غذاي خود را همراه با مقداري ماست مصرف کنيد. 2) آهن غيرگوشت اين نوع آهن دربسياري از مواد غذايي وجود دارد، از جمله در زرده تخم مرغ، شکلات، غلات، حبوبات، سبزيجات، ميوه جات، ريشه هاي غددي از قبيل سيب زمني و هويج، برگه هلو، آلو و انجير. غذاهايي که جذب آهن غير گوشت را افزايش مي دهند. - ويتامين C ويتامين C عامل افزايش دهنده جذب آهن است. ويتامين C درميوه جات(به ويژه درمرکبات و گوجه فرنگي) و سبزيجات( جعفري، شاهي، شنبليله، تره، شبت، گل کلم، فلفل دلمه اي و … )يافت مي شود. سبزيجات پخته شده حاوي ويتامين C کمتري مي باشند. بنابراين بيماران تالاسمي عزيز بهتر است از مصرف ميوه جات وسبزيجات همراه و يا بلافاصله پس از وعده هاي غذايي خودداري کنند. اما از آنجايي که ميوه جات و سبزيجات حاوي انواع ويتامين ها و آنتي اکسيدان ها مي باشند و مصرف آن ها ضروري است بهتر است در بين دوعده غذا( بعنوان ميان وعده ) مصرف شود. -گوشت قرمز، گوشت پرندگان، ماهي وساير غذاهاي دريايي اين گروه از مواد غذايي نه تنها حاوي مقدار زيادي آهن از نوع گوشت مي باشند بلکه باعث افزايش جذب آهن غيرگوشت از ساير غذاها نيز مي شوند. - ترشيجات سرکه غذاهايي که جذب آهن غيرگوشت را کاهش مي دهند -غلات -چاي و قهوه -چاي و قهوه جذب -محصولات لبني شير، پنير و ماست جذب آهن را کاهش مي دهند. هم چنين کلسيم موجود در اين مواد غذايي براي پيش گيري از پوکي استخوان نيز اهميت دارد. بنابراين تا جايي که ممکن است مصرف لبنيات را در رژيم غذايي بگنجانيد. به خصوص ترکيباتي مانند: شيرقهوه، شيرچاي،ساندويچ پنير، ماکاروني پنير، شيربرنج، آش ماست براي بيماران عزيز بسيار مناسب است. -آنتي اکسيدان ها آنتي اکسيدان هاي اصلي عبارتند از: ويتامين E ويتامين C کاروتئوئيدها فلاونوئيدها ويتامين E ويتامين E مهم ترين آنتي اکسيدان دررژيم غذايي است. -کاروتئوئيدها کاروتئوئيدها نيز جزء آنتي اکسيدان ها هستند. غذاهاي حاوي کاروتئوئيدها عبارتند از: هويج، کدوحلوايي، ذرت، سيب زميني، انبه، پرتقال و سبزيجات با برگ هاي سبز تيره. کاروتئوئيدها در حرارت هاي بالا تخريب مي شوند بنابراين در هنگام پخت اين مواد از حرارت کم استفاده کنيد و تا جائيکه ممکن است زمان پخت را کوتاه کنيد. هم چنين بيش تر اين غذاها حاوي مقادير زيادي ويتامين C نيز هستند پس توصيه هاي مربوط به غذاهاي حاوي ويتامين C را درمورد غذاهاي حاوي کاروتئوئيدها نيز بايد به کار بست. هنگامي که غذا حاوي چربي يا روغن باشد جذب کاروتئوئيدها در بدن افزايش مي يابد. بنابراين: بهتر است به کاروتئوئيدها نيز روغن زيتون اضافه کنيد. -فلاونوئيدها فلاونوئيدها نيز آنتي اکسيدان هستند و در چاي، ميوه جات و سبزيجات يافت مي شوند. چاي نه تنها مقدار زيادي آنتي اکسيدان دارد، بلکه باعث جلوگيري از جذب آهن مواد غذايي مي شود، به ويژه اگر همراه با شير مصرف شود. بنابراين؛ ما توصيه مي کنيم هر وعده غذايي خود را با يک فنجان چاي بنوشيد. با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد