همشهري جوان/ تابستان روياهاي خاص خودش را دارد. از روياي شبهاي خنکش که مناسب شب نشينيها و دورهمي هاست گرفته تا خوردنيهاي دلچسبش که فقط همين روزهاي گرم ميشود آنها را تهيه و نوش جان کرد. يکي از آن خوردنيهاي همه پسند که هيچ کس ردش نميکند، لواشک است.
لواشک خوراکي کاملا طبيعي و دست ساز است که اتفاقا خانگي اش طرفداران بيشتري دارد. خيليها اين روزها در خانه مشغول درست کردن همين خوردني ترش و خوشمزه اند.
ميشود لواشک را در طعمهاي مختلف براي ذائقههاي مختلف تهيه کرد. گاهي اوقات تهيه اين خوراکي بستگي به اين دارد که چه ميوهاي در يخچال مانده باشد و ديگر کسي رغبتي به خوردنش نداشته باشد. خوبي لواشک همين است! همين که ميشود هر ميوه از شکل افتاده و مانده در يخچال را تبديل به لواشک کرد، خودش حسن بزرگي است. اصلا لواشک، خوراکي مهرباني است، اگر شک داريد يک بار ليست پايين را بخوانيد و امتحان کنيد. اين امتحاني است که قطعا از آن سربلند بيرون ميآييد.
لواشک آلو؛ باب دندان ترش پسندها
آلو مثل ديگر ميوههاي تابستاني کال و رسيده دارد که از ترش و شيرين متغير است.
اين روزها بهترين زمان براي خريد اين ميوههاي رنگارنگ است. آلو انواع مختلفي دارد و در رنگهاي زرد، سرخ و بنفش و با طعمهاي ترش، شيرين و ملس ديده ميشود. غير از اين، نوع آبدار و گوشتي دارد که طبيعتا نوع آبدارش براي درست کردن لواشک، بسيار مناسبتر است.
مواد لازم
آلو: يک کيلوگرم
نمک: يک قاشق مرباخوري
آب: دو ليوان
طرز تهيه:
معمولا آلوهاي رسيده و له شده براي پخت لواشک مناسب ترند. آلوها را خوب بشوييد و درون قابلمه بريزيد. دو ليوان آب را روي آلوها بريزيد و قابلمه را روي حرارت بگذاريد. اول شعله را زياد کنيد تا آب جوش بيايد، اما بعد از جوش آمدن، حتما شعله را کم کنيد و نمک را اضافه کرده و خوب هم بزنيد.
اصلا به اين فکر نکنيد که در قابلمه را بگذاريد، چون خيلي زود آلوها سر رفته و گاز شما را کثيف ميکند. هرگز آب بيشتري به قابلمه آلو اضافه نکنيد، چون بايد غلظتش حفظ شود. نگران نباشيد آلوها به کف قابلمه نميچسبد. هر چند دقيقه يک بار که گذرتان به آشپزخانه افتاد، قابلمه آلو را هم بزنيد، اما لازم نيست بالاي سرش بايستيد. هرچه آلو با حرارت کم و زمان زيادتري بپزد، لواشک بهتري به شما ميدهد.
بعد از گذشت يک يا دو ساعت که بستگي به جنس آلو دارد، حرارت را خاموش کنيد. بهترين زمان موقعي است که آلوها ديگر شکل خود را از دست داده اند و وقتي هم ميزنيد، هستهها جدا شده و روان و معلق در قابلمه ديده ميشوند. محصول هم شبيه آش شده است. اگر آلوي شما زردرنگ است و دوست داريد رنگش قرمز شود، کافي است چند دانه آلوي قرمز به ظرف اضافه کنيد. اگر آلو قرمز نداشتيد، چند عدد گيلاس هم ميتواند اين کار را بکند.
به خاطر داشته باشيد هرگز براي ترش شدن لواشک، آبلميو يا افزودني ديگري اضافه نکنيد. ترشي خود آلو همراه با نمک کافي است. قابلمه را بگذاريد تا خنک شود. بعد از خنک شدن يک لگن و يک آبکش يا صافي اندازه هم و مناسب، آماده کنيد.
آلوهاي پخته را داخل آبکش يا صافي بريزيد و يا دست آن را هم بزنيد تا به تدريج از صافي رد شده و به کاسه يا لگن زيري بريزد. اگر دست شما به آلو يا مواد اسيدي حساس است، حتما موقع صاف کردن آلو، دستکش دستتان کنيد. اين قدر اين کار را ادامه دهيد تا فقط هستهها آلو در آبکش باقي بمانند. حالا مايع لواشک آماده است.
لواشک زردآلو و گلابي؛ براي شيرين دوستها
اگر شيرين پسند هستيد از لواشک آلو فاصله بگيريد. سراغ زردآلوهاي مانده در يخچال برويد يا به قيمت ارزان تري زردآلوهاي له شده را از ميوه فروشي تهيه کنيد.
براي شيرينتر شدن لواشکتان، ميتوانيد چند گلابي به آن اضافه کنيد. در نظر بگيريد که تمام لواشکها خاصيت روان کردن مزاج را دارند، چه رسد به اين لواشک! اين خاصيت اين لواشک به خاطر گلابي بيشتر هم هست، پس موقع مزه مزه کردن لواشک، حواستان به اين خاصيت هم باشد.
مواد لازم
زردآلو: يک کيلوگرم
گلابي: سه عدد
نمک: نصف قاشق مرباخوري
آب: دو ليوان
طرز تهيه:
زردآلوها را بشوييد و بگذاريد آبشان برود. تمام زردآلوها را دو نيم کرده و هسته آنها را خارج کنيد. زردآلوهاي دو نيم شده را داخل قابلمه بريزيد. گلابيها را شسته و قاچ کنيد. چوب و هسته مياني آنها را خارج کنيد و همراه زردآلوها داخل قابلمه بريزيد. آب را اضافه کنيد.
ابتدا با حرارت بالا و بعد از جوش آمدن با حرارت پايين آن را بپزيد. نمک را فراموش نکنيد. به خاطر بافت سفت گلابي اين لواشک زمان بيشتري براي پخت نياز دارد. بايد آن را هم بزنيد. بعد از گذشت تقريبا سه ساعت وقتي ديگر ميوهها قابل شناسايي نبودند، حرارت را خاموش کنيد.
بگذاريد قابلمه سرد شود و بعد آن را داخل آبکش يا صافي بريزيد که زيرش لگن مناسبي قرار دارد. دستکش بپوشيد و مخلوط لواشک را صاف کنيد، چون ممکن است دانههاي بافت گلابي زير دندان حس شود، صافي ريزتري انتخاب کنيد. مخلوط غليظ تري نسبت به لواشک آلو رو به رو ميشويد. پس حواستان باشد سيني بزرگ تري انتخاب کنيد و لايه نازک تري از آن را داخل ظرف پهن کنيد.
لواشک آلبالو، زرشک و انار؛ براي سوراخ شدن معده
ترکيبي از آلبالو، زرشک و انار، لواشک فوق العادهاي به شما ميدهد. کساني که دوست دارند معده شان سوراخ شود يا معده قوي دارند، اين لواشک را امتحان کنند. اين معجون فوق العاده ترش، روز شما را ميسازد البته اگر آن را با معده خالي مصرف نکنيد، بهتر است اين خوراکي هيجان انگيز را بعد از غذا ميل کنيد.
توجه کنيد تمام اين ميوههاي قرمز، منبع مهم آنتي اکسيدان هستند و براي سلامتي بسيار مفيد. خوبي اين لواشک اين است که بسيار سلامت است و خوردنش به کساني که چربي و قند خون دارند، توصيه ميشود.
مواد لازم
آلبالو: يک کيلوگرم
زرشک: ۲۵۰ گرم
انار: چهار عدد
نمک: دو قاشق مرباخوري
گلپر: يک قاشق چايخوري
آب: چهار ليوان
طرز تهيه:
اين لواشک پخت نسبتا سخت تري دارد و به خاطر گراني ميوه هاش، هزينه بر است. پختن اين لواشک کمي سختتر و متفاوت از آلوست. چون جنس و بافت اين ميوهها با هم همخوان نيست، شيوه پخت جداگانهاي دارند. ابتدا انارها را دانه کنيد. به وسيله آبميوه گيري يا با فشار گوشتکوب ميتوانيد آب دانهها را بگيريد. آب انار را داخل يک قابلمه بريزيد. به آب انار نمک و گلپر اضافه کنيد و بگذاريد روي حرارت کم به جوش بيايد. حرارت را کم کنيد و چند ساعتي صبر کنيد تا مايع غليظ شود. وقتي مايع به غلظت رب رسيد، زير آن را خاموش کنيد و بگذاريد سرد شود.
در اين فاصله، آلبالوها را شسته و بدون اين که هسته گيري داخل قابلمه بريزيد، زرشکها را هم شسته و به قابلمه آلبالو اضافه کنيد، چون هر دو ميوه بافت يکساني دارند، زمان پختشان شبيه هم است. آب و نمک را فراموش نکنيد. با حرارت نيمه اجاق گاز، آن را دو ساعتي بپزيد و چندين بار هم بزنيد. وقتي شکل آلبالوها از دست رفت و ديگر آلبالوي درستهاي نديديد، حرارت را خاموش کنيد.
بعد از سردشدن، آلبالو و زرشک را از صافي رد کنيد. ممکن است دانههاي زرشک حل نشده باشند، اما نگران نباشيد، خاصيتش را به مخلوط لواشک شما داده است. حالا مخلوط لواشک را از صافي رد کنيد. آب انار سفت شده را هم به آن اضافه کنيد و خوب هم بزنيد. مطمئنا از ديدن رنگ قرمز شفاف و زيباي مخلوط به دست آمده شگفت زده خواهيدشد.
خشک کردن لواشک؛ به کمک آفتاب
خشک کردن لواشک بخش مهم آن است که اگر دقت نکنيد، همه زحمتهاي شما بر باد خواهدرفت. وسايلي که نياز داريد سينيهاي بزرگ، مشمع، سفره پلاستيکي و کمي روغن است. البته نور مستقيم آفتاب هم در تهيه لواشک نقش اساسي دارد. اگر سيني بزرگ نداريد، ميتوانيد از سفرههاي پلاستيکي بزرگ استفاده کنيد. اول سيني را آماده کنيد مشمع را بزرگتر از سيني برش دهيد و داخل آن پهن کنيد.
کمي روغن مايع روي آن بماليد. با دست يا با قلم موي آشپزي، روغن را همه جاي مشمع پخش کنيد تا يکدست شود. حالا مايع لواشکي را که آماده کرده ايد، داخل سيني بريزيد به مقداري که يک لايه نازک تشکيل شود. اگر حجم لايه زياد شده، آن را به سيني ديگري منتقل کنيد. حالا سيني را جلوي نور مستقيم آفتاب قرار دهيد تا لواشک خوب خشک شود.
اگر سيني نداريد، سفره را اول روي زمين بالکن پهن کرده و چرب کنيد بعد مايع لواشک را رويش بريزيد. بعد از گذشت چند روز لواشک را وارسي کنيد، اگر يک رويش خشک شده بود، آن را از مشمع جدا کنيد و روي ديگرش را پهن کنيد، چون چرب شده به راحتي جدا ميشود.
بعد از گذشت دو روز لواشک شما، آماده است. اگر به گرد و خاک احتمالي حساس هستيد و ميخواهيد لواشکي کاملا بهداشتي داشته باشيد، ميتوانيد مشمع ديگري را چرب کرده و روي لواشک پهن کنيد. اما حواستان باشد بايد آفتاب تندي رويش بتابد وگرنه لواشک شما کپک خواهدزد. لواشکها را بعد از خشک شدن با چاقو يا قيچي آشپزخانه برش دهيد و در پلاستيک مناسبي قرار دهيد. موقع برداشتن کار شما راحت است، چون لواشکها قبلا چرب شده است.
نکته ۱: کابينت سرد و خشک بهترين محل نگهداري لواشک است، بنابراين هرگز آن را درون يخچال نگذاريد، چون به هم ميچسبد.
نکته ۲: کيوي ميوهاي است که به تنهاي تبديل به لواشک نميشود، چون اسيد بالايي دارد و هرگز نميگيرد. بايد با ميوهاي مثل آلو ترکيب شود.
نکته ۳: ميتوانيد خلاقيت به خرج دهيد. ترکيبي از همه ميوههاي داخل يخچال را داخل قابلمه ريخته و لواشکي با طعم جديد درست کنيد.
بازار